Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

też mam piec na pelety z reco o mocy 24 kw na razie paliłam tylko na wodę i korzystałam z górnego rusztu paląc drewno pozostałe z budowy. mam bufor o pojemności 700 litrów i to do niego magazynowane jest całe ciepło a z niego podłogówka i kaloryfery. naoiszcie może jakie macie ustawienia na piecu itp. pozdrawiam

też mam piec na pelety z reco o mocy 24 kw na razie paliłam tylko na wodę i korzystałam z górnego rusztu paląc drewno pozostałe z budowy. mam bufor o pojemności 700 litrów i to do niego magazynowane jest całe ciepło a z niego podłogówka i kaloryfery. naoiszcie może jakie macie ustawienia na piecu itp. pozdrawiam
A na jak dlugo wystarcza taki bufor tzn o ile przedluza czas pomiedzy rozruchami pieca?

Witam serdecznie pierwszy raz w tej linii tematycznej. Jesienią startuję z pierwszym sezonem grzewczym. Planuję zainstalować kocioł Kostrzewa Fuzzy Logic 15kw na dom o pow. ok. 140 m.kw. uż. współpracujący z solarem próżniowym Wolf CRK12 z zasobnikiem dwuwężownicowym 300l.

I też ogromnie jestem ciekaw, jak wypadnie bilans grzewczy dla pelletu. Ocieplenie domu dość poważne: 20 cm styr. zakładkowego przy 25-tce z porothermu, na podłogach 20cm.

No i rzecz kluczowa: gdzie i jak najlepiej zamawiać pellety? :)

Czy dysponujecie może jakimś zestawem producentów, linkami itd.

pozdrawiam pelletowiczów.

E&S

Planuję zainstalować kocioł Kostrzewa Fuzzy Logic 15kw na dom o pow. ok. 140 m.kw. uż. współpracujący z solarem próżniowym Wolf CRK12 z zasobnikiem dwuwężownicowym 300l.

I też ogromnie jestem ciekaw, jak wypadnie bilans grzewczy dla pelletu. Ocieplenie domu dość poważne: 20 cm styr. zakładkowego przy 25-tce z porothermu, na podłogach 20cm.

No i rzecz kluczowa: gdzie i jak najlepiej zamawiać pellety? :)

Czy dysponujecie może jakimś zestawem producentów, linkami itd.

pozdrawiam pelletowiczów.

E&S

Myśle, że około 3 ton peletu pójdzie na sezon. Ja zamawiam z http://www.ekopiece.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=20&category_id=10&option=com_phpshop&Itemid=40

Co do kolektorów słonecznych to Wolf kupuje starsze technologicznie, dające mniejsze uzyski kolektory od Ritter Solar/Paradigma, do tego są droższe o około 1000Euro netto za pakiet dla 3-4 osób.

Ostanio miałem okazję rozmawiać z producentem pelletu gzieś spod ostrowa wlkp. Otóż oferują oni budowę silosów o dowolnej pojemności z transportem do samego palnika. Tankuja taki silos raz na rok z cysterny i jest święty spokój z uzupełnianiem paliwa. Cena takiego pelleu luzem też nie najgorsza bo podobno 500 PLN/tona. Czy nawet 450 - niepamiętam :-?

Mnie na razie blokuje cena silosu - około 10000.

Ale w przyszłości mocno będę się nad tym zastanawiał.

Obecnie kupuję czeski pellet w oleśnicy za 600 z transportem

jak sie dobrze pali to spełnia moje normy.

A jakie normy spełniają pozostałe? Z barlinkiem włącznie. Ja osobiście podejrzewan że jest on produkowany z odpadów poprodukcyjnych i reklamacyjnych, więc poza drewnem znajdziemy w nim kleje, lakiery itp.

Wolę kupować pellet w pobliżu tartaku niż fabryk parkietów! :evil:

RAPczyn, dzięki za linka. Co do Wolfa, sprawa wygląda tak, że mój hydraulik jest serwisantem u Kostrzewy i u Wolfa, więc mam gwarancję, że akurat te dwa elementy poskłada i zgra ze sobą dobrze, a to też jakaś wartość.

Zgadzam się, że dobranie odpowiednich elementów i dobry montaż ma swoją wartość.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Witam.

Niestety nie mam doświadczeń całosezonowych (jeszcze tam nie mieszkam). Obecnie zużycie 25kg/dobę (pellet z Barlinka) - UWAGA BEZ CWU (bo jeszcze nie mieszkam). Pow. domu 240m2 z garażem ogrzewanym. Chałupa ocieplona 20cm styropianu na ścianach i 30cm wełny na poddaszu. Temp 20-21st. Kocioł Kostrzewa PFL 15kW (i jeszcze ma luzy wydajnościowe). Chciałbym zauważyć, że jeszcze nie było mrozów w tym sezonie.

3800 kg 184 m2 połowa to podłogówka ,ciepła woda,w domu 22 st. w dzień 20 w nocy.

Paliłem od października 2008 do maja 2009.

Latem wodę grzeję elektrycznie.

Myślę, że to bardzo dobry wynik, a palisz czymś jeszcze, np. drewnem? Masz bufor ciepła?

Mam kominek ale miałem go rozpalone tylko na dwa wieczory tzn. w Wigilie i Sylwestra.

Kocioł mam w krótkim obiegu otwartym i wymiennik płytowy a dalej zwykła instalacja z naczyniem ciśnieniowym.Dom ocieplony 15 cm styropianu na ścianach i 30cm wełny od góry.