Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

prosze poczytac dzienniek Piczmana moze wam to cos podpowie, oraz jak najwiecej wypowiedzi i tematow Adama_mk, oraz

http://forum.muratordom.pl/hydraulik-do-uslug,t7285.htm tam na ostatniej stronie autor wkleil schemat swojej kotlowni i rowniez z buforem

a jaki kociolek do bufora podlaczymy to juz Panstwa wola :)

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że to jest właśnie klucz do oszczędności. Mnie martwi tylko jedno. Na etapie projektowania, czy budowy SSO jeszcze o tym za bardzo nie wiedziałem i teraz nie wiem jak mam do kotłowni - 6 m2 (typowo gazowa) zmieścić kocioł na pelety z podajnikiem i bufor 1000 l :-? Będzie kłopot, ale myślę że muszę iść w tą stronę. Ja chciałem jeszcze pod ten bufor podpiąć kominek z płaszczem wodnym - tak ma zrobione jeden forumowicz.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/KAAPgXMy3jqXHnkUCX.jpg

Popatrz na ten schemat i jesli masz gaz to mozesz miec tak, aczkolwiek cwu moze isc z bufora takiego przez wezownice

http://allegro.pl/item897444816_elektromet_zbiornik_bufor_zasobnik_750_l_inox.html,

albo takiego z zatopionego zbiornika

http://allegro.pl/item900758449_kombinowany_zasobnik_galmet_600_200_2_wezownice.html

i tu mozesz jeszcze gaz wykozystac

Bufor, Bufor itp ...

Moja istalacja wygląda następujące:

- Piec Heatmatix 18kW

- Bufor Immergas Duo Sis 900/200 (700l wody technicznej 200CWU)

- Moduł Immergas niska / wysoka temp (sprzęgło)

- Ogrzewanie podłogowe 90m2 zasilanie 35* powrót ~30,5*

- 2 grzejniki (Garaż i łazienka) zasilanie z buforu 65*

Do tego nieogrzewana góra 115m2 ale dach ocieplony wełną.

Podsumowując:

Kocioł ---> Zasilanie bezpośrednie na bufor ---> Z buforu zasilanie na modół wysoka/niska temperatura ---> Stąd Podłogówka grzejniki i powrót:

Podłogówka, grzejniki ---> Modół wysoka/niska temperatura ---> Bufor ---> piec

I teraz robiłem dwa tryby pracy bez PID temp. na dworzu około -5*m, w domu 22*:

Czyli temp nastawiona 75* kocioł ładuje bufor i wyłańcza się. Następnie rozbiera bufor.

Czas ładowania buforu z 44* do 75* 3H - zużycie pelletu 100% mocy = 4,4kg x 2,5 = 11kg

Bufor starcza na około 6,5h po czym temperaturana buforze wynosi 44* i piec się włącza i tak cały czas spalanie 11kg x 3=~33kg/dobę

A teraz tryb z PID, temp. na dworzu około -5*m, w domu 22*:

- temp na piecu 65* pozostałe parametry bez zmian.

PID ogranicza moc palnika na 20% i tak chodzi 24h/dobę, zużycie pelletu 4,4kgx24hx0,2=~22kg

I jak się ma bufor ciepła? :roll:

PID ogranicza moc palnika na 20% i tak chodzi 24h/dobę, zużycie pelletu 4,4kgx24hx0,2=~22kg

A to wartosc faktyczna czy wyliczona?

W buforze grzejesz jeszcze CWU a na PID-ie podajesz tylko CO wiec nie sa to dane rzetelne

A to wartosc faktyczna czy wyliczona?

W buforze grzejesz jeszcze CWU a na PID-ie podajesz tylko CO wiec nie sa to dane rzetelne

Wartość 65* jest to najniższa możliwa wartość do ustawienia na moim kotle ręcznie.

Na PIDie grzeję też CWU. cały bufor 700l plus 200l CWU, która jest wewnątrz bufora.

No właśnie powiem tak temp. na dworze -5* zużycie pelletu 22kg/dobę i to się zgadza bo mam zasyp 200kg i starcza na 9 dób. Przy temp wyższej czyli +5 moje spalanie nie wiele się zmienia również chodzi na 20% tylko czasem przegrzeje temp. o 10* więcej od nastawionej czyli do 76* i piec się wyłączy. Ale spalanie zostaje na tym samym poziomie. około 20kg/dobę. I tu zacząłem się zastanawiać czy przypadkowo pozbywając się bufora -700l wody technicznej nie spalał bym jeszcze mniej bo piec szybciej, by przechodził w tryb podtrzymania.

To w takim razie po co nam kotly po 15-18kW? skoro i tak pracuja najwyzej na 7kW? ja osobiscie szukam kotla o mocy modulowanej w zakresie 3-10kW

Takie moce maja kozy na pelet z plaszczem wodnym albo jak kto woli z funkcja CO, chodz i tak bym myslal o buforze tylko mniejszym, znalazlem takie cudo tylko nie wiem ile by kosztowalo, pewnie fortune

http://www.sht.at/fileadmin/user_upload/Prospekte/Prospekte_2009/4stg_CKA.pdf

dla mnie nawet ten 6kW by wystarczyl :)

100 % racji Tomi78__

Niestety większość kociołków z podajnikami zaczyna się od 15 kW. Mój ma wg. producenta zakres mocy 6-15 kW a wg. sprzedawcy 3-19 kW. Ale i tak uważam że do "małych domków" 10 kW to max. a przewymiarowanie wpływa tylko na nieekonomiczne spalanie. Fajnym rozwiązaniem byłby kociołek max. 10 kW, ale podajnikiem x2. No cóż jak znajdę takie cudo to swojego szybko sprzedam i "wymienię ciebie na lepszy model..." i może by się bez buforów obeszło...

Witaj,

To ja jestem takim co mi spala ok 20 kg pellet na dobę...a czasem i mniej :)

U mnie nie ma jako takiego bufora i być może daltego takie zużycie..właśnie się nad tym zacząłem zastanawiać :roll: ...i wychodzi mi na to , że woda z pieca idzie od razu do instalacji co - nie wiem jak to wpływa na nie, ale temp. na piecu jest 65 st. ( taką instalację zastałem już z domem ). Hmm, do tej pory się nad tym nie zastanawiałem ,ale w takim razie może ktoś mi powie czy to nie szkodzi...

Jacek

Witaj,

To ja jestem takim co mi spala ok 20 kg pellet na dobę...a czasem i mniej :) ....

...ale w takim razie może ktoś mi powie czy to nie szkodzi...

Jacek

Brak bufora to nie jest błąd i w niczym to nie szkodzi!

Temperatura na piecu 65 - prawidłowo.

Napisz tylko jakie masz ustawienia kotła i jaki to kocioł, no i może kilka słów na temat tego jak wygląda u Ciebie spalanie - tryb pracy, podtrzymania, ilość dawkowania pelletu, wygaszanie itp.

Zacznę od tego , że mam kociłek Granpala 15 KW ( ale "starszy model" ).

Sterownik Estyma v.7.x

Ustawienia w trybie pracy:

dmuchawa: 05 lub 06 ( przy 06 wolniej "zarasta" piec )

moc: 05 / 05 ( podajnik/ przerwa )

w trybie podtrzymania:

10 min / 12 sek / 12 sek ( przerwa / podajnik / dmuchawa )

Jeśli pisze coś niejasno,dajcie znać - sam przez to jakiś czas temu przechodziłem i wszelkie skróty myślowe autora były fajne, ale nie koniecznie zrozumiałe :wink: )

Ustawienia kotła:

temp. zadana: 65 st.

cwu : 41 st

histereza: 2 st.

brak czujnika temp. zewnętrznej ( pogodówki )

Piec się nie wygasza wogóle, tylko przechodzi po trybie praca w stan podtrzymania - osiągnie założone temperatury i "idzie" na zasłużony odpoczynek :D

Kilka słów nt domu ( małe m4 )

Parterowy, 120m2 - ale dość duża kubatura, bo salon ma ok 50m2 i w najwyższym punkcie 4 m wysokości, w najniższym 2,7m.

Ilość grzejników - 8 szt.

Ocieplony: stryropian 15 cm, nieużytkowe poddasze, wełna 15 - 20 cm.

Zadne tam jakieś specjały...

Zauważyłem, że najwięcej spala w momencie przejścia z trybu noc/dzień na regulatorze pokojowym - musi wtedy nagrzać do 21 st ( z 19,5 st). Trwa to ok 1h. Potem jak już osiągnie temp. zadaną w domu to już tylko ją podtrzymuje i spalanie jest znacznie niższe.

Dodam, że mamy kominek - palimy w nim jak jesteśmy wieczorami. średnio nieduży koszyk, nie więcej bo potem idziemy spać - a ponieważ i tak dom jest już nagrzany, więc jest to raczej nastrój niż główne źródło ciepła.

Przez 2 sezony spaliłem jakieś 6 m3, ale sezon grzewczy zaczynam od 1.X, a jak jest zimny wrzesień to palimy tylko w kominku

Ufff, chyba na razie wystarczy - jeśli coś jeszcze mogę dodać, pytajcie.

Pozdrawiam,

Jacek

Zacznę od tego , że mam kociłek Granpala 15 KW ( ale "starszy model" ).

w trybie podtrzymania:

10 min / 12 sek / 12 sek ( przerwa / podajnik / dmuchawa )

Jacek

Dzięki za odpowiedź!

Właśnie tego typu informacji szukałem. Wszystko napisane jest zrozumiale.

Ja w moim defro duo mam zupełnie inaczej ustawiony tryb podtrzymania:

35 sek / 2 sek / ( przerwa / podajnik )

a dmuchawa pracuje cały czas na minimalnych obrotach bo gdy się wyłącza to

sterownik wyrzuca "alarm zabezpieczenia termicznego" mimo że temperatura jest w normie (podejrzewam że jest to problem zbyt słabego ciągu w kominie...)

- Jak możesz to napisz czy dmuchawa u Ciebie załącza się w podtrzymaniu tylko w czasie podawania pelletu, a potem płomień utrzymuje ciąg z komina?

- Ciekawi mnie ile to jest te 12 sek pelletu (ja mam inny piec więc przez ten sam czas podawania może nasypać inaczej...)

- I ilu stopniową masz dmuchawę?

Dziś wieczorem wypróbuję zbliżone ustawienia i napiszę czy kociołek zachowuje się lepiej.

Zauważyłem, że najwięcej spala w momencie przejścia z trybu noc/dzień na regulatorze pokojowym - musi wtedy nagrzać do 21 st ( z 19,5 st). Trwa to ok 1h. Potem jak już osiągnie temp. zadaną w domu to już tylko ją podtrzymuje i spalanie jest znacznie niższe.

No właśnie, sam też to zauważyłem, może nie opłaca się zbijać temp. na noc, bo potem aby dojść do temp. wyższej, kociołek pochłania niezłe ilości paliwa. Może utrzymanie jednolitej temp. jest bardziej ekonomiczne?

Pozdrawiam.

- Jak możesz to napisz czy dmuchawa u Ciebie załącza się w podtrzymaniu tylko w czasie podawania pelletu, a potem płomień utrzymuje ciąg z komina?

Dmuchawa pracuje w nast.momentach:

- jak zaczyna pracować piec ( tryb praca ) , podnosząc temp. do zadanej ( dmuchawa całyczas na ustawioną moc + podajnik wg zadanej "mocy",czyli np. 05 / 08 podajnik / przerwa ), aż do osiągnięcia temp. zadanej.wtedy wyłącza się i podajniki dmuchawa.

- Ciekawi mnie ile to jest te 12 sek pelletu (ja mam inny piec więc przez ten sam czas podawania może nasypać inaczej...)

Kiedyś o to pytałem producenta,mówił mi, że w ciągu 1 godziny w trybie pracy piec zużywa ok 6 kg pellet

- I ilu stopniową masz dmuchawę?

dmuchawa ma zakres pracy od 0 do 10 lub 12. Moja jest ustawiona na 5 lub 6

Dziś wieczorem wypróbuję zbliżone ustawienia i napiszę czy kociołek zachowuje się lepiej.

No właśnie, sam też to zauważyłem, może nie opłaca się zbijać temp. na noc, bo potem aby dojść do temp. wyższej, kociołek pochłania niezłe ilości paliwa. Może utrzymanie jednolitej temp. jest bardziej ekonomiczne?

Pozdrawiam.

Zastanawiałem się nad tym, ale spać w tej samej temp. co jest w dzień ? poza tym czynnik ekonomiczny też ma tu jakieś uzasadnienie. Jak się nagrzeje domek i załaczy mu się temp. nocna, to podtrzymanie trwa od 21 do 19,25 st...i w zależności od ocieplenia domu, może to trwać nawet do rana ( tzn. piec będzie chodził tylko w trybie potrzymania samego siebie a nie temp. w domu )...yhm, ale może się na to kiedyś zdecyduje i wtedy podzielę się wynikami.

JK