Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

Być może nie potrzebnie zakładam nowy temat :D Jeżeli tak, to wybaczcie :wink:

Jednak przeglądając to forum nie znalazłem wątku, w którym użytkownicy kotłów na pellety napisali by konkretnie ile tego paliwa zużyli, biorąc pod uwagę jaką powierzchnie ogrzewają, jak ocieplony budynek i czy dogrzewają się czymś jeszcze (kominek, solary, energia, ekogroszek?)

Stoję właśnie przed dylematem wyboru źródła ciepła i chciałbym poznać realne koszty. Mój dom ma 143 m2 pow. użytkowej (198m2 netto).

Bardzo Was proszę o wypowiedzi pisząc jednocześnie z jakiego kotła korzystacie?

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak do tej pory około 2,5 tony.

A jaka powierzchnia domu i jaki kocioł?

Dom - powierzchnia użytkowa 209m2, technologia szkieletowa. Chodzi podłogówka na (80m2) i klika kaloryferów na parterze. Na górze wszystko na kaloryferach - nadal mam troszkę nieszczelne drzwi od garażu. Ogrzewanie CWU tylko i wyłącznie z kotła.

Kocioł Zębiec.

• 3 months później...

zarówno kominek jak i kocioł zasilają bufor 1000 l

mogą go zasilać niezależnie jak i razem.

Ja z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolony np w przypadku awarii kotła lub potrzeby serwisu nie muszę go używać i vice versa.

latem wogóle nie muszę używać kotła, co mnie więcej dwa dni poalę wieczorem w kominku i mam 1000l ciepłej wody.

mam dom z ytonga 36,5 ale tylko parter. Sciana kolankowa jest z 24 i jest nieocieplona to na pewno daje duże straty ciepła. poza tym 23 stopnie non stop i przy dwójce dzieci zapotrzebowanie na cwu też jest spore.

na mojej nowo powstającej ulicy wszyscy palą pelletem. Kupujemy go hurtowo po około 500 PLN/tona ale zakup minimum całego tira 24 tony.

Pomijamy pośredników

zarówno kominek jak i kocioł zasilają bufor 1000 l

mogą go zasilać niezależnie jak i razem.

Ja z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolony np w przypadku awarii kotła lub potrzeby serwisu nie muszę go używać i vice versa.

latem wogóle nie muszę używać kotła, co mnie więcej dwa dni poalę wieczorem w kominku i mam 1000l ciepłej wody.

Ja mam u siebie bufor z wewnętrznym zasobnikiem na CWU o pojemności 250l, a cały zbiornik ma objętość 750l. Mam nadzieję że też w ten sposób da się podgrzewać wodę latem. Drewienka mam raczej dużo.

na mojej nowo powstającej ulicy wszyscy palą pelletem. Kupujemy go hurtowo po około 500 PLN/tona ale zakup minimum całego tira 24 tony.

Pomijamy pośredników

Fajnie się poskładało, jakie macie piece, czy w przypadku dostawy pospolite ruszenie do wyładunku, czy organizujecie wózek widłowy?

Zamawianiem pelletu zajmuje się sąsiad. Teraz mamy jakiś czaski ale szczegółów nie zman. Pali się okej.

Przy dostawie jest różnie. Pellet przyjeżdża autem z windą lub hds-em.

Wyładowuje się całą paletę na podjazd, a poten ręcznym wóżkiem się wprowadza do garażu.

tylko raz nam się zdażyło, że palety po drodze się poprzewracały i rozładowywaliśmy ręcznie. Ale jak czterech chłopa się zbieże to rozładnek trwa około 3 godzin i każdy ma spokój na rok.

Te z mam zbornik zewnetrzny CO i wewntrzny CWU.