Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uk?adanie we?ny na poddaszu u?ytkowym

marekd

Recommended Posts

witajcie

zamierzam ocieplić dach wełną (grubość-20cm).w związku z tym mam pytanie,czy między wełną ułożoną między krokwiami a folią paroprzepuszczalną powinna być zostawiona szczelina do cyrkulacji powietrza,czy też wełna może się wręcz opierać na folii.

i jeszce jedno pytanie -jeśli taka szcelina ma być to jak szeroka ?

pozdrawiam wszystkich forumowiczów..

Marek

Co to jest wełna "naprawdę wysokoprzepuszczalna"?

Para wodna z wełny musi ujść albo przez folię paroprzepuszczalną, albo przez szczelinę powietrzną. W twoim przypadku ujdzie przez folię więc szzelina nie jest potrzebna.

Jeśli już pytasz jak to się robi to rozpina się sznurki pomiędzy krokwiami i na nich opiera się wełnę.

Ja w swoim przypadku (pełne deskowanie) zrobię to prościej przybijając od spodu łaty na deskowaniu wzdłóz krokwi i wełnę do nich dosunę.

DarekRz

Jak dokładnie przeczytasz to pisałem o "folii wysokoparoprzepuszczalnej, a nie "wełnie". A to, jak mi się wydaje, duża różnica.

Chodzi mi o folie mające właściwość paroprzepuszczalności w granicach 3.000 i więcej g/m2/24g.

Panie Wojciechu, tak się zastanawiam czy folia o paroprzepuszczalności 1300 to już naprawdę wysokoparoprzep... czy jeszcze nie ?

A swoją drogą to proszę mi podać nazwę folii o realnej parop... w wysokości 3000 !

Dziękuję z ewentualną odpowiedź.

Stąd należy porównywać nie tylko paroprzepuszczalność, ale także żądać danych w jakich warunkach była badana.

Np. ta sama folia Roofshield Super prod. Proctor ma podawaną podwójną paroprzepuszczalność - 2400 i 5000, przy czym dla pierwszej danej badania wykonywano w temperaturze 23 stopni C i wilgotności 75%, a dla drugiej odpowiednio 42 stopni C i 85% wilgotności.