synazuma 18.03.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 jasiek71 - i tutaj masz rację, dlatego ja uważam (szczególnie po ostatnich mrozach) że mój piec realizuje się w powiedzmy 90% (można by z niego jeszcze coś wydusić by spalał mniej). Na dzień dzisiejszy średnia to 19kg doba - czyli tak naprawdę mrozy spowodowały wzrost spalania pelletu o 0,5kg. Najniższe temperatury u mnie jakie były na zewnątrz w tym roku to -23'C. Co do pieca (SAS SMART BIO 10kW) w życiu bym go już nie kupił nawet gdyby mi dopłacali. Jeśli wszystkie piece SAS-a nawet te 5 klasy trzeba tak czyścić jak ten mój to wieje lipą. Przy kiepskim jakościowo pellecie (duża ilość popiołów) widać jak po tygodniu nieczyszczenia pieca spada jego efektywność. Tak więc piec teraz czyszczę co sobotę (a nie jest to niestety czysta robota). Arturo72 - Mój dom ma zapotrzebowanie 9,8 kW (CO i CWU) dobrałem najmniejszy piec na pellet z podajnikiem (10kW) więc Twoja odpowiedź nic nie wnosi do dyskusji, zresztą podyskutowalibyśmy gdybyś korzystał z pieca na pellet a nie z PC bo ciężko dyskutować z teoretykiem (nie obraź się). Mamy różne domy, i mieszkamy w różnych lokalizacjach i jestem święcie przekonany że Twoje rozwiązania u mnie dały by zupełnie inny wynik od tego który otrzymujesz Ty. Ja tylko zapytam ile rocznie płacisz za prąd - całościowo (PC, reku, i normalne użytkowanie), jakie masz dzienne zużycie kW (prąd). Wtedy możemy porównać ile nas kosztuje ogrzewanie i czy przypadkiem nie tyle samo pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.03.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 (edytowane) Z jakiego powodu ponosisz aż tak duży koszt na ogrzewanie ? 1100kg peletu za jakieś 800 zł (przyjmując cenę 700zł/t) za 120 dni grzania to dla Ciebie wysoki koszt , yhmmm , panu już podziekujemy - zapewne grzałeś ten okres za złotówkę W innym temacie pisałeś , że Chodzi o kwestię kosztow utrzymania czyli kasy ale ogrzewanie 52m2 to 195zl×12 miesięcy=2340zl a domu 120m2 grzanego prądem 1700zl. W stopce Twój dom ma właśnie tyle ,czyli autorowi daleko do Twojego wyniku , oczywiście na korzyść pelletu . Bo nawet gdyby zima u niego trwała kolejne 120 dni to dobije do 1600 zł , a tyle nie potrwa. Ja np grzeję160m2 i około 500m3 (część pomieszczeń mam niską) + CWU za cały rok za 2600zł (cwu to około 8 stówek rocznie), więc też grzeję taniej niż Ty i tyle w temacie patrząc na Twoje dane " 20cm EPS200,silikat 18cm+20cm styropianu z lambdą 0,031,strop 30cm styropianu+18cm proszku PUR,okna z U=0,82-0,94,WM z rekuperatorem,pompa ciepła powietrze-woda 9kW z "COP1" " to mój wynik jest dwa razy lepszy , bo gdybym miał takie parametry domu to spaliłbym dużo mniej . fundament mam nieocieplony , ściany tylko 12 grafitowego styro , dach 32cm wełny i 14 okien z U= 1 , grzeję taniej , aaaa jeszcze plus ogrzewane powietrze na zewnątrz Wyrzucić kocioł na pellet i dostarczać domowi dokładnie tyle kWh ile on potrzebuje bo teraz dzięki kominowi grzejesz powietrze wokól domu a nie dom. jak widać , grzejąc nawet powietrze na zewnątrz robimy to taniej i bardziej ekologicznie bo Twój prąd za 1700zł pochodzi ze śmierdzącego trującego węgla gdybyś nie wiedział . No i ten Twój COP pompy = 1 co to w ogóle jest , pompiarze piszą że 3 to nroma Szczęśliwi użytkownicy pomp p-w cieszą się ciepłem w domu i nie przesiaduja na forum [... Widać , że jesteś bardzo nieszczęsliwy , bo masz prawie 14 tyś postów , jestem pół roku krócej niż Ty na forum i mam kocioł peletowy i 13 tyś postów mniej , mimo jakichś problemów z kotłem wynika , że jestem o niebo szczęśliwszy Jedyny plus grzania prądem to taki , że nie trzeba nic robic- to duży plus , ale niektórzy lubią czasem spalić trochę kalorii , a nie przesiadywać ciągle przed kompem i klepać bez sensu Edytowane 18 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.03.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 (edytowane) Arturo wszędzie trolluje i próbuje udowadniać że pompa jest taka super i mega tania. Mi po prostu ręce opadają od czytania głupot człowieka który napisał że kazdego stać w Polsce na.budowę nowego domu i chyba zakłada że te które istnieją, są polpasywne, idealne pod prąd. Wiesz Arturo, Ci z kotlami na pellet po pierwsze nie trują, a po drugie mogą mieć w domu 25 stopni jak będą chcieli co w twoim przypadku oznaczało by śmierć finansową. No i nie każdy ma tak wyrozumiałych sąsiadów żeby 24h sluchali burczenia Twojej pompy. Poza tym proszę wszystkich o raportowanie jakiegokolwiek postu nie na temat tego człowieka. Edytowane 18 Marca 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 18.03.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Witam. Ma ktos w domu piec Red Performa-15 KW? Jakie spalanie peletu i jak piec sprawuje sie przy roznych pelletach?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.03.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Z systemem optymalizacji spalania powinien sobie radzić z różnymi pelletami. Pulawiak mówi że każdy pellet jest odpowiedni, oby nie miał piachu. Napisz do niego, on Ci powie coś więcej, ma te kotły w małym palcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.03.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 1100kg peletu za jakieś 800 zł (przyjmując cenę 700zł/t) za 120 dni grzania to dla Ciebie wysoki koszt , yhmmm , panu już podziekujemy - zapewne grzałeś ten okres za złotówkę W innym temacie pisałeś , że W stopce Twój dom ma właśnie tyle ,czyli autorowi daleko do Twojego wyniku , oczywiście na korzyść pelletu . Bo nawet gdyby zima u niego trwała kolejne 120 dni to dobije do 1600 zł , a tyle nie potrwa. Ja np grzeję160m2 i około 500m3 (część pomieszczeń mam niską) + CWU za cały rok za 2600zł (cwu to około 8 stówek rocznie), więc też grzeję taniej niż Ty i tyle w temacie patrząc na Twoje dane " 20cm EPS200,silikat 18cm+20cm styropianu z lambdą 0,031,strop 30cm styropianu+18cm proszku PUR,okna z U=0,82-0,94,WM z rekuperatorem,pompa ciepła powietrze-woda 9kW z "COP1" " to mój wynik jest dwa razy lepszy , bo gdybym miał takie parametry domu to spaliłbym dużo mniej . fundament mam nieocieplony , ściany tylko 12 grafitowego styro , dach 32cm wełny i 14 okien z U= 1 , grzeję taniej , aaaa jeszcze plus ogrzewane powietrze na zewnątrz jak widać , grzejąc nawet powietrze na zewnątrz robimy to taniej i bardziej ekologicznie bo Twój prąd za 1700zł pochodzi ze śmierdzącego trującego węgla gdybyś nie wiedział . No i ten Twój COP pompy = 1 co to w ogóle jest , pompiarze piszą że 3 to nroma Widać , że jesteś bardzo nieszczęsliwy , bo masz prawie 14 tyś postów , jestem pół roku krócej niż Ty na forum i mam kocioł peletowy i 13 tyś postów mniej , mimo jakichś problemów z kotłem wynika , że jestem o niebo szczęśliwszy Jedyny plus grzania prądem to taki , że nie trzeba nic robic- to duży plus , ale niektórzy lubią czasem spalić trochę kalorii , a nie przesiadywać ciągle przed kompem i klepać bez sensu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7636284#post7636284 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.03.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-będzie-zakaz-palenia-węglem&p=6245462&viewfull=1#post6245462 tu piszesz o 7 tys/kwh na dom 150m2 , równowartosci 2400 zł http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-będzie-zakaz-palenia-węglem&p=7631472&viewfull=1#post7631472 tu piszesz o 1700 zł na 120m2 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7636284#post7636284 tu piszesz już tylko o 500-600zł ,zgubiłeś gdzieś chyba "jedynkę z przodu" , dzielisz przez cop 3 , a w stopce jak byk masz zapisane cop 1 a tutaj piszesz o szczęsliwych użytkownikach pomp , którzy nie piszą na forach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7631794#post7631794 więc po co te prawie 14 tyś postów , bo nie mam zamiaru dokładnie analizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.03.2018 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 więc po co te prawie 14 tyś postów , bo nie mam zamiaru dokładnie analizować No wiesz... Uczyłem się na forum budować z głową,dobry i tani dom na dwa lata przed rozpoczęciem budowy a że od rozpoczenia budowy minie za chwilę 7 lat to jak łatwo policzyć przez 9 lat tych postów się nazbierało Ale najlepsze jest to,że zanim przystąpiłem do budowy wiedziałem ile mój przyszły dom będzie potrzebował energii na ogrdewanie. Takie "czary mary" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2018 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Ja tylko zapytam ile rocznie płacisz za prąd - całościowo (PC, reku, i normalne użytkowanie), jakie masz dzienne zużycie kW (prąd). Wtedy możemy porównać ile nas kosztuje ogrzewanie i czy przypadkiem nie tyle samo pozdrawiam Marek Tu masz mój ostatni rachunek za prąd za 2 miechy. Z tych 1468kWh ok.700kWh to prąd bytowy,reszta to ogrzewanie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7631939&viewfull=1#post7631939 Licznik miałem od 0 przy zmianie na G12W 4 lata temu i całościowe zużycie jak widać to 27500kWh z czego 13000kWh to ogrzewanie A reszta bytowy. Na podliczniku pompy aktualnie jest 16700kWh ale pierwszy sezon czyli 5 rok miałem taryfę G11. Edytowane 19 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synazuma 19.03.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Arturo72 - coś naciągasz mocno ten bytowy U mnie 130m2 w tym samym okresie przy 4 lampach (po 3 żarówki) zewnętrznych świecących od 16 do 23, telewizorze działającym od 8 rano do 23 (niekoniecznie A+++), dwóch komputerach, trzech damach w domu zapalających światło czy trzeba i czy nie trzeba, z których dwie nie przekroczyły wieku 3 i 9 lat (pralka i zmywarka prawie codziennie), oraz moich zabawach non stop z "ciężkim" sprzętem (wykańczanie domu - szlifierka, piły, etc), a i jeszcze najważniejsze moja żona zażyczyła sobie 10 tyś lampek choinkowych na dworze to zużycie doszło do 458 kWh w tym samym okresie. No i piec na pellet swoje też bierze ...... Jak dla mnie to zawyżasz bytówkę o jakieś 50% (no chyba że z tych 700 rekuperator zjada Ci 300), a co więcej używając G12 zmuszasz się do korzystania z prądu w tańszych okresach dnia i nocy co widać po rozkładzie zużycia. Zobaczymy jak wyjdzie w lecie, u mnie od połowy kwietnia piec staje całkowicie, wodę grzeję solarami, prąd - liczę na spadek na poziomie 15%, zrobi się ciepło, więcej czasu będzie się spędzać na dworze, a nie przy TV i komputerze. No i rzecz najważniejsza - u mnie to dopiero 5 miesiąc bytowania więc wiadomo jak jest z opalaniem domu przez pierwszy rok no i gabaryty trochę większe. Nie szukałem ..... ile kosztowała Cię kotłownia, mnie 10k PLN - komin (2k), piec (6,5k) i obsługa pieca(1,5k), reszty hydrauliki nie porównujemy bo obaj mamy całościowo podłogówkę więc wyjdzie na to samo. W kotłowni mam spiżarnię i warsztat więc miejsca nie straciłem, bo wiem że niektórzy podają to jako jeden z elementów przewagi PC i gazu nad paliwami stałymi. Jaki poniosłeś koszt z PC + bufor + automatyka do sterowania, jeśli dwa razy większy to zostaję przy swoim i zastanawiam się dalej jak ewentualnie zmniejszyć zużycie pelletu o powiedzmy 20% Edytowane 19 Marca 2018 przez synazuma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Arturo72 - coś naciągasz mocno ten bytowy U mnie 130m2 w tym samym okresie przy 4 lampach (po 3 żarówki) zewnętrznych świecących od 16 do 23, telewizorze działającym od 8 rano do 23 (niekoniecznie A+++), dwóch komputerach, trzech damach w domu zapalających światło czy trzeba i czy nie trzeba, z których dwie nie przekroczyły wieku 3 i 9 lat (pralka i zmywarka prawie codziennie), oraz moich zabawach non stop z "ciężkim" sprzętem (wykańczanie domu - szlifierka, piły, etc), a i jeszcze najważniejsze moja żona zażyczyła sobie 10 tyś lampek choinkowych na dworze to zużycie doszło do 458 kWh w tym samym okresie. No i piec na pellet swoje też bierze ...... [ATTACH=CONFIG]409541[/ATTACH] Jak dla mnie to zawyżasz bytówkę o jakieś 50% (no chyba że z tych 700 rekuperator zjada Ci 300), a co więcej używając G12 zmuszasz się do korzystania z prądu w tańszych okresach dnia i nocy co widać po rozkładzie zużycia. Zobaczymy jak wyjdzie w lecie, u mnie od połowy kwietnia piec staje całkowicie, wodę grzeję solarami, prąd - liczę na spadek na poziomie 15%, zrobi się ciepło, więcej czasu będzie się spędzać na dworze, a nie przy TV i komputerze. No i rzecz najważniejsza - u mnie to dopiero 5 miesiąc bytowania więc wiadomo jak jest z opalaniem domu przez pierwszy rok no i gabaryty trochę większe. Nie szukałem ..... ile kosztowała Cię kotłownia, mnie 10k PLN - komin (2k), piec (6,5k) i obsługa pieca(1,5k), reszty hydrauliki nie porównujemy bo obaj mamy całościowo podłogówkę więc wyjdzie na to samo. W kotłowni mam spiżarnię i warsztat więc miejsca nie straciłem, bo wiem że niektórzy podają to jako jeden z elementów przewagi PC i gazu nad paliwami stałymi. Jaki poniosłeś koszt z PC + bufor + automatyka do sterowania, jeśli dwa razy większy to zostaję przy swoim i zastanawiam się dalej jak ewentualnie zmniejszyć zużycie pelletu o powiedzmy 20% Nie siedzę przy liczniku głównym i nie sprawdzam,w tańszym prądzie grzeje jedynie cwu i c.o,reszta bytowania bez ograniczenia i nie zapominaj,że w G12W całe weekendy gdzie od rana są wszyscy w domu to tani prąd,który może pociągnąć tyle ile cały tydzień od 17-22 jeśli chodzi o bytowanie. Nie mam bufora i żadnej elektroniki sterującej ogrzewaniem bo pompa to inteligentna bestia a 6 lat temu kosztowała mnie z montażem 21tys.zl oczywiście bez komina i kotłowni. A co do hydrauliki to na pewno musi się różnić bo musisz mieć dodatkowy osprzęt np.pompki obiegowe czy mieszacze i zawory A ja tego nie mam. Edytowane 19 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synazuma 19.03.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Wiesz mnie nie interesuje rozdział kwotowy prądu bo nie ma on tutaj najmniejszego znaczenia, interesują mnie wartości ilościowe, bo każdą ilość mogę sobie porównać z rożnymi cennikami i np u siebie wprowadzić G12 co podejrzewam obniży mi koszty prądu o jakieś 10%, ale to dopiero po zakończeniu prac budowlanych. Mnie zaskoczyła liczba 700 bo to wg mnie mocno zawyżona ilość około 11,5 kW/dobę przy moich 7,5 kW/d i przy moim mało oszczędnym korzystaniu z tego dobrobytu. Dorzuć do mojej kotłowni jeszcze 2k na dwa rozdzielacze z pompami (góra+dół) to będziemy mieli mniej więcej to samo. Nie wiem jak często korzystasz z kominka, bo jeśli nie korzystasz to też można powiedzieć że ponad 10k PLN (lekką ręką) poszło wyłącznie na kaprys. Nie zapominaj że u mnie w domu 50% domowników czyli 2 osoby są non stop w domu codziennie - dlatego tym bardziej twierdzę że Twoje bytowanie to tak max 350-380 kW, a reszta to PC + reku więc jeśli było by to u mnie czyli jakieś 1100kW na dwa miesiące po stawkach jakie mam u siebie to sama PC z reku kosztowałaby mnie około 650 PLN - co przy moim zużyciu pelletu jest tańsze o dokładnie 60 PLN w tym okresie, tylko że u mnie od kwietnia to drastycznie zmaleje, a u Ciebie będzie stało na tym samym poziomie, bo to wynika z Twojego zużycia od kwietnia 2016 do stycznia 2018. O i wyszło mi że na rok PC+reku u mnie to koszt około 3900 PLN przy G11 - i z tym się zgodzę, znajomy ma i niewiele mniej płaci w G12 ..... (chałupa - 170m2). Reasumując na pewno masz czyściej bo to nie ulega dyskusji, co do kosztów nie zgodzę się że, ja przy tym rozwiązaniu miałbym taniej, poza tym ja zrezygnowałem z tego rozwiązania również ze względu na decybele - nie po to wyniosłem się na wieś, a po drugie ze względu na zakłócenia ..... (a to już inna bajka) PC jest straszliwym śmieciarzem jeśli chodzi o eter ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Wiesz mnie nie interesuje rozdział kwotowy prądu bo nie ma on tutaj najmniejszego znaczenia, interesują mnie wartości ilościowe, bo każdą ilość mogę sobie porównać z rożnymi cennikami i np u siebie wprowadzić G12 co podejrzewam obniży mi koszty prądu o jakieś 10%, ale to dopiero po zakończeniu prac budowlanych. Mnie zaskoczyła liczba 700 bo to wg mnie mocno zawyżona ilość około 11,5 kW/dobę przy moich 7,5 kW/d i przy moim mało oszczędnym korzystaniu z tego dobrobytu. Dorzuć do mojej kotłowni jeszcze 2k na dwa rozdzielacze z pompami (góra+dół) to będziemy mieli mniej więcej to samo. Nie wiem jak często korzystasz z kominka, bo jeśli nie korzystasz to też można powiedzieć że ponad 10k PLN (lekką ręką) poszło wyłącznie na kaprys. Nie zapominaj że u mnie w domu 50% domowników czyli 2 osoby są non stop w domu codziennie - dlatego tym bardziej twierdzę że Twoje bytowanie to tak max 350-380 kW, a reszta to PC + reku więc jeśli było by to u mnie czyli jakieś 1100kW na dwa miesiące po stawkach jakie mam u siebie to sama PC z reku kosztowałaby mnie około 650 PLN - co przy moim zużyciu pelletu jest tańsze o dokładnie 60 PLN w tym okresie, tylko że u mnie od kwietnia to drastycznie zmaleje, a u Ciebie będzie stało na tym samym poziomie, bo to wynika z Twojego zużycia od kwietnia 2016 do stycznia 2018. O i wyszło mi że na rok PC+reku u mnie to koszt około 3900 PLN przy G11 - i z tym się zgodzę, znajomy ma i niewiele mniej płaci w G12 ..... (chałupa - 170m2). Reasumując na pewno masz czyściej bo to nie ulega dyskusji, co do kosztów nie zgodzę się że, ja przy tym rozwiązaniu miałbym taniej, poza tym ja zrezygnowałem z tego rozwiązania również ze względu na decybele - nie po to wyniosłem się na wieś, a po drugie ze względu na zakłócenia ..... (a to już inna bajka) PC jest straszliwym śmieciarzem jeśli chodzi o eter ...... Jak widzisz po zużyciu na rachunku,w drogim prądzie jest tyko prąd bytowy i za 2 miechy wyszlo tego 360kWh a lodówka,kompy,TV,reku itp pracują również nie tylko w tygodniu w godz.13-15 i 22-6 gdzie jest tani prąd ale też w soboty i niedziele gdzie również cały czas jest tani prąd bo taryfa to jest W a zużycie tego bytowego ujęte jest tanich kWh czyli za bytowy 360kWh w droższej taryfie plus reszta bytowego w tańszej. Z podlicznika pompy widzę,że tego bytowego w taniej taryfie jest ok.350kWh też za dwa miechy. Także nie jesteś bardzo rozrzutny jeśli chodzi o zużycie prądu bytowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synazuma 19.03.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Ciężko to policzyć ale z drogiego bym wywalił zużycie wynikające z rekuperacji bo rozumiem że Twoje ustawienia nie pozwalają załączyć się pompie w drogiej taryfie i wtedy wydobyć tak naprawdę wartość zużycia prądu bytowego, gorzej jak w tym drogim prądzie też masz PC bo akurat się odpaliła, albo wystartowała grzałka.Tak samo ja ze swojego prądu powinienem wywalić to co idzie na 4 pompy i piec. Niestety nie jesteśmy w stanie zrobić takich wyliczeń przez co podtrzymuję to co napisałem wcześniej - Twoje rozwiązania wcale nie muszą u mnie wyjść taniej, choć nie ukrywam, że moje ogrzewanie w domu (całość podłogówka) sprzyja montażowi PC, no i nie odpisałeś nic odnośnie kominka ..... a tutaj można wiele zaoszczędzić na prądzie tym bardziej jeśli ma się reku + DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Ciężko to policzyć ale z drogiego bym wywalił zużycie wynikające z rekuperacji bo rozumiem że Twoje ustawienia nie pozwalają załączyć się pompie w drogiej taryfie i wtedy wydobyć tak naprawdę wartość zużycia prądu bytowego, gorzej jak w tym drogim prądzie też masz PC bo akurat się odpaliła, albo wystartowała grzałka. Tak samo ja ze swojego prądu powinienem wywalić to co idzie na 4 pompy i piec. Niestety nie jesteśmy w stanie zrobić takich wyliczeń przez co podtrzymuję to co napisałem wcześniej - Twoje rozwiązania wcale nie muszą u mnie wyjść taniej, choć nie ukrywam, że moje ogrzewanie w domu (całość podłogówka) sprzyja montażowi PC, no i nie odpisałeś nic odnośnie kominka ..... a tutaj można wiele zaoszczędzić na prądzie tym bardziej jeśli ma się reku + DGP. Wydaje mi się że mylisz pojęcia,mam podlicznik zużycia energii przez pompę na c.o +cwu,reku w to nie mieszaj bo to jest wentylacja czyli prąd bytowy. I dlatego dla mnie prosta sprawa jest.Od całościowego zużycia prądu z rachunku odejmuje zużycie prądu z podlicznika na ogrzewanie i cwu co daje faktyczne zużycie prądu bytowego i właśnie tak to pisze. Kominek to kominek,jako mieszczuchowi z bloku musiał być i nie ma co dywagować. W każdym razie palenie w kominku przy pompie ciepła nie jest oplacalne,kominkiem wychodzi drożej przy drewnie 270zlmp A byle g.nie wsadzam. Jak odpalam kominek na 2-3h w sobotę to nie wyłączam ogrzewania bo to bez sensu. 1kWh wychodzi u mnie przy pompie ok.0,10zl a ogólny koszt 1kWh całego prądu w domu to jak widać 0,38zl. Edytowane 19 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 19.03.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Czytam i nie wierze. Już jestem na tym forum od dłuższego czasu i 90% tematów to jeden wielki syf. Temat "ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???" a może 2 posty tak naprawdę odp. na temat. Ostatnie 2 strony to tzw. nabijacze postów i ludzie z misją uszczęśliwiania innych oraz nawracania narodu. Ludzie ogarnijcie się. Jeżeli ktoś prosi o coś w temacie to odpowiedz jak wiesz/używasz ... a ocenianie innych i przekonywanie darujcie sobie! Każdy ma rozum i na tej podstawie sam sobie umie wyrobić zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.03.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 pellet - prąd żadna różnica i to i to na P więc o co CHODZI ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 20.03.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Wiesz mnie nie interesuje rozdział kwotowy prądu bo nie ma on tutaj najmniejszego znaczenia, interesują mnie wartości ilościowe, bo każdą ilość mogę sobie porównać z rożnymi cennikami i np u siebie wprowadzić G12 co podejrzewam obniży mi koszty prądu o jakieś 10%, ale to dopiero po zakończeniu prac budowlanych. Mnie zaskoczyła liczba 700 bo to wg mnie mocno zawyżona ilość około 11,5 kW/dobę przy moich 7,5 kW/d i przy moim mało oszczędnym korzystaniu z tego dobrobytu. Dorzuć do mojej kotłowni jeszcze 2k na dwa rozdzielacze z pompami (góra+dół) to będziemy mieli mniej więcej to samo. Nie wiem jak często korzystasz z kominka, bo jeśli nie korzystasz to też można powiedzieć że ponad 10k PLN (lekką ręką) poszło wyłącznie na kaprys. Nie zapominaj że u mnie w domu 50% domowników czyli 2 osoby są non stop w domu codziennie - dlatego tym bardziej twierdzę że Twoje bytowanie to tak max 350-380 kW, a reszta to PC + reku więc jeśli było by to u mnie czyli jakieś 1100kW na dwa miesiące po stawkach jakie mam u siebie to sama PC z reku kosztowałaby mnie około 650 PLN - co przy moim zużyciu pelletu jest tańsze o dokładnie 60 PLN w tym okresie, tylko że u mnie od kwietnia to drastycznie zmaleje, a u Ciebie będzie stało na tym samym poziomie, bo to wynika z Twojego zużycia od kwietnia 2016 do stycznia 2018. O i wyszło mi że na rok PC+reku u mnie to koszt około 3900 PLN przy G11 - i z tym się zgodzę, znajomy ma i niewiele mniej płaci w G12 ..... (chałupa - 170m2). Reasumując na pewno masz czyściej bo to nie ulega dyskusji, co do kosztów nie zgodzę się że, ja przy tym rozwiązaniu miałbym taniej, poza tym ja zrezygnowałem z tego rozwiązania również ze względu na decybele - nie po to wyniosłem się na wieś, a po drugie ze względu na zakłócenia ..... (a to już inna bajka) PC jest straszliwym śmieciarzem jeśli chodzi o eter ...... po pierwsze to on pokazal rachunek za dwa miesiace ktory nie jest rachunkiem faktycznego stanu... tam sa same odczyty szacunkowe (S) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.03.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Po drugie pomnożył ten 4achunek X2 i wyszła mu obecna kończąca się zima , ja podałem zużycie za zeszły rok z zimą do maja Po trzecie , lawirował kwotami za ogrzewanie różnych powierzchni co cytowałem... I ni z gruszki , ni pietruszki wydał 1000 zł mniej niż podawał (kreatywna księgowość ?) Po czwarte odpala kominek co sobotę , niby nic , ale ziarnko do ziarnka.... Edytowane 20 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr3k 24.03.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 To jak tak troszkę dla odmiany napiszę posta zgodnego z tematem. Dom 153m użytkowej + garaż + kotłownia. Sciany silka 24cm + 20cm styropian. W dachu 33cm wełny. Bardzo dużo przeszkleń. Na części użytkowej wszędzie podłogówka, w garażu kaloryfer. Kocioł Lazar SmartFire15 z zasobnikiem 240l pojawił się pod koniec października a 03.11.2017 nastąpiło pierwsze odpalenie. Po odpaleniu pokazała się nieszczelność i była tygodniowa przerwa w paleniu. Na rozpalenie kupiłem 20 worków po 15kg (4 worki Lava po 13,5 zł/worek + 16 worków Barlinka po 15 zł/worek - tutaj trochę przepłaciłem ale potrzebowałem szybko i blisko więc przebolałem). Potem zamówiłem 2 palety Barlinka po 880zł/paleta (czyli 2x990 kg).Pellet skończył mi się 15.03.2018. Daje mi to wynik 152 worki na około 135 dni. Albo 2056 zł na 135 dni. W domu zrobiłem wygrzewanie wylewek - 2 razy wszedłem na 25 stopni i zszedłem na 17. Potem utrzymywałem temperaturę 17-18 stopni. Dom wciąż jest niezamieszkały więc cieplej nie ma potrzeby grzać. Do malowania taka temperatura jest wystarczająca.Raczej jestem zadowolony z wyniku. Biorę pod uwagę, że spalanie wzrośnie bo dojdzie ogrzewania wody i temperatura jak się wprowadzimy też będzie potrzebna wyższa ale potem dojdzie jeszcze rekuperator więc znowu liczę, na pewne oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts