ponury63 14.01.2004 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 ... a z najmilszą checią Tomku... Tuwima Ci u mnie dostatek... dziś melancholijnie... Julian Tuwim "Kłamstwo" Najsłodszego mnie kłamstwa uczysz, moja duszo, W miękkiej trawie naprzeciw mnie siedząc nad wodą. Uczysz mnie zmyślać wiosnę wiecznie złotą, młodą, A słowa twoje w uśmiech moje usta kuszą. Uczysz złudy, by można kiedyś znieść co muszą Znieść wszyscy, gdy nadejdzie chwila... z pogodą. Z uśmiechem jak tancerze, co swój taniec wiodą Ku końcowi wśród kwiatów murawy, pod gruszą. Przyjdzie jesień i chmury szare, przyjdzie zima Starość, przed którą stopa nie umknie pielgrzyma, Wiatr będzie strącać i gałęzie łamać; A my w przedziwnej zmowie, patrząc sobie w oczy, Uśmiechać się łagodnie będziem do uroczej Wiosny, którą wciąż jeszcze będziem kłamać... kłamać... "Zawsze mi się w życiu szczęściło i szczęści" Zawsze mi się w życiu szczęściło i szczęści, Los mi nie pożałował ni darów, ni pieszczot... ...Tylko śnieg pod stopami nigdy mi nie chrzęści Ani jesienne liście nie szeleszczą. "Wieczór" Dziewczyny anemiczne, blade jak wspomnienia, Spod długich rzęs przelotne rzucają spojrzenia. I wolno, krok za krokiem, stąpają niepewne, Szepcąc bladymi wargi słowa modlitewne. I znużone swej własnej wątłości słodyczą, Cicho sobie nawzajem dobrej nocy życzą. "Przetrwam..." Przetrwam... Minęły lata i lata przeminą, Będzie tysiąc utraceń i tysiąc zdobywań, Będę tęsknił - godzina pójdzie za godziną W tańcu żalów, nadziei, łez i oczekiwań. Przetrwam... Lecz dzień nastanie, gdy wśród wielkiej głuszy Coś ostatniego skona pod męki ogromem: Wygaśnie Płomień Święty w umęczonej duszy, A dom Twój już nie będzie dla mnie Bożym Domem. I wtedy wielką ciszą żywot swój pocieszę, I będzie cisza owa - Tobie przebaczeniem. I winę Twoją straszną i grzech Twój rozgrzeszę, Modląc się za Twą duszę ogromnym milczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 14.01.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Dzięki Ponury, to koi duszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 14.01.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Pewnie się powórzę, ale niech tam ... Ponurku , dzięki Tobie odkrywam Tuwima na nowo. O więcej proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.01.2004 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Dnia 15 stycznia 1891 roku urodził się Osip Mandelsztam (zm. 1938), rosyjski poeta; obok N. Gumiłowa i A. Achmatowej, główny przedstawiciel akmeizmu, realistycznej poezji będącej pochwałą piękna świata. Wielokrotnie prześladowany przez komunistyczny reżim stalinowski, dwukrotnie aresztowany na podstawie fałszywych oskarżeń, kilkakrotnie więziony, zmarł w obozie pracy Osip Mandelsztam "Tylko jedno pragnienie..."(O, kak ja choczu...) Tylko jedno pragnienie:Niewidzialnie, tajemniePomknąć w ślad za promieniemW dal, trwającą beze mnie. A ty promieniej, bowiemInnego szczęścia nie ma -Niech ci gwiazda opowieCałą wiedzę promienia. A ja ci chcę powiedzieć,że szept mój cię powiedzieTam, gdzie w wiatru powiewiePromień tobie powierzę. To dzięki temu promień,Dzięki temu świetlany,Że szeptaniem ogromny,Mamrotaniem ogrzany. [23 marca 1937 r.][tł. Stanisław Barańczak] "Weź z dłoni moich..."(Woz'mi na radost' iz moich ładoniej...) Weź z dłoni moich, niech ci radość niesie -Troszeczkę słońca i troszeczkę miodu,Jak nam kazały pszczoły Persefony. Na pełnej wodzie łódki nie odwiążeszAni usłyszysz zjawy w miękkich ciżmach,Nie zmożesz lęku w nieobeszłym życiu. Zostały nam jedynie pocałunki,Puszyste niby małe pszczółki, które,Ul opuściwszy, umierają młodo. W nocy gęstwinach przezroczystych brzęczą,Dziewiczy las Tajgetu - ich ojczyzną,Pokarmem - czas, miodunki kwiat i mięty. Więc niech ci radość niesie dar mój dziki -Naszyjnik niepozorny, wysuszonyZ pszczół martwych, które miód zmieniły w słońce. [listopad 1920 r.][tł. Seweryn Pollak] "Choć raz jeden szczery będę"(Ja skażu tiebie...) Choć raz jeden szczery będę -To już wiele:Wszystko brednie, sherry-brandy,Mój aniele. Gdzie złociła greckie dziejeChwalba światła,Na mnie z czarnych dołów ziejeHańba świata. Gdzie Helena, greckim morzemUsypiana -Tam mnie w usta tylko możeChlusnąć piana! Nicość wargi mi namaściSłonym smakiem,Nędza mi pokaże - naści! -Figę z makiem. Tak czy siak - czy nic, czy wiele -Wszystko jedno -Pij coctaile, mój aniele,Żłop, królewno! Choć raz jeden szczery będę -To już wiele:Wszystko brednie, cherry-brandy,Mój aniele! [Moskwa, marzec 1931 r.][tł. Stanisław Barańczak] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.01.2004 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Jacek Kaczmarski "Zmartwychwstanie Mandelsztama" Po Archipelagu krąży dziwna fama,Że mają wydawać Ośkę Mandelsztama.Dziwi się bezmiernie urzędnik nalany:Jakże go wydawać? On dawno wydany!Tłumaczy sekretarz nowy ciężar słowa:Dziś "wydawać" znaczy tyle, co "drukować". Powstał mały zamęt w pamięci strażników:Którego Mandelsztama? Mamy ich bez liku!Jeden szyje worki, drugi miesza beton,Trzeci drzewo rąbie - każdy jest poetą.W oczach urzędników rośnie płomień grozy,Bo w szwach od poetów pękają obozy. Przeglądają druki, wyroki - nic nie ma,Każda kartoteka zmienia się w poemat.A w tym poemacie - ludzi jak drzew w tajdze,Choćbyś sczezł, to tego jednego - nie znajdziesz!Stary zek wspomina, że on dawno umarł,Lecz po latach zekom miesza się w rozumach.Bo, jak to być może, że ziemia go kryje,Gdy w gazetach piszą, że Mandelsztam żyje!? Skądże mają widzieć w syberyjskich borach,Że to "życie" to tylko taka metafora...Patrzy z góry Osip na te wyspy krwaweI gorzko smakuje swą spóźnioną sławę.Bo, jak to być może, że ziemia go kryje,Gdy w gazetach piszą, że Mandelsztam żyje!?Skądże mają widzieć w syberyjskich borach,Że to "życie" to tylko taka metafora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 15.01.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Adam Ziemianin Gwiezdny blues Gwiazdy skaczą jak polne konikiNiebo radosne nad namiNie stracić z oczu tej szachownicyBóg z ręki swe gwiazdy karmi Czasem wygładzi im ramionaBy łatwiej wpadać w nie nam byłoCzasem przypomni w środku nocyŚlady dzieciństwa - pierwszą miłość A może gwiazdy te są naszeI Bóg zapomniał o nich całkiemWięc tylko czekać nam uparcieŻe wkrótce gwiezdny grad się zacznie I będzie spadać nam do stópA my zaczniemy po nich chodzićWarto doczekać takiej chwiliPo gwiezdnym polu wiecznie gonić I tarzać się w tym gwiezdnym pyleI zbierać wszystkie do koszykaI nie oszaleć od tych gwiazdLecz tylko wszystkie jej przywitać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Czarne słowa muzyka i słowa: Anna Maria Jopek Czarne, czarne słowaCiemny, ciemny lasZanim powiesz mu, że kochaszPierwszy raz Dziwna, dziwna drogaJeśli nie ma w nimNamiętności krztyZamarznieszNim przyjdzie brzask On nie pokochaPowie Ci serce i czas Puste, puste poleZanim chwyci mrózWiesz, że już nie przyśnisz muSię wcaleOdejdzie drogą na wschód Zimna, zimna wodaOko studni drgnieGdy w nim przejrzysz sięZapłaczeszŻe tak Ci źle, tak Ci źle, tak ci źle Tekst insirowany polskimi piesniami ludowymi. płyta "Upojenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 15.01.2004 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ten Gość wyżej to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 16.01.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Pijmy wino za kolegówmuzyka: Seweryn Krajewskiwykonanie: Seweryn Krajewski, Piotr Fronczewski (1970), Magda Umer, Krystyna Janda, Wiktor Zborowski (1997) Adam Michnik powiedział, że : Agnieszka nigdy nie rozumiała demokratycznej opozycji lat siedemdziesiątych. Osiecka zawsze starała się trzymać poza polityką, choć przyszło jej żyć w "politycznych czasach". Najbardziej na świecie w tym trudnym okresie bała się więzienia. Tą piosenkę zadedykowała wszystkim swoim ówczesnym przyjaciołom, których koszmar więzień politycznych nie ominął... Piosenka doczekała się różnych interpretacji, z których do najbardziej znanych należą te wykonywane przez Magdę Umer i Seweryna Krajewskiego. Nie paliłeś dawniej tyle co dziś. Zapałka ci drży, nielekko nam iść. Wlejmy kroplę gorzkich żalów do szkła. Nie wstydźmy się słów, nie bójmy się dnia. Pijmy wino za kolegów, którym szczęścia w życiu brak. Za tych, którym zawsze idzie nie tak; kobiety nie te i zimy zbyt złe. My, co mamy ciepłą strawę i kąt, opinię jak łza - przepustkę na ląd. Pijmy wino za kolegów, co się niby iskry tlą, których jakiś Bóg przeznaczył na złom. Pociągi nie te, pogody zbyt złe. My, co mamy mocne zdrowie jak skaut. Nie czeka nas głód, nie grozi nam aut. Pijmy wino za kolegów, których wciąż omija raut. Idźmy w taniec malowany na szkle, bo żona ma żal, do tańca się rwie. Pijmy wino za kolegów do dna, bo oni - to my, a my - to już mgła. Pijmy wino za kolegów do dna, Bo oni - to my, a my - to już mgła. Pijmy wino za kolegów do dna, bo oni - to my, a my - to już mgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 16.01.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 AGNIESZKA OSIECKA "Wielka woda" Na wszystkie moje pogody, na niepogody duszy mej-trzeba mi wielkiej wody, trzeba mi wielkiej wody,tej dobrej i tej złej ...Oceanów mrukliwych i strumieni życzliwych,czarnych głębin niepewnych i opowieści rzewnych ... Na wszystkie moje złe bogi i na niebogi z moich snów -trzeba mi wielkiej drogi, trzeba mi wielkiej drogiwśród wiecznie młodych bzów ...Drogi białosrebrzystej, dróżki nieuroczystej,piachów siebie niepewnych i ptasich rozmów śpiewnych ... Na wszystkie moje tęsknotyi na ochoty duszy mej - trzeba mi wielkiej psoty,tzreba mi wielkiej psoty, trzeba mi psoty, hej ...Nocnych wypraw pod Kraków, długich rozmów rodaków,wysokonogich lasów i bardzo dużo czasu. Taką mnie ścieżką poprowadź,gdzie śmieją się śmiechy w ciemnościi gdzie muzyka gra.... i nie daj mi, Boże, skosztowaćtak zwanej życiowej mądrości,dopóki życie trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 16.01.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 AGNIESZKA OSIECKA Oczy tej małej Posłuchaj pan, panie podróżny,co się zdarzyło na Próżnej:żyła tam Jagna, dobra i czysta,i chodził do niej Jan kancelista,akurat to była niedziela,kręciła się karuzela.Zabrał tam Jagnę kochanek czułyi całkiem zmącił jej miły umysł. Oczy tej małej jak dwa błękity,myśli tej małej - białe zeszyty.A on był dla niej jak młody bóg,żebyż on jeszcze kochać mógł. A lato, jak bywa w Warszawie,młodym służyło łaskawie.On ją zabierał nieraz na łódki,a ona jego leczyła smutki.Posłuchaj pan, panie wędrowny:nastał ten dzień niewymowny,odszedł bez słowa kochanek podły,na nic się zdały płacz jej i modły. Oczy tej małej jak dwa błękity,myśli tej małej - białe zeszyty.A on był dla niej jak młody bóg,żebyż on jeszcze kochać mógł. Pociągi odchodzą i statki,ona nie wróci do matki.Kto by uwierzył w całym Makowie,że dla niej światem był jeden człowiek.Przez niego więc siebie zabiłata, co z miłości tańczyła.Bóg jej wybaczył czyny sercowei lody podał jej malinowe. Oczy tej małej jak dwa błękity,myśli tej małej - białe zeszyty.A on był dla niej jak młody bóg,żebyż on jeszcze kochać mógł. Posłuchaj niewierny kochanku,co nienawidzisz poranków:wróci jeszcze do ciebie ta trumna,gdzie leży twoja kochanka dumna.Bo taki, co kochać nie umie,przegra - choć wszystko rozumie.Bóg cię pokarze swą nieczułościąza to, żeś gardził ludzką miłością. Oczy tej małej jak dwa błękity,myśli tej małej - białe zeszyty.A on był dla niej jak młody bóg,żebyż on jeszcze kochać mógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 17.01.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Właśnie dowiedziałam się,że zmarł Czesław Niemen. Dziwny jest ten swiat gdzie jeszcze wciaż miesci się wiele zła i dziwne jest to że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek Dziwny ten swiat Swiat ludzkich spraw czasem aż wstyd przyznać się A jednak często jest że ktos słowem złym zabija tak jak nożem Lecz ludzi dobrej woli jest więcej i mocno wierzę w to Że ten swiat - nie zginie nigdy dzięki nim Nie! Nie! Nie! Przyszedł już czas najwyższy czas nienawisć zniszczyc w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 17.01.2004 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Cóż innego pozostało.... WspomnienieJulian Tuwim Mimozami jesień się zaczyna,Złotawa, krucha i miła.To ty, to ty jesteś ta dziewczyna,Która do mnie na ulicę wychodziła. Od twoich listów pachniało w sieni,Gdym wracał zdyszany ze szkoły,A po ulicach w lekkiej jesieniFruwały za mną jasne anioły. Mimozami zwiędłość przypominaNieśmiertelnik żółty - październik.To ty, to ty moja jedyna,Przychodziłaś wieczorem do cukierni. Z przemodlenia, z przeomdlenia senny,W parku płakałem szeptanymi słowy.Młodzik z chmurek prześwitywał jesienny,Od mimozy złotej - majowy. Ach, czułymi, przemiłymi snamiZasypiałem z nim gasnącym o poranku,W snach dawnymi bawiąc się wiosnami,Jak tą złotą, jak tą wonną wiązanką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 17.01.2004 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 CZESŁAW NIEMEN Czas jak rzeka Gdzie modra rzeka niesie wody swe, tam słońca blask ujrzałem pierwszy raz, nad brzegiem jej spędziłem tyle chwil, że dziś bez rzeki smutno mi, tam każdy dzień to skarb dziś mój jedyny skarb. Choć czas jak rzeka jak rzeka płynie, unosząc w przeszłość tamte dni, choć czas jak rzeka jak rzeka płynie, unosząc w przeszłość tamte dni, Do dni dzieciństwa wraca moja myśl, w marzeniach moich żyje rzeka ta, tak bardzo chciałbym być nad brzegiem jej więc niech wspomnienie dalej trwa tam każdy dzień to skarb dziś mój jedyny skarb. Choć czas jak rzeka jak rzeka płynie...http://tadesz.republika.pl/memory.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 17.01.2004 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 CZESŁAW NIEMEN POD PAPUGAMI sł. J. Gałkowskimuz. M.Święcicki B.Choiński Pod Papugami jest szeroko niklowany bar Nad szklaneczkami chorągiewką żółtą świeci skwar Tu przed dziewczętami kolorowa słodycz stoi w szkle Wraz a papużkami chcą szczebiotać i kołysać się Tam na powietrznych swych huśtawkach Na parkietach i na mostach Według kolorów włosów, sukien I według wzrostu Pod Papugami wisi lustro, w którym każdy ma Most z lampionami, promenadę do białego dnia A na powietrznych swych huśtawkach Na parkietach i na mostach Według kolorów włosów, sukien I według wzrostu Pod Papugami nawet wtedy gdy muzyki brak Pod Papugami w kolorowe muszle gwiżdże wiatr W kolorowe muszle gwiżdże wiatr W kolorowe muszle gwiżdże, gwiżdże wiatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 17.01.2004 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Śpieszmy sięks. Jan Twardowski Annie Kamieńskiej Śpieszmy się kochac ludzi tak szybko odchodzązostaną po nich buty i telefon głuchytylko co nieważne jak krowa się wleczenajważniejsze tak prędkie że nagle się stajepotem cisza normalna więc całkiem nieznośnajak czystość urodzona najprościej z rozpaczykiedy myślimy o kimś zostaje bez niego Nie bądź pewny że czas masz bo pewność niepewnazabiera nam wrażliwość tak jak każde szczęścieprzychodzi jednocześnie jak patos i humorjak dwie namiętności wciąż słabsze od jednejtak szybko stąd odchodzą jak drozd milkną w lipcujak dźwięk trochę niezgrabny lub jak suchy ukłonżeby widzieć naprawdę zamykają oczychociaż większym ryzykiem rodzić się niż umrzećkochamy wciąż za mało i stale za późno Nie pisz o tym zbyt często lecz pisz raz na zawszea będziesz tak jak delfin łagodny i mocny Śpieszmy się kochac ludzi tak szybko odchodząi ci co nie odchodzą nie zawsze powrócąi nigdy nie wiadomo mówiąc o miłościczy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.01.2004 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Zapalmy Mu świeczkę ('). Cześku, dlaczego od nas uciekłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Czy mnie jeszcze pamiętasz ... http://www.dago.pmp.com.pl/niemen/img/niemen.gif Czy mnie jeszcze pamiętaszdowód na to mi dajczy jak inne dziewczętabaju baj, baju baj Czy mnie jeszcze pamiętaszi może wrócić chcesz tuczy jak inne dziewczętazapomniałaś mnie już A gdy zechcesz wrócić tuwracaj z uśmiechem swymchoć bym inną kochał jużbędziesz tylko ty Czy mnie jeszcze pamiętaszi pamiętasz ten dzieńczy jak inne dziewczętazapomniałaś już mnie ... nie znam autora ... lubiłem wykonawce ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 http://www.polishjazz.com/pics/cds/niemen_vol1.jpg Wiem, że nie wrócisz - Czesław Niemen Dziś, gdy ciebie mi brak i, gdy stało się tak Że odeszłaś już i nie wrócisz tu muszę być sam Że nie wrócisz ja wiem, czas upłynął jak sen Zgubiłem twój ślad i teraz w świat pójdę już sam Źle mi tak bez ciebie być, szare są dni Słońca w nich brak, gdzie jesteś, gdzie jesteś ty Chciałbym cię widzieć tu, mój jedyny śnie I przez życie tylko z tobą, tylko z tobą iść Lecz nie wrócisz ja wiem, czas upływa jak sen Zgubiłem twój ślad i tereaz w świat pójdę już sam Pójdę już sam ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 18.01.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Czesław Niemen Stoję w oknie w długą noc, całą noc tak samo jak tyAle księżyc powiedział mi, że nie dla nas lśni Bije zegar, cichy dzwon, słyszę go tak samo jak tyI tak samo dwie duże łzy w oczach mam, jak ty A kto powie, gdzie jest ta noc, jest ten dzień Mój dzień, twoja noc, dobre sny, dobre dni Stoję, w oknie w długą noc, całą noc tak samo jak tyI tak samo dwie duże łzy w oczach mam jak ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts