Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który styropian wybrać? Jaki klej wybrać / TERMOMODERNIZACJA

Recommended Posts

Witajcie. Pomału rozglądam się za materiałami budowlanymi do ocieplenia domu. W gre wchodzi styropian 100mm, nie wiem jeszcze jaka marka. Chodzi o to żeby nie było za drogo.

Ad.1 Co myślicie o :

-ISOVER EUROSTYR 15 NEO

-ARBET EPS 042

-Genderka EPS70

-Knauf FASADA EPS70

może jakieś inne do ok.30zł/ opak 0,3 m3 ?

Ad.2 Styropian frezowany jest ,,jak zakładka"? Bo niekoniecznie wiem o co chodzi.

Ad.3 Jaki jaki klej do styropianu polecacie?

marka, cena, wydajność?

Ad.4 Kilka osób w otoczeniu dokonywało termoizolacji bez stosowania siatki z włókna szklanego? Czy to nie osłabia całego ocieplenia?

Jeżeli nie stosuje się siatki to kładzie się tynk bezpośrednio na styropian??

Ad.5 Jeżeli z siatką to jaki polecacie klej do siatki?

marka, cena, wydajność?

Witajcie. Pomału rozglądam się za materiałami budowlanymi do ocieplenia domu. W gre wchodzi styropian 100mm, nie wiem jeszcze jaka marka. Chodzi o to żeby nie było za drogo.

Ad.1 Co myślicie o :

-ISOVER EUROSTYR 15 NEO

-ARBET EPS 042

-Genderka EPS70

-Knauf FASADA EPS70

Ad.2 Styropian frezowany jest ,,jak zakładka"? Bo niekoniecznie wiem o co chodzi.

marka, cena, wydajność?

Ad.4 Kilka osób w otoczeniu dokonywało termoizolacji bez stosowania siatki z włókna szklanego? Czy to nie osłabia całego ocieplenia?

marka, cena, wydajność?

Radzę patrzeć na cenę w stosunku do parametrów.

Jeśli chodzi o siatkę to musi ona być koniecznie. Ocieplenia to nie osłabia, ale umożliwia położenie tynku bez pęknięć.

ja kupiłem właśnie na elewację swisspor lambda 032 150mmm z frezem, cenę dobra wytargowałem, negocjacje z kilkoma hurtowniami na maksa, na kleje i tynki przyjdzie czas latem, ale bez siatki bym się też nie porywał, tym bardziej że nie jest to jakiś porażający koszt a biedy bez niej może być niemało..

Ocieplenie robiłem w 2008r. na styropianie frezowanym 12 cm Ausroterm http://www.allegro.pl/item530966457_styropian_austrotherm_fasada_bielsko_biala_okazja.html, reszta to system "kabe" (najlepsza siatka, dobre kołki i b. dobre tynki)

http://www.farbykabe.pl/?pid=3

Całość w dobrej cenie,teraz jest taniej .

Firma od styro - http://www.ekobau.com/

dowiozła mi również PRODUKTY NA ELEWACJE z f. KABE.

Ad.1 Co myślicie o :

-ISOVER EUROSTYR 15 NEO

-ARBET EPS 042

-Genderka EPS70

-Knauf FASADA EPS70

marka, cena, wydajność?

marka, cena, wydajność?

Ad.1 Zdecydowanie polecam AUSTROTHERM.

Ad.2 Dokładnie tak. Frezowany znaczy z zakładką :)

Ad.3 Polecam kleje do styropianu firmy GREINPLAST.

Ad.4 Bardzo poważny błąd wykonawczy. To BAAARDZO osłabia całe ocieplenie.

Ad.5 Także polecam klej GREINPLAST do zatapiania siatki

• 2 months później...

Odnośnie wyboru kleju do styropianu, kleju do zatapiania siatki i tynku to wszystko bedzie z mapei.

MAPETHERM do styropianu

MAPETHERM do siatki

Grunt Silex Base Coat i tynk Silexcolor Tonachino

lub

Grunt Quarz Base Coat i tynk Quarzolite Tonachino

Ale dalej nie wiem co z tym styropianem.

• 1 year później...
Witam , podciągam temat bowiem szykuje sie do ocieplenia domku ...styropian już jest 14 ...jaki wybrac klej ???? sa duze różnice cenowe ....a co myślicie o klejach z marketów czy ktoś stosował ?????? np klej TERMOFIX 1do klejenia styropiznu i 2 do zatapiania siatki , jest o połowe tańszy ...czy tańszy to znaczy gorszy????

Ja testowałem te kleje z marketu tzn klej Inter Grąd i Termofix, z tych dwóch klejów lepiej mi się robiło Termofixem mam nim zrobiony 3 ściany na domu. Wcześniej próbowałem jeszcze innych klejów min. knaufa bardzo fajnie mi się nim robiło i klej Termo Bravo którym robiło mi się najgorzej.

• 4 weeks później...
Witam , wybór padł na TERMOFIX z marketu , miałam duży dylemat i obiekcje czy będzie dobry , bo z marketu i o połowe tańszy od innych kleji ale ku mojemu zdziwieniu majster stwierdził że bardzo dobrze się rozprowadza i jest ok , więc dla zainteresowanych ....można go stosować bez obaw ....

• 9 months później...
ostatnio wybierając styropian, mieliśmy z tym małe problemy, bo jest mnóstwo producentów i nie wiadomo co wziąć. Myślę, że najlepiej zeby to był styropian dobrej jakości do sprawdzonego producenta. Dodatkowym atutem byłoby gdyby posiadał on jakies certyfikaty jakości i rekomendacje.