Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

Witam,

U mnie średnia za poprzednie 2 sezony: 3 tony

Domek Parterowy: 120 m2

Ocieplony: styropian 15 cm, poddasze - wełna 15 cm.

Piec: Granpal 15 KW.

W tym sezonie, przy ostatnich mrozach: 20 kg/doba

przy "standardowej" zimie, czyli -5,-10 : 15 kg/doba.

przy temp. jesiennych: 10-12 kg doba

temp.zadana: 21 st. dzień, 19,5 st. noc

Okazyjnie kominek, ale tylko wieczorami, od 19,20 do północy...

Chociaż przy tych silnych mrozach, aż się chciało rozpalić w kominku, więc paliliśmy częściej.

Pozdrawiam,

JK

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem skąd tak duże różnice? U jednych 40 kg, a u innych przy bardzo podobnych parametrach 20 kg na dobę? Czy na takie różnice w spalaniu może mieć rodzaj palnika, złe ustawienia kotła? Sam już nie wiem? Byłem dużym optymistą jeżeli chodzi o pelety, jednak jak śledzę ten wątek to dochodzę do wniosku, że nie dość że drogo to jeszcze czasem dość problematycznie.

Nie wiem skąd tak duże różnice? U jednych 40 kg, a u innych przy bardzo podobnych parametrach 20 kg na dobę?

Zasadnicze pytanie, poszukajmy więc powodów (któż nie chciałby mieć niższych kosztów ogrzewania):

A ja mysle ze to moze byc brak wentylacji, badz palenie w retorcie, mysle ze palnik wrzutkowy i bufor ciepla da naprawde ekonomiczne spalanie peletow.

Ja jestem z tych, co spalają więcej :evil: , wentylacja jest, zetka również, retorty nie mam (HT ma palnik typu "szuflada"). Nie posiadam jedynie bufora, ale to chyba nie powód, że spalam 2 razy więcej niż niektórzy. Jedyne co uzasadnia moje zużycie to pierwszy sezon grzewczy...

Pozdrawiam.

nie dość że drogo to jeszcze czasem dość problematycznie.

A ja mysle ze to moze byc brak wentylacji, badz palenie w retorcie, mysle ze palnik wrzutkowy i bufor ciepla da naprawde ekonomiczne spalanie peletow.

Jak to możliwe że brak wentylacji może wpłynąć na różnicę w spalaniu i to do tego o 200% ???

Może ktoś mi wyjaśni...

nie dość że drogo to jeszcze czasem dość problematycznie.

Jak to możliwe że brak wentylacji może wpłynąć na różnicę w spalaniu i to do tego o 200% ???

Może ktoś mi wyjaśni...

Sprostowanie:

- brak wentylacji z odzyskiem ciepla,

- palnik retortowy,(nie dotyczy wosto) bo podtrzymuje ogien a nie wygasza sie przy przerwie w grzaniu

- oraz brak bufora ktory reguluje sprawnosc kotla (kociol laduje bufor z max sprawnoscia i oddaje je pozniej do ukladu - kociol pracuje krotko a intensywnie a pozniej wygasza sie i zalacza ponownie po rozladowaniu bufora

po dodaniu mostkow termicznych, strat przez przegrody, to wszystko da jakis wzrost zuzycia.... tylko czy az taki?

Mysle ze bufor zmienilby duzo.

W tym sezonie, przy ostatnich mrozach: 20 kg/doba

przy "standardowej" zimie, czyli -5,-10 : 15 kg/doba.

przy temp. jesiennych: 10-12 kg doba

Pozdrawiam,

JK

Wg. obserwacji ustawień mojego kotła żeby mieć spalanie na poziomie wspomnianych 15 kg w pracy ciągłej przez 24h kocioł powinien mieć parametry podawania w podtrzymaniu 1s co 36s ale wątpię żeby przy takich parametrach utrzymał się bez przerwy wystarczający płomień w palniku.

Jak możesz to napisz jakie masz ustawienia swojego kotła może to da jakiś płomyczek nadzieji dla wszystkich "czterdziestokilowców"...

Dom:

260m2 ( z ogrzewanym garażem, ok 50m2 to podłogówka)

Ściany 20cm styropian

Poddasze 30cm wełna

Podłoga 18cm styropian

Spalanie 50kg/dobę bez CWU.(temp na zewnątrz -5, -10)

Pellet Barlinek

Kocioł Kostrzewa 15kW + bufor 750l

ps. Kociołek zapewnia dodatkowe doznania emocjonalne w postaci wybuchów w zasobniku i kotle (2x w zasobniku i 1x w kotle) :evil: :evil: :evil: Samozapłon palnych gazów inicjowany otwieraniem klapy zasobnika. :evil: :evil: :evil:

Też ma piec kostrzewy PLC 14KW, nie wiem czemu masz wybuchy w piecu - ale czytałm na forum kostrzewy o takich przypadkach i teraz otwierając podajnik robie to b. ostrożnie - chociaż nic takiego się u mnie nie stało

Paliłam peletem, owsem, teraz szukam pestek ;).

Piec potrafił spalić nawet 50 kg na dobę przy złych ustawieniach, potrafi spalić 15 kg przy dobrych - nawet jak za oknem -15.

Też ma piec kostrzewy PLC 14KW, nie wiem czemu masz wybuchy w piecu - ale czytałm na forum kostrzewy o takich przypadkach i teraz otwierając podajnik robie to b. ostrożnie - chociaż nic takiego się u mnie nie stało

Piec potrafił spalić nawet 50 kg na dobę przy złych ustawieniach, potrafi spalić 15 kg przy dobrych - nawet jak za oknem -15.

Rozumiem że kolejna osoba której pali 15 kg...

...napewno co kocioł to inne ustawienia, ale chętnie dowiedziałbym się jak pracuje taki który pali 15 kg - czy pracuje bez przerwy, czy się wygasza, czy często przechodzi w stan pracy i jak wygląda podawanie w stanie podtrzymania lub ewentualne inne rady czym się kierować aby tak zmienić jego spalanie...

z góry dzięki...

A jaki masz duży domek?

Już piszę.

Dom jest jeszcze nie wykończony o powierzchni 150 m2, kubatura 600 m3 (mam drzwi tymczasowe - wieje strasznie, żadnych drzwi wewnętrznych - nawet do garażu w którym jest 3 st. na plusie, nie mam zrobionej podłogi na legarach w salonie, pod którą ma się znaleźć 10 cm wełny, nie mam zamontowanych drzwi od drabinki na poddasze - jest dziura).

Temperatura jaką utrzymuje w domu to 13 st. – nie mieszkamy.

I tak na początku sezonu grzewczego piec zużywał mi około 50 kg peletu zanim nie ogrzał chaty do tych 13 st. (trwało to 3 dni) później szło z dymem około 30 kg. Krzywą grzewczą miałam ustawioną na 1.4. Trawo to 3 tygodnie nim doszłam że coś jest nie tak.

Obecnie mam krzywą grzewczą ustawioną na 0.6, piec pracuje ciągle, mam zawór ustawiony na sterowanie ręczne i jest otwarty na ¼. Temp. na kaloryfery przy tej krzywej jest od 33 do 39 st., na podłogówce mam ustawione od 18 st. do 25 st., na dobę piec spala od 15 –18 kg. Palnik pracuje na około 30-40% mocy.

I teraz wnioski – oczywiście można powiedzieć że mam takie małe spalanie, bo temp w domu to 13 stopni, ale dlaczego przy innych ustawieniach spalało 30 kg przy tej samej temp. w pomieszczeniach i podobnej temp. na zewnątrz?

Znaczącą role odgrywa zasobnik wody – który jest u mnie nie wykorzystywany, ale mój ma pojemność 150 l, dla przykładu w całej instalacji CO mam około 8-10 l wody.

Znajomy ma piec na pelet, zasobnik ciepłej wody 500 l, dom o kubaturze 900m3, powierzchnie ponad 200m2 i jego piec zjada 40-50 kg na dobę – i wcale mnie to nie dziwi bo ma chatę dużo bardziej „wypasioną” od mojej i więcej członków w rodzinie ;) o 2 sztuki, co ma zasadnicze znaczenie.

Jeśli macie ochotę porównywać spalanie to podawajcie wszystkie dane, bo wszystko ma znaczenie i nierozumiem obruszenia kogoś że spala dwa razy więcej, ale może ma dom dwa razy większy i rodzinę.

ok.

defro duo z podajnikiem na pellet 15 kW

praca 24/h

tryb pracy:

czas podawania 3s

przerwa 10s

dmuchawa ciąg stały 10 bieg (w skali od 0-20)

tryb podtrzymania:

czas podawania 2s

przerwa 34s

dmuchawa ciąg stały 2 bieg a w czasie podawania bieg 10

Kocioł pracuje praktycznie cały czas w stanie podtrzymania rzadko przełącza się na tryb pracy i nie wygasza się.

I tak wychodzi ok. 40 kg.

Problem powstaje gdy próbuję ustawić go bardziej oszczędnie. Nie może wtedy przejść ze stanu poddtrzymania do stanu pracy. Objaw jest taki że w czasie zmiany trybu pracy zaczyna mocniej dmuchać nawiew (bez równoczesnego podawania pelletów) co po chwili wygasza nieduży płomień a czujnik ognia wyrzuca alarm (piszczy i wyłącza cały kociołek).

Podłogówka i cwu wyłączone.

Może jak porównam z innymi ustawieniami w kotłach które palą po 15 kg to coś wyjaśni. Szczególnie chodzi mi o moment podtrzymania (bo na tym chyba opiera się cała oszczędność) jak wygląda wtedy dawkowanie pelletu i praca pieca...

Może jak porównam z innymi ustawieniami w kotłach które palą po 15 kg to coś wyjaśni. Szczególnie chodzi mi o moment podtrzymania (bo na tym chyba opiera się cała oszczędność) jak wygląda wtedy dawkowanie pelletu i praca pieca...

U mnie podtrzymania nie ma. Kocioł jak nie trzeba to gaśnie i rozpala się jak temperatura spada poniżej zadanej. Zapalarka działa sprawnie.

U mnie podtrzymania nie ma. Kocioł jak nie trzeba to gaśnie i rozpala się jak temperatura spada poniżej zadanej. Zapalarka działa sprawnie.

Dzięki.

Ja też mam możliwość ustawić tylko tryb pracy, ale jak testowałem takie ustawienie to pracował ok. 40 min i wyłączałsię też na ok. 40 min. czyli ok. 20 razy na dobę. Za każdym razem rozpalenie na które zużywa sporo (zasyp peletu jest ustawiony fabrycznie i nie można tego zmienić). Ustawiałem temperaturę na piecu 72 stopnie i histerezę na 12. Po wygaszeniu zanim się rozpalił temperatura na piecu potrafiła spaść do 52 stopni. Z kalkulacji wynikało mi że tak bedzie mniej oszczędnie...

...może gdybym ustawił prace nie tak jak jest fabrycznie tylko bardziej oszczędnie...hmm...

Jak możesz to napisz jakie Ty masz ustawienia:

- jak często wygasza się piec w ciągu doby?

- przy jakich temperaturach na kotle?

- czy masz może czujnik pokojowy, albo jakieś inne rozwiązanie które steruje częstotliwością rozpalania?

Jak możesz to napisz jakie Ty masz ustawienia:

- jak często wygasza się piec w ciągu doby?

Jak zainstaluję sobie monitoring temperatury wody w buforze (czynię przygotowania) to będę wiedział.

- przy jakich temperaturach na kotle?
Mam ustawioną temp na kotle 65 i temp na buforze 45 z histerezą 2 stopnie.

- czy masz może czujnik pokojowy, albo jakieś inne rozwiązanie które steruje częstotliwością rozpalania?
Nie. Kociołek pilnuje tylko temperatury na buforze, jak spada poniżej zadanej to się rozpala i podgrzewa do zadanej. Temperaturę w chałupie reguluję głowicami na grzejnikach.

Bufor Panowie bufor i jeszcze raz bufor

Gdyby kociol ladowal tylko bufor a pozniej sie wylaczal (mam tak zamiar zrobic) mamy takie zalety:

-kociol pracuje na ponad 80stC czyli ma wysoka sprawnosc po zaladowaniu bufora np 1000l wylacza sie calkiem i czeka az wykorzystamy zgromadzona energie, zalacza sie tylko na zaladowanie bufora

- dla przykladu Piczman laduje bufor 1000l w 3/4 objetosci do 80stC 12stoma kg wegla i wystarcza mu ten zaladunek na przynajmniej jedna dobe, z czego wynika ze ok 20kg peletu powinno wystarczyc na podobne zaladowanie

- kociol pracuje raz na dobe w dobrych dla niego warunkach a pozniej grzecznie czeka na nastepny wysilek.

Mysle ze w ten sposob da sie sporo oszczedzic zwlaszcza na sprawnosci kotla i braku podtrzymania

- automatyka zajmie sie dystrybucja ciepelka z bufora

ma to jeszcze jedna zalete, gdy nie ma potrzeby grzania tylko sie dogrzewa wiosna i jesienia nasz kociol nie osiagnie tak niskiej mocy np 2kW zeby dogrzac a bufor to potrafi, no i z bufora mamy jeszcze CWU

mysle ze to bedzie dobre rozwiazanie

Aha.

A czy próbowałeś bez bufora - jakie wtedy było spalanie?

Domyślam się również, że z buforem kociołek rozpala się raz może dwa razy na dobę,

a cały dzień oddaje ciepło...

... może to ta różnca pomiędzy tymi co spalają ponad 35 kg a tymi co 15 kg polega na dodatkowej instalacji takiego bufora???

Aha.

A czy próbowałeś bez bufora - jakie wtedy było spalanie?

Domyślam się również, że z buforem kociołek rozpala się raz może dwa razy na dobę,

a cały dzień oddaje ciepło...

... może to ta różnca pomiędzy tymi co spalają ponad 35 kg a tymi co 15 kg polega na dodatkowej instalacji takiego bufora???

Ja jeszcze tego nie użytkuje ale taki mam plan po tym jak to wychodzi innym

Rozmawialem z Panem Januszem K z firmy MCI producenta reco pellets i on rowniez do malego domu zalecal ten sposob budowy instalacji, i mysle ze ma to sens