Gość Werset 06.12.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 KŁÓTNIA Z KSIĘŻYCEMKazimierz Wierzyński To jest ostatni wiersz, Więcej ich już nie będzie, Niech sobie teraz księżyc samPrzy złotym talerzu zasiędzie. Podajcie mu kielich winaI kordiał nocy przespanej na sianie, Niech sobie sam przypominaCiemne usta i ciemne kochanie. Podajcie mu jak na stypieObficie trunków i jadła, Niech go pijacka mgła zasypieJak kiedyś mnie napadła. Niech śni na wydmuchu wysokim, jak na tureckiej wieży, Że ogarnia świat gołym okiemI że świat do niego należy. Ja mam już tego dość,Mnie wystarczy w pokoju luneta, Niech teraz księżyc pokaże samJaki z niego poeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 07.12.2003 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Wiesława Stępień "Prosta droga ?" Dzień się kończy, mrok zaczyna swoje tańceUłomni wychodzą z ciemności swego istnieniaNoc śmieje się gwiazdami na niebieKażdy dąży sam do swego przeznaczenia Światło, słońce jeszcze raz rozbłysłoNie dotykaj, spalisz się w jego płomieniachTrwaj i bądź, a może idźNa spotkanie swojego przeznaczenia Szarość, strach wyznacza przystanki na miłośćSekrety życia regulują jej odcienieBłyskiem wolności ubarwiona droga w nicośćUpadkiem nadziei, niewiara czy przeznaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 07.12.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 ALE JESTEM Magda Czapińska Oczy otwieram :staje się światNade mną niebo, przede mną - sad.Jabłek zielonych zapach i smak ...wszystko proste tak. Trzeba żyć naprawdę ,żeby oszukać czas.Trzeba żyć najpiękniej,Żyje się tylko raz.Trzeba żyć w zachwycie:Marzyć , kochać i śnić.Trzeba czas oszukać,Żeby naprawdę żyć. Jestem piasku ziarenkiem w klepsydrze,Zabłąkaną łódeczką wśród raf,Kroplą deszczu,Trzciną myślącą wśród traw...ale jestem! Jestem iskrą i wiatru powiewemsmugą światła , co biegnie do gwiazd,jestem chwilą , która prześcignąć chce czas...ale jestem! Ucha nadstawiam : słucham jak gra,Muzyka we mnie, w muzyce - ja!Nim wielka cisza pochłonie mnie,Pragnę wyśpiewać , wyśpiewać ,że: Trzeba żyć naprawdę ,żeby oszukać pędzący czas.Pięknie żyć w zachwycie ,życie zdarza się raz. Jestem piasku ziarenkiem w klepsydrze ,Zabłąkaną łódeczką wśród raf,Kroplą deszczu ,Trzciną myślącą wśród traw...ale jestem! Życie jest drogą, życie jest snem ...A co będzie potem?... Nie wiem, i wiem ...O nic nie pytaj, dowiesz się gdy,Skończy się się droga , życie i sny. Jestem piasku ziarenkiem w klepsydrze,Zabłąkaną łódeczką wśród raf,Kroplą deszczu,Trzciną myślącą wśród traw...ale jestem! Jestem iskrą i wiatru powiewemsmugą światła , co biegnie do gwiazd,jestem chwilą , która prześcignąć chce czas...ale jestem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 07.12.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 PRZYPŁYW, ODPŁYW, ODDECH CZASU Magda Czapińska Przypływ, odpływ, fala za faląWieczną mantrę morze nuciPrzypływ, odpływ, oddech czasuCo odeszło kiedyś wróci Jesteś, jestem. Ślady na piaskuTrwają po nas tylko chwilęMijasz, mijam. Przypływ, odpływTylko tyle i aż tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.12.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 *** gdybym zasnęła to nie budź mniedziś,jutro,za tydzień...(nie budź mnie wcale)bo jestem chorai nie chcę zarażaćcię wspomnieniami a kiedy się przebudzęwpatrzona w ciebieto lepiej odwróć moją uwagąi odejdź z nią i tą swoją przeszłością Angie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 07.12.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Tomasz Różycki "Ranne pastylki" Poniedziałek przychodzi po nocy, w którejsiwieją jeszcze bardziej podstarzali kochankowie.Rano pękają witryny i pokazują swe eleganckiewnętrzności, trzysta rodzajów papierosów. Poniedziałek przychodzi po nocy pełnejstarych sztuczek pod kołdrą i w szafach,tabletek oraz zaklęć na trzy cuda świata.A świat tymczasem się upewnia - bardzo wyraźne gołębie spacerują po pochyłym dachu i słychaćjak na dole sąsiad rozmawia z sąsiadką,najwyraźniej o nowych darach na ten poniedziałek,który przychodzi jak złodziej, a oni leżą, noc mają jeszcze na koniuszkach palców, którymiruszają i żółte trąbki grają im na okiennicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Słoneczko n.n. Słoneczko późno dzisiaj wstało I w takim bardzo, bardzo złym humorze ... I świecić też mu się nie chciało ... Bo mówi, że zimno na dworze Słoneczko n a s z e ... rozchmurz buzię, bo nie do twarzy Ci w tej chmurze ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość połówka pomarańczy 08.12.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 "Mój testament śpiącego" - Białoszewski Miron ciemny negatyw pokoju z którego wypadła jedna dzienna rzeźba mój negatyw ze mną wysypanym w różne kąty ta pusta moja małżowina pomnik na łóżku ach gdyby tak parę wieńców bibułowych garnków głogów i parasoli pod mżeniem nocy jeszcze ileś razy pozlepiam swoje kredy gipsy w coraz to gorsze formy i ślimaki a w koncu naprawdę wylecę ze skorupy więc naprawdę pamiętajcie parasol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość promyczek 08.12.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 *** [w bezdennej otchłani] - 'Kruszynka' w bezdennej otchłani ciemności delikatny uśmiech zaplatamy promyki słońca jak dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 09.12.2003 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Hanna Banaszak NIEBYLECoJestem zlepkiem złudzenia iprawdy.Jedni znajątylkomego aniołainniobwiniają winamiświata...Cóż człowiek tosklepikpełen drobiazgów nakażdą okazjęw którym i takklienci wybierają towar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 09.12.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Hanna Banaszak UBOCZE bliskości Rozpuściłam wolne włosyjak lubisz.Układają się piękniepo tobie.Związałam twój zapachna szyi iwtulam się w jegowełniane ramiona. ... Tęsknię! ... Pogoda pieści moje autoktórym w czerwieni wracam.Powieszę pranie na niebiei odnajdę rytm domu... ...tęskn...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Juliusz Słowacki - Hymn Smutno mi, Boze! - Dla mnie na zachodzie Rozlales tecze blaskow promienista; Przede mna gasisz w lazurowej wodzie Gwiazde ognista... Choc mi tak niebo ty zlocisz i morze, Smutno mi, Boze! Jak puste klosy z podniesiona glowa Stoje rozkoszy prozen i dosytu... Dla obcych ludzi mam twarz jednakowa, Cisze blekitu. Ale przed Toba glab serca otworze, Smutno mi, Boze! Na tecze blaskow, ktora tak ogromnie Anieli twoi w niebie rozpostarli, Nowi gdzies ludzie w sto lat beda po mnie Patrzacy - marli. Nim sie przed moja nicoscia ukorze, Smutno mi, Boze! brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 09.12.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 ks. Jan Twardowski "Wiersz z banałem w środku" nie bój się chodzenia po morzunieudanego życiawszystkiego najlepszegodokładnej sumy niedokładnych danychmiłości nie dla ciebieczekania na nikogo przytul w ten czas nieludzkiswe ucho do poduszkibo to co nas spotykaprzychodzi spoza nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 10.12.2003 02:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Emily Dickinson Ból - rozciąga Czas -Ciasną Czaszki sferęRozsadza SekundąPęczniejącą w Erę -Ból - zagęszcza Czas -W jednym punkcie CiosuSkupia NieskończonąPanoramę Losów - Bóg w samej rzeczy jest zazdrosny -Jak dziecko - znieść nie potrafi,Że każdy z nas z innymi ludźmiChętniej niż z Nim się bawi. Odchodząc - nie wie się, że się odchodzi -Nie na serio Drzwi za sobą przymykamy -Los - tymczasem - zatrzaskuje rygleBezpowrotnie - za naszymi plecami - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Alina Nowak - Człowieczy los ... Człowieczy los nie jest bajką, ani snem.Człowieczy los jest zwyczajnym, szarym dniem.Człowieczy los niesie trudy, żal i łzy.Pomimo to można los zmienić w dobry ... lub zły ... Uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj...na dzień szczęśliwy nie czekaj ... Anna Germa z piosenki "Człowieczy los". Czytając te słowa dochodzę do wniosku, że uśmiech to najpiękniejszy dar jaki nam został dany http://www.republika.pl/hstawic/images/Recita.jpg.. zmarła 25 sierpnia 1982 r. Miała zaledwie 46 lat a JEJ imie swieci wśród gwiazd ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 10.12.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Ewa Lipska "Za tyle lat" Za tyle lat na ile będę wyglądać o ile dojrzeją do mówienia o nich za tyle lat powrócę popatrzeć na chwilę dom mój krokiem skończonym przypomnieć. Drzwi otwarte. Och przeciąg! Nie zamknąłeś i rozmowy nasze uleciały Teraz świat je PODSLUCHA. Teraz świat je ROZNIESIE. Będą jeszcze raz umierały. Jak niewiele się zmienia, Pokój pogodny zaproszeń na herbatę. W krzesłach lekko wytartych drżą jeszcze nasze cienie. Już półcienie. Wypełzły przez lato. Stół pokryty wyznaniem. Moim. Twoim. Już nie wiem Talon szczęścia. Nie wykupiony. Jeszcze kwiaty dla ciebie stoją chude wyschnięte zdumione. Jeszcze wiersze. Ach wiersze wsparte niemym porywem teraz z ręki do ręki przenoszę. Ale wiersze jak wiersze. Ale wiersze jak życie. Może tylko trochę bardziej siwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 10.12.2003 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Kazimiera Iłłakowiczówna "Anioły" Anioły schodziły po ścieżce białej, schylały się, patrzały, głowy ku sobie zbliżały, chwiały ogromnymi, cichymi piórami, szemrały szumiącymi szatami i stawały bojąc się przestraszyć ciszę, która się razem z nimi nad ziemią czekającą kołysze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 10.12.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Jarosław Iwaszkiewicz * * * Ja tylko tak udaję, Że się nocy nie boję, Kiedy w moim pokoju Przed czarnym oknem stoję. Aby spojrzeć na niebo Siłą przymuszam siebie I widzę straszne obłoki I straszne gwiazdy na niebie. I drzewo takie czarne Co rośnie niedaleko, Gdy schowam się do łóżka Zostaje pod powieką. Przyciskam się do piersi Twojej Gdzie serce śpiewa, A w nim prawdziwe szemrzą Spokojne noce i drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 10.12.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Kazimiera Iłłakowiczówna "O jesieni, o jesieni" Niech się wszystko odnowi, odmieni.... O jesieni, jesieni, jesieni ..... Niech się nocą do głębi przeźrocza nowe gwiazdy urodzą czy stoczą, niech się spełni, co się nie odstanie, choćby krzywda, choćby ból bez miary, niesłychane dla serca ofiary, gniew czy miłość, życie czy skonanie, niech się tylko coś prędko odmieni. O jesieni!... jesieni! ... jesieni! Ja chcę burzy, żeby we mnie z siłą znowu serce gorzało i biło, żeby życie uniosło mnie całą i jak trzcinę w objęciu łamało! Nie trzymajcie, nie wchodźcie mi w drogę już się tyle rozprysło wędzideł ... Ja chcę szczęścia i bólu, i skrzydeł i tak dłużej nie mogę, nie mogę! Niech się wszystko odnowi, odmieni! ... O jesieni! ... jesieni! ... jesieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.12.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts