Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

Zgadzam się z Tobą w stu procentach. Nie sztuka budować dom 150metrów, żeby później pół weekendu latać i sprzątać. Dom jest dla odpoczynku a nie po to żeby się pięknie prezentował. Ja na swojej działce ogrodniczej uwielbiam się wylegiwać przez 4-5miesięcy w lecie. Coś naprawić, poprawić , rozpalić grilla, pobyć z rodziną i dzieckiem. Od tego mam po poludnie po pracy i weekend. A sam wiem po sobie że mieszkanie 64m2 przy dobrej organizacji sprzątniesz w godzinę - półtorej,

Wracając do tematu - niestety nie widzę kotłów dobrych dla domów o zapotrzebowaniu 5-7kw. Co do głośności, jeśli chcesz budować nieogrzewany garaż, to może za nim zrób kotłownię? Ja mam taki plan, aczkolwiek podoba mi się jeszcze projekt C310 Rumiankowy , który kotłownie ma blisko ale jednak daleko .Ale do takiego domu nie jest porzebna kotłownia i piec :-x

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Odnośnie jakości pelletu dodam 3 grosze, bo od jakiegoś tygodnia z hakiem jestem posiadaczem takiego właśnie pieca z palnikiem pelletowym.

Na rozruch miałem 150kg pelletu Olimp (15zł za worek 15kg). Wszystko grało, podawanie płynne, podajnik nie zapychał się - ogólnie mówiąc działało tak jak potrzeba.

Za namową kogoś kupiłem tańszy pellet 8-9mm i długości różnej ... od 1cm do 7cm długości. Jakość bardzo średnia ale cena 650zł za tonę.

Minusy - długi pellet blokował się przed stokerem po zrzucie z podajnika - rozwiązaniem okazało się wstawienie takiego lejka aby pellet nie blokował się na takim "schodku" tuż nad stokerem. Teraz wpada pionowo i stoker chrupie sobie te długie pałeczki.

Drugi minus pelletu słabej jakości występuje w koszu, gdzie pellet ma porowatą powierzchnię, dużo pyłu i różną długość. Najzwyczajniej w świecie pellet nie chce się osuwać niżej i w pewnym momencie wyskakuje alarm "brak opału", bo podajnik mieli na pusto. Panaceum na szybko to dźganie kijem aby zagęścić pellet w koszu. Póki co nie znalazłem lepszego rozwiązania.

Wydaje mi się, że mieszanie z czymś o innej średnicy pomoże (lepszej jakości pellet - coś jakości Olimp, Lava itp). Myślę aby domieszać również z pestką wiśni. W mieszaniu też widzę minus, bo ustawienia będą do przepalania pelletu wielkości 8-9mm średnicy, a mały i lekki pellet dobrej jakości wydmucha z palnika.

Jakiej podpowiedzi?

P.S. dom w 100% w podłogówce o powierzchni około 40m2. Jedno pomieszczenie wysokie na 5-6m z antresolą. Dodatkowo mały grzejnik w łazience.

Start przy temperaturze -5*C i przez 24h zjadło koło 60kg słabej jakości pelletu. Widać różnicę gdzie zaczynałem od Olimpu (zjadał mniej bo przy nagrzewaniu jakieś 30-40kg). Technicznie musiałem poprawić kotłownię i musiałem wychłodzić budynek przez 2-3 dni problemów.

Aha - bojler 250L w formie bufora ciepła (ma 2 płaszcze wodne).

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

To i ja się przyłączę do statystyk.

W domu mieszkamy już 3 rok, piec i ustawienia rozpracowane. Pellet od lokalnego dostawcy ale jakości zbliżonej do Barlinka.

Dom ma 140m2 uzytkowej, 160m2 całość. Ogrzewanie: 2x łazienka podłogówka, 1x kuchnia podłogówka, reszta kaloryfery. Ocieplony, porządne okna, itp. Rok budowy 2010. Woda CWU ustawiona na 52 stopnie z opcją wyłączeń nocnych. Do tego dwa solary Hewalex które w lecie dają radę na potrzeby 3 osobowej rodziny.

Mamy kominek bez płaszcza, wyłożony wermikulitem, palimy sobie sporadycznie w weekendowe zimowe wieczory. Zużycie 1,5 m3 rocznie drewna.

Temperatura w domu: 21 / 22 stopnie.

Piec Heiztechnik Pellet Duo 15 kW. W większości chodzi na 65% mocy, mógłby z powodzeniem być mniejszy ;)

Zyżycie pelletu:

3 - 3.5 tony na cały rok łącznie z wodą.

Mieścimy się w 2500 PLN za ogrzewanie rocznie.

Wychodzi 208 PLN miesięcznie :)

• 3 weeks później...

Hej podziele sie swoim spalaniem dom parterowy podłoga 8 cm grafitowego stroipanu sciany porotherm 30 plus 15 garafitowego styropianu okna 3 szybowe strop 10 cm styropianu 038 plus wylewka 5 cm rekuperator onyx frapol 80 m podlogowki 3 kaloryfery sypilania drabinka w lazience oraz maly kaloryfer garaz dla przelamania temperatury kociol mini bio kostrzewa 10 kw 2 pompy wilo zawor 4 d do podlogowki 3 drozny sterowanie podlogowka zwykly regulator odlaczajacy pompke podlogowki metraz domu 122 m2 bez garazu wysokosc pomieszczen 2,7 salon 35m2 az 4,5 m od listopada do teraz spalilem 3,5 tony lavy oraz barlinka musze dokupic 500 kg zeby noce przezyc jest to C O oraz CWU

SPALANIE 875 KG MIESIECZNIE

srednie dobowe 29 kg

chyba troche za dużo !

ale juz nie wiem co zmienic moze mam za małej mocy kocioł i pracuje non stop na 100 procent

Tak, dlatego warto pisać o parametrach domu, wtedy można w miarę porównać zużycie, biorąc pod uwagę m2, ocieplenia, okna..

Nie chciałbym kupić kotła, który będzie mi spalał 6 ton pelletu, bo za ok 6000 zł/rok, to podejrzewam wyrabiałbym się z gazem(tylko gazociąg dopiero w planie).

Ale to tak jest, im człowiek więcej pochłonie informacji, tym trudniej podjąć decyzję.

Zastanawiam się nad kotłem greń eg 15p miałbym za ok. 13 tys. lub heiztechnik q pellet duo 15kW za ok 9400zł. Ten drugi ma zastępczy ruszt, więc jakby wychodziło skrajnie drogo to jest alternatywa przepalania drewnem.

Jesli chodzi o mój dom, to jest parterówka ok 212m2, pow. użytkowa ok 160m2. W posadzki daję 20cm styropianu białego, na ściany dam 20cm grafitowego 0,031. Na strop planuję 30 cm białego. Okna Winergetic premium 3 szybowe. W 3 sypialniach i łazienkach grzejniki, reszta podłogówka.

Myślę właśnie o piecu 15kw, żeby nie przewymiarować, z drugiej strony czy nie za mała moc? Chętnie wysłucham Państwa opinii, z góry dziękuję :)

Tak, dlatego warto pisać o parametrach domu, wtedy można w miarę porównać zużycie, biorąc pod uwagę m2, ocieplenia, okna..

Nie chciałbym kupić kotła, który będzie mi spalał 6 ton pelletu, bo za ok 6000 zł/rok, to podejrzewam wyrabiałbym się z gazem(tylko gazociąg dopiero w planie).

Ale to tak jest, im człowiek więcej pochłonie informacji, tym trudniej podjąć decyzję.

Zastanawiam się nad kotłem greń eg 15p miałbym za ok. 13 tys. lub heiztechnik q pellet duo 15kW za ok 9400zł. Ten drugi ma zastępczy ruszt, więc jakby wychodziło skrajnie drogo to jest alternatywa przepalania drewnem.

Jesli chodzi o mój dom, to jest parterówka ok 212m2, pow. użytkowa ok 160m2. W posadzki daję 20cm styropianu białego, na ściany dam 20cm grafitowego 0,031. Na strop planuję 30 cm białego. Okna Winergetic premium 3 szybowe. W 3 sypialniach i łazienkach grzejniki, reszta podłogówka.

Myślę właśnie o piecu 15kw, żeby nie przewymiarować, z drugiej strony czy nie za mała moc? Chętnie wysłucham Państwa opinii, z góry dziękuję :)

Eg Pellet za okolo 13 tys, to taniej niz u producenta, pellet duo tez w podejrzanej cenie.

Pamietaj ze firma ktora sprzeda Ci Eg Pellet powinna rowniez go serwisowac, zebys nie kupil kotla w dobrej cenie a sam nie został z problemem z kotłem.