ps79 04.02.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedź (jacekkacz) U mnie jednak kocioł ma inny sposób pracy i nawet nie da się go ustawić na przerwę 12 min. w podtrzymaniu - ja muszę ustawiać króttki czas podawania i krótkie przerwy. Kiedyś o to pytałem producenta,mówił mi, że w ciągu 1 godziny w trybie pracy piec zużywa ok 6 kg pellet[/i] [/i] Swoją drogą to bardzo duże spalanie te 6 kg/h jeżeli osiągasz średnie spalanie na poziomie 20 kg/h to znaczy że kociołek naprawdę sporadycznie musi "pracować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.K 04.02.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Koledze chodziło o możliwości podajnika.Podajnik w czasie 1 godziny nie przerwanej pracy poda 6 kg peletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ps79 05.02.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Koledze chodziło o możliwości podajnika. Podajnik w czasie 1 godziny nie przerwanej pracy poda 6 kg peletu. Wydaje mi się jednak że nie masz racji. Normalne spalanie w trybie pracy wg. mnie to ok. 4 kg., a w moim kotle przez godzinę nieprzerwanej pracy "ślimaka" (nie mylić z trybem pracy) może przesypać ok. 55 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.K 05.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Wierz mi.Mam rację Oczywiście to dotyczy tylko kotła Granpal 15kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.02.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Napiszcie, ile palicie a nie ile przerzuca slimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ps79 08.02.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Napiszcie, ile palicie a nie ile przerzuca slimak. Pytałem o to bo chciałem porównać specyfikę pracy pracę dwóch różnych kotłów i wyciągnąć wnioski na czym polegają różnice w sposobie pracy a co za tym idzie i w ilości spalania, a opisywanie tego sekundami podawania nie miało sensu (chodziło mi o ilości), ale bez porównania „na żywo” chyba jest to mało możliwe... A na razie testuje i testuje... Na dzień dzisiejszy mój defro przestał wyrzucać alarmy (jeden był zależny od ustawień zbyt skąpej dawki pelletu, a drugi nie wiem od czego ale już go niema podejrzewałem cofanie się płomienia). Zmieniłem też pellet na Barlinek po 800,- , ale mniej go idzie. Poprzedni (miałem 2 rodzaje) były po 740,- alechyba trochę mniej kaloryczne i chyba dawały większy osad. Będę musiał jeszcze przekalkulować które rozwiązanie bardziej ekonomiczne. Na razie zszedłem ze spalania z ponad 40 kg na ok. 30 kg. Nie wiem czy jeszcze więcej będę w stanie wycisnąć czas pokaże. I tak się jeszcze zastanawiam, bo przy zadanej temperaturze 66 stopni ustawiłem go tak że bardzo długo trzyma stan podtrzymania ale na małym płomyczku – czyli mała temperatura spalin. Czy to nie wpłynie źle na kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 08.02.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 .....ciach... Mnie martwi tylko jedno. Na etapie projektowania, czy budowy SSO jeszcze o tym za bardzo nie wiedziałem i teraz nie wiem jak mam do kotłowni - 6 m2 (typowo gazowa) zmieścić kocioł na pelety z podajnikiem i bufor 1000 l Będzie kłopot, ale myślę że muszę iść w tą stronę. Ja chciałem jeszcze pod ten bufor podpiąć kominek z płaszczem wodnym - tak ma zrobione jeden forumowicz. ja mam kotłownie tak ze 4m2. Mieści się tam kocioł i bufor 1000l. Co prawda ogrzewam drewnem, ale przymierzam się do dołożenia palnika na pellets i jeszce troche miejsca na zasobnik jest. Nie będzie on kupny tylko robiony, żeby maksymalnie wykorzystać miejsce. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 08.02.2010 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 .....ciach... Mnie martwi tylko jedno. Na etapie projektowania, czy budowy SSO jeszcze o tym za bardzo nie wiedziałem i teraz nie wiem jak mam do kotłowni - 6 m2 (typowo gazowa) zmieścić kocioł na pelety z podajnikiem i bufor 1000 l Będzie kłopot, ale myślę że muszę iść w tą stronę. Ja chciałem jeszcze pod ten bufor podpiąć kominek z płaszczem wodnym - tak ma zrobione jeden forumowicz. ja mam kotłownie tak ze 4m2. Mieści się tam kocioł i bufor 1000l. Co prawda ogrzewam drewnem, ale przymierzam się do dołożenia palnika na pellets i jeszce troche miejsca na zasobnik jest. Nie będzie on kupny tylko robiony, żeby maksymalnie wykorzystać miejsce. pozdrawiam mieści, czy zmieści?? Nie wiem jaki masz układ pomieszczenia, ale moja kotłownia jest przejściowa między domem i garażem, a poza tym jest jeszcze małe okno. Mam nadzieje, że bierzesz pod uwagę wszystkie wymagane przez producenta kotła odległości od ścian. Ja nie mówię, że mi się nie zmieści, ale że będzie kłopot. Poza tym jest jeszcze kwestia magazynowania opału, reszta osprzętu kotłowni itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolky77 11.02.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 To w takim razie po co nam kotly po 15-18kW? skoro i tak pracuja najwyzej na 7kW? ja osobiscie szukam kotla o mocy modulowanej w zakresie 3-10kW Takie moce maja kozy na pelet z plaszczem wodnym albo jak kto woli z funkcja CO, chodz i tak bym myslal o buforze tylko mniejszym, znalazlem takie cudo tylko nie wiem ile by kosztowalo, pewnie fortune http://www.sht.at/fileadmin/user_upload/Prospekte/Prospekte_2009/4stg_CKA.pdf dla mnie nawet ten 6kW by wystarczyl o właśnie i to jest dobre pytanie. mam troche inna instalację bo piec atmosa generator i palę brykietem drzewnym. w to mam wpiete 2 bufory po 1000l w jednym z nich jest zbiornik 160 l na CWU. W tym samym zmierniku mam grzałkę 6 kW, którą grzeje wode CWU latem w II taryfie a zimą grzeje ją przez weekend (mam tryfe weekendowa) CO i CWU. Ku mojemu zdzieniewniu, jeśli grzałka 6kW chodzi cały czas to jest w stanie ogrzać dom i przygotwać CWU nawet przy temperaturze -6 stopni. Chodzi wtedy cały weekend non stop przy dzisiejszych temperaturach schodzi mi 40 kg brykietu na dobe (oczywiść grzałaka jest wyłączona) ..jak były mrozy po -20 to maksymalnie 60kg wchodziło. chata 220 m2 21 dzienna 19 nocna .. 100m2 podłogówki reszta kaloryfery 2 dorosłych + dziecko garaż 50 m2 ogrzewany z kotłowni ...temp około 15 reku + gwc w podłodze 20cm styro, w dachu 30 cm wełny, na ścianach 20 cm wełny. tylko nie mam z kim porównać tego bo chyba nikt nie pali brykietem ... choć swoją drogą pellet ma chyba podobną kaloryczność co brykiet... sowoją drogą, tak jak ktoś pisał, nie ma nic tańszego niz gaz z sieci ... dwa lata temu jak wybierałem piec kierowałem sie główienie jedną rzeczą - kosztem wytworzenia 1kWh. od najdroższego szło to mniej wiecej tak - prad I taryfa / 53 gr - LPG / 40 gr (5 135 tona) - olej opałowy / 28gr (2,7 litr) - prąd II taryfa / 23 gr - pellet / 20 gr (800 tona) - brykiet / 15 gr (600 tona) - ekogroszek / 14 gr (700 tona) - gz z sieci / 14 gr ( 1 500 tona) - węgiel / 12 gr - drewno z lasu /10 gr mam takiego excela od jakiegoś forumowicza w którym to sie wylicza. generalnie bardzo mnie zdziwiła ta kolejność i kwoty .... czytajac fora, rozmaiwajac z sasiadami wszytko sie mniej wiecej potwierdza. do tej pory spaliłem 4 tony, zamówiłem kolejne 2 i mysle ze to juz mi wystarczy. 6000 x 4kwh/1kg = 24000 kwh rocznie / 270 m2 (garaż też jest grzany) daje to około 90 kWh na m2 ... i to sie zgadza z tym co pisza o średnich zużyciach na m2 w dzisiejszych technologiach standardowych. Jak ktoś mi mówi ze przy podobnym domu spalił 20 kg na dobe na ja pale teraz 40 ... to moża to w bajki włożyć. ps pale 3 sezon. w zeszły cały spaliłem około 4 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 11.02.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 No walsnie.... Jeden z forumowiczow sugerowal ze w jego przypadku system z buforem generowal wieksze straty niz kociol pracujacy w trybie ciaglym na jego kotle na pelet z podajnikiem Bylem wielkim zwolennikiem buforow do tego momentu, i zmienilem swoje zdanie myslac o temacie od drugiej strony Jesli mamy mozliwosc ogrzewac dom w sposob liniowy - przez kociol z podajnikiem, kociol gazowy badz olejowy, wtedy mozemy dostosowac ich moc do potrzeb w danym momencie, trzeba zadbac aby kociol nie byl przewymiarowany. Ale jesli mamy kociol na paliwo stale bez podajnika, wtedy ta liniowosc zapewnia nam bufor. Pomimo iz ma on jakies straty to i tak jest bardziej ekonomiczny niz palenie w takim kotle w sposob interwalowy, ladujemy bufor i on nam dystrybuuje cieplo do domku w miare potrzeb. Rozwiazania mamy dwa -tanszy kociol + bufor, lub -dosc znacznie drozszy kociol z podajnikiem (peletowy) io mocy dobrze dobranej do potrzeb budynku i wtedy z takiego bufora mozemy zrezygnowac Bledem jest chyba laczenie kotla z podajnikiem z buforem, chyba ze kociol przewymiarowany. Niech ktos mnie poprawi jesli gadam bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolky77 12.02.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 po 3 latach na tym forum i mnóstwie pożytecznych rad paru osób mam nastepujace wnioski - jeżeli chodzi o ekonomiczne aspekty a nie użytkowe (np komfort korzystania z podajnika) a) jesli palić drewnem to tylko w piecu z dolną komorą spalania b) jesli palić drewnem to prostym piecem który nie steruje procesem spalania, czyli piec chodzi cały czas równo z moca nominalną, c) zeby spełnić pkt b konieczne są bufory, im wiecej tym lepiej, ja mam 2000 l ...teraz założył bym kolejny 1000 zeby miec razem 3000, to pozwoliło by mi w temperaturach ponizej -10 z luzem palic raz dziennie. d) piec nie powinien być przewymiarowany a to z tego powodu, ze jeśli założyć ze sprawność pieca jest 80%, to przy 24kW - 4,8 kW idzie w komin to przy 18kW - 3,6 KW idzie w komin ... rożnica 1,2 kW a w skali roku: jesli założyć ze z 1kg mamy około 4 kWh oraz w moim przypadku pale załóżmy przez 5h dziennie * 4mc * 30 dni = 600h *1,2 kW = 720kWh/4kWh= 180 kg brykietu poszło w komin bo mam za duży piec, 0,180*600= 108 zł e) rozwiązanie z buforami wcale nie jest tańsze, koszt jednego bufora 1000 l to od 3,5 do 5 tyś. Dobry piec z dolnym spalaniem to wydatek rzedu 6-8 tyś. Nie pisze tu o samodzielnych konstrukcjach tylko o tym co da sie kupić w sklepie. choc musze przyznać ze troche z zazdrością spogladam na piec mojego znajomego, ma z podajnikiem na ekogroszek, ma drożej ale do kotłowni zagląda raz w tygodniu ... no moze dwa, ja musze codziennie rozpalić 15 min i potem raz dołożyć. ps. gas z sieci ma najlepszy stosunek komfortu użytkowania do ekonomii, juz teraz wiem dlaczego moja działka była w okazyjnej cenie faktem jest ze kiedyś na to nie patrzyłem, ale teraz działki bez dostepu do gazu ziemnego bym nie kupił ... ps2. jak ktoś chce to moge podesłać excela który w prosty sposób podaje ile byśmy zapłaccili za ogrzewanie naszego domu różnymi surowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 12.02.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Ja chce exela A co do reszty masz racje. O to ze tansze bufory, to porownalem do naprawde dobrych kotlow na pelet, takich jak kuenzel, herz, biowin ich ceny to powyzej 20tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolky77 12.02.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 prosze bardzoa) excel nie jest mojego autorstwa, tak jak pisałem dostałem go od forumowiczab) ceny moga odbiegać od dzisiejszych, poza tymi popularnymi które uaktualniłem. http://1nq41qlbn35z.az.pl/ogrzewanie.xls pozd.t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysta_slawek 17.02.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam wszystkich, mamy piecyk Urlich Kombodual KD 21 o mocy 18 kW pellet z Barlinka domek ok 135 m2 świeżo postawiony z Ytonga 24, styropian 12,. Palimy pierwszy sezon od listopada zużycie jak do tej pory od 25 do ok 35 w te duże mrozy. Dodam że w chwili obecnej posiadamy wyłącznie drzwi wejściowe w środku nie mamy jeszcze drzwi i bezpośrednie przejscie do garażu ( wisi sobie ładny kocyk pełniący rolę drzwi ) Piecyk chodzi dobrze i jak na razie jestesmy zadowoleni.Mam nadzieje że jak założymy drzwi i nie bedzie już tak ciągnąć zimno z garażu to może zużycie spadnie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ps79 19.02.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 ...........jak do tej pory od 25 do ok 35 w te duże mrozy........................ A ile spalacie przy temperaturach nie tak skrajnych np. przy ok. 0 stopni. Zastanawiam się ile może wynosić minimalne spalanie przy ciągłej pracy kotła...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergenbrau 21.02.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam. 115m2 dom nieocieplony ściana 70cm beton + kamienie okna plastikowe piec pracuje non stop przy -10 zjada max 22kg pellets do tego 4,5 m3 gazu.Mam dwa rodzaje ogrzewania piec na pellets junior (koza) 5,8kW nadmuchujący gorące powietrze oraz co na gaz. temperatury 18,5 dzień 17 noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 30.03.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Zima sie skonczyla a tu cisza? pisac ile zuzyliscie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 30.03.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Myślałem Tomi że zarzuciłeś temat peletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 30.03.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 jestem na rozdrozu, pomiedzy peletem a PCI, interesuje mnie i to i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 04.04.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 dołączę się do tematu bo też jestem na ,, rozdrożu" z tego co czytałem to zdecydowana większość palących pellet to użytkownicy kotłów z palnikami retortowymi a czy ktoś używa kotła z palnikiem wrzutkowym np: DEFRO DUO Pellet lub KOSTRZEWA PELLETS 100 16 kW albo Klimosz bio ling duo Jak ten rodzaj palnika wpływa na zużycie pelletu? Z tego co piszecie to opalanie pelletem małego domku około 130 m2 pochłania około 4 tony po 800 zł to daje 3200zł.Mój kolega ogrzewający dom jw olejem / + cwu / spala go na cały sezon około 1500 litrów po 2,5 zł/litr daje 3750 zł i to bez dodatkowego źródła ciepła! Dobry kocioł na olej z zasobnikiem to około 8000zł więc DLACZEGO pellet????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts