marekd 01.11.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 witajciezamierzam ocieplić dach wełną (grubość-20cm).w związku z tym mam pytanie,czy między wełną ułożoną między krokwiami a folią paroprzepuszczalną powinna być zostawiona szczelina do cyrkulacji powietrza,czy też wełna może się wręcz opierać na folii.i jeszce jedno pytanie -jeśli taka szcelina ma być to jak szeroka ?pozdrawiam wszystkich forumowiczów..Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 01.11.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Jakie masz pokrycie dachu?Od tego zależy czy musiasz zachować szczelinę czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 01.11.2003 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Niezależnie od pokrycia dachu folia paroprzepuszczalna przepuszcza parę, a więc szczelina nie jest potrzebna. Szczelinę stosuje się pomiędzy wełną i nieprzepuszczającą pary przegrodą (np. deskowanie z papą).DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 01.11.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Jednak jeżeli jest pokrycie dachu z desek czy płyty drewnopochodnej, nie jest wymagana folia paroprzepuszczalna. Wymagana jest natomiast szczelina dla wyprowadzenia wilgoci i nagrzanego latem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekd 01.11.2003 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 dziękiza odpowiedzimam dachówkę cementową,jak już napisałem folię paroprzepuszczalnąpozdr.Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 01.11.2003 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Jeżeli masz dachówkę, a pod nią folię wysokoparoprzepuszczalną, ale naprawdę wysokoparoprzepuszczalną, to nie jest wymagana szczelina wentylacyjna.Jeżeli natomiast folia nie jest wysokoparoprzepuszczalna - zachowaj pustę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 01.11.2003 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Co to jest wełna "naprawdę wysokoprzepuszczalna"?Para wodna z wełny musi ujść albo przez folię paroprzepuszczalną, albo przez szczelinę powietrzną. W twoim przypadku ujdzie przez folię więc szzelina nie jest potrzebna.Jeśli już pytasz jak to się robi to rozpina się sznurki pomiędzy krokwiami i na nich opiera się wełnę.Ja w swoim przypadku (pełne deskowanie) zrobię to prościej przybijając od spodu łaty na deskowaniu wzdłóz krokwi i wełnę do nich dosunę.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 02.11.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Jak dokładnie przeczytasz to pisałem o "folii wysokoparoprzepuszczalnej, a nie "wełnie". A to, jak mi się wydaje, duża różnica.Chodzi mi o folie mające właściwość paroprzepuszczalności w granicach 3.000 i więcej g/m2/24g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 02.11.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Jak dokładnie przeczytasz to pisałem o "folii wysokoparoprzepuszczalnej, a nie "wełnie". A to, jak mi się wydaje, duża różnica. Chodzi mi o folie mające właściwość paroprzepuszczalności w granicach 3.000 i więcej g/m2/24g. Panie Wojciechu, tak się zastanawiam czy folia o paroprzepuszczalności 1300 to już naprawdę wysokoparoprzep... czy jeszcze nie ? A swoją drogą to proszę mi podać nazwę folii o realnej parop... w wysokości 3000 ! Dziękuję z ewentualną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 02.11.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Z tego co wiem, to 1300 i 3000 mogą być równe sobie - wszystko zależy od metody badania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 02.11.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Stąd należy porównywać nie tylko paroprzepuszczalność, ale także żądać danych w jakich warunkach była badana.Np. ta sama folia Roofshield Super prod. Proctor ma podawaną podwójną paroprzepuszczalność - 2400 i 5000, przy czym dla pierwszej danej badania wykonywano w temperaturze 23 stopni C i wilgotności 75%, a dla drugiej odpowiednio 42 stopni C i 85% wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 03.11.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Panie Wojciechu, to nawiazujac do Pana ostatniej wypowiedzi, ktore warunki nalezy brac pod uwage, kiedy klasyfikujemy dana folie do klasy wysokoparoprzepuszczalnych. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 03.11.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Sądzę, iz uwzględniając nasz klimat, dla nas ważniejsza jest ta pierwsza wartość - wykonywana w temperaturze 23 stopni C i wilgotnosci 75%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts