Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na skarpie - komentarze

Recommended Posts

Maja, czy u was tez takie straszne ulewy? Oglądalam film, ze w WB powodzie...

Niestety u nas tez jest fatalna pogoda. Poludniowa i zachodnia czesc kraju jest zalana....straszne: na miesiac przed Gwiazdka ludzie maja teraz pozalewane domy. Setki ludzi ewakuowanych. Cork, piekne masto - w polowie jest zalane. Strasznie sie patrzy na zdjecia w TV. W UK slyszalam na SkyNews, ze tez jest zle - tam nawet ludzie pogineli przez powodzie.

Nas w Dublinie ominelo...jestesmy pozalewani tu i owdzie, ale to sa raczej bajorka na ulicach - nie takie straszne :wink: jak maja ludzie w Cork, Galway czy w Ballinasloe i Athlone, gzdie tam cale osiedla sa zalane.....

Ale to wichury...ja mieszkam na poludniu Dublina, kolo gor...drzew polamanych jest sporo...dmucha jak cholerka...doslownie wyrywa wlosy z glowy razem ze wsowkami...ciesze sie, ze nie musze teraz nigdzie leciec, bo takie turbulencje raczej ciezko znosze :roll: :roll:

Straszny wiatr...takego ciezkiego to nie pamietam juz od dluzszego czasu... :roll: :roll:

Podobno jutro i we wtorek ma jeszcze mocniej padac :roll: :roll:

hmmm :-?

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze i nikt więcej nei ucierpi. Takie wichry i ulewy bywają neibezpieczne. Ostatnei oberwanie chmury, jakie przezylismy w 3mieście mam gdzieś na fotkach w dzienniku, ale to było lokalne, bez poważniejszych szkód. Cieszę się, ze dom buduję na górce, choć do garażu moze mi się wody i tak nalać.

Tam bardziej ryzykowne jest sąsiedztwo starodrzewu... ...muszę pomyśleć o wycięciu podsychających topoli na dzialce... :-?

Jeszcze mnie tu nie było! :oops: A szkoda, bo strasznie fajnie! piękny widok, a i dom ciekawie się zapowiada. I to budowanie na odległość, jakie tempo!

Urzekła mnie ta romantyczna historia związana z mężem... A czy miejscowośc nie przypadkiem na G.? Może podobna...

Trzymam kciuki, żeby wszystko szło po Twojej myśli i będę częśćiej wpadać.

Hej Mazo witam w moich piaskowych progach i zapraszam czesciej :wink:

Tempo budowy moge tylko zawdzieczyc Kuzynowi, ktory nad wszystkim czuwa i sam podciagnie rekawy, gdy potrzeba :lol: Bez zaufanej rodziny raczej by mi tak szybko i sprawnie nic nie szlo :lol: :lol: tym bardziej ze dzieli nas spora odleglosc od Kaszub :wink:

Te widoki...czasami jak mam zwatpienie czy ta cala inwestycja ma sens, to ogladam sobie zdjecie widoku z balkonu i znowu wiem, ze warto :lol: :lol:

Nazwe miejscowosci wysylam na PW - nie nie ma literki "g" w nazwie :lol:

Pozdrowienia,

Maja

Mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze i nikt więcej nei ucierpi. Takie wichry i ulewy bywają neibezpieczne. Ostatnei oberwanie chmury, jakie przezylismy w 3mieście mam gdzieś na fotkach w dzienniku, ale to było lokalne, bez poważniejszych szkód. Cieszę się, ze dom buduję na górce, choć do garażu moze mi się wody i tak nalać.

Tam bardziej ryzykowne jest sąsiedztwo starodrzewu... ...muszę pomyśleć o wycięciu podsychających topoli na dzialce... :-?

Dlatego ja sie pozbylam brzozy na naszej skarpie. Bym trzesla portkami za kazdym razem, gdybym czytala o wiatrach na Kaszubach... :lol: :lol: ona na prawde byla przerazajaco blisko domu i moze jak nie szkoda mi tak bylo starego kempingu to teraz za nowym domem to bym sie chyba zaplakala nanasmierc :wink: , gdyby mi go uszkodzila :wink:

Topolami sie zajmij, bo mozesz raz miec wcale nie tak wesolo przez nie :roll:

A ja mam jeszcze pytanie: jaka jest wysokość tego okna na ścianie obok drzwi wejściowych i na jakiej jest wysokości (widać coś przez nie? :wink: )? Właśnie przechodzę okienną bezdecyzyjność w sprawie podobnego i może w związku z tym poproszę o wizytę u mnie i oddanie swego głosu na jakąś wersję? No właśnie: proszę i zapraszam :lol:

Okno jest wysokie na 60 cm i zaczyna sie na 100 cm od poziomu podlogi. Zaprojektowane jest tak by bylo troche nad poziomem szafek - bedzie pomiedzy szafkami stojacymi pod nim a wiszacymi nad nim. Widac przez nie wszystko - to jest normalne okno. W planach bylo tak, ze tam gdzie ludzie klada kafle pomiedzy szafkami w kuchni, to ja bede miala okno.

Poszukam czy mam jakies zdjecia blizej z tym oknem i Ci wkleje :wink:

Kiedys bylam u Ciebie gdy szukalas jakiegos rozwiazania na zaluzje okienne :wink: Przyczlapie sie jeszcze raz...zapewne :wink:

Tutaj jeszcze przed wstawieniem okien i widok na sasiada po drugiej stronie drogi:

http://farm4.static.flickr.com/3333/3491218636_81c41d2996.jpg

Tutaj moszez zobaczyc w porownaniu z osoba gdzie jest okno. Dodaj jeszcze z 15/20 cm, ktore podniesie podloge przez wylewke i ogrzewanie podlogowe:

http://farm3.static.flickr.com/2492/4010557349_5835bb1749.jpg

Z kuchni bede widziec, gdy ktos jest przy drzwiach:

http://farm4.static.flickr.com/3173/4007473945_aaa3c409d1.jpg

Niestety nie pomyslalam, by zrobic zdjecie pogladowe ze srodka :roll: a na zewnatrz i tak jeszcze jest nie skonczone...tam bedzie nasypana ziemia i skarpa bedzie troche podniesiona, dlatego folia kubelkowa tam ciagle zwisa taka niezakonczona :wink:

Tutaj moj 12letni syn przy drzwiach i oknie. Tam tez bedzie jeszcze z 20/30 cm wyzej przy wejsciu jak bedziemy wiosna robic podejscie. na razie Remi stal na plaletach:

http://farm3.static.flickr.com/2604/4125194035_9c01b1b4f4.jpg

o takich:

http://farm3.static.flickr.com/2536/4010590227_ee5235c6c2.jpg

Mam nadzieje, ze chociaz troche Ci pomoglam :wink:

Maja

Okno jest wysokie na 60 cm i zaczyna sie na 100 cm od poziomu podlogi. Zaprojektowane jest tak by bylo troche nad poziomem szafek - bedzie pomiedzy szafkami stojacymi pod nim a wiszacymi nad nim. Widac przez nie wszystko - to jest normalne okno. W planach bylo tak, ze tam gdzie ludzie klada kafle pomiedzy szafkami w kuchni, to ja bede miala okno.

Poszukam czy mam jakies zdjecia blizej z tym oknem i Ci wkleje :wink:

Kiedys bylam u Ciebie gdy szukalas jakiegos rozwiazania na zaluzje okienne :wink: Przyczlapie sie jeszcze raz...zapewne :wink:

Dziękuję Ci bardzo! Pomogłaś mi, pomogłaś - na wizualizacjach nie widać, jakie okna będą w rzeczywistości, traz łatwiej będzie mi je sobie wyobrazić. Powtórzę się : piekny widok...

A Twoja wizytę u mnie pamiętam! :D Dzięki raz jeszcze!

Witaj Maju :D

Jak widać można budować nawet w zimie. Pogoda faktycznie dopisuje, z czego i ja się cieszę :) Ten pomysł z bramą bardzo fajny, ale jeśli granica wyszła w innym miejscu, to faktycznie lepiej od razu się do niej dostosować. A tuje..... posadzisz nowe :D

Hej Iwono, wlasnie sie bardzo zdziwilam z ta pogoda, bo w pazdzierniku ledwo udalo nam sie jedna sciane wytynkowac, bo wiecznie zimno bylo :lol: :lol: a tutaj Kuzyn mowi, ze mozna dalej w ziemi sie bawic...wiec bedziemy sie bawic - plot trzeba naprawic, chociaz od zewnatrz. ten miedzy nami a sasiadami zrobimy juz wiosna :wink:

U Ciebie widzialam...te widoki z okna...ach...Twoje tereny sa piekne...kiedys bedac nastolatka marzylo mi sie przeniesienie sie na Nizine Klodzka....a wyladowalam zupelnie gdzie indziej :lol: :lol:

Hej, Maja! Tez budowałam w zimie, bo byl SSZ. Koza budowlana i ok!

Hej Sure my tez bedziemy mieli koze...i kominek :wink:

Plan na wnetrza zima to byl. Mysmy tylko nie planowali juz niczego na zewnatrz robic, a tu taka niespodzianka :wink:

kominek juz zamowiony - depozyt dany. Tylko czekamy na pana od ogrzewania, by rurki od podlogowki zalozyl. Wtedy beda wylewki, czekanie by wyschlo i bedzie mozna ruszyc z ocieplaniem poddasza, plyty g-k gdzie trzeba.....i powoli juz kafle i reszta...w sierpniu planuje wakacje :wink:

Malgos, pracuje zawziecie :wink: koniec roku wiec trzeba niektore rzeczy wypchnacw robocie bo terminy gonia. Takze w szkole mam pewien projekt do skonczenia i tak sobie nie mam czasu....wiem niemozliwe, ale prawdziwe :wink:

Ah!! ze na stare lata zachcialo mi sie studiowac....ale tak jest jak czlowiekowi czasami ambicje mozg zjadaja :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

Cześć Majeczka :D

ale galopem idziecie :o Lada chwila bedzie gong na koniec akcji "budowa' :D

i łączę się w bólu studiowania na "stare lata" :lol: :lol:

hej Malka, szybciej to bedzie gong z banku, ze kasa sie skonczyla :lol: :lol: :lol: :lol:

chcialabym miec jedna lazienke skonczona i jakas podloge, by lozko dmuchane rozlozyc i bede szczesliwa...w srodku nie musi byc na tip-top skonczone od razu :lol: :lol:

Studiowanie...zostalo mi 8 miesiecy i bedzie koniec :lol: :lol: :lol: Jednak robienie jeszcze raz 4 lat to byl zwariowany pomysl z mojej strony :lol: :lol:

i budowanie....i paca na caly etat...i maz...i dwojka dzieci...a ja jedyny 155 cm wzrostu mam :lol: :lol: :lol: :lol: za mala na to wszystko jestem: zaczynam wysiadac :lol: :lol: :lol: i czasu mi brakuje :lol: :lol:

łazienki i podłoga będzie wcześniej niż studia skończysz :lol: :lol:

tez uważam to za wariactwo, ale robienie kolejne 10 lat czegoś co mnie wykańczło psychicznie, było jeszcze większym wariactwem - teraz wiem po co to robię i przychodzi mi z łatwością :D mnie zostało 7 miesiecy :D