Gość 03.11.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 BUŁAT OKUDŻAWA MODLITWADopóki ziemia kręci się Dopóki jest tak czy siak Panie, ofiaruj każdemu z nas Czego mu w życiu brak: Mędrcowi darować głowę racz Tchórzowi dać konia chciej Sypnij grosza szczęściarzom I mnie w opiece swej miej Dopóki nam ziemia obraca się, o Panie daj nam znak - tym, którzy pragną władzy, niech władza im pójdzie w smak, daj szczodrobliwym odetchnąć, raz niech zapłacą mniej, daj Kainowi skruchę... I mnie w opiece swej miej. Ja wiem, że Ty wszystko możesz, ja wierzę w Twą moc i gest, jak wierzy żołnierz zabity, że w siódmym niebie jest, jak zmysł każdy chłonie z wiarą Twój ledwie słyszalny głos, jak wszyscy wierzymy w Ciebie, nie wiedząc, co niesie los. Panie zielonooki, mój Boże jedyny spraw - dopóki nam ziemia toczy się, zdumiona obrotem spraw, dopóki czasu i prochu wciąż jeszcze wystarcza jej - daj każdemu po trochu... I mnie w opiece swej miej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 03.11.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Adam Ziemianin "Przesłanie" Wybaczcie mej śmiałościWielcy PoprzednicyDzisiaj przed Wami klęczę Odtąd niech zawszeTrzeci listopadaBędzie Waszym Świętem Dla Wszystkich Świętych PoetówBo przecież nie znam innychZapalam na mym skromnym stoleZNICZ POETYCKI Hanna Łochocka "Zaduszkowe płomyki" Dzień jesienny tak cichojak liść zżółkły opada,złoto ma z października,smutek ma z listopada i w ten smutek złotawy,i w ten promień zamglonystroją się dziś Zaduszkijak w przejrzyste welony. Płoną świeczek szeregi,płoną świeczek tysiące,powiewają płomyki,zamyślone i drżące, więc płomykiem jak dłonią,dłonią ciepłą i jasną,pozdrawiamy tych wszystkich,których życie już zgasło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 03.11.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 ks. Jan Twardowski Żal że się za mało kochało że się myślało o sobie że się już nie zdążyło że było za późno choćby się teraz pobiegło w przedpokoju szurało niosło serce osobne w telefonie szukało słuchem szerszym od słowa choćby się spokorniało głupią minę stroiło jak lew na muszce choćby się chciało ostrzec że pogoda niestała bo tęcza zbyt czerwona a sól zwilgotniała choćby się chciało pomóc własną gębą podmuchać w rosół za słony wszystko już potem za mało choćby się łzy wypłakało nagie niepewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 11.11.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Jacek Kaczmarski "Rehabilitacja komunistów" Niepotrzebna jest do tego żadna filozofia,Żeby wiedzieć, że stworzenia akt wymaga ofiar.Cóż dopiero, gdy się tworzy nowe świata zręby,Kiedy składa się ofiary i popełnia błędy.By się jednak sprawiedliwość spełniła dziejowa,Czas ofiary błędów - z czasem - zrehabilitować.Tym co wieku pół już w grobach - odpoczynek wieczny;Długa lista ofiar czeka na Sąd Ostateczny. Komunista, by się dostać na wspomnianą listę Musiał być zabity przez innego komunistę. Grona mędrców komunizmu po nocach się pocąKto zasłużył na wskrzeszenie, a jeśli - to po co?Kto się jeszcze przydać może, bo już chodzą słuchy,Że marksiści - potajemnie - wywołują duchy.Jeden odpadł, bo przed światem prawdy się nie schowa:Nie zamordowanoby go? To sam by mordował.Inny też się nie nadaje, choć objęty czystką,Gdyby żył - to jeszcze gorzej - działoby się wszystko. Niechby się inaczej zgięła historii sprężyna, A rehabilitowalibyśmy dziś Stalina. Jednak dobrze jest pokazać raz całemu światu,Że omyłki mogą się przydarzyć nawet katu.I że kocha swe ubite potomstwo OjczyznaI potrafi - choć po latach - do błędów się przyznać.Więc z powagą mówią, wznosząc stos zbutwiałych liści:Jacy by z nich byli dzisiaj dobrzy komuniści!Materializm historyczny na nowość się wybiłUdowadnia naukowo - co by było, gdyby... Powie ktoś, że w tej balladzie intencja nieczysta... Jam po prostu jest rusofil - antykomunista. 3.8.1987 "Wywiad z emerytem" - Młody człowieku, niech pan mi nie bajaCo złe, co niesłuszne, a co niewłaściwe.Myśmy oddali siebie w służbę krajuNie po to by nas karcić, albo by podziwiać. Państwo - to ład, a ład - to jest władza.Proszę nie zgrywać Hamleta przede mną.Hamlet dla prywaty swą ojczyznę zdradzał,Jego protest był tylko histerią daremną. My psychikę ludzką widzimy na wylot.Każdy w sobie kryje szał i niepokorę.Najtrwalsze się państwa do upadku chylą,Jeżeli się przed tym nie obronią w porę. Po to my jesteśmy, byliśmy, będziemy,Sumienie społeczeństwa i karząca ręka.Naprawdę o wszystkim nazbyt wiele wiemy,Żeby się zawahać, gdy fundament pęka. Kara stołka? Paznokcie? Bicie? Twarde łoże?Nadużycie siły? Kapturowe sądy?Jeśli ktoś dla przekonań życie oddać może -Cóż mu po paznokciach, kiedy ma poglądy? Owszem, czuję gorycz, gdy się nas oskarża,Gdy się nienawidzi, albo nie docenia.Ale to naszej pracy nieodłączna marża,Którą płacimy za rację istnienia. Nasz czas zawsze wraca, bo nasz idealizmTo jedna wielka czynu filozofia.Od początku świata świat się ciągle wali,A nie da się powstrzymać upadku bez ofiar. To wszystko na razie, młody przyjacielu.Jest pan dowodem na to, że to my rację mamy.Niech każdy po swojemu podąża do celu.Tymczasem - do widzenia. Jeszcze się spotkamy. 15.9.1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 KAZIMIERZ GRZEŚKOWIAK (1941-1999)http://www.osloskop.net/pic/2214.jpg"...Kazimierz Grześkowiak był zarówno bardem, jak i poetą, zarówno satyrykiem, jak i starym wesołkiem, zarówno zbieraczem i miłośnikiem starego folkloru, filozofii życia, starych obyczajów, kolęd, obrzędów religijnych i rodzinnych..".... Zmarł 12 stycznia 1999 roku, w trakcie przygotowań do premiery, która miała się odbyć 27 lutego w Studio Agnieszki Osieckiej Programu III Polskiego Radia w Warszawie. Kazimierz Grześkowiak był człowiekiem ciepłym, serdecznym i mądrym. Jakiś czas temu napisał piosenkę o śmierci, która przychodzi w południe. Jego przyjaciele - Bardowie Lubelscy - śpiewali mu ją na pogrzebie, na cmentarzu lubelskim ... W południe Słońce Ziemią kołyszeChmury z nieba wytarłoZasię słychać jak w ciszyZ kłosów sypie się ziarnoBabom łydki bielejąW podkasanych spódnicachZiemia, pęka nadzieją Rodzi się południca Ptaki w jej warkoczach drzemiąGdy spękana Słońcem ziemiaJak to wola co od BogaChodzi gdzieś po swoich drogach Nikt nie dowie się o tymDokąd idzie, skąd przyszłaCzyje ciężkie żywotyDźwiga na koromysłachIdzie dalej wciąż dalejGdzieś na chwilę przystanieBaba świecę tam paliChłopskie tam umieranie Ptaki w jej warkoczach drzemiąGdy spękana Słońcem ziemiaJak ta wola co od BogaChodzi gdzieś po swoich drogach Przyjdzie do mnie gdy latoZa lat ile sam nie wiemPrzyjdzie stanie przed chatąPowie: "Czas już na Ciebie"Dzieci ziemią obdzielę Zrobię jeszcze póki coI w pachnącą niedzielę Pójdę za południcą Pójdę za południcą Odejdę z południcą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.11.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Marcin Pawłowski 34 lata dziennikarz TVN http://foto.onet.pl/upload/87/83/_15217.JPG żal ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 20.11.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 dla Marcina Pawłowskiego Gdy siła życia zerwna nieopatrznie jednym zdarzeniem wszystko pęka i krzyczy tak młodym imieniem błagając anioły o ulitowanie dusza w niebie - spokój ten dostanie http://www.webmedia.pl/krzychu/2D/sw3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 20.11.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 http://www.tvn.personal.pl/marcin.jpg Trzeba wierzyć, że to życie jest jedynie przedsionkiem, do tego szczęśliwego, prawdziwego, wiecznego.......inaczej nie sposób ogarnąć, zrozumieć...pogodzić się... Mam nadzieję, że Waldemar Milewicz wyszedł MU na spotkanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.11.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 pamiętam , kiedy w trakcie swojej choroby ( chyba latem) wystąpił w głównych Faktach jako prowadzący , słyszałam Jego głos .....nie patrzyłam na ekran tv , ale od razu w mojej glowie wyświetliła się Jego twarz ....znajomy głos .... i nagle rzut oka na ekran .....inna twarz , taka obca ..... i myśl -przecież On walczył z chorobą , tzn że jest już ok ... i uśmiech ,że fajnie , że Mu sie udało , że teraz to już tylko lepiej .... i dzisiaj ...ta wiadomość ...... ...śpieszmy sie kochać ludzi , tak szybko oddchodzą ...zostają po Nich buty i telefon głuchy ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Odszedł jeden Aktor, ale Przedstawienie Musi Trwać... Farookh Bulsara urodził się w czwartek, 5 września 1946 ...Tak ekstrawagancko jak żył - tak odszedł. Jego pogrzeb był inscenizacją. Kapłani kultu Zaratustry, odziani w białe szaty, odprawili rytuał w jednym z krematoriów w Londynie. Freddie Mercury, lider zespołu Queen zmarł trzynascie lat temu, 24 listopada 1991 roku na AIDS ... http://www.queen.kgb.pl/biografie/biogr/freddie05.jpg The Show Must Go On - tłum. Łukasz Besztyga Puste przestrzenie, po co żyjemy?Opuszczone miejsca, sądzę, że wiemy jak to bywa w życiu I tak bez przerwy, czy ktoś wie, czego szukamy?Kolejny bohater, kolejna bezmyślna zbrodnia za kurtyną w postaci pantominyTak trzymaj! Czy ktoś jeszcze chce to znosić?Show musi trwać! Wewnątrz serce mi pęka, mój makijaż być może się łuszczyLecz mój uśmiech wciąż pozostajeCokolwiek się wydarzy, pozostawię to wszystko losowiKolejny zawód miłosny, kolejny nieudany romansI tak bez przerwy, czy ktokolwiek wie, po co żyjemy?Sadze, że się uczę, zapewne jestem coraz bliżej Wkrótce zaraz za rogiem będę zakręcałNa zewnątrz świta, ale wewnątrz w ciemności, chce do bólu być wolnyShow musi trwać, o tak! Moja dusza jest wymalowana jak skrzydła motyli, wczorajsze baśnieBędą coraz silniejsze, lecz nie umrą nigdy, potrafię wzbić się wysoko moi przyjaciele!Show musi trwać! Stawie temu czoła z wielkim uśmiechem na twarzy, nigdy się nie poddam, razem z moim show!Stanę się najważniejszy, aż do przesady, muszę znaleźć wolę by wytrwaćZaczynamy show, The show must go on!!!http://www.innastrona.pl/images/kultura/mercury10_3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 24.11.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Dzięki Brzoza za pamieć o tym niesamowitym artyście! Właśnie zabierałam się do pisania o NIM kilku słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.11.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 ulubieniec mojego męża ......pamiętam dzień Jego śmierci .... to już tyle lat ....byli u nas goście ..i nagle w tv mówia ,że Fredii nie żyje ...... cały wieczór słuchaliśmy jego utworów ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Aleksandryto ... Ew-ko - mamy wiec podobne gusty - miło mi George Harrison (urodzony 24 lutego 1943 roku w Liverpoolu - członek słynnego zespołu muzycznego The Beatles ...) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2e/Jk_beatles_george.jpg Dzięki spotkaniu z kolegą szkolnym Paulem McCartneyem, w 1958 w wieku zaledwie 16 lat dołączył w roli gitarzysty do zespołu The Quarrymen, przekształconego wkrótce w The Beatles. Po rozpadzie Beatlesów w 1970 zadebiutował solowo Był inicjatorem idei charytatywnych koncertów rockowych, organizując specjalny koncert dla głodującego Bangladeszu Podczas pobytu w Indiach zaczal zmieniac religie. Mówil, ze w dziecinstwie wychowywano go na katolika, ale go to nie interesowalo. Uwazal, ze nie mozna tego doswiadczyc, tylko trzeba wierzyc w slowa ludzi. W Bombaju George czul sie wolny. Wydawalo mu sie jakby byl 5000 lat temu... Pojechal do miasta Benares, gdzie odbywal sie festiwal religijny „Ramlila”. Odbywal sie w plenerze na terenie 300-500 akrów. Trwal on miesiac i uczestniczyly w nim tysiace swietych. Ludzie byli karmieni przez maharadże i byly tam obozy ludzi sadhu – wedrownych ascetów. Kazdego nazywano sannjasin, a niektórzy wygladali jak Jezus ... http://georgeharrison.w.interia.pl/_1430358_harrison_150[1].jpg Harrison wrócil stamtąd i wypoczety i wyciszony ... MY SWEET LORD George Harrison My sweet lord Hm, my lord Hm, my lord I really want to see you Really want to be with you Really want to see you lord But it takes so long, my lord My sweet lord Hm, my lord Hm, my lord I really want to know you Really want to go with you Really want to show you lord That it won't take long, my lord (hallelujah) My sweet lord (hallelujah) Hm, my lord (hallelujah) My sweet lord (hallelujah) I really want to see you Really want to see you Really want to see you, lord Really want to see you, lord But it takes so long, my lord (hallelujah) My sweet lord (hallelujah) Hm, my lord (hallelujah) My, my, my lord (hallelujah) I really want to know you (hallelujah) Really want to go with you (hallelujah) Really want to show you lord (aaah) That it won't take long, my lord (hallelujah) Hmm (hallelujah) My sweet lord (hallelujah) My, my, lord (hallelujah) Hm, my lord (hare krishna) My, my, my lord (hare krishna) Oh hm, my sweet lord (krishna, krishna) Oh-uuh-uh (hare hare) Now, I really want to see you (hare rama) Really want to be with you (hare rama) Really want to see you lord (aaah) But it takes so long, my lord (hallelujah) Hm, my lord (hallelujah) My, my, my lord (hare krishna) My sweet lord (hare krishna) My sweet lord (krishna krishna) My lord (hare hare) Hm, hm (Gurur Brahma) Hm, hm (Gurur Vishnu) Hm, hm (Gurur Devo) Hm, hm (Maheshwara) My sweet lord (Gurur Sakshaat) My sweet lord (Parabrahma) My, my, my lord (Tasmayi Shree) My, my, my, my lord (Guruve Namah) My sweet lord (Hare Rama) [fade:] (hare krishna) My sweet lord (hare krishna) My sweet lord (krishna krishna) My lord (hare hare) ... W 1999 Harrison został zraniony nożem przez niezrównoważonego fana. Zmarł we snie ... w czwartek 29 listopada 2001 roku, przegrywając walkę z rakiem ... miał 58 lat http://georgeharrison.w.interia.pl/zdjecia/harrison/harrison_021129_first_memorial_foto[1].jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 07.12.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe, że i ja tu zapalę swoją świeczkę. http://foto.onet.pl/upload/13/35/_380718_n.jpgTak się składa, że dziś rano zapaliłam podobną w rzeczywistym świecie na grobie bliskiej mi osoby. I choć czas biegnie nieubłagalnie.......smutek zostaje......i życie trwa dalej choc juz nie takie same.Pozostają wspomnienia.......i pamięć. Więc pamiętajmy o tych których nie ma już z nami a może i o nas będzię ktoś pamietał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 08.12.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 zapalmy świeczkę za http://hine53.hoops.ne.jp/CoverArt/Warhol-JohnLennon.jpg John Lennon Serce - które walczyło o pokój http://www.firelily.com/image/fire.lily.2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.12.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Zapalmy.. z dedykacjami.. z intencją lepszych, jaśniejszych dni... John Lennon "Happy Christmas (War is Over)" So this is Christmas. And what have you done ? Another year over and a new one just begun. And so this is Christmas. I hope you have fun, the near and the dear ones, the old and the young. A very merry Christmas and a happy new year. Let's hope it's a good one without any fear. And so this is Christmas for weak and for strong, for rich and the poor ones. The road is so long. And so happy Christmas for black and for white, for yellow and red ones. Let's stop all the fight. A very merry Christmas and a happy new year. Let's hope it's a good one without any fear. So this is Christmas. And what have we done ? Another year over and a new one just begun. And so happy Christmas. We hope you have fun, the near and the dear ones, the old and the young. A very merry Christmas and a happy new year. Let's hope it's a good one without any fear. War is over if you want it.War is over.Now... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cavern Club 10.12.2004 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 John Lennon > Give peace a chance Two, one two three four Ev'rybody's talking about Bagism, Shagism, Dragism, Madism, Ragism, Tagism This-ism, that-ism, is-m, is-m, is-m. All we are saying is give peace a chance All we are saying is give peace a chance C'mon Ev'rybody's talking about Ministers, Sinisters, Banisters and canisters Bishops and Fishops and Rabbis and Pop eyes, And bye bye, bye byes. All we are saying is give peace a chance All we are saying is give peace a chance Let me tell you now Ev'rybody's talking about Revolution, evolution, masturbation, flagellation, regulation, integrations, meditations, United Nations, Congratulations. All we are saying is give peace a chance All we are saying is give peace a chance Ev'rybody's talking about John and Yoko, Timmy Leary, Rosemary, Tommy Smothers, Bobby Dylan, Tommy Cooper, Derek Taylor, Norman Mailer, Alan Ginsberg, Hare Krishna, Hare, Hare Krishna All we are saying is give peace a chance All we are saying is give peace a chance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cavern Club 10.12.2004 02:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 John Lennon > Beautiful boy Close you eyes have no fear The monster's gone He's on the run and your daddy's here Beautiful Beautiful beautiful Beautiful boy Before you go to sleep say a little prayer Every day in every way It's getting better and better Beautiful Beautiful beautiful Beautiful boy Out on the ocean sailing away I can hardly wait to see you come of age But I guess we'll both Just have to be patient It's a long way to got A hard row to hoe Yes it's a long way to got But in the meantime Before you cross the street Take my hand Life is what happens to you while you're busy Making other plans Beautiful Beautiful beautiful Beautiful boy Before you got to sleep ... Darling Darling Sean Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 13.12.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 23 lata temu wprowadzono stan wojenny w Polsce. Jedną z cennych dla mnie pamiątek są piosenki internowanych z Łupkowa i Gołdapii [kaseta "Nowej" z nr 001]. W Gołdapii osadzono kobiety. Tu moja ulubiona piosenka. Fragmenty wykropkowane to te, których nie dałem rady rozszyfrować (kaseta też ma 23 lata). "Zaczarowana gołdapska gitara" Pozgarniali zegarki i kluczeI ład serca też zburzyć nam chcąA ty nutkę wygrywasz po nutceA ty noce zarywasz co noc Czego chcesz nas nauczyć w tym rokuKiedy mądrzej po prostu jest spaćI nie słuchać za trudnych akordówGdy melodii się zbiera na płacz Zaczarowana gołdapska gitaroNie wierzę, że bez ciebie można by żyćGdy tyle rzeczy, tyle prawd zabranoI wziąć do ręki nie chce się nic Zaczarowana gołdapska gitaroNie ze mną takie chwyty, taka graTy ...........................................I tamta noc grudniowa jeszcze trwa A dla ciebie obraca się ziemiaTak jak dawniej po nocy jest dzieńBo dla ciebie niewiele się zmieniaI człowiek chce wytrwać i wie Że dopóki jest sobą i szukaSwojej drogi i prawdy wśród kłamstwA ........ niech wożą nas w sukachKlucz do siebie odnajdzie się sam Zaczarowana gołdapska gitaroNie wierzę, że bez ciebie można by żyćGdy tyle rzeczy, tyle prawd zabranoA tamta noc stale czeka na świt Zaczarowana gołdapska gitaroTy swoje wiesz i śmieszy cię mój buntChoć czasem cicho zadrżysz za kotarąChoć nawet nie masz zapasowych strun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 22.12.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Za Grzegorza Ciechowskiego - REPUBLIKA http://www.webmedia.pl/krzychu/2D/sw3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts