ponury63 24.12.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 Grzegorz Ciechowski "Betlejem jest wszędzie" to tu kiedy pada śniegciepłą kołdrą jestto tu sanie cicho mkną -reniferów stoto tu prawie każdy senpod choinką spełnia się(czy chcesz czy nie)tak dziś w naszym domu jest karp zajął naszą wannęma na imię Janto my go karmimynie on nas (sobą)a tam...tam śnieg pada po to byboso stąpać w nim (do krwi)tam nagi Jezus rodzi sięi nikt nie wie żeBetlejem nie jest nazwą dlaoddalonych miast (nie, nie)Betlejem wszędzie wokół nas pijani kolędnicygubią szopki swew otwarty pysk osiołkapada śnieg a BetlejemBetlejem może być wszędzieJezusów pełno dokoładzieciaki nagie wciąż w swych żłobkacha pasterzy wciąż nie ma by przybieżelia w sercach naszych anielichTrzech Króli nie ma się gdzie spotkać pijani kolędnicygubią szopki sweprzy wigilijnym stolenie ma miejsc a BetlejemBetlejem może być wszędzieJezusów pełno dokoładzieciaki nagie wciąż w swych żłobkacha pasterzy wciąż nie ma by przybieżelia w sercach naszych anielichTrzech Króli nie ma się gdzie spotkać a Betlejem(Betlejem w nas)Betlejem może być wszędzie Jezusów pełno dokoła(Betlejem w nas)dzieciaki nagie wciąż w swych żłobkacha pasterzy wciąż nie ma by przybieżeli(Betlejem w nas)a w sercach naszych anielichTrzech Króli nie ma się gdzie spotkać(Betlejem w nas) w Betlejem pada śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 27.12.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Potężne tsunami, to nie fabuła filmu katastroficznego,to tragedia tych, których pokonał żywioł i tych, którzy będą ich opłakiwać.Ponad 23.000 ludzi zginęło dzisiejszej nocy, niech Anioły na skrzydłach zaniosą ich do nieba. Dla nas bezimienni, dla innych, niezastąpieni... http://www.belladecor.pl/img/swiece-big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 28.12.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 http://gif.krakow.pl/plikiCISZA/swieca.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 28.12.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 http://www.gify.biz/obiekty/gify-swieczki/vela0022.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 30.12.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Do 125 tys. zabitych wzrosła liczba ofiar tsunami, które w niedzielę zmiotło wybrzeża południowej Azji. Liczba ta wciąż rośnie... Mam do Was prośbę - wystrzelcie jutro trochę mniej pieniędzy w niebo, i wspomóżcie jakąś kwotą którąś z organizacji humanitarnych, spieszących z pomocą Indonezji. Jacek Kaczmarski "Arka Noego"wg Arrasów Wawelskich W pełnym słońcu w środku lataWśród łagodnych fal zieleniWre zapamiętała pracaStawiam łódź na suchej ziemiOwad w pąku drży kwitnącymChłop po barki brodzi w życieJa pracując w dzień i w nocyMam już burty i poszycie Budujcie Arkę przed potopemDobądźcie na to swych wszystkich sił!Budujcie Arkę przed potopemChoćby tłum z waszej pracy kpił!Ocalić trzeba co najdroższeA przecież tyle już tego jest!Budujcie Arkę przed potopemOdrzućcie dziś każdy zbędny gest Muszę taką łódź zbudowaćBy w niej całe życie zmieścićNikt nie wierzy w moje słowaWszyscy mają ważne wieściKtoś się o majątek kłóciAlbo łatwy węszy żerZanim się ze snu obudziBędę miał już maszt i ster! Budujcie Arkę przed potopemNiech was nie mami głupców chór!Budujcie Arkę przed potopemSłychać już grzmot burzowych chmur!Zostawcie kłótnie swe na potemWiarę przeczuciom dajcie raz!Budujcie Arkę przed potopemZanim w końcu pochłonie was! Każdy z was jest łodzią w którejMoże się z potopem mierzyćCało wyjść z burzowej chmuryMusi tylko w to uwierzyć!Lecz w ulewie grzmot za grzmotemI za późno krzyk na trwogęI za późno usta z błotemWypluwają mą przestrogę! Budujcie Arkę przed potopemSłyszę sterując w serce fal!Budujcie Arkę przed potopemKrzyczy ten co się przedtem śmiał!Budujcie Arkę przed potopemNaszych nad własnym losem łez!Budujcie Arkę przed potopemNa pierwszy i na ostatni chrzest! 