Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dołączę się do tematu bo też jestem na ,, rozdrożu"

z tego co czytałem to zdecydowana większość palących pellet to użytkownicy kotłów z palnikami retortowymi a czy ktoś używa kotła z palnikiem wrzutkowym np:

DEFRO DUO Pellet lub KOSTRZEWA PELLETS 100 16 kW albo Klimosz bio ling duo

Jak ten rodzaj palnika wpływa na zużycie pelletu?

Z tego co piszecie to opalanie pelletem małego domku około 130 m2 pochłania około 4 tony po 800 zł to daje 3200zł.

Mój kolega ogrzewający dom jw olejem / + cwu / spala go na cały sezon około 1500 litrów po 2,5 zł/litr daje 3750 zł i to bez dodatkowego źródła ciepła! Dobry kocioł na olej z zasobnikiem to około 8000zł więc DLACZEGO pellet?????

Po pierwsze pellet nie zasmradza domu olejem - dlatego pellet.

Po drugie - jeżeli kolega zużywa 1500 litrów oleju - to jest równoważne energetycznie 3 tonom pelletu. A więc 2400 zł. a nie 3750 zł.

Po trzecie - dobry kocioł na pellety, również z zasobnikiem może kosztowac niewiele więcej niż 8 tyś. zł.

Dlatego.

Pzdr

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pello

a co możesz powiedzieć na przedstawione modele kostrzewy, klimosza i defro?

czy ten typ palników będzie zużywał faktycznie mniej paliwa z uwagi na brak podtrzymania palenia?

Jak możesz podaj swoje typy kociołków !

Witam

Oczywiście, że w przypadku kotłów może byc tanio i dobrze (choc nie jestem pewien czy kwota 8-9 tyś to tanio czy drogo za kocioł na pellety - zależy dla kogo - dla mnie drogo).

Dlaczego kotły pelletowe kosztują tak drogo: 15-20 tyś, kiedy ci sami producenci sprzedają np. w marketach proste kotły na drewno i węgiel po 2-3 tyś.? Czym one się od siebie różnią - w każdym jest podobna ilośc stali, podobna obudowa, taka sama technologia produkcji - wycinarki plazmowe, roboty spawalnicze itp., nawet wymienik jest konstrukcyjnie zbliżony.

Kostrzewa, Klimosz, Defro... nie widzę specjalnej różnicy - wszędzie nadmiernie rozbudowana elektronika, design i marketing. I za to trzeba zapłacic.

Jakie kotły na pellety wg. mnie? Proste kotły na drewno z dobrymi palnikami na pellety. One nie kosztują aż tak dużo. Automatykę sterującą palnikiem, każdy z nich ma w komplecie, a sterowanie pompami, pogodówką, pokojówką itp. można sobie samemu lub przez instalatora dobrac w sklepie. Trzeba tylko powiedziec, czego się chce.

Pozdrawiam

Pello

Również jestem zainteresowana takim rozwiązaniem bo peleciaki drogie strasznie i waham się czy nie olejowcem opalać...

Gdybyś podał inną (tańszą) możliwość opalania pelletem byłabym wdzięczna...

Dom ok 120 m2 z bala grubego z poddaszem użytkowym. Pozdrawiam.

• 4 months później...
hej Tomi, cieszę się że jednak zostałeś przy pelecie. Jestem ciekaw jak się sprawi Mini Bio. Myślę że podzielisz się uwagami :)

Jasne - jak tylko zamontuje a to jeszcze potrwa....

A czemu nie gaz? czysto i bez roboty i nie jakoś specjalnie drożej

Bardzo chetnie ale ten sieciowy a nie LPG, a sieciowego u mnie nie uraczysz :(

Nie rozumiem czemu wszyscy boją sie tak LPG ? Propan nie trzeba brać z Gaspolu , Progazu czy innych koncernów zdzierających z ludzi. Zbiornik 2700 litrów , używany z atestem z Niemiec można u mnie w mieście kupić za 3,5 k. nowy około 5 do tego przyłącze 2k. litr propanu oscyluje w chwili obecnej około 1,70 !! dzwonisz przyjeżdzają i tankuja. Przy małym dobrze ogrzanym domu piec kondensacyjny Junkers cerapur smart 14-3C. Wtedy koszt wytworzenia 1 kwh to ~22 gr ! całodobowo , bezobsługowo czysto miło i przyjemnie.
Nie rozumiem czemu wszyscy boją sie tak LPG ? Propan nie trzeba brać z Gaspolu , Progazu czy innych koncernów zdzierających z ludzi. Zbiornik 2700 litrów , używany z atestem z Niemiec można u mnie w mieście kupić za 3,5 k. nowy około 5 do tego przyłącze 2k. litr propanu oscyluje w chwili obecnej około 1,70 !! dzwonisz przyjeżdzają i tankuja. Przy małym dobrze ogrzanym domu piec kondensacyjny Junkers cerapur smart 14-3C. Wtedy koszt wytworzenia 1 kwh to ~22 gr ! całodobowo , bezobsługowo czysto miło i przyjemnie.

Moze i masz racje, jak narazie mam to co mam, ale jak nie bedzie zdawalo egzaminu bede myslal dalej....

Dowiadywałem się jakie są ceny używanego zbiornika na LPG i faktycznie za 3,5 koła można kupić na własność używany ALE dolicz wylanie płyty, koszt transportu całą papierologię, montaż i nim się obejrzysz uzbiera się 8 koła i tu już robi się mniej wesoło! A przeglądy co 10 lat! Te informacje mam od osoby sprzedającej zbiorniki!

Kostrzewa wypuszcza na przełomie sierpnia i września mini bio 20KW!! Moim faworytem zostaje jednak Klimosz bio ling duo gdzie palnik działa pomiędzy 15 a 25 kw jest pogodówka no i dwa paleniska . Z opalania ręcznego po wygaśnięciu kociołek sam przechodzi w tryb automatyczny!

Dowiadywałem się jakie są ceny używanego zbiornika na LPG i faktycznie za 3,5 koła można kupić na własność używany ALE dolicz wylanie płyty, koszt transportu całą papierologię, montaż i nim się obejrzysz uzbiera się 8 koła i tu już robi się mniej wesoło! A przeglądy co 10 lat! Te informacje mam od osoby sprzedającej zbiorniki!/QUOTE]

Pisałem jak jest u mnie. 2 tys to koszt przyłącza i papierów. Po naszej stronie wykop i płyta która wykonanie to 200 zł.Transport zbiornika w cenie. Ale dostałem tez wycene na ~10k nowy zbiornik i przyłacze z papierami i tu faktycznie to juz sporo. Mojego teścia wyniosło to właśnie 5,5 tys. Takze doliczajac do tego piec , zasobnik c.w.u i podłogówke w całym domu to koszt centralnego można osiągnąć za około 20 tyś zł. Także było warto ! ale przy tych cenach o jakich pisze. Dom 100 m2 o potrzebach 40 kwh/m2 to zbiornik do pełna starcza na 3 sezony a jakby podgrzewanie c.w.u wspomóc jakąs pc do wody lub solarami wystarcza na ponad 4 !

• 2 months później...

Witam, Jestem nowa na forum więc proszę o wyrozumiałość :).

Przymierzam się do zakupu kotła na pelet miniBIO Kostrzewa. Producent podaje, że 10kw starcza na ogrzanie domu od 50 - 150 mkw - jednak ciężko mi w to uwierzyć ad. tych 150mkw :). Budujemy domek z keramzytu 24 + ocieplenie 15cm. Domek 150mkw ( 130 pow użytkowa 20mkw garaż). Planujemy ogrzewanie mieszane - głównie podłogowe, solary i oczywiście grzanie wody - czy ten piecyk to uciągnie :)? Mamy malutką kotłownię więc rozmiary pieca są niestety bardzo istotne.

Wiara nie ma z tym nic wspólnego! To trzeba po prostu policzyć za pomocą programu OZC, ewentualnie jeżeli budujesz zgodnie z projektem i masz już policzone to odczytać z projektu zapotrzebowanie budynku na ciepło. Ja jestem w stanie uwierzyć 10 kW wystarczy.