Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na skarpie - komentarze

Recommended Posts

Ale ja o obecnym mówię ;) :oops:

o tym?

ddd 004..jpg

sledczy wyborowy jestes;)

to zwykly ogordek osiedlowy jakich tutaj wiele. Jak sie wpraowadzilismy to byla trawa i krzaczory i 5 lat temu Pan Maz sie wzial i sobie zaprojektowal i wykonal;) Deski sa ryflowane ale ze za bardzo nie sa zadbane to juz po nich wiek widac....mam obiecane ze w tym roku zostana zakonserwowane. Napstrykam zdjec i wkleje...

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest bardzo udany przykład miejskiego ogródka, bardzo mi się podoba! :)

Dziekuje za pochwaly w imieniu Pana Meza, bo to Jego zasluga:). Wikline musielismy 2 lata temy przybic mocniej jeszcze ta poprzeczna deseczka, bo takie straszne wiatry u nas byly, ze oderwaly ja od muru.... tez widac, ze w prawym rogu, gdzie jest ta mala palma nowozelandzka, to kiedys byla piaskownica, jak dzieci byly mniejsze;) teraz drzewko znalazlo sobie w niej miejsce z jakims tam zielskiem plozacym...

Aa, to Panu Mężowi przekaż moje wyrazy uznania! :)

Mój PM się aż tak w ogrodzie nie udziela, bo zapracowany. Zresztą ja na razie chętnie wszystko robię, jeśli daje rady/// ;)

A czy to pnącze na murze to jakiś bluszcz? Irgę już znam, no i palny (ale u nas się tego "zgapić" nie da), co jest poza tym?

Aa, to Panu Mężowi przekaż moje wyrazy uznania! :)

Mój PM się aż tak w ogrodzie nie udziela, bo zapracowany. Zresztą ja na razie chętnie wszystko robię, jeśli daje rady/// ;)

A czy to pnącze na murze to jakiś bluszcz? Irgę już znam, no i palny (ale u nas się tego "zgapić" nie da), co jest poza tym?

Dziekuje bardzo, bardzo;)

bluszcz? nie wiem...na ktorym zdjeciu, bo mi sie wydaje ze nie mamy bluszczu...jezeli to przez przypadek;) u mnie ogrodek to meza domena, to jest jego odregowanie sie na prace....nie przeszkadzam Mu w tym;)

właśnie na tym, co się tam pnie?

tam sie nic nie pnie:)

po lewej stronie zdjecia jest bambus, w srodku (w paskownicy;)) stoi mala palma nowozelandzka, a po prawej stronie zdjecia sa krzaki. Te krzaki to griselinia - tutaj bardzo popularne jako zywoploty, maja wiecznie zielone, miesiste liscie. Dosyc geste na zywoplot. czy to masz na mysli?

te krzaki bardziej przypominaja mi wiekszy bukszpan:

http://www.aphotoflora.com/DevonandCornwall/Griselinia%20littoralis05-05-05.jpg

lurowisnia chyba jest bardziej rzadka i ma takze czerwone listki...

http://www.ashridgetrees.co.uk/Griselinia-littoralis-New-Zealand-Privet

nasze sa na pewno co najmniej 15 letnie....super odgradzaja, tez mamy w ogrodzie przed domem.

Rasiu, nie wiem - dlatego podgladam Twoje trawiaste wariacje;)

Tutaj bambus rosnie bez problemu, ale nie wiem jak by on zachowywal sie na skarpie, bo tam jest piaszczysto, latem sucho a zima zamarzajaco. W Irlandii ma ziemie torfowa i mokro prawie przez caly czas bez wielkich okresow suszy czy lodowcowych jak w Polsce;)

...ale to problem na przyszly rok :cool:

Rasiu, nie wiem - dlatego podgladam Twoje trawiaste wariacje;)

Tutaj bambus rosnie bez problemu, ale nie wiem jak by on zachowywal sie na skarpie, bo tam jest piaszczysto, latem sucho a zima zamarzajaco. W Irlandii ma ziemie torfowa i mokro prawie przez caly czas bez