Pello 07.04.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 dołączę się do tematu bo też jestem na ,, rozdrożu" z tego co czytałem to zdecydowana większość palących pellet to użytkownicy kotłów z palnikami retortowymi a czy ktoś używa kotła z palnikiem wrzutkowym np: DEFRO DUO Pellet lub KOSTRZEWA PELLETS 100 16 kW albo Klimosz bio ling duo Jak ten rodzaj palnika wpływa na zużycie pelletu? Z tego co piszecie to opalanie pelletem małego domku około 130 m2 pochłania około 4 tony po 800 zł to daje 3200zł. Mój kolega ogrzewający dom jw olejem / + cwu / spala go na cały sezon około 1500 litrów po 2,5 zł/litr daje 3750 zł i to bez dodatkowego źródła ciepła! Dobry kocioł na olej z zasobnikiem to około 8000zł więc DLACZEGO pellet????? Po pierwsze pellet nie zasmradza domu olejem - dlatego pellet. Po drugie - jeżeli kolega zużywa 1500 litrów oleju - to jest równoważne energetycznie 3 tonom pelletu. A więc 2400 zł. a nie 3750 zł. Po trzecie - dobry kocioł na pellety, również z zasobnikiem może kosztowac niewiele więcej niż 8 tyś. zł. Dlatego. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 07.04.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Pello a co możesz powiedzieć na przedstawione modele kostrzewy, klimosza i defro?czy ten typ palników będzie zużywał faktycznie mniej paliwa z uwagi na brak podtrzymania palenia?Jak możesz podaj swoje typy kociołków ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 08.04.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 tanie i dobre to nie wiem czy tak dyrydy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 08.04.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 WitamOczywiście, że w przypadku kotłów może byc tanio i dobrze (choc nie jestem pewien czy kwota 8-9 tyś to tanio czy drogo za kocioł na pellety - zależy dla kogo - dla mnie drogo). Dlaczego kotły pelletowe kosztują tak drogo: 15-20 tyś, kiedy ci sami producenci sprzedają np. w marketach proste kotły na drewno i węgiel po 2-3 tyś.? Czym one się od siebie różnią - w każdym jest podobna ilośc stali, podobna obudowa, taka sama technologia produkcji - wycinarki plazmowe, roboty spawalnicze itp., nawet wymienik jest konstrukcyjnie zbliżony. Kostrzewa, Klimosz, Defro... nie widzę specjalnej różnicy - wszędzie nadmiernie rozbudowana elektronika, design i marketing. I za to trzeba zapłacic. Jakie kotły na pellety wg. mnie? Proste kotły na drewno z dobrymi palnikami na pellety. One nie kosztują aż tak dużo. Automatykę sterującą palnikiem, każdy z nich ma w komplecie, a sterowanie pompami, pogodówką, pokojówką itp. można sobie samemu lub przez instalatora dobrac w sklepie. Trzeba tylko powiedziec, czego się chce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 08.04.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Pellomoże jakieś przykłady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 08.04.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Odpowiem na priv.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 08.04.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 PelloRównież jestem zainteresowana takim rozwiązaniem bo peleciaki drogie strasznie i waham się czy nie olejowcem opalać...Gdybyś podał inną (tańszą) możliwość opalania pelletem byłabym wdzięczna...Dom ok 120 m2 z bala grubego z poddaszem użytkowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 10.08.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Kostrzewa miniBio 10kW, mozna miec za 6,5tys brutto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 11.08.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 hej Tomi, cieszę się że jednak zostałeś przy pelecie. Jestem ciekaw jak się sprawi Mini Bio. Myślę że podzielisz się uwagami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EK1719503426 11.08.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 A czemu nie gaz? czysto i bez roboty i nie jakoś specjalnie drożej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 12.08.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 hej Tomi, cieszę się że jednak zostałeś przy pelecie. Jestem ciekaw jak się sprawi Mini Bio. Myślę że podzielisz się uwagami Jasne - jak tylko zamontuje a to jeszcze potrwa.... A czemu nie gaz? czysto i bez roboty i nie jakoś specjalnie drożej Bardzo chetnie ale ten sieciowy a nie LPG, a sieciowego u mnie nie uraczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 12.08.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Nie rozumiem czemu wszyscy boją sie tak LPG ? Propan nie trzeba brać z Gaspolu , Progazu czy innych koncernów zdzierających z ludzi. Zbiornik 2700 litrów , używany z atestem z Niemiec można u mnie w mieście kupić za 3,5 k. nowy około 5 do tego przyłącze 2k. litr propanu oscyluje w chwili obecnej około 1,70 !! dzwonisz przyjeżdzają i tankuja. Przy małym dobrze ogrzanym domu piec kondensacyjny Junkers cerapur smart 14-3C. Wtedy koszt wytworzenia 1 kwh to ~22 gr ! całodobowo , bezobsługowo czysto miło i przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 13.08.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Nie rozumiem czemu wszyscy boją sie tak LPG ? Propan nie trzeba brać z Gaspolu , Progazu czy innych koncernów zdzierających z ludzi. Zbiornik 2700 litrów , używany z atestem z Niemiec można u mnie w mieście kupić za 3,5 k. nowy około 5 do tego przyłącze 2k. litr propanu oscyluje w chwili obecnej około 1,70 !! dzwonisz przyjeżdzają i tankuja. Przy małym dobrze ogrzanym domu piec kondensacyjny Junkers cerapur smart 14-3C. Wtedy koszt wytworzenia 1 kwh to ~22 gr ! całodobowo , bezobsługowo czysto miło i przyjemnie. Moze i masz racje, jak narazie mam to co mam, ale jak nie bedzie zdawalo egzaminu bede myslal dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 14.08.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Dowiadywałem się jakie są ceny używanego zbiornika na LPG i faktycznie za 3,5 koła można kupić na własność używany ALE dolicz wylanie płyty, koszt transportu całą papierologię, montaż i nim się obejrzysz uzbiera się 8 koła i tu już robi się mniej wesoło! A przeglądy co 10 lat! Te informacje mam od osoby sprzedającej zbiorniki! Kostrzewa wypuszcza na przełomie sierpnia i września mini bio 20KW!! Moim faworytem zostaje jednak Klimosz bio ling duo gdzie palnik działa pomiędzy 15 a 25 kw jest pogodówka no i dwa paleniska . Z opalania ręcznego po wygaśnięciu kociołek sam przechodzi w tryb automatyczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 14.08.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Jak dla mnie 20kW to o wiele za duzo..... 10kW to juz nadmiar..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 14.08.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Dowiadywałem się jakie są ceny używanego zbiornika na LPG i faktycznie za 3,5 koła można kupić na własność używany ALE dolicz wylanie płyty, koszt transportu całą papierologię, montaż i nim się obejrzysz uzbiera się 8 koła i tu już robi się mniej wesoło! A przeglądy co 10 lat! Te informacje mam od osoby sprzedającej zbiorniki!/QUOTE] Pisałem jak jest u mnie. 2 tys to koszt przyłącza i papierów. Po naszej stronie wykop i płyta która wykonanie to 200 zł.Transport zbiornika w cenie. Ale dostałem tez wycene na ~10k nowy zbiornik i przyłacze z papierami i tu faktycznie to juz sporo. Mojego teścia wyniosło to właśnie 5,5 tys. Takze doliczajac do tego piec , zasobnik c.w.u i podłogówke w całym domu to koszt centralnego można osiągnąć za około 20 tyś zł. Także było warto ! ale przy tych cenach o jakich pisze. Dom 100 m2 o potrzebach 40 kwh/m2 to zbiornik do pełna starcza na 3 sezony a jakby podgrzewanie c.w.u wspomóc jakąs pc do wody lub solarami wystarcza na ponad 4 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 15.08.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 OPTYMISTA jesteś przez ogromne O ! Ale takich nam potrzeba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 17.08.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 to juz bym chyba wolal prad, naklady o niebo mniejsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruvil 09.11.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam, Jestem nowa na forum więc proszę o wyrozumiałość . Przymierzam się do zakupu kotła na pelet miniBIO Kostrzewa. Producent podaje, że 10kw starcza na ogrzanie domu od 50 - 150 mkw - jednak ciężko mi w to uwierzyć ad. tych 150mkw . Budujemy domek z keramzytu 24 + ocieplenie 15cm. Domek 150mkw ( 130 pow użytkowa 20mkw garaż). Planujemy ogrzewanie mieszane - głównie podłogowe, solary i oczywiście grzanie wody - czy ten piecyk to uciągnie ? Mamy malutką kotłownię więc rozmiary pieca są niestety bardzo istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 09.11.2010 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Wiara nie ma z tym nic wspólnego! To trzeba po prostu policzyć za pomocą programu OZC, ewentualnie jeżeli budujesz zgodnie z projektem i masz już policzone to odczytać z projektu zapotrzebowanie budynku na ciepło. Ja jestem w stanie uwierzyć 10 kW wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts