Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się nad kotłem greń eg 15p miałbym za ok. 13 tys. lub heiztechnik q pellet duo 15kW za ok 9400zł. Ten drugi ma zastępczy ruszt, więc jakby wychodziło skrajnie drogo to jest alternatywa przepalania drewnem.

Jesli chodzi o mój dom, to jest parterówka ok 212m2, pow. użytkowa ok 160m2. W posadzki daję 20cm styropianu białego, na ściany dam 20cm grafitowego 0,031. Na strop planuję 30 cm białego. Okna Winergetic premium 3 szybowe. W 3 sypialniach i łazienkach grzejniki, reszta podłogówka.

Myślę właśnie o piecu 15kw, żeby nie przewymiarować, z drugiej strony czy nie za mała moc? Chętnie wysłucham Państwa opinii, z góry dziękuję :)

15 kW to na pewno ... za duża moc.

Jeśli chcesz się upewnić kliknij na dole strony pod linkiem w "sprawdź swój dom" i podstaw dane a na końcu otrzymasz oszacowane obciążenie cieplne.

Zamiast kocioł za 13 k wolałbym kupić powietrzną pompę ciepła za połowę więcej i w ogóle nie przejmować się paleniem.

A skąd mam niby wiedziec ile peletu zużyjesz ? Napisz jaka bedzie zima ile zużyjesz cwu, jakie temperatury w domu to może coś wymyśle. Czy mały zasobnik czy ja wiem - chyba raczej optymalnie dobrany Ci z dużymi zasobnikami to mają je zasypane w połowie lub nawet w 1/3 bo nikomu sie nie chce wiecej sypać.

Gość Arturo72
Już pisałem że średnio wychodzi średnio 1 tona na 50m2 powierzchni użytkowej, i taka jest mniej więcej rzeczywista średnia... czyli 2 do 4 ton : P

Czemu tak dużo ? W jakiej cenie jest tona pelletu ?

Gość Arturo72
Tona peletu zależy od jego jakości, mniej więcej od 700zł do 1050zł

Szok,czy to możliwe zatem,że od września za 450zł które zapłaciłem za ogrzewanie zużyłbym tylko ok.0,5t pelletu przy domu 118m ?

A dokładne zużycie to 1500kWh ;)

To sprawnośc macie Panowie zarąbistą ;)

Już pisałem że średnio wychodzi średnio 1 tona na 50m2 powierzchni użytkowej

Gość Arturo72
Ty nawet ogrzałbyś 300 kg peletu. Tylko musisz jeszcze wziąć pod uwage ze my wliczamy tez produkcje cwu - przy pelecie ciezko to rozdzielić

No tak,dodatkowe 650kWh czyli jakieś 200zł od września.

Czyli w sumie c.o+cwu od września 650zł.