Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie mam żadnej bednarki i wszystko jest OK. Pytałam elektryka z ENEI zaufanego i stwierdził, że to bez sensu, kiedys, jak były wanny żeliwne to tak, ale teraz w dobie akrylu to mija się z celem. W każdym bądź razie nic mnie nie kopie:)

a ja mam elektrykę zrobionego przez byłego pracownika Enei i jakoś robił mi bednarkę i uziemnienie do każdej wanny/brodzika. Koszt nieporównywalny do spokoju na przyszłość

Nie ma czegoś takiego, że nie kopie - tam gdzie woda i elektryka będzie kopać. Nie wszystko na/w wannnie/brodziku masz akrylowe.

Attn Egon.

Jak nie zrobiłeś uziomu na etapie fundamentów (podobno są to jakiś płaskie kształtowniki) to potem można zrobić benarke/szpilki w ziemie - też w sumie załatwia sprawę (ja tak robiłem bo zapomniałem o uziomie na początku). Nie wyznaje sie na tej hokus pokus terminologii elektrycznej ale coś takiego mi gadał elektryk - być może bez sensu ale brzmiało wiarygodnie :)

Edytowane przez jerzyki

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Attn Egon.

Jak nie zrobiłeś uziomu na etapie fundamentów (podobno są to jakiś płaskie kształtowniki) to potem można zrobić benarke/szpilki w ziemie - też w sumie załatwia sprawę (ja tak robiłem bo zapomniałem o uziomie na początku). Nie wyznaje sie na tej hokus pokus terminologii elektrycznej ale coś takiego mi gadał elektryk - być może bez sensu ale brzmiało wiarygodnie :)

Taki uziom szpilkowy zaproponował mój elektryk. Ma załatwić sprawę. Waham się jednak co do uziomu fundamentowego, ale koszty samej bednarki to 500 zł + uchwyty. Pośrednim sposobem, podanym przez mojego KierBuda, jest zespawanie prętów zbrojeniowych w obwód i przymocowanie do nich kilku wąsów bednarki. Nie mam jasnego zdania, bo elektryka kończy się u mnie na wymianie bezpieczników i zrobieniu połączenia szeregowego lub równoległego żarówek halogenowych. To wszystko co potrafię i wiem :)

• 2 weeks później...
Wziąłbym szambo z Radomia ale szukam chętnego na wspólny transport, dla zachęty powiem że za zbiornik 8m3 z transportem chcą 2500 netto, w naszych okolicach to raczej zawsze drożej wychodzi. Są chętni?

Chętnie skorzystam z możliwości zaoszczędzenia na czymkolwiek przy budowie więc też się piszę na ściąganie szamba z Radomia.. chociaz jesteśmy na razie na etapie fundamentów, nie wiem kiedy będzie potrzebne szambo (muszę to jeszcze sprawdzić), nie robiłam jeszcze rozeznania w firmach. CZy masz też firmę do montażu szamba? Ja potrzebuję 8l.

co prawda to nie ten rok budowy bo dopiero zaczelismy ale co niektórzy w tej grupie juz pewnie maja okna a ja zastanawiam sie nad wyborem

jak na razie powaznie zastanawiamy sie nad oknoplastem z krakowa ale czytam po forum ze montaz jednak jest najwazniejszy

czy ktos moze polecic przedstawiciela z dobrym montazem? moze to byc niekoniecznie sprzedawca akurat oknoplastu...

i pozdrawiam wszystkich budujących :)

Chętnie skorzystam z możliwości zaoszczędzenia na czymkolwiek przy budowie więc też się piszę na ściąganie szamba z Radomia.. chociaz jesteśmy na razie na etapie fundamentów, nie wiem kiedy będzie potrzebne szambo (muszę to jeszcze sprawdzić), nie robiłam jeszcze rozeznania w firmach. CZy masz też firmę do montażu szamba? Ja potrzebuję 8l.

ja tez bede potrzebowac szambo i tez jestem na etapie fundamentow :)

tomclav - inicjator ściągania szamba z Radomia coś przepadł, może szczęśliwie wakacjuje.. widzę że zbiera nam się grupa zainteresowanych szambem, nasza siła przetargowa rośnie:) Z tego co wytyczałam do grupy zainteresowanych zalicza się: amyF, lipka71, tomclav, mikiada.. czy ktoś jeszcze chcesz zaoszczędzić na szambie?

tomclav a kiedy będziesz brał?

Ja to właściwie w każdej chwili mogę. teren jest uszykowany, kasa czeka na wydanie więc kwestia ustalenia terminu z dostawcą i wspołchętnymi do transportu.

Nie przepadł tylko robi inne rzeczy:) Ja buduję w Gowarzewie okolice Swarzędza, napiszcie dokąd byście potrzebowali transport, jakie duże szambo itd. Zadzwonię do Radomiaków zapytać o lepszą cenę. Jak macie jakieś namiary w Radomiu to podzielcie się może macie lepsze od moich.

na teraz lider to: 1900netto za 8m3 lub 2300netto za 10m3. Transport 2000zł, maksymalnie wchodzą 3 szamba 10m3. W cenie płyta, kominek i właz żeliwny; szambo jednokomorowe, płyta montowana na klej. Rabat przy zakupie 3 szt. to 100zł na sztuce szamba, dostępność towaru i transportu - przyszły tydzień. Strona: http://www.jesbet.pl

Edytowane przez tomclav

Ja potrzebuję dostawę do Kamionek. Potrzebuję też ekipę do zainstalowania szamba. Przyszły tydzień.... jeju muszę sprawdzić czy to dla mnie nie za wcześnie.. jeszcze siedzę w fundamentach:) A robiłeś już porównanie do poznańskich firm...nie wiem jak to jest z gwarancją, serwisem .. Radom daleko jest a też gdzieś przeczytałam na forum że jakieś szambo zapadło się po zainstalowaniu.

Ja potrzebuję dostawę do Kamionek. Potrzebuję też ekipę do zainstalowania szamba. Przyszły tydzień.... jeju muszę sprawdzić czy to dla mnie nie za wcześnie.. jeszcze siedzę w fundamentach:) A robiłeś już porównanie do poznańskich firm...nie wiem jak to jest z gwarancją, serwisem .. Radom daleko jest a też gdzieś przeczytałam na forum że jakieś szambo zapadło się po zainstalowaniu.

co do cen itd zobacz mój post powyżej.

Poznańskie firmy za te same wielkości to około 4000-4500netto z transportem i włożeniem. przy szambie z Radomia dochodzi Ci koszt koparkowego - jakieś 80zł/h. Ja też się zastanawiam, ale jak kupię z fv to mam zawsze jakiś papier, nie bierzesz od Pana Kazia, który sam kręci beton w betoniarce za domem więc ryzyko nie większe niż w Poznaniu. W poznaniu chwalą fach bet - zadzwoń i porozmawiaj.