Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile pellet, pelletów zużyliście w tym i w zeszłym sezonie???

martek1981

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Witam. Odświeżam troszkę temat, bo skoro forum jest po to, żeby pomagać to zadam pytanie. Mianowicie waham się pomiędzy wyborem kotła na pelety, czy ktoś użytkuje (i z jakim skutkiem) jeden z już wcześniej wymienionych w tym wątku: KLIMOSZ BIO LING DUO, DEFRO DUO PELLET, jest też podobno nowość kostrzewy PELLETS 100, a może polecany wcześniej MINI BIO 20KW, jest też LAZAR SPEEDFIRE. Ciężko znależć użytkowników tych kotłów i ich opinie, a muszę się zdecydować bo ekipa będzie komin stawiać i podobno potrzebna jest wysokość do czopucha... Chyba że wybrać osławionego na tym forum GRANPALA, chociaż to chyba starsza konstrukcja, nie wiem czy coś ulepszali. Z góry dziękuję za pomoc

• 2 weeks później...
jest też LAZAR SPEEDFIRE. Ciężko znależć użytkowników tych kotłów

Raczej LAZAR SMARTFIRE.Podoba mi sie ten kociołek,ale faktycznie nie można znależć o nim opinii.Moc modulowana od 6 do 21 KW.Wymiary idealne do mniejszej kotłowni i możliwość zmiany zasobnika na większy.Może jednak znajdzie się jakiś użytkownik tego pieca ?

• 2 weeks później...
U mnie przy Barlinku piec sam czyścił palnik...nic nie zostawało. Teraz kupiłem jakis tańszy na dodatek z dębu. Jest jakaś porażka, czyszczenie 2 razy dziennie bo inaczej zapycha palnik. Robią sie takie twarde spieki jakby niedopalony żużel wielkości nawet 10cm. jak sie zrobi ich kilka to skutecznie blokują palnik. Czy ktoś miał podobnie ? Czy wiecie skad ten żużel? Nieczysty pellet ?

Witam, Jestem nowa na forum więc proszę o wyrozumiałość :).

Przymierzam się do zakupu kotła na pelet miniBIO Kostrzewa. Producent podaje, że 10kw starcza na ogrzanie domu od 50 - 150 mkw - jednak ciężko mi w to uwierzyć ad. tych 150mkw :). Budujemy domek z keramzytu 24 + ocieplenie 15cm. Domek 150mkw ( 130 pow użytkowa 20mkw garaż). Planujemy ogrzewanie mieszane - głównie podłogowe, solary i oczywiście grzanie wody - czy ten piecyk to uciągnie :)? Mamy malutką kotłownię więc rozmiary pieca są niestety bardzo istotne.

w skrócie dla zrozumienia :

jeżeli budynek ma 150m2 i zakładamy że przy tej technologi na 1m2 prz -20C zapotrzebowanie na ciepło bedzie wynosić 60w/m2 to oznacza że przy -20C 150m2x60W= 9000W a to jest 9kW przy 0C jest o polowę mniejsze czyli 4.5kW :yes: wiec po co wiekszy ....

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam, byłeś zwolennikiem pieców małej mocy a tu sprzedaż nieużywanego dlaczego?

A dlatego ze policzyłem sobie inwestycje, i ewentualne roznice w cenie nosnika, i zdecydowalem sie na ogrzewanie tylko elektryczne. Kable w wylewce akumulacujnej (juz zamontowane) A kociol juz sprzedałem ...

Pomimo wszystko nie uwazan peletu za zle rozwiazanie.... ale w moim przypadku wygrała elektryka bo domek niewielki, w znacznie wiekszym domu byłby zdecydowanie pellet:)

Pozdrawiam Peletowcow :)

• 9 months później...
jest też LAZAR SPEEDFIRE. Ciężko znależć użytkowników tych kotłów

Raczej LAZAR SMARTFIRE.Podoba mi sie ten kociołek,ale faktycznie nie można znależć o nim opinii.Moc modulowana od 6 do 21 KW.Wymiary idealne do mniejszej kotłowni i możliwość zmiany zasobnika na większy.Może jednak znajdzie się jakiś użytkownik tego pieca ?

Witam

W tym linku troche info na temat Lazara

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179219-kocio%C5%82-SmartFire-Lazar-wszystkie-opinie-mile-widziane.

Edytowane przez seaman