szycha91 10.12.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Zgadzam się z Tobą w stu procentach. Nie sztuka budować dom 150metrów, żeby później pół weekendu latać i sprzątać. Dom jest dla odpoczynku a nie po to żeby się pięknie prezentował. Ja na swojej działce ogrodniczej uwielbiam się wylegiwać przez 4-5miesięcy w lecie. Coś naprawić, poprawić , rozpalić grilla, pobyć z rodziną i dzieckiem. Od tego mam po poludnie po pracy i weekend. A sam wiem po sobie że mieszkanie 64m2 przy dobrej organizacji sprzątniesz w godzinę - półtorej, Wracając do tematu - niestety nie widzę kotłów dobrych dla domów o zapotrzebowaniu 5-7kw. Co do głośności, jeśli chcesz budować nieogrzewany garaż, to może za nim zrób kotłownię? Ja mam taki plan, aczkolwiek podoba mi się jeszcze projekt C310 Rumiankowy , który kotłownie ma blisko ale jednak daleko .Ale do takiego domu nie jest porzebna kotłownia i piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 19.08.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Witam,w jaki sposób można obliczyć ilość dobowego spalania pelletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg1980 22.09.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Ja mam ten kocioł http://www.protech-wkg.pl/kotly-grzewcze/kotly/podglad/18-trio-pl.html i zużywam ponad 3 tony, dom 160 m2. Wszedłem tutaj, bo szukam jakiegoś dobrego dostawcy pelletu, którym może obniżę koszty. Poleci ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 23.10.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 a co do tej pory używasz za pellet?? chcesz zmienić tylko ze względu na koszty czy inny jeszcze powód?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 02.12.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Odnośnie jakości pelletu dodam 3 grosze, bo od jakiegoś tygodnia z hakiem jestem posiadaczem takiego właśnie pieca z palnikiem pelletowym.Na rozruch miałem 150kg pelletu Olimp (15zł za worek 15kg). Wszystko grało, podawanie płynne, podajnik nie zapychał się - ogólnie mówiąc działało tak jak potrzeba.Za namową kogoś kupiłem tańszy pellet 8-9mm i długości różnej ... od 1cm do 7cm długości. Jakość bardzo średnia ale cena 650zł za tonę.Minusy - długi pellet blokował się przed stokerem po zrzucie z podajnika - rozwiązaniem okazało się wstawienie takiego lejka aby pellet nie blokował się na takim "schodku" tuż nad stokerem. Teraz wpada pionowo i stoker chrupie sobie te długie pałeczki.Drugi minus pelletu słabej jakości występuje w koszu, gdzie pellet ma porowatą powierzchnię, dużo pyłu i różną długość. Najzwyczajniej w świecie pellet nie chce się osuwać niżej i w pewnym momencie wyskakuje alarm "brak opału", bo podajnik mieli na pusto. Panaceum na szybko to dźganie kijem aby zagęścić pellet w koszu. Póki co nie znalazłem lepszego rozwiązania.Wydaje mi się, że mieszanie z czymś o innej średnicy pomoże (lepszej jakości pellet - coś jakości Olimp, Lava itp). Myślę aby domieszać również z pestką wiśni. W mieszaniu też widzę minus, bo ustawienia będą do przepalania pelletu wielkości 8-9mm średnicy, a mały i lekki pellet dobrej jakości wydmucha z palnika. Jakiej podpowiedzi? P.S. dom w 100% w podłogówce o powierzchni około 40m2. Jedno pomieszczenie wysokie na 5-6m z antresolą. Dodatkowo mały grzejnik w łazience.Start przy temperaturze -5*C i przez 24h zjadło koło 60kg słabej jakości pelletu. Widać różnicę gdzie zaczynałem od Olimpu (zjadał mniej bo przy nagrzewaniu jakieś 30-40kg). Technicznie musiałem poprawić kotłownię i musiałem wychłodzić budynek przez 2-3 dni problemów.Aha - bojler 250L w formie bufora ciepła (ma 2 płaszcze wodne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek33 12.12.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 weźcie jeszcze pod uwagę jakość pelletu bo różnie bywa można dużo mniej zużyć pelletu bardzo dobrej jakości z certyfikatem który trzyma swoje parametry opałowe a spalić dużo więcej tańszego i małokalorycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturq1 14.12.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Dlatego ja od początku używam pelletu z certyfikatem przynajmniej wiem za co płacę. U mnie w domu najlepiej się sprawdza olimp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justseejustsee 16.12.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Dom ocieplony, pow. niecałe 100m2, Piec Koperfam KF25, 25 kw, spala tonę pelletu miesięcznie - a takie miało to być oszczędne i wydajne. Nikomu nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 16.12.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Dom ocieplony, pow. niecałe 100m2, Piec Koperfam KF25, 25 kw, spala tonę pelletu miesięcznie - a takie miało to być oszczędne i wydajne. Nikomu nie polecam. Stary, piec 25kW na 100m2??!!! Kto Cię tak urządził??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malyT 05.02.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Witam wszystkich,piec na pellet uruchomiliśmy w grudniu 2014. Do dzisiaj poszło ok 1.6t pelletu. Dom stary 100m2, ocieplony 8cm, w trakcie ocieplania poddasza i remontu. piec 5-20kw, Na razie ogrzewany jest tylko parter, piętro nie jest grzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gapek 09.02.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 To i ja się przyłączę do statystyk. W domu mieszkamy już 3 rok, piec i ustawienia rozpracowane. Pellet od lokalnego dostawcy ale jakości zbliżonej do Barlinka. Dom ma 140m2 uzytkowej, 160m2 całość. Ogrzewanie: 2x łazienka podłogówka, 1x kuchnia podłogówka, reszta kaloryfery. Ocieplony, porządne okna, itp. Rok budowy 2010. Woda CWU ustawiona na 52 stopnie z opcją wyłączeń nocnych. Do tego dwa solary Hewalex które w lecie dają radę na potrzeby 3 osobowej rodziny. Mamy kominek bez płaszcza, wyłożony wermikulitem, palimy sobie sporadycznie w weekendowe zimowe wieczory. Zużycie 1,5 m3 rocznie drewna. Temperatura w domu: 21 / 22 stopnie. Piec Heiztechnik Pellet Duo 15 kW. W większości chodzi na 65% mocy, mógłby z powodzeniem być mniejszy Zyżycie pelletu: 3 - 3.5 tony na cały rok łącznie z wodą. Mieścimy się w 2500 PLN za ogrzewanie rocznie. Wychodzi 208 PLN miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 26.02.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Gapek to koszty nie są mega duże. A jaką ma kaloryczność ten pellet?? I czemu akurat na tego padł wybór?? Inne też testowałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snoopyz 27.02.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Hej podziele sie swoim spalaniem dom parterowy podłoga 8 cm grafitowego stroipanu sciany porotherm 30 plus 15 garafitowego styropianu okna 3 szybowe strop 10 cm styropianu 038 plus wylewka 5 cm rekuperator onyx frapol 80 m podlogowki 3 kaloryfery sypilania drabinka w lazience oraz maly kaloryfer garaz dla przelamania temperatury kociol mini bio kostrzewa 10 kw 2 pompy wilo zawor 4 d do podlogowki 3 drozny sterowanie podlogowka zwykly regulator odlaczajacy pompke podlogowki metraz domu 122 m2 bez garazu wysokosc pomieszczen 2,7 salon 35m2 az 4,5 m od listopada do teraz spalilem 3,5 tony lavy oraz barlinka musze dokupic 500 kg zeby noce przezyc jest to C O oraz CWU SPALANIE 875 KG MIESIECZNIE srednie dobowe 29 kg chyba troche za dużo ! ale juz nie wiem co zmienic moze mam za małej mocy kocioł i pracuje non stop na 100 procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 01.03.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Chwalcie się ile pelletu zużywacie i jaki domek ogrzewacie..875kg/miesiąc przy łagodnej zimie to rzeczywiście odstrasza trochę od pelletu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 02.03.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Dom domowi nie równy, temperatury w domu również. Nikt nie twierdzi że grzanie pelletem jest najtańsze. Zaletami jest czysta kotłowni i mała obsługowość. jak widzisz na forum rozpietość zużycia jest od 400kg do 1000 kg na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 02.03.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Tak, dlatego warto pisać o parametrach domu, wtedy można w miarę porównać zużycie, biorąc pod uwagę m2, ocieplenia, okna.. Nie chciałbym kupić kotła, który będzie mi spalał 6 ton pelletu, bo za ok 6000 zł/rok, to podejrzewam wyrabiałbym się z gazem(tylko gazociąg dopiero w planie). Ale to tak jest, im człowiek więcej pochłonie informacji, tym trudniej podjąć decyzję. Zastanawiam się nad kotłem greń eg 15p miałbym za ok. 13 tys. lub heiztechnik q pellet duo 15kW za ok 9400zł. Ten drugi ma zastępczy ruszt, więc jakby wychodziło skrajnie drogo to jest alternatywa przepalania drewnem. Jesli chodzi o mój dom, to jest parterówka ok 212m2, pow. użytkowa ok 160m2. W posadzki daję 20cm styropianu białego, na ściany dam 20cm grafitowego 0,031. Na strop planuję 30 cm białego. Okna Winergetic premium 3 szybowe. W 3 sypialniach i łazienkach grzejniki, reszta podłogówka. Myślę właśnie o piecu 15kw, żeby nie przewymiarować, z drugiej strony czy nie za mała moc? Chętnie wysłucham Państwa opinii, z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 02.03.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Aha i ściany 24cm z solbetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 02.03.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Tak, dlatego warto pisać o parametrach domu, wtedy można w miarę porównać zużycie, biorąc pod uwagę m2, ocieplenia, okna.. Nie chciałbym kupić kotła, który będzie mi spalał 6 ton pelletu, bo za ok 6000 zł/rok, to podejrzewam wyrabiałbym się z gazem(tylko gazociąg dopiero w planie). Ale to tak jest, im człowiek więcej pochłonie informacji, tym trudniej podjąć decyzję. Zastanawiam się nad kotłem greń eg 15p miałbym za ok. 13 tys. lub heiztechnik q pellet duo 15kW za ok 9400zł. Ten drugi ma zastępczy ruszt, więc jakby wychodziło skrajnie drogo to jest alternatywa przepalania drewnem. Jesli chodzi o mój dom, to jest parterówka ok 212m2, pow. użytkowa ok 160m2. W posadzki daję 20cm styropianu białego, na ściany dam 20cm grafitowego 0,031. Na strop planuję 30 cm białego. Okna Winergetic premium 3 szybowe. W 3 sypialniach i łazienkach grzejniki, reszta podłogówka. Myślę właśnie o piecu 15kw, żeby nie przewymiarować, z drugiej strony czy nie za mała moc? Chętnie wysłucham Państwa opinii, z góry dziękuję Eg Pellet za okolo 13 tys, to taniej niz u producenta, pellet duo tez w podejrzanej cenie. Pamietaj ze firma ktora sprzeda Ci Eg Pellet powinna rowniez go serwisowac, zebys nie kupil kotla w dobrej cenie a sam nie został z problemem z kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 02.03.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Ceny na ósemce, po dobrej znajomości. A gwarancja producenta, więc wydaje mi się że nie ma powodów do zmartwień, ale dopytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 02.03.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Kto sprzedaje ten serwisuje, ale dopytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts