Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

Z czystym sumieniem mogę polecić pellet w Sitańcu koło Zamościa, jest na olx; mają różny i z różnych źródeł ale badziewia Ci nie wcisną.

Kupowałem En plus A1, ale poszedł mocno w górę. Jak był po 800 to był dla mnie do przyjęcia. Obecnie 930 zł. Dochodzi jeszcze transport..

Ogólnie z wyboru pieca na pellet jestem zadowolony, choć zawsze mogłoby być mniejsze spalanie :p

Od sierpnia do dzisiaj spaliłem ok 1990kg pelletu średnio 800zł/tonę CO plus CWU. W drugiej połowie grudnia średnio dzienne zużycie miałem na poziomie 18kg/dobę. Piec Red Compact 18kw, Pow. do ogrzania ok.165m2, temp. ok 23.5 stopnia, dom w miarę dobrze ocieplony.

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie czyszczenie różnie co 2 co 3 tygodnie, popiołu też różnie ale 10l w odkurzaczu 15l będzie tak z 2-3 tygodni.

Zajmuje mi to tak z pół godziny bo niestety SMART SAS-a to rzeczywiście SMART i trzeba się trochę namordować żeby dostać się do palnika. Co więcej rura wylotowa z palnika musi być czyszczona bo tam się robi spiek (nagar - zwał jak zwał) na stali i ślimak jak po tym przejeżdża to niestety wyje - (serwis powiedział - pan sobie to obskrobie bo niestety tak się dzieje - no to skrobię, jak mogę).

Zapytam jeszcze jaką macie temperaturę na wylocie z czopucha - bo nie ukrywam, że tutaj też zdania są podzielone. Mam czujnik na czopuchu - wskazuje mi temperatury od 55 do 125'C w zależności od pracy pieca - Maksymalne skoki przy rozpalaniu po dłuższym czuwaniu temperatura skacze do 165'C.

U mnie czyszczenie różnie co 2 co 3 tygodnie, popiołu też różnie ale 10l w odkurzaczu 15l będzie tak z 2-3 tygodni.

Zajmuje mi to tak z pół godziny bo niestety SMART SAS-a to rzeczywiście SMART i trzeba się trochę namordować żeby dostać się do palnika. Co więcej rura wylotowa z palnika musi być czyszczona bo tam się robi spiek (nagar - zwał jak zwał) na stali i ślimak jak po tym przejeżdża to niestety wyje - (serwis powiedział - pan sobie to obskrobie bo niestety tak się dzieje - no to skrobię, jak mogę).

Zapytam jeszcze jaką macie temperaturę na wylocie z czopucha - bo nie ukrywam, że tutaj też zdania są podzielone. Mam czujnik na czopuchu - wskazuje mi temperatury od 55 do 125'C w zależności od pracy pieca - Maksymalne skoki przy rozpalaniu po dłuższym czuwaniu temperatura skacze do 165'C.

a jakiego pelletu używasz??

mazi07 - używam tego z Włodawy, a dokładnie z Orchówka - w sobotę mam mieć kolejną dostawę 2 tony, bo właśnie wczoraj wsypałem ostatnie 4 worki.

Średnie zużycie wyszło mi 18,53 licząc od 1.10.2017 do 19.01.2017 (do 19 stycznia to co mam powinno wystarczyć) - 2 tony pelletu na 3,5 miesiąca (pierwszy sezon grzewczy).

Witam,

mój nowowybudowany dom o powierzchni użytkowej 125m2 plus poddasze z możliwością adaptacji (obecnie strych). Ogrzewanie podłogowe ok.100m2, reszta grzejniki (niezainstalowane). Zadana temperatura sterowniku Salus 15C.

Obecne ocieplenie to:

- 15 cm styropian na podłodze

- 5 cm styropian grafit na stronie

Docelowo mam mieć ocieplenie ścian 20cm grafit.

Brak drzwi na strych (zaślepka z paneli i pianki) i drzwi wewnętrznych

Posiadam piec Red Compact 18Kw, w którym palę pelletem Barlinek 6mm od 13.12.2017 r. Do 18.01.2018 r. zużylem 1000kg, czyli jakieś 27kg/dzień.

Pytanie szczególnie do użytkowników Red Compact 18 - do jakich artyści powinno spaść spalanie po docieplenia i odpaleniu grzejników?

Witam,

mój nowowybudowany dom o powierzchni użytkowej 125m2 plus poddasze z możliwością adaptacji (obecnie strych). Ogrzewanie podłogowe ok.100m2, reszta grzejniki (niezainstalowane). Zadana temperatura sterowniku Salus 15C.

Obecne ocieplenie to:

- 15 cm styropian na podłodze

- 5 cm styropian grafit na stronie

Docelowo mam mieć ocieplenie ścian 20cm grafit.

Brak drzwi na strych (zaślepka z paneli i pianki) i drzwi wewnętrznych

Posiadam piec Red Compact 18Kw, w którym palę pelletem Barlinek 6mm od 13.12.2017 r. Do 18.01.2018 r. zużylem 1000kg, czyli jakieś 27kg/dzień.

Pytanie szczególnie do użytkowników Red Compact 18 - do jakich artyści powinno spaść spalanie po docieplenia i odpaleniu grzejników?

Przy tej temperaturze w domu co najmniej o połowę :p

mazi07 - używam tego z Włodawy, a dokładnie z Orchówka - w sobotę mam mieć kolejną dostawę 2 tony, bo właśnie wczoraj wsypałem ostatnie 4 worki.

Średnie zużycie wyszło mi 18,53 licząc od 1.10.2017 do 19.01.2017 (do 19 stycznia to co mam powinno wystarczyć) - 2 tony pelletu na 3,5 miesiąca (pierwszy sezon grzewczy).

Dom 400 metrów czy bez izolacji?

Dom 400 metrów czy bez izolacji?

Dom 130m z izolacją, a coś więcej jeśli chodzi o ewentualne porady jak zejść do oczekiwanych 6kg, skoro kolega pisze iż 18,53 średnie CO+CWU to powinno być 400m2 no to wnioskuję że 130m z izolacją powinno być na poziomie 6kg. Co zrobić w takim razie żeby zejść przynajmniej do 10kg/doba, choć tutaj na forum nie bardzo widziałem żeby komukolwiek się to udało, no chyba że nastawy temperatur w domu ma na poziomie 12'C.

Dom mam ocieplony następująco: 25cm styro w podłodze, 20cm wełny na ścianach z porothermu 24, 30 cm wełny w skosach i stropie + 15 cm wełny dach strychu, Okna Uw=0,72 W/m2K, brak bufora, grzeję 150l wody, w domu ja + 3 kobity, z czego dwie kobity non stop w domu (jedna ma 3 lata, druga jej pilnuje). Na całości podłogówka + dwa grzejniki ręcznikowe w łazienkach.

Piec SAS Eko Smart 10kW, chodzi na 80% (praca PID) - nie miałem kiedy pobawić się ustawieniami ręcznymi. Na wiosnę dojdą solary ze zbiornikiem 200l z gminy.

6kg :)

:) No sorry jak się powiedziało A trzeba teraz kombinować na B. Skoro 400m to 18kg bo tak wywnioskowałem to przy moich 130 (w dodatku z ociepleniem) powinno być 6kg. No to niech teraz przedmówca kombinuje. Dam fory no niech do 10 kg da się zejść.

Ja nie twierdzę że mam w domu wszystko zrobione rewelacyjnie, bo tak nie jest i wiele rzeczy bym poprawił już teraz, dlatego zapytałem czy owe średnie 18kg/doba przy takich warunkach jak są od października do teraz (zima żadna, choć ja mieszkam w szczerym polu) to coś nad czym da się popracować ? Widzę że niektórzy mają niższe zużycie, ale też i inne domy, piece i nie mieszkają od 3 miesięcy.

Zaraz postaram się zrobić stopkę.

Witam wszystkich,

napiszę i ja, dom stary parter ogólnie po remoncie, nowe okna ocieplenie niestety styropian 5 cm ( wiem że mało ale już tak jest ) strop powała ale docieplona. 100 m kw, kuchnia łazienka ,podłogówka plus czujniki temperatury. Reszta cztery pomieszczenia grzejniki aluminiowe plus termostaty. Temperatura w domu ciągle w okolicy 22-23 stopnie. Kocioł kupiony 6 lat temu w Castoramie za 5.000 zł firma Termet w sumie na eko groszek, ale zastępczo na pelet. Zawsze paliłem groszkiem, a w tym sezonie pierwszy raz spróbowałem peletu, bo mam dość tego ogólnego syfu. Powiem wam, że jestem zadowolony, spalanie jak dotychczas przy tych temperaturach od początku zimy, to około 20-22 kg peletu na dobę ( zasobnik na cwu 140 litrów ) Nie wiem jaka firma, bo jest w przezroczystych workach, bez napisów. Podawanie 12 sek, przerwa 20 sek, podtrzymanie ognia 7 min. dmuchawa na 4 ( skala do 10 )

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witajcie,

Trochę moich danych:

Dom:

140 m2 użytkowych + garaż ogrzewany 20m2+ 120 m2 poddasze ( jako mieszkanie z wełną 25cm) + mieszkanie 42 m2 z częsci piwnicznej ( bardzo słaba izolacja podłogowa - na ścianach 10 cm szarego styropianu)

Łącznie powierzchnia ogrzewania ok. 320-330 m2.

Temperatury na 140 + 120m2 - 22 stopnie w dzień + 21,5 stopnia w nocy

Temperatury w mieszkaniu podpiwniczonym - 20 dzień, 19 noc

Bojler na wode 200 l - temperatura ok. 50 stopniu cała doba

Ilość kaloryferów - 20 + 2 podłogówki w łazienkach

Dom z 1988 roku. Większość okien wymienionych na nowe.

Liczba ludzi - 8 osób łącznie

Piec Kostrzewa 20KW

Zużyty pellet od 1 czerwca do 17 marca - 8,5 tony pelletu od lokalnych producentów za kwotę ok. 600 - 650 zł tona.

Sugestie, przemyślenia, opinie jestem otwarty.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Witam.

Dom 105 metrów,100% podłogówka,ocieplenie:ściany-15cm grafit,podłoga-15cm,strop-30cm wełny.

Dom parterowy,poddasze nieużytkowe,nieocieplone.

Kocioł Red Compact 18 uruchomiony 12.10.2017,do dziś spaliłem 76 worków pelletu.

Temperatura w domu 22,2.

Z jakiego powodu ponosisz aż tak duży koszt na ogrzewanie ?

Gość Arturo72
wnioskuję że 130m z izolacją powinno być na poziomie 6kg. Co zrobić w takim razie żeby zejść przynajmniej do 10kg/doba, .

Wyrzucić kocioł na pellet i dostarczać domowi dokładnie tyle kWh ile on potrzebuje bo teraz dzięki kominowi grzejesz powietrze wokól domu a nie dom.

Wyrzucić kocioł na pellet i dostarczać domowi dokładnie tyle kWh ile on potrzebuje bo teraz dzięki kominowi grzejesz powietrze wokól domu a nie dom.

Ale kotłownia na pellet dawkuje energię bardzo precyzyjnie...

Większym problemem jest że ludziska nie rozumieją ile energii jest zawarte w 1kg i na ile to może wystarczyć w ICH domu...