1980 "Arka Noego II" Jak okiem sięgnąć opadają wodyDno obrzydliwie śliskie się wynurzaW ruinach grodów alg się chwieją brodyBezptasia cisza, rybia śmierć w kałużach. Na szczycie góry w Arce skamieniałejStoimy w szoku przesiąknięci wstrętemPo długiej walce z burzą, wichrem, szkwałemŚmieszni jesteśmy pyszniąc się okrętem. A przecież mamy dosyć swoich twarzyCo do historii przejdą tak czy owakKażdy z nas własną wersję ma wydarzeńI nieraz w myślach już ją ubrał w słowa. Patrzymy więc na siebie podejrzliwieI odzyskany świat nam znika z oczuGniew nas ożywia w miejsce pięknych zdziwieńBóg z ust zgłodniałych śliną nam się toczy. Cóż, pora iść; epoka nowa dniejeW której się każdy z nas sternikiem mieni.Kończymy naszą sławną OdysejęBy się niezgrabnie ślizgać wśród kamieni. W świat wypuszczone drapieżników paryJuż węszą pierwszy łup - istnienie słabe.Idziemy żyć od nowa w rytmie starymŻeby zbudować naszą Wieżę Babel. 17.9.1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 17.01.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Dla Czesława Niemena w pierwszą rocznicę jego śmiercihttp://www.venco.com.pl/~dsier/Niemen/img/dospar.jpgDziwny jest ten świat -------------------------------------------------------------------------------- (Czesław Niemen) Dziwny jest ten świat gdzie jeszcze wciąż mieści się wiele zła i dziwne jest to że od tylu lat zzłowiekiem gardzi człowiek Dziwny ten świat świat ludzkich spraw czasami aż wstyd przyznać się... a jednak często jest że ktoś słowem złym zabija tak jak nożem Lecz ludzi dobrej woli jest więcej i mocno wierzę w to że ten ś w i a t nie zginie nigdy dzięki nim n i e! n i e!! n i e!!! Nadszedł już czas najwyższy czas nienawiść zniszczyć w sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 22.01.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 http://bi.gazeta.pl/im/2506/z2506051G.jpg Jan Nowak-Jeziorański 1914-2005Kurier Komendy Głównej AK, wieloletni dyrektor Rozgłośni Polskiej Radia Wolna Europa, orędownik sprawy polskiej w Waszyngtonie, torujący Polsce drogę do NATO [GW] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 22.01.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 Jacek Kaczmarski "Rozbite oddziały" Po klęsce - nie pierwszej, podnosząc przyłbicePrzechodzą, jak we śnie, ostatnie granice. Przez cło przemycają swój okrzyk bojowyI kulę ostatnią, co w ustach się schowa. Przy stołach współczucia nurzają się w winie I obcym śpiewają o Tej, co nie zginie. Swą krew ocaloną oddają za darmoKażdemu, kto zechce połączyć ich z armią. Farbują mundury, wędrują przez krajeI czasem strzelają do siebie nawzajem. Pod każdym sztandarem, byle nie białym Szukają zwycięstwa - rozbite oddziały. Przychodzą po zmierzchu do kobiet im obcych,A tam, kędy przejdą - urodzą się chłopcy. Gdy wrócą, przygnani kolejną zawiejąZobaczą, że synów swych nie rozumieją. Spisują więc dla nich noc w noc pamiętniki Nieprzetłumaczalne na obce języki. I cierpią, gdy śmieje się z nich świat zwycięski, Niepomni, że mądry Nie śmieje się z klęski. 22.5.1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Zapal świeczkę ... - Dżem W pamięci zakamarkach wciąż rozbrzmiewa śmiech Czyjaś twarz, zapamiętana Mijają dni, ludzie, natury rytm Wciąż nowych masa przyjaciół, starych przykrył kurz Dziewczyny ciągle piękne, lecz w pamięci tkwi Ten pierwszy dzień, najgorętszy z dni Zapal świeczkę Za tych, których zabrał los Swiatło w oknie Ludzi dobrych i złych wciąż przynosi wiatr Ludzi dobrych i złych wciąż zabiera mgła I tylko ty masz tą niezwykłą moc By zatrzymać ich, by dać wieczność im Pomysl choć przez chwilę, podaruj uśmiech swój Tym, których napotkałeś na jawie i wsród snów A może ktoś skazany na samotność Ogrzeję się tym ciepłem i zapomni o kłopotach http://www.skynet.com.pl/~iwegrzyn/gifanim/swieca.gif Dżem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Paweł Berger, klawiszowiec Dżemu zginął w wypadku busa wiozącego członków zespołu http://info.onet.pl/_i/0501/inne/bergerd.jpg http://www.gify.biz/obiekty/gify-swieczki/vela0022.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 27.01.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 ... pęknięcie nitki połączeń między ziemią a niebem ... dżwiękiem smutku w sercach naszych -Śmierć gra pojedynczymi akordami ... http://www.belladecor.pl/img/swiece-big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.01.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 http://bi.gazeta.pl/im/2509/z2509153G.jpg "W imię Ojca Syna Ducha... Kreślicie krzyża znak, mordercy! Tyś zabił Ojca! Tyś zabił Syna! Tyś zabił Ducha... Zostałem bez Boga..." (autor został rozstrzelany przy ścianie śmierci bloku nr 11) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 27.01.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Dżem DO KOŁYSKI Żyj z całych sił I uśmiechaj się do ludzi Bo nie jesteś sam Śpij, nocą śnij Niech zły sen cię nigdy więcej nie obudzi Teraz śpij Niech dobry Bóg Zawsze cię za rękę trzyma Kiedy ciemny wiatr Porywa spokój Siejąc smutek i zwątpienie Pamiętaj, że Jak na deszczu łza Cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila która trwa Może być najlepszą z twoich chwil... Idź własną drogą Bo w tym cały sens istnienia Żeby umieć żyć Bez znieczulenia Bez niepotrzebnych niespełnienia Myśli złych Jak na deszczu łza Cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila która trwa Może być najlepszą z twoich chwil... I nieskończoną... (słowa: Maciej Balcar ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.01.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 60 lat temu kilka tysięcy więźniów obozu KL Auschwitz, którzy uniknęli "marszu śmierci", oswobodzili żołnierze Armii Czerwonej.W Auschwitz, wśród setek tysięcy pomordowanych, zginął brat mojej babki. Bardzo jasny blondyn, z wyglądu wręcz typowy Niemiec, złapany na terenach wschodniej Polski z kawałem wieprzowiny... http://republika.pl/blog_xs_12528/498868/tr/auschwitz.jpg Adam A. Zych * * * wystarczy zwiedzićto miejscew sercu Europyby zwątpić w Bogai w człowiekaby kościom nawetnie uwierzyći włosom ludzkimw szklanej ciszy wystarczy tylkoto Muzeum zwiedzićby w środku gorycz pozostała(mocniejsza niż piołunu smak)na całe życiei na śmierć... Oświęcim, luty 1987 Birkenau tu się kończy świat –pomyślałemwidzączbyt przestrzennepole nienawiści... Oświęcim, sierpień 1999 KADISZ - Modlitwa żydowska za zmarłych Oby Wielkie Imię, którego pragnienie zrodziło wszechświat,rozbrzmiewało w całym StworzeniuTeraz. Oby ta Wielka Obecność rządziła waszym życiemi waszym dniem i wszystkimi żywotami tego świata.I powiedzcie ‘Tak’. Amen. Zawsze i wszędzie błogosław, błogosław to Wielkie Imię. Choć błogosławimy, wychwalamy, ofiarowujemy i sławimy piękno Twego imienia, Twego świętego Imienia, o Błogosławiony,pozostajesz nadal poza zasięgiem naszych pochwał, naszej pieśni,całkowicie poza zasięgiem wszelkiego ukojenia. Poza! Poza!I powiedzcie ‘Tak’. Amen. Oby Boskie Imię zrodziło Wielki Pokój i życiedla nas i wszystkich ludzi.I powiedzcie ‘Tak’. Amen. Ten, który przynosi wszechświat pokoju,obdarza pokojem nas i wszystko, co jest Izraelem.I powiedzcie ‘Tak’. Amen. http://www.centrum-dialogu.oswiecim.pl/fotki/g44d.jpg The Last Expression60 rocznica wyzwolenia więźniów KL Auschwitz......arbeit macht frei...Halina Birenbaum - Życie jako nadzieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 Dżem Naiwne pytania Kiedy byłem mały Zawsze chciałem dojść na koniec świata Kiedy byłem mały Pytałem, gdzie i czy w ogóle kończy się ten światKiedy byłem mały W życiu piękne są tylko chwile W życiu piękne są tylko chwile Tak, tak Kiedy byłem mały Pytałem co to życie, pytałem co to jest życie mamoWidzisz życie to ja i Ty Ten ptak to drzewo i kwiat Odpowiadała mi W życiu piękne są tylko chwile... Teraz jestem dużyI wiem, że w życiu piękne są tylko chwileDlatego czasem warto żyćDlatego czasem warto żyć W życiu piękne są tylko chwile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.02.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 http://bi.gazeta.pl/im/5/2373/z2373505G.jpgFot. Maciej Zienkiewicz / Agencja Gazeta Dr Michalina Wisłocka [1921-2005] Zmarła Michalina Wisłocka, zwana pierwszą damą polskiej seksuologii, autorka słynnej "Sztuki kochania". Miała 84 lata.Michalina Wisłocka studiowała medycynę, specjalizowała się w ginekologii (leczeniu niepłodności, antykoncepcji, seksuologii). W latach 50. jeździła po całej Polsce i prowadziła pogadanki o antykoncepcji. W 1957 r. założyła Towarzystwo Świadomego Macierzyństwa, w latach 70. działała w Towarzystwie Rozwoju Rodziny."Nie ma w Polsce innej osoby, która dała ludziom tyle szczęścia, co Michalina Wisłocka. Ona zawsze myślała o innych w kategoriach miłości, szczęścia. W ten sam sposób traktowała sprawy seksu" - powiedział seksuolog prof. Zbigniew Izdebski. (PAP) Parę słów Autorki, Rewolucjonistki, Autorytetu...Seksualistka. Rozmowa z dr Michaliną WisłockąJa jestem od dziewczyn, od chłopców są inniPo co owcy baran? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Bliscy odchodzą.Czasami wiemy, że to nastąpi.Czasami niespodziewanie. Naszym zadaniem jest niedopuszczenie do tego, aby nie wiedzieli, jak mocno kochamy, jak bardzo nam zależy, jak bliscy właśnie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 22.02.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 http://www.dmochowskigallery.net/gfx/pictures/beksinski/medium/86_03.jpg Zdzisław Beksiński (1929-2005) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 http://bi.gazeta.pl/im/6/1791/z1791596G.jpg dopełnił się strachjaki żywiłeś przed umieraniemzobaczyłeś goprzed sobąw oczach nożownikaw jego pogardziedla światłaktóre nosiłeś w sobie życie bezszelestniewypłynęłoteraz jesteś jużpo tej lepszej stronie tęczyz tymiktórzy tam sąod lat tylko przerażeniewciąż wisiw powietrzu i krzyk bezgłośnyprzez rozpacz nie pozwala zasnąć http://bi.gazeta.pl/im/3/630/z630813G.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.02.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Wisława Szymborska "Pogrzeb" "tak nagle, kto by sie tego spodziewał" "nerwy i papierosy, ostrzegałem go" "jako tako, dziękuje" "rozpakuj te kwiatki" "brat też poszedł na serce, to pewnie rodzinne" "z tą brodą to bym pana nigdy nie poznała" "sam sobie winien, zawsze się w coś mieszał" "miał przemawiać ten nowy, jakoś go nie widzę" "Kazek w Warszawie, Tadek za granicą" "ty jedna byłaś mądra, że wzięłaś parasol" "cóż z tego, że był najzdolniejszy z nich" "pokój przechodni, Baśka się nie zgodzi" "owszem, miał rację, ale to jeszcze nie powód" "z lakierowaniem drzwiczek, zgadnij ile" "dwa żółtka, łyżka cukru" "nie jego sprawa, po co mu to było" "same niebieskie i tylko małe numery" "pięć razy, nigdy żadnej odpowiedzi" "niech ci będzie, że mogłem, ale i ty mogłeś" "dobrze, że chociaż ona miała tę posadkę" "no, nie wiem, chyba krewni" "ksiądz istny Belmondo" "nie byłam jeszcze w tej części cmentarza" "śnił mi się tydzień temu, coś mnie tknęło" "niebrzydka ta córeczka" "wszystkich nas to czeka" "złóżcie wdowie ode mnie, muszę zdążyć na" "a jednak po łacinie brzmiało uroczyściej" "było, minęło" "do widzenia pani" "może by gdzieś na piwo" "zadzwoń, pogadamy" "czwórka albo dwunastka" "ja tędy" "my tam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts