Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak,dodatkowe 650kWh czyli jakieś 200zł od września.

Czyli w sumie c.o+cwu od września 650zł.

Weź pod uwagę że to wartość dla domu troche wiekszego 16-200 m i my zwykle montujemy urządzenia w domach bez wentylacji mechanicznej i z kiepskim ociepleniem w porownaniu do twojego termosika. Do nas w wiekszości zwracają się ludzie którzy już sie wybudowali i domy i ich domy są takie jakie są. Jesienią montowałem w domu kupionym od dewelopera zgodnie z papierami "dom energooszczędny' i nagle kocioł zaczyna wpier ....... 60 kg peletu na dobę po analizie postanowił docieplić poddasze przyjechała ekipa i wdmuchała lekko licząc 5 m ekofibra. Zużycie zjechało do 15 kg na dobę. Wiec tak naprawdę zużycie jest bardzo trudno mi określić a wolę podać więcej i mieć czyste sumienie.

Gość Arturo72
Źle się liczy dla parterówki, bo ocieplam sam strop 30cm styropianu.

Jak wpisuje samo ocieplenie stropu 30cm styropianu, a ocieplenie dachu zero, to wychodzi kosmos energochłonny :stirthepot:

Ale jak wpisałem strop zero a w dach 30cm styropianu to 91kWh/m2*rok - pellet 2900zł to by było ok ;)

Dlatego ten niby kalkulator jest bardzo przeklamany i nie warto się na nim ni w ząb opierać.

U mnie różnica co do rzeczywistości wyszła bardzo duża.

90kWh/m2/rok to w nowych domach i to jeszcze po doizolowaniu względem projektu gotowego jest raczej nie możliwe.

Edytowane przez Arturo72

• 4 weeks później...
a jak z kalorycznością takiego pelletu?? różni się on znacznie u różnych producentów??

witam...mam dostęp do dobrego pelletu w cenie 550zł/1 tonę luzem lub 650PLN w workach, jestem z Wrocławia, jest również możliwosc wykonania matryc i rolek o nieporównywanie lepszej jakości od większości dostępnych na rynku (szczególnie chińskich)... Daniel 792073981

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Sezon od 01 listopada do 01 maja (6 miesięcy). CO podłogówka na ok 60m2 ale budynek ma dużą kubaturę (wysokość około 6m).

CWU bojler 250L który piec nabił i nikt nie używał CWU (jeszcze się nie przeprowadziłem).

Pierwszy sezon po odpaleniu kotłowni i ciężko było rozruszać podłogę aby podniosła temp w domu.

Zużycie około 5 ton.

5000kg : 180 dni (6 miesięcy x 30 dni) = 27,78kg dziennie

27,78 x 30dni = 833,4kg miesięcznie hęęęę???

Co przy cenie 950zł za 1 tonę wychodzi ciut za dużo moim zdaniem.

W sezonie 2015-2016 będzie używane już CWU więc liczę że w 10 tonach peletu się zamknę ;). Ot oszczędność, a mówiła babka kup se chłopie coś na węgiel.

Nie chce ktoś kupić pieca z Cichewicza z fajnym palnikiem i sterownikiem od wszystkiego :) ... tanio tanio.

Obowiązkowo kupuję kozę, bo inaczej ilość opału w zimę będzie totalnie nierelatywna do powierzchni grzania.

• 4 months później...
  • 5 months później...
Witajcie , jest to mój pierwszy post na tym forum. Trafiłem konkretnie na ten wątek ponieważ mam stary dom z lat 70-80, typowy klocek opalany dotąd węglem z piecem który chyba ma ze 30 lat czyli mniej więcej tyle co ja :) ale do rzeczy - chce go zmienić na kocioł na biomasę tj. pellet bo tak się składa, że jest na to dofinansowanie u mnie w gminie. Dom jest nieocieplony, jak na razie wymienione okna na plastiki i drzwi, ogrzewany parter i piętro około 120 metrów w duże mrozy z nocną przerwą bez palenia b. ciężki do dogrzania. Czy ktoś z was ma piec na pellet w podobnym domu ? może jest jeszcze jakiś wątek gdzie znajdę więcej informacji? powiem szczerze , że podchodzę do tego z entuzjazmem choć jeszcze dofinansowanie nie jest pewne , a zarazem trochę się martwię bo wybór kotła itp nie będzie raczej zależał ode mnie.. A jak u was w tym sezonie? :) Pozdrawiam Edytowane przez rotten

• 10 months później...

witajcie,

mam nowy dom, powierzchnia użytkowa jakieś 120m2 plus 40m2 nad garażem plus piwnica 65 - częściowo ogrzewana.

Kocioł: TEKLA DRACO DUO BIO 14kW. Wszędzie podłogówka.

To moja pierwsza zima - na ten moment zuzywam jakieś 25kg/tydzień.

Chyba to dużo - nie wiem, jak dobrze ten piec skonfigurować.... ;(

ECOWARM 12KW PES+ Flame COntrol

Dom Arklow ( po modyfikacjach). po podłodze około 145mkw

1 okno 3,6mx2m 5 okien 1,8mx2m , kuchnia 2,7mx1,2m , sypialnia 1 okno 2,2m x1,5m Okna salamander 3 szyby 82mm profil.

Drzwi wejsciowe dreniane, profil 82mm ( pianka poliuretanowa), 3 uszczelki.

parter podłogówka ( 560m rury) rozstaw okolo 10 cm. sterowana pogodowo, profil 0,2, maksymalna temperatura zailania przy -20 C około 27stopni, przy 0 około 22 stopni.

Piętro grzejniki i sterowanie termostatem pokojowym.

Rekuperacja Prowent Mistral 400 ( non stop załączona na 1 biegu), wilgotność powietrza w pomieszczeniach niestety aż i tylko 30%. Tylko, bo wysusza dzieci ( stosujemy nawiżacze), aż bo pan z rekuperacji pisał, ze juz w drugim sezonie grzewczym jak sie wysuszy dom to spada do 10%.

Ocieplenie

Krokwie 30cm top rock super od Rockwoola 0,035

Sufit nad pietrem 35 Rockwoola 0,035

Sciany 20cm Austroterm 0,031 grafitowy.

Garaż odizolowany od budynku, nieogrzewany.

Zużycie

1 sezon 2015/2016 czas budowy, ocieplony, paroizolacja założona, brak rekuperacji, grzane podłogówką, temperatura na parterze 18 stopnii, na pietrze 16 stopnii.

Zuzyto około 1,5 tony pelletu ( LAva czerwona)

Sezon Letni, grzanie bojlera 270l, rodzina 2+2 ( 10m3 mody miesiecznie), 15 worków pelletu ( 15kg) na 4-5 tygodni.

2. sezon 206/2017, rekuperacja non-stop, parter 23 stopnie, góra 22 stopnie.

1 tona wystarczyła od 29 pażdziernika- 9-1-2017 ( opolszczyzna) Pellet Olczyk DIN+

• 2 weeks później...

grohu świetny wynik poł tony na miesiąc.

Ja właśnie mam dylemat czym ogrzewać dom ekogroszkiem czy pelletem (co będzie tansze). Dom nowobudowany ściany z silikatów 18cm docieplone styropianem 20cm, podłoga docieplona styropianem 20cm. dach wełna 30cm. metraż do grzania to myśle z 200 metrow. Użytkowej mam 160 w planie. Dom Apis 3. Podłogówka na całości. Myśle też o rekuperacji aby założyć. Z kalkulatorów wynika, że ekogroszkiem tansze będzie ogrzewnie ale chciałbym waszych opinii wysłuchać. Znajomy poleca mi kocioł na pellet Biawar pellux 200 20kW . Jest 2 razy droższy od normalnego kotła na ekogroszek.

Edytowane przez smolny

A nie czasem za duży ten piec?

No też się nad tym zastanawiałem, odpowiedział że musze mieć w projekcie jakie mam zapotrzebowanie energetyczne, ale w projekcie nie mam rekuperacji a podobno ona odejmuje. Mój dom to Apis 3. Jaki piec mi potrzebny do tego domu i takiego ocieplenia? Jaki będzie optymalny? Dodam, że ciepłą wode też będzie zasilał ten piec. Jest nas troje w rodzinie. Okna są energooszczędne 3 szyby.

Edytowane przez smolny

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
grohu świetny wynik poł tony na miesiąc.

Ja właśnie mam dylemat czym ogrzewać dom ekogroszkiem czy pelletem (co będzie tansze). Dom nowobudowany ściany z silikatów 18cm docieplone styropianem 20cm, podłoga docieplona styropianem 20cm. dach wełna 30cm. metraż do grzania to myśle z 200 metrow. Użytkowej mam 160 w planie. Dom Apis 3. Podłogówka na całości. Myśle też o rekuperacji aby założyć. Z kalkulatorów wynika, że ekogroszkiem tansze będzie ogrzewnie ale chciałbym waszych opinii wysłuchać. Znajomy poleca mi kocioł na pellet Biawar pellux 200 20kW . Jest 2 razy droższy od normalnego kotła na ekogroszek.

hmm trochę duży ten piec, jak bedziesz miec podłogówkę tylko, i masz dostęp do gazu, to sie nie zastanawiaj, tylko dawaj rurki co 5 cm w podłodze i kocioł kondensacyjny.

U mnie nie ma gazu, wiec była opcja Pompa ciepła albo piec na paliwo stałe. wybrałem pellet, bo czystrzy, sąsiedzi narzekają na ekogroszki i ich rózną jakość. no i worki po 15 kg a nie 25 kg.