Gość 25.11.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Ostatni - Edyta Bartosiewicz Zatańcz ze mną jeszcze raz Otul twarzą moją twarzCo z nami będzie? - za oknem świtTak nam dobrze mogło być Gdy Ciebie zabraknie I ziemia rozstąpi się, w nicości trwamGdy kiedyś odejdzieszNas już nie będzie i siebie nie znajdziesz też Zatańcz ze mną jeszcze raz Chcę chłonąć każdy oddech twójCo z nami będzie? - uwierz miłaTak jak ja nie kochał nikt W salonie wśród ciepłych świec już nigdy nie zbudzisz mnie Już nigdy nie powiesz mi jak bardzo kochałeś mnieKochałes mnie, kochałeś mnie Czy słyszysz jak tam daleko muzyka gra Zatańcz ze mną ostatni raz Nas już nie będzie i siebie nie znajdziesz też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 25.11.2003 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Agata Budzyńska [1964-1996] "Narysuję dla ciebie aniołka" Narysuję dla ciebie aniołkaChoć nie mnie prosisz o to w swych wierszachNie mnieI usiądę przy twoim stoleChoć nie dla mnie było to miejsceNie dla mnieBędę biegać po twoich sadachZrywać wszystkie jabłka czerwoneChoć nie ja miałam je rwać Wyśpiewam dla ciebie cały światWyśpiewam dla ciebie twoje wierszeI miłość wyśpiewam - najpiękniejszy darI uśmiech wyśpiewam dla ciebie Strącę z nieba dla ciebie aniołkaAby zaniósł do ciebie mój uśmiechChoć nie ja miałam się śmiaćNa przystanku pod twoją jabłoniąBędę czekać na ciebie codziennieChoć nie ja miałam tam staćWszystkie jabłka, wszystkie czerwonePorozdaję twym przyjaciołomChoć nie ja miałam przyjaźń dać Wyśpiewam dla ciebie cały światWyśpiewam dla ciebie twoje wierszeI miłość wyśpiewam - najpiękniejszy darI uśmiech wyśpiewam dla ciebie Narysuję dla ciebie aniołkaChoć nie mnie prosisz o to w swych wierszachNie mnieBędę patrzeć w twoje oczyChoć nie ja miałam siłę w nich czerpaćNie jaBędę tulić do twoich dłoniMą dziecinną buzię pyzatąChoć nie ja miałam czułość dać Narysuję dla ciebie aniołka!Narysuję dla ciebie aniołka!Narysuję dla ciebie aniołka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 "Za błędy" Znów widzę łzy, moją głupotą wywołane, Twe dobre serce zranione, zaniedbane, Nie chcę więcej patrzeć na jego cierpienie, W jaki sposób i kiedy w końcu się zmienię? Postaram się spełnić każde marzenie Twoje, Aż kiedyś ten wielki smutek i ból ukoję, Nie mam marzeń, lecz jedno jest moje życzenie, Twe szczęście i wszystkich Twych pragnień spełnienie, Wybacz, bo nie wiem jak to uczynię, Jak dam to wszystko ukochanej dziewczynie? Czym naprawię moje wszystkie błędy i złości, Ale zrobię to, na dowód mojej wielkiej miłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość promyczek 25.11.2003 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 "JAK DOBRZE" Jak dobrze Mogę zbieraćjagody w lesiemyślałemnie ma lasu i jagód. Jak dobrze Mogę leżećw cieniu drzewamyślałem drzewajuż nie dają cienia. Jak dobrze Jestem z tobątak mi serce bijemyślałem człowieknie ma serca. Tadeusz Różewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 25.11.2003 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Jak dobrze, że jesteście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość promyczek 25.11.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Zabiegani, uwikłani - Czerwony Tulipan Zabiegani, uwikłani w setki głupich sprawek,Zagubieni, uwięzieni w szarych klatkach własnych domów,Zamieniamy się powoli w pusty sezam. Pustka boli.Zastraszeni, zadręczeni dniem kolejnym takim samym,Umęczeni, rozdrażnieni stanem swoich własnych nerwów,Zamki z lodu stawiamy w stos ofiarny. Przegrywamy. Tylko jak się z tego wyrwać?!Tylko co ze sobą zrobić,Kiedy dłonie wyciągnięte w pustkę krzyczą?!Tylko jak mam to wytrzymać?!Tylko co ze sobą zrobić?! Nieszczęśliwi, pamiętliwi, ból doznany bunty rodzi,Uszczypliwi i krzykliwi złością się bronimy własną,Spać kładziemy się samotni i wstajemy tacy sami.Zabiegani, uwikłani w setki głupich sprawek,Zagubieni, uwięzieni w szarych klatkach własnych domów,Zamieniamy się powoli w pusty sezam. Pustka boli.Tylko jak ... Zastraszeni, zadręczeni dniem kolejnym takim samym,Umęczeni, rozdrażnieni stanem swoich własnych nerwów,Zamki z lodu stawiamy w stos ofiarny. Przegrywamy.Nieszczęśliwi, pamiętliwi, ból doznany bunty rodzi,Uszczypliwi i krzykliwi złością się bronimy własną,Spać kładziemy się samotni i wstajemy tacy sami.Zabiegani, uwikłani w setki głupich sprawek,Zagubieni, uwięzieni w szarych klatkach własnych domów,Zamieniamy się powoli w pusty sezam. Pustka boli.Tylko jak ... Nieszczęśliwi, pamiętliwi, ból doznany bunty rodzi,Uszczypliwi i krzykliwi złością się bronimy własną,Spać kładziemy się samotni i wstajemy tacy sami.Tylko jak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 ..i właśnie teraz tak jak myślałamspada mi niebo na głowęzwiera się ciszą gesta i ciemnąw słowa..."wiecej nie mogę" nie powiem kiedy , jedynie '' potem "płonne ciche nadziejewierzę jeszcze ale z łoskotem niebo nadal się chwieje potem znów będą małe marzeniapotem może odrosnępotem...jeszcze wszystko się zmieniaw żałosne jedynie " potem "... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość promyczek 25.11.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Janina Brzostowska - ?Kochać tak? Kochać takjego ciało śmiertelne? Kochać takjego myśliodgadujące moje?Jego myśli tak bardzo bliskieże i jaodgaduję je wcześniejnim on wypowie. Kochać także jego ramionanie przestają mnie obejmowaćże on samstał się źródłemzapamiętania w rozkoszynawet gdy tylko z dalekaszukamy się pragnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 nie wierzę, że powietrzem bez ciebieteż mozna oddychać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 26.11.2003 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Jacek Kaczmarski Powrót Ścichł wrzask szczęk i śpiewZ ust wypluwam lepki piachPrzez bezludny stepWieje zimny wiatrTu i ówdzie strzępLub stopy śladPrzysypany Dokąd teraz pójdę kiedy nie istnieją już narodyZapomniany przez anioły porzucony w środku drogiNie ma w kogo wierzyć nie ma kochać nienawidzić kogoI nie dbają o mnie światy martwy zmierzch nad moją drogąGdzie mój ongiś rajChcę wrócić tamJak najprościej - Szukasz raju!Szukasz raju!Na rozstajach wypatrując śladu gór?!Szukasz raju!Szukasz raju!Opasuje ziemię tropów twoich sznur... Sam też mogę żyćŻyć dopiero mogę samNiepokorna myślZyska nowy kształtTu i ówdzie błyskLub słowa śladOdkrywany Wszystkie drogi teraz moje kiedy wiem jak dojść do zgodyŻadna burza cisza susza nie zakłóci mojej drogiNie horyzont coraz nowy nowa wciąż fatamorganaAle obraz świata sponad szczytu duszy oglądanyTam dziś wspiąłem sięZnalazłem rajRaj bez granic - Jesteś w rajuJesteś w rajuŻaden tłum nie dotarł nigdy na twój szczytJesteś w rajuJesteś w rajuGdzie spokojny słyszysz krwi i myśli rytm... - Jestem w rajuJestem w rajuŻaden tłum nie dotarł nigdy na mój szczytJestem w rajuJestem w rajuGdzie spokojny słyszę krwi i myśli rytm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ogienek 26.11.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 "Szeptem" Szeptem do mnie mów, mów szeptem.By nikt obcy twoich słów nie słyszał.Jak najciszej proszę mów,A przedtem spójrz w oczy tak,Jak tylko ty patrzeć na mnie umiesz.Chcę uwierzyć, że przede mną niktNie uczył się tych słów na pamięć.Więc mów szeptem, szeptem się nie kłamie.A to co mówisz przecież brzmi jak jakaś baśń.Świat cały dziś mi zazdrości, za oknem zaczaił się wiatr.Chcę ukraść nam słowa miłości.Te słowa, które starczyć mają nam na wiele, wiele lat.Dlatego...Szeptem do mnie mów, mów szeptem.Jak najciszej mów, bo wciąż się boję.By zły los słów nie podsłuchał twoich.Żeby marzeń naszych nam nie ukradł nikt.Codziennie ktoś komuś mówi, to samo co mówisz dziś ty.Lecz słowa tak łatwo pogubić.Więc wiele słów, a mało szczęść spotyka się na świecie tym. Kochany...Szeptem do mnie mów, mów szeptem.By nikt obcy twoich słów nie słyszał.I niech zamknie się nad nami cisza,W której już nie będzie trzeba więcej słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 26.11.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Jonasz Kofta Co to jest miłość Co to jest miłośćNie wiemAle to miłeŻe chcę go miećDla siebieNa nie wiemIle Gdzie mieszka miłośćNie wiemMoże w uśmiechuCzasem ją słychaćW śpiewieA czasemW echu Co to jest miłośćPowiedzAlbo nic nie mówJa chce cie miecPrzy sobieI nie wiemCzemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 26.11.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Chmurka, śliczne... poprosimy o jeszcze... Halina Poświatowska niewyczerpane są kopalnie metaforna urągowiskootwartą głębią strasząmroka ja chcę życia- płaskoa ja chcę życia- niskoja nie chcę w głąb ja nie chcę wszerzani wzdłuż chcę żeby się owinęłoo występ murukonsystencją dzikiego winachcę żeby czepiało się okiendrzwi-żeby zapachembiegło poprzez Domżeby dookoła z ziemią krążyło z moim sercem co wewnątrz tkwi ja chcę być zmokłą trawąw twoich ustachw twoich dłoniachchcę być tylko zmokłą trawądo utraty tchuchcę być bardzo głupią trawąu twych nógprzydrożnie róść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 26.11.2003 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 M.Czyżykiewicz "Ave" Kiedy cię spotkam co ci powiem że byłaś światłem moim Bogiem ze szmat już drogi przemierzyłem i byłaś wszędzie tam gdzie byłem odległą gwiazdą w sztolni nocy zachodem słońca snem proroczym przestrzenią serca której strzegłem jak oka w głowie dla tej jednej mądrej i pięknej ludzkim prawem ave Kiedy cię spotkam czy ukryję wszystkie kobiety których byłem pacjentem uczniem profesorem żal nie na miejscu i nie w porę jak mogło być a jak nie było ze wszystko na nic tylko miłość na wieki wieków i ze żaden człowiek nie był mi tak potrzebny ave Kiedy cię spotkam jak mam spojrzeć żebyś nie mogła w oczach dojrzeć starego głodu którym hojnie obdarowałem tyle spojrzeń blasku księżyca który każe od ścian odbijać się od marzeń do zjawy twej wyciągać ręce w śniegu pościeli pisać wiersze szkłem ryte skrycie tatuaże ave 1996/97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 26.11.2003 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 M. Czyżykiewicz JEDNYM SZEPTEM joannie Jednym szeptem jednym gestem Jednym drgnieniem powiek zmieniasz Zawstydzenie kiedy jesteś W zamyślenie gdy cię nie ma Mam tyle słów jest ich siła Życzeń i pragnień jak w kolędzie Gdzie się podziały kiedy byłaś Czy się odnajdą gdy znów będziesz Jednym szeptem jednym gestem Jednym drgnieniem powiek zmieniasz... Warszawa 1986 jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 26.11.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Agnieszka Osiecka "Chciałeś" Chciałeś zabrać mnie nad morze,a zgubiłam się na lata,teraz muszę, mój ty Boże,wracać dookoła świata.Dookoła świata płynę,co za koszt i jaki kłopot,zamiast wtedy kupić bilet,prostą drogą pruć do Sopot...Cierniem jesteś w mej koronie,w mym uśmiechu - smugą smutku,czy ja kiedy cię dogonię,chociaż idziesz pomalutku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 26.11.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Ten wiersz A. Osieckiej wszedł dwa razy, więc usunęłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 26.11.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 * * * Im bardziej ciebie zapominam,tym bardziej twarz ta mnie przeraża,co z lustra patrzy na mnie codzieńjak smutny sędzia na zbrodniarza. Zostań ze mną,żebym była lepsza,zostań ze mną,zostań dla mnie samej,wyrzeźbiłam cię w powietrzu,oprawiłam w zlotą ramę -czas nie zatarł naszych śladów jeszcze...Zostań ze mną,żebym była miła,bym patrzyła wszystkim prosto w oczy,żeby ludność o mnie śniłaod Warszawy po Zakroczym. Im bardziej ciebie mi nie trzeba,tym bardziej twarz ta mi niemiła,co z lustra patrzy na mnie codzień,jakby mną była i nie była... Zostań ze mną,w mej pamięci podłej,zostań ze mna,żebym była ładna,zostań, bym w kawiarni modnejnie przelękła się zwierciadła - zapominać to nie sztuka żadna.Zostań ze mną w mojej duszy chorej,zostań ze mną, żebym byla młoda,bym wzdychała w każdy wtorek:"Szkoda, szkoda, szkoda, szkoda". Im bardziej jestem roztargniona,kiedy twe imię słyszę z boku,tym bardziej wstyd mi, że nie płaczę,tak jak płakałam w zeszłym roku. Zostań ze mną,zostań choć na niby,w moich gestach,w tym, jak głowę noszę,zostań ze mną, nawet gdybymzapomniała, o co proszę. Agnieszka Osiecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 26.11.2003 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 "Wyszłam i nie wróciłam" Dnia czternastego sierpnia 1973 roku wyszłam z domu i dotąd nie wróciłam. Ubrana byłam w spódnicę w kratę i białą bluzkę. Na nogach miałam niebieskie pantofle. Byłam z gołą głową. Ktokolwiek wiedziałby o losie zaginionej, proszony jest o powiadomienie najbliższego komisariatu MO. Niewykluczone, że idąc nuciłam następującą piosenkę: Wszystko, co mam, dwa pokoje z ogródkiem, długie noce, dni krótkie, wszystko, co mam, opierunek i wikt, stertę nut, kilka płyt, alkoholu kropelkę, nitkę, guzik, pętelkę, wszystko, co mam, nawet kota i psa, i piosenkę, co łka, wszystko, co mam, tanie i drogie, wodę i ogień, wszystko to, wszystko, co mam, trochę grosza w kieszeni, trochę w duszy jesieni, o czym marzę i śnię, o czym nie wiem i wiem, studia wyższe, a jakże, i talencik, a także komplet zalet i wad, ...dzieścia i parę lat, miejsce na ziemi i dziurę w niebie, wszystko zamienię na ciebie. A ty... ty nawet o tym nie wiesz Agnieszka Osiecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.11.2003 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Chmurko, wielkie... naprawdę wielkie.... Janina Brzostowska "Ty" Ty, który jesteś i którego nie ma,w spojrzeniach wielu tylekroć odkryty,a jednak zawsze zagubiony w cieniachnajwyższej drogi pragnącej modlitwy. Z dni mych wygnany, a w ciszę snów wszystkichłez przynoszący gorycze nieznane,wiem, żeś dlatego odszedł z jawy bliskiej,aby w tęsknocie mej żyć nieustannie. Więc odsunęłam od siebie dalekogorące noce miłosnych rozkoszy,szukam cię w szumie fal nad modrą rzekąi w kwiatach ziemi zapachu najsłodszym. Nieraz się fale u stóp mych rozprysnąi kwiaty zwiędną w chłodnej mgle jesiennej-lecz ty teraz, i przez dni me przyszłetęsknotą moją zostaniesz niezmiennie. Wyjęłam z serca ciernie niepokojui już się buntem rozpaczy nie skarżę:nigdy nie byłeś i nie będziesz moim,więc jesteś moim aż po śmierć, na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts