anna1983 11.02.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 mam w małym domku kominek od kilku lat, ogólnie sprawdza się , właściwie stanowi główne żródło ogrzewania. ciepłe powietrze rozprowadzane jest do pomieszczeń na parterze. jest jeden problem-przy kratkach wylotowych powietrza ciepłego oraz na suficie nad kominkiem tworzą się ciemne smugi .włąściwie trzeba malować pomieszczenia po każdym okresie grzewczym.może ktoś ma spośsób na rozwiazanie problemu-może założenie filtrów na kratkach?Z góry dziekuję za odpowiedż.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 11.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Wg mnie jakiekolwiek filtry niewiele poprawią, bo ciemne smugi powstaja z cyrkulacji ciepłego powietrza, które "namiata" tam kurz, który zawsze masz w pomieszczeniu. Pomóc może jakiś daszek nad kratką, który rozproszy strumień ciepłego powietrza pod sufitem, lub wprost zaistalowanie czegoś na tym kawałku sufitu, co możesz wymienić/wyczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 11.02.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 mam w małym domku kominek od kilku lat, ogólnie sprawdza się , właściwie stanowi główne żródło ogrzewania. ciepłe powietrze rozprowadzane jest do pomieszczeń na parterze. jest jeden problem-przy kratkach wylotowych powietrza ciepłego oraz na suficie nad kominkiem tworzą się ciemne smugi . włąściwie trzeba malować pomieszczenia po każdym okresie grzewczym. może ktoś ma spośsób na rozwiazanie problemu-może założenie filtrów na kratkach? Z góry dziekuję za odpowiedż.[/i] No i tu występuje wyższość kominka z płąszczem wodnym nad kominkiem powietrznym przy wkładzie wodnym inaczej rozkłada się ciepło a nośnikiem nie jest powietrze kture brudzi sufity a woda grzewcza i kaloryfery bądz podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 13.02.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 No i tu występuje wyższość kominka z płąszczem wodnym nad kominkiem powietrznym przy wkładzie wodnym inaczej rozkłada się ciepło a nośnikiem nie jest powietrze kture brudzi sufity a woda grzewcza i kaloryfery bądz podłogówka A nad kaloryferami to nie masz czasem smug?? Moze nie takie jak przy kratkach ale i tak sie zrobia. Wg mnie sa 2 rozwiazania. Dołozyc turbine do ukladu i pozakladac filtry(ja tak mam i nie mam pojecia jak wyglada zabrudzony sufit koło kratek) lub pomalowac sufit farba lateksowa lub inna zmywalna i przecierac sobie sufit od czasu do czasu (np .PARA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.02.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Rozwiązanie jest jeszcze inne - nie zakładać na wylot zwykłego anemostatu, tylko taki, który kieruje powietrze w dół a nie na boki. Gdzieś tutaj na forum było to opisywane i porównywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 13.02.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 np takie http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/s766krlz2_b_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts