Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

Dom w Lucernie z Archonu, trochę przerobiony, 136m2, ocieplenie ścian 15cm, poddasza 25cm, podłogi 13cm, okna trzyszybowe z roletami, pierwszy sezon grzewczy, kocioł Kostrzewa Pellets 100 o mocy 24kW, zużycie 4 tony pelletu LAVA ze Stelmetu w ciągu całego roku, w tym całoroczne podgrzewanie CWU.

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
U mnie dom parterowy, 149mkw plus garaz 42mkw. Garaz jest ogrzewany jezeli temp. spadnie na zewnatrz pownizej -25C. Dom ocieplony 15 cm styropian, strop drewniany, welna na nim 15 cm. Dach jeszcze nie ocieplony. Kociał cht futura pellets 5-24kw, drugi rok uzytkowany dopiero. W tamtym sezonie przy testowaniu opału i ustawien 5,5 tony od czerwca do czerwca (2,5 tony Ekopal Pisz 6mm, 3 tony Barlinek 6mm - wielki szajs nie polecam) W tym roku kupiłem LAVE STELMET 8mm. 5 ton. Fajnie sie pali. Mam nadzieje ze wystarczy. Podłogówka w łazience i wiatrołapieo na trójdrogowym zaworze, grzejniki na czterodrogówce z siłownikiem, bojler 150 litrow. Temp dzienna 23.5 stopnia, nocna 21, regulator pokojowy plus regulator na podlogówce temp podłogi max 20 stopni min 18. Wczesniej paliłem drzewem i szło mi na rok wraz z grzaniem wody 20mkw. Edytowane przez wojti2003

• 1 month później...
W tym sezonie od 23 października ub.r. (pierwszy serwisowy rozruch kotła Kostrzewa Pellets 100 24kW) do dziś spaliłem 1,4t pelletu (1 tona z Barlinka, reszta z okolicznego tartaku po 0,75zł/kg). Poza tym spaliłem 10 kubików drzewa. Dom 200m2 z cegły - przedwojenny, podpiwniczony, nieocieplony, dwupiętrowy z nieogrzewanym nieocieplonym poddaszem. W systemie mam kominek z płaszczem wodnym Lechma 24kW i Kocioł Kostrzewa Pellets 100 24kW. Wszystko połączone w jednej instalacji z naczyniem otwartym. Do regulacji pieca zawór 4D. Palę głównie drzewem w kominku. Piec włącza się średnio na 10h/dziennie. Średnią zużycia pelletu w tym systemie obliczyłem na 16kg/dobę . Temperatura w domu ok. 21st.

• 1 month później...

Pow mieszkalna 140 + nieogrzewany narazie garaz 30 , DOM ocieplony styropianem 15cm, podłoga 10 cm, wszędzie podłogówka + siłowniki elektryczne, Piec PFL 2 - 16kW Kostrzewy, Okna 3 szybowe z argonem + rolety zewnętrzne.

Balkony jeszcze nie ocieplone. Poddasze 20 cm wełna. Wentylacja zwykła. Do wczoraj zużyłem 2,5 tony, więc na sezon wystarczy o 3 ton, pellet mieszany OLIMP 2 TONY ( 1600 zł )+ regionalny za 600zł = 1 tona. Region zamieszkania Wielkopolska :) temperatura w dzień 20 st , w nocy 18-19.

POZDRAWIAM !

Pow mieszkalna 140 + nieogrzewany narazie garaz 30 , DOM ocieplony styropianem 15cm, podłoga 10 cm, wszędzie podłogówka + siłowniki elektryczne, Piec PFL 2 - 16kW Kostrzewy, Okna 3 szybowe z argonem + rolety zewnętrzne.

Balkony jeszcze nie ocieplone. Poddasze 20 cm wełna. Wentylacja zwykła. Do wczoraj zużyłem 2,5 tony, więc na sezon wystarczy o 3 ton, pellet mieszany OLIMP 2 TONY ( 1600 zł )+ regionalny za 600zł = 1 tona. Region zamieszkania Wielkopolska :) temperatura w dzień 20 st , w nocy 18-19.

POZDRAWIAM !

Dane na temat kotła i domu lepiej wstawić w stopkę, wtedy za każdym razem nie trzeba powielać.

• 7 months później...
100 metrów starego domu (mieszkanie na parterze niepodpiwniczone) grube ściany-nie ocieplone, wymienione na razie 4 okna (pozostało jeszcze 5 do wymiany), zainstalowany 4 dni temu kocioł Sokół z Matal-Fachu Duo Bio 14KW.Temperatura zadana 21 stopni w pokojach, spalił przez te 4 dni około 60 kilo pelletu podobno najlepszego z Pisza pakowanego w takie zielone opakowania 15 kilowe.

• 2 weeks później...
Wystartowałem pod koniec października. Było dotąd bardzo ciepło i trudno o opinię uwzględniającą warunki "sezonu grzewczego". Wydaje się jednak, że zejście poniżej 15 kg na dobę nie jest możliwe. Przy temperaturze 0-2 oC w nocy i 5-7o C w dzień zużycie pelletu wynosi ok 20 kg na dobę, w tym ciepła woda w nieograniczych ilościach.

Piec Kosrrzewa Compact bio 10kw

220m2 ocieplenie 20cm styropian 35cm welna, okna 0,8 3 szyby.. Ogrzewanie scienne na calosci

Dzien 20,5st noc 19,5st

CO i CW

Spalanie w tym sezonie, 7kg pelletu jak dotad najwiecej.

Piec ma tez mozliwosc palenia drewnem, wiec od kilku dni dokladam rano przed przejsciem z nocnego na dzienny tryb kilka kawalkow drewna, palnik pelletu rozpala drewno(ruszt na drewno jest nad palnikiem na pellet) i spala znacznie mniej pelletu.

Nie mam bufora , za duze straty generuje. Przez godzine 1st straty to przy tys litrow kupa energii.

Ustawieniami bawilem sie dosc dlugo

Najmniej finalnie spala przy zalaczeniu pomp przy 45st i max tem 75st. Histeryza 20st.

Czyli dogrzewa do 75st na 100pr mocy pozniej zmniejsza moc tak zeby utrzymac te 75st, jak zejdzie do 20pr i temperatura nadal wzrasta, wylacza piec. Jak temperatura spadnie do 55st wlacza ponownie piec.

Zapalanie idzie sprawnie trwa moze 3min.

Polowa sukcesu z Pelletem to chyba dobry piec z palnikiem tylko pod pellet. Taki palnik macduzo wieksza sprawnosc i mozliwosci regulacji.

• 2 weeks później...

Witam,

mam takie pytanko bo posiadam piecyk Żywiec Integra Duo 22 kw co prawda jest on na ekogroszek ale palę w nim pelletem. Obecne moje spalanie jest na poziomie 40 kg/h. Ogrzewam nim dwa domki jeden 120m2 drugi 58m2. Sterownik Compit R531 obecne ustawienia to :

temp zadana 60 st. 10 sek podawanie, 35 sek przerwa (tryb praca) 20 sek podawanie 15 min przerwa (podtrzymanie) wentylator ustawiony na 7% w obu trybach.

Proszę o pomoc w zmianie ustawień aby piecyk spalał mniej bo ja mam go dopiero pierwszy sezon i nie bardzo wiem jak go poustawiać aby było lepiej :(

Serwus,

4-go grudnia odpaliłem Defro Kompakt Pellet. Razem z kolegą kupiliśmy te same kotły. W necie informacji o użytkowaniu modelu nie ma, więc postaram się podawać info w miarę użytkowania tego pieca.

Mam dom 200m2 z poddaszem użytkowym. Podłoga i ściany po 15 cm grafitowego 0,032. Dach ocieplony pianką 20-23 cm. Okna trzyszybowe U=0,7. Kotłownia znajduje się na zewnątrz. Zasilanie do domu poprowadzone preizolatem zakopanym na głębokości ok 1,6m /Jak dojdzie podsypka i kostka będzie więcej.

Swoją drogą kiedyś sprawdzę ewentualną stratę na magistrali /chociaż podejrzewam, że prawie jej nie ma/

Na razie nie ma co mówić o zużyciu, bo to pierwsze dni grzania.

a jaki pellet używanie do palenia?? markowe czy coś z lokalnej produkcji??

Ja używam lava premium ale strasznie drogi jest około 960 zł za tonę. Na dniach mam zamiar kupić pellet nieworkowany z buku i łupin słonecznika podobno bardzo dobry, kupię pół tony na próbę i zobaczę ten kosztuje 500 zł za tonę.

Witam,

Panowie mam prośbę o oszacowanie średniego spalania domku, ktory mam w planach budowac.

Dom 120m2 , Parterówka, w prostokącie, żadnych wykuszy.

Ocieplenie podłoga 20cm styropianu, ściany 15cm styropianu i strof 30cm wełny.

Ogrzewanie 85metrów podłogówka i 25metrów grzejniki.

Może ma ktoś podobny dom, bardzo prosiłbym o info o średnim spalaniu pelletu oraz o posiadanym piecyku.

Gryzę się z tematem czy budować dom 85metrów i grzać prądem czy budować dom 120metrów i grzać pelletem ( koszty generalnie bardzo podobne).

I jeszcze jedno pytanko odnośnie kosztów : kociołek z 10tys, podlogówka mniej więcej ile ?

W przypadku domku 85metrów kable na elektrykę około 10tysięcy z termostatami (wg wycen) , do tego kominek z 5-6 tysięcy. Tyle kosztów mniej więcej.

Bardzo proszę o podpowiedź bo już jestem jedną nogą w jednym domu i drugą nogą w drugim :bash:

Witaj, za dużo chyba siedzisz w wątku o ogrzewaniu

jeśli to Twój jedyny wyznacznik wyboru domu.

IMO 80m to mozna mieszkanie sobie kupić, przy budowie

domu czesc kosztow bedzie taka sama np. przylacza

buduj wiekszy tym bardziej ze nie da sie przewidziec

ceny prądu czy tam pelletu w przyszłości

pzdr

Mając dom 2+1 nie każdy potrzebuje 150metrów. Okres maj-wrzesień spędzasz praktycznie na dworze. Moj rozkład dnia wygląda tak, że w domu jestem między 16-18 , a pozniej wracam o 20:30 -21. W weekendy spedzam wiecej czasu, wiec na co mi dom 150metrów? Zeby w sobote pol dnia latac i sprzatac ?

Wychowalem sie w mieszakniu 64m2 w 5osob i nie narzekam. Teraz widze , że ludzie wyprowadzili sie z rodzinnych gniazd i proponuja domy po 120m2 bo 80m2 ma mieszkanie. Dla mnie to cyrk. W domu siedzisz okres jesienno-zimowy, chyba ze w domu pracujesz. Normalnego czlowieka nie ma w domu w zwykly dzien tygodnia minimum 9 godzin ( 8godzin pracy plus dojazdy).

Slyszalem wczoraj dobre powiedzenie kolegi , który dom wybudował 140metrów : 'Dom jest tak na prawdę noclegownią" Dlaczego? Dlatego ze w lato czlowiek nie siedzi w domu tylko na tarasie w cieniu albo jezdzi gdzies nad wode. To samo z weekendami. Nie kazdy spedzasz w domu, czasemn jedziesz w odwiedziny, czasem na zakupy, czasem na urodziny, imieniny itd.

Dlatego proszę o podpowiedź. W domu 80metrów nie ma opcji kotła, a zeby wybudowac dom 120metrów to jednak koszty rosna - nie ukrywajmy.

Pozdrawiam

Witam,

Panowie mam prośbę o oszacowanie średniego spalania domku, ktory mam w planach budowac.

Dom 120m2 , Parterówka, w prostokącie, żadnych wykuszy.

Ocieplenie podłoga 20cm styropianu, ściany 15cm styropianu i strof 30cm wełny.

Ogrzewanie 85metrów podłogówka i 25metrów grzejniki.

Może ma ktoś podobny dom, bardzo prosiłbym o info o średnim spalaniu pelletu oraz o posiadanym piecyku.

:

Też jestem na etapie kalkulacji tak jak ty i też uważam że lepiej wybudować tyle ile potrzeba i ani metra więcej bo duży oznacza większe wydatki na ogrzewanie , utrzymanie i przyszłe remonty a w przyszłości z niskich emerytur to skąd na to brać pieniądze. Niektórzy liczą że dzieci dorosną , pójdą do pracy będą zarabiać i nakładać na ogrzewanie ,remonty i podatek od nieruchomości tylko co jeśli dzieci pójdą w świat, daleko a ludzie zostaną na stare lata z 250 metrami kwadratowymi do ogrzania za emeryturę na dzisiejsze pieniądze powiedzmy 1200 zł ? Przez kilka lat będą oszczędności jeszcze, później będą wysprzedawać co mają a tak od 72 roku życia trzeba będzie im się wyprowadzać z tego wielkiego domu na stare lata bo będzie za duży dla nich i nie będzie ich stać na jego utrzymanie. Ogrzanie 200 metrów kosztuję drugie tyle co 100 metrów więc właśnie na emeryturze wyjdzie ta różnica kto miał rację, czy ci co wybudowali małe domy czy ci co duże.

Wracając do tematu to wybrałem projekt Gładki , dom prawie 100 metrów kw. z tym że będą małe zmiany bo chcę go o pół metra podnieść i wtedy osiągnie około 105 metrów kw pow. użytkowej a do tego garaż na 1 auto nie ogrzewany.

Czytając różne tematy gdzie ludzie pisali o zużyciu peletu jasne jest dla mnie że dla 100 m kw. kocioł musi być mały tak do 10 kw i mieć modulację mocy już od 3 kw tak żeby nie puszczać w komin kiedy nie trzeba mocy. Nie ma dużo kotłów 10 kw -towych. Znalazłem do wyboru : mini bio , compact bio, eg-pellet, smartfire 11 kw i chyba tyle. Może są jeszcze jakieś tylko droższe nawet niż te 14 tyś za eg-pallet 10 kw. ale ten i jemu podobnie drogie się wg mnie nie kalkulują.

Z tych powyżej to najwięcej raportów o spalaniu jest na temat kotła mini bio 10 kw i wygląda że jest on oszczędny. Z tego co czytałem w wątkach to po odpowiednim ustawieniu kotła dla 100 m kw. można liczyć spalanie nawet do 2.5 tony na sezon grzewczy przy dobrze ocieplonym domu z zastrzeżeniem że pilnujemy ustawień kotła żeby nie grzać za bardzo kiedy nie potrzeba i co za tym idzie nie puszczać nie potrzebnie w komin. Piszą że najlepiej jest jak kocioł pracuje sobie spokojnie na 30 proc mocy dłużej niż jak się załącza często żeby nagrzać szybko i się wyłączyć bo wtedy spala więcej i się też zużywa.

Jednak oglądając filmiki na you tube o mini bio potwierdza się że go dość słychać (podawanie peletu) i dlatego bardziej skłaniam się ku compact bio lub smartfire 11, ewentualnie jeśli będę miał raporty o spalaniu na takim poziomie jak mini bio to wezmę pod uwagę eg-pellet mini 16 kw i red 14 kw ale te moce to za dużo na 100 m kw.

Myślę też o spalaniu peletu i owsa pół na pół lub 30 na 70 w proporcjach i dorzucaniu drewna przy dużych mrozach żeby zmniejszyć zużycie pelletu i tu podobno można to osiągnąć w compact bio ale nie wiem czy jest tak samo oszczędny jak mini bio bo mają inne wymienniki choć te same palniki i czy jest cicho pracującym urządzeniem. Natomiast producenci kotłów smartfire 11 i eg-pellet , eg-pellet mini , red 14 kw nic nie piszą czy można palic mięnszanką peletu i owsa a dodatkowy ruszt na drewno ma tylko eg-pellet mini 16 kw który nie wiem czy może pracować z modulacją mocy już od 4 kw.

Nie ma zbytniego wyboru kotłów na pellet do 10 kw z możliwością owsa i drewna dla małych domków takich np 100 m kw. lub 120 m kw. z zastrzeżeniem dodatkowo że kocioł musi być cichy bo w małym domku jest mała kotłownia tuż przy salonie i kuchni i pod sypialniami na poddaszu więc musi być cichy.

Chciałbym te moje przyszłe 100 m kwadratowych ogrzać kotłem do 10 kw zużywając przez 6 m-cy sezonu grzewczego albo 2.5 tony samego pelletu albo gdy kasy będzie mniej 1 tone pelletu i 2 tony owsa plus dorzucanie drewna przy dużych mrozach.