Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na skarpie - komentarze

Recommended Posts

Mlodszy by Ci nie pozwolil:D:D Rozumie bestia dosyc duzo po polsku, ale odpowiada tylko po angielsku...z sensem, ale po angielsku....jak Mu sie nie chce lub gdy ma zly dzien, to tylko rzuci, ze cie nie rozumie i zasuwa dalej po angielsku....jak Go wkurze to mi irlandzkim zaczyna zajezdzac...a to juz wtedy smieszne dla mnie nie jest, bo ja znam tylko pare slow...

takie rzeczy jak posprzataj swoj pokoj to trzeba powtarzac po polsku i po angielsku w tym samym czasie, bo wtedy ma kompletna blokade na jezyk polski;) tzw. rozumienie wyrywkowe

Przyslij go do mnie na nauke polskiego. ;)

Ja się dałam poderwać mojemu mężowi jeszcze jako nastolatka...:oops::-P I od tego dnia jesteśmy razem :D

Rocznicy ślubu nie obchodzimy - czasem ktoś dzwoni z życzeniami, a tu konsternacja - z jakiej to okazji? - bo naszą rocznicą jest dzień poznania się ;):cool:

My tez tak mamy.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się dałam poderwać mojemu mężowi jeszcze jako nastolatka...:oops::-P I od tego dnia jesteśmy razem :D

Rocznicy ślubu nie obchodzimy - czasem ktoś dzwoni z życzeniami, a tu konsternacja - z jakiej to okazji? - bo naszą rocznicą jest dzień poznania się ;):cool:

ja bylam niepowazna dwudziestka:D ale my obchodzimy rocznice bo.......

A my mamy rocznicę ślubu i rocznicę poznania w jednym dniu :) Tak sobie wymyśliliśmy, a co! :) Rocznica poznania 12, a ślubu 7, za niecały miesiąc.

Spóźnione życzenia, Maju!

....my mamy tak samo:D pobralismy sie dokladnie w ten sam dzien w ktorym sie poznalismy tylko.... 3 lata pozniej!

Tak samo sie nam zgralo jak i Wam!!

Dzieki za zyczenia:D

Przyslij go do mnie na nauke polskiego. ;)

.

Czasami mysle o jakis obozach jezykowych dla chlopakow w Polsce....wydaje mi sie ze jest dziura na rynku;) jest sporo obozow dla dzieci Polonii, ale z zalozeniem, ze jezyk polski jest ich pierwszym jezykiem...na razie znalazlam tylko jeden (szukalam przez internet) oboz dla nastolatow w Jurze, gdzie przyjmuja dzieci z angielskim jako pierwszym jezykiem i ucza czytania i pisania po polsku w zaleznosci od stopnia znajomosci jezyka przez dziecko...ale mlody ma dopiero 9 lat, wiec sie nie zalapuje, a starszy dopiero dorasta do wieku kwalifikujacego...na razie Remi (starszy) czyta Sienkiewicza po polsku i ksiazka po angielsku lezy otwatra obok, jak sobie nie radzi ze zrozumieniem...niestety repertuar mamy ograniczony, bo niewielu polskich autorow jest dostepnych na Amazonie po angielsku.

ee... tego polecenia młodzież nie rozumie w żadnym języku... ;)

To wiem:D ale chcesz dostac prezent jest bardzo latwo zrozumiec:D:D

Na ujocie maja takie kursy letnie, ale one sa dosc zaawansowane. Moi uczniowie najczesciej jezdzili do szkoly pt. Prolog w Krakowie. A ksiazek na Amazonie jest troche, ale raczej z bardziej wspolczesnej literatury niz Sienkiewicz (ktorego osobiscie nie trawie i nie mialabym sumienia kazac dziecku go czytac. ;)).

Maju - wyczytałam u Ciebie w dzienniku, że za drzwi wejściowe zapłaciliście 6,5 tysiąca - też chciałabym Adeco, ale nie chcę tyle wydać. Były jakieś tańsze? :) I czy brałaś pod uwagę jakąś inną firmę? Ja tyle się wczoraj naszukałam, że aż mi się śniły te drzwi :) Najprosciej drewniane, ale boję się kłopotów z nimi, a metalowe to w większości wiesz jakie... Co robić??? :) :) :)

Maju - wyczytałam u Ciebie w dzienniku, że za drzwi wejściowe zapłaciliście 6,5 tysiąca - też chciałabym Adeco, ale nie chcę tyle wydać. Były jakieś tańsze? :) I czy brałaś pod uwagę jakąś inną firmę? Ja tyle się wczoraj naszukałam, że aż mi się śniły te drzwi :) Najprosciej drewniane, ale boję się kłopotów z nimi, a metalowe to w większości wiesz jakie... Co robić??? :) :) :)

Mazo - tak bardzo cena sie nie sugeruj, bo mozna miec Adeco i za 4, 5 tysiaca....nasze sa nietypowe, bo wysokie (chyba wyzsze o 30 cm - juz teraz nie pamietam) i szersze na 10 cm, a za to byla doplata. Cena calkowita byla 6050 PLN z montazem. Takze pochwyt jest w tej cenie, a on tez troche kosztawal - 700 PLN. Takze mamy poszerzenie na dole, by nie bylo mostku termicznego oraz zawiasy anywlamaniowe Hana i inne pierdoliki, ...a i szybka w srodku tez nie byla standardowa.....jezeli masz drzwi wymiarowe i zrezygnujesz z pewnych bajerow to na pewno mniej zaplacisz....

Ja swoich drzwi nie szukalam gdzie indziej - sa zrobione przez ta sama firme, ktora robila nam okna - sa dobrymi fachwcami u nas, takze zalezalo mi na profilach Kommerlinga, bo byly przetestowane w domu u Babci i sprawdzaly sie znakomicie....zaufalam im z wszystkimi oknami balkonowymi to czemu nie mialabym zaufac z drzwiami zewnetrznymi....dodatkowo, ja nie mam szansy latac po okolicznych firmach i sprawdzac....bardzo duzo radzili i sami zadbali o rzeczy o ktorych ja nawet nie pomyslalam, ze moga istniec....jakby chociaz te poszerzenia przy wszystkich oknach balkonowych i drzwiach zewnetrznych...

patrzac w necie zaplacilam normalna cene za moje drzwi...ani za duzo ani specjalnie okazyjnie...

Maja

Na ujocie maja takie kursy letnie, ale one sa dosc zaawansowane. Moi uczniowie najczesciej jezdzili do szkoly pt. Prolog w Krakowie. A ksiazek na Amazonie jest troche, ale raczej z bardziej wspolczesnej literatury niz Sienkiewicz (ktorego osobiscie nie trawie i nie mialabym sumienia kazac dziecku go czytac. ;)).

;)

ja tam lubie Sienkiewicza, a Pan Wolodyjowski jest bardziej strawny dla 13letniego chlopca niz Mrozek....na to przyjdzie czas pozniej;)

Niestety dla dzieci nie ma zbyt duzo tlumaczen naszej literatury....a z bajkami to juz jest kaszana...:rolleyes::rolleyes:

Dziekuję Maju! Pocieszyłaś mnie trochę, chociaż wiem, że przy ostatecznym wyborze człowiek i tak decyduje się na te rożne dodatkowe rzeczy...

to poszerzenie pod drzwiami to na pewno warto miec, ale jak zrezygnujesz z podchwytu i dasz standardowa szybe (nasza byla dobrana do wzoru szyby w lazience, zeby bylo tak samo) ...takze jestes jeszcze w stanie ceglanym;) wiec w razie czego mozesz kontrolowac wielkosc drzwi, by za duzo nie zaplacic...nasze sa z drewnopodobnego pvc..tego samego co okna...jezeli dasz biale, to tez bedzie taniej...

nie rezygnuj, az dostaniesz wycene;)

Tak, o poszerzeniu to wiem, nasze drzwi mają być szare jak okna, ale na stronie adeco nasz szary jest jako standardowy, ale kto go tam wie... A klamkę chcę i tak zwykłą, jakoś nie lubię tych podchwytów. Muszę znaleźć jakąś sensowną firmę w Poznaniu. A jak nie takie - pozostają drewniane - tu ogromny wybór.

Mój z przodu ma około 40, w tym brama przesuwna i bramka, obudowa śmietnika. Ale to inna technologia, nie wiem, czy można porównywać? :rolleyes:

:):)

masz racje i lepiej zebym tego nie robila, bo chyba w glowe dostane...:rolleyes: zrobione zaplacone...zapomniane....wlasnie...gdzie jest moja brama??? musze sie zapytac Kuzyna...:rolleyes:

Famelio, zdjec niestety nowych nie mam zadnych, a powinny wykanczac sie balkony i brama z furtka dojsc. I to na razie by bylo tyle z postepow, bo juz nie mam kasy. Wiem, ze w tym roku dom nie bedzie skonczony. Musze tylko podlaczyc gaz i prad jesienia, by zima mozna bylo grzac i wlaczyc alarm na domu.... bede ruszac zapewne wiosna z nowymi pierdolami, jak uzbieram troche kasy i przestane marnowac moj urlop wypoczynkowy na uczelnie:rolleyes: by moc przyjechac na Kaszuby i rozejrzec sie i pomacac rozne kuchnie i inne lampy, szafki, kontakty....

A moj ogrod wyglada tak:

23052009%28003%29..jpgDSC04374..jpg13122009(004)..jpg

:D:D

i ma marne szanse na jakakolwiek poprawe w tym roku....:(