Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie mieszczę klamotów w garażu-jaki budynek gospodarczy?

Recommended Posts

witam, mam pytanie odnośnie budynku gospodarczego, po zakończeniu batalii z budowaniem zostało mnóstwo gratów, desek, cegieł, płyt parę r-g i wiele innych, wszystko trzymam narazie w garażu który jest w domu, jest za mały, samochód stoi na mrozie. do zrobienia mam jeszcze ogrodzenie i urządzenie ogrodu, polbruk itp. chcę sam spawać bramę, zrobić parę odlewów na ścieżki. ogólnie nie mam się gdzie podziać, w garażu nie da rady. myślę sobie postawienie budynku gospodarczego to może być myśl, po zakończeniu wszystkiego można go by zaadoptować na mieszkalny i wpuścić np, brata z żoną który nie ma gdzie się podziać i zawsze te parę złotych na spłatę kredytu będzie. pytanie mam odnośnie jak go zaprojektować aby był do wszystkiego tego co powyżej a zarazem funkcjonalny w tarkcie prac w nim wykonywanych a zarazem później do zamieszkania. mam 30 arową działkę, wieś , czyli mogę taki budynek na zgłoszenie do 35 metrów pobudować, z jakich materiałów czy z tymczasowych czy odrazu robić tak jak się należy, umieścić w nim media itp, budżet mały, problem z daszkiem, myślałem zrobić narazie spadek z jednej strony na kozłach i blachę trapezową a później może strop, żonie to się nie podoba ale nie kupię znowu blaszaka za 1500 zł i nic w nim nie zrobię, na pustaki potrzeba mi 3 tys, muruję sam od podstaw, proszę o porady, gdzie go postawić bo jak mają być kiedyś lokatorzy to żeby w okna nie patrzyli, a znowu teraz to onawet opał chciałbym w nim trzymać, i nie wiem co zrobić , dziękuję

przede mną na talerzu leży parówka.....

co z nią zrobić ? ? ? ? ?

zjeść samemu, czy podzielić się z sąsiadem ?

jeśli samemu, to teraz? czy zostawić na później?

jeśli później to lepiej jutro? czy może na Wielkanoc ?

jeśli Wielkanoc, to którego roku ? :-?

a może jednak wezwać sąsiada ?

ale jeśli już, to ile mu dać ? 20% ? 50 ? a może nawet 70% tej parówki?

a jeśli obrazi się na propozycję 50% ? to co wtedy ?

a może na początek ustalić zapłatę ?

pomóżcie, bo już sam nie wiem, co mam robić ! ! !

:-?