Wosto 21.01.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Kociołek Heiztechnik 17 kW, brak podłogówki, pow. do ogrzania - 130 m2.Przy obecnych mrozach (a w zasadzie w zakresie -3 do -9) pali ok. 35 kg/dobę; przy większych mrozach jeszcze więcej. Nie wiem czy to dużo, ale nie mogę zejść niżej. Aha - to pierwszy sezon palenia, a pelet z Barlinka.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 21.01.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Kociołek Heiztechnik 17 kW, brak podłogówki, pow. do ogrzania - 130 m2. Przy obecnych mrozach (a w zasadzie w zakresie -3 do -9) pali ok. 35 kg/dobę; przy większych mrozach jeszcze więcej. Nie wiem czy to dużo, ale nie mogę zejść niżej. Aha - to pierwszy sezon palenia, a pelet z Barlinka. Pozdrawiam. Co prawda ja nie używam tego typu paliwa ale jestem ciekawy jaki jest koszt grzania? Przykładowo mam taki sam dom jak Sebstian z Wrocka który sie wypowiadał w tym wątku lecz grzeję gazem - przy temp -3 do -9 pali 12 m3 na dobę czyli 12x 1,57 = ok 19 zł na dobę (z CWU). Jak było w nocy minus 20 to rekordowe zuzycie było 17 m3. Przy temp. w okolicy zera jest to 10 m3. W środku 21 st. Lekkie obniżenie na noc. 17 kaloryferów 70 m podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 21.01.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 W moim przypadku (zużycie pelet 35 kg/dobę) - "z dymem" idzie 28 zł/dobę.Temp. wewnątrz domu - 21 stopni non stop.Pozdrawiam.P.S. Jeśli miałbym dostęp do gazu (w rurze) ani chwili bym się nie zastanawiał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukikris 21.01.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 W moim przypadku (zużycie pelet 35 kg/dobę) - "z dymem" idzie 28 zł/dobę. Temp. wewnątrz domu - 21 stopni non stop. Pozdrawiam. P.S. Jeśli miałbym dostęp do gazu (w rurze) ani chwili bym się nie zastanawiał ... Woso jedno zapytanie do P.S. piszesz ze jeśli miałbyś dostęp do gazu to byś się nie zastanawiał, czemu? Czy ze względy ekonomicznego czy z wygody. Pytam bo ja mam dostęp do gazu ale waham sie pomiedzy gazem a peletem. Nie wiem co bardziej sie opłaca. Może ktoś więcej może coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 21.01.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 W moim przypadku (zużycie pelet 35 kg/dobę) - "z dymem" idzie 28 zł/dobę. Temp. wewnątrz domu - 21 stopni non stop. Pozdrawiam. P.S. Jeśli miałbym dostęp do gazu (w rurze) ani chwili bym się nie zastanawiał ... No własnie ja pod tym kątem się zastanawiałem - jak ktos ma dostęp do "gaz-rury" czy wchodzi w pellety albo eko-groszek itp. Czy cena tego paliwa bardzo sie waha? Mozna kupic taniej? Przy 80 gr za kilo to faktycznie średnio opłacalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 21.01.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Pytam bo ja mam dostęp do gazu ale waham sie pomiedzy gazem a peletem. Nie wiem co bardziej sie opłaca. Może ktoś więcej może coś doradzić? To może ja pierwszy z pozycji "gazownika" - koszty od X do III włącznie to jest ok 180-200 dni grzania CO+CWU dla domu 200 m kw przeciętnie ocieplony 17 grzejników; 70 m kw podłogówki; kondensat, zasobnik 100l cyrkulacja - to w zalezności od temperatur zew/wew. od 1600-1800 m3 na sezon czyli 2500 do 2800 zł + 6x60 zł abonamentu Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 21.01.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Gdybym mial "gaz-rure" tez bym wolal gaz dla wygody, plus ewentualnie plan B w postaci prostego kotla na paliwo stale, szczegolnie ze bede mial malenki domek i koszty by byly smieszne, ale z braku laku beda pelety, na gaz sie nie zanosi , wiec zostanie pelet z jego urokami i wadami.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 21.01.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Wosto jedno zapytanie do P.S. piszesz ze jeśli miałbyś dostęp do gazu to byś się nie zastanawiał, czemu? Czy ze względy ekonomicznego czy z wygody. Pytam bo ja mam dostęp do gazu ale waham sie pomiedzy gazem a peletem. Nie wiem co bardziej sie opłaca. Może ktoś więcej może coś doradzić? Wg mnie jeszcze taniej wychodzi gaz, choć gdyby nawet było odwrotnie (oczywiście w granicach rozsądku), też wybrałbym gaz. Niestety, u mnie jeszcze długo go nie będzie Ogrzewanie gazem to przede wszystkim bezobsługowość i czystość (choć pelet w porównaniu z węglem też jest czysty ) Przy gazie nie ma problemów z ustawieniami, nagarem, cotygodniowym czyszczeniem kotła z sadzy, miejscem na przechowywanie pelet, popiołem (choć ten z pelet można rozsypywać na polu jako nawóz), zrywaniem zawleczek od ślimaka, miejscem na kocioł, miejscem na kołownię itp. Jak dla mnie wybór jest jasny - tylko gaz, choć za jakiś czas argumenty cenowe mogą ten trend odwrócić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambo 21.01.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Wosto, mam pytanie: czy przy pelecie też jest problem ze zrywaniem zawleczki od ślimaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroBystrzyca 21.01.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Temat chyba umarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 21.01.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Powiem tak: ja osobiscie zastanawiam sie nad pelletami, gazem LPG, i pradem (moze w postaci PC)- gaz LPG pomimo ceny jest wygodny, instalacja w miare tania (kociol)- pellet, najtanszy z moich wyborow, kociol im lepszy tym drozszy, i pomimo wszystko pracochlonny, - prad to wygoda i najnizsze koszty instalacji, tylko cena....... I badz tu czlowieku madry, jedynie mnie ratuje to ze do ogrzania bedzie jakies 370m3 bo domek malenki, i ma byc dobrze ocieplony Jak na razie 50% dla pelletu, 30% dla LPG, i 20% elektryczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.01.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Wosto, mam pytanie: czy przy pelecie też jest problem ze zrywaniem zawleczki od ślimaka? Odpowiem - tak zrywa. W przypadku powstania nagaru czy też dostania się czegoś do podajnika (np jakas listewka/zadra) i jego zablokowania zerwie zawleczkę. Sam podajnik jest identyczny jak do np ekogroszku - różnica jest tylko w palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambo 22.01.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ja też nie mogę się zdecydować: olej, pellet, ekogroszek. Dom nieduży bo 106m2. Im więcej czytam to forum tym jestem bardziej niezdecydowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 27.01.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Kris70 - gdzie Twoje dane na temat spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 27.01.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Innych też poprosimy o dane. U mnie "z dymem" idzie teraz 40 kg/dobę (Barlinek) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 27.01.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Innych też poprosimy o dane. U mnie "z dymem" idzie teraz 40 kg/dobę (Barlinek) Pozdrawiam. A co to za peletozerca, i na jakiej powierzchni urzeduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek72 28.01.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 dodam swoje 3 grosze piec Heiztechnik 25 kW z dodatkowym paleniskiem, palnik tzw skandynawski (przeznzaczony głównie do peletu i zboża), dom 200m2 + 12 m2 podłogówki, ścina gazobeton 24 + 10 ocieplenie, CWU 120 l. spalanie pelet temp noc -12, dzień -6 ok 45 kg, spalanie mieszanka owies2-pelet1 temp -20 i -10 do 60 kg (ale jestem cały czas w trakcie doświadczania ustawień) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ps79 28.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 defro duo pellet 15 kW dom 100 m2 (po rozbudowie)przy temp. zewnętrznej -18 stopni 40 kg pelletu gdy ustawi się zbyt ekonomiczne spalanie kocioł wyrzuca alarmy, bądź ma problemy z przejściem ze stanu podtrzymania do stanu pracy SZUKAM POSIADACZA TAKIEGO KOTŁA DO PORÓWNANIA USTAWIEŃ I INNYCH JEGO ZACHOWAŃ swoją drogą patrząc jak się spalają pellety wątpię żeby można było zejść przy ciągłej pracy poniżej 25-30 kg..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 28.01.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Innych też poprosimy o dane. U mnie "z dymem" idzie teraz 40 kg/dobę (Barlinek) Pozdrawiam. A co to za peletozerca, i na jakiej powierzchni urzeduje? Nie chcę się powtarzać - moje dane są na początku tej strony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 28.01.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Innych też poprosimy o dane. U mnie "z dymem" idzie teraz 40 kg/dobę (Barlinek) Pozdrawiam. A co to za peletozerca, i na jakiej powierzchni urzeduje? Nie chcę się powtarzać - moje dane są na początku tej strony. Pozdrawiam. W tym roku każdy spali więcej.Ja w zeszłym dość długim sezonie spaliłem 3800kg pelletu ale w tym myślę że będzie więcej.W najzimniejsze dni tego roku zużycie wynosi ok. 30 do 32 kg/dobę a grzeję dobrze ocieplone 184m2.Temp. w domu mam 22 st. w dzień i 20 w nocy połowa to podłogówka. Poza warunkami pogodowymi trzeba pamiętać że każdy ma inne wymagania co do temperatury w mieszkaniu jak i różne docieplenia ,okna itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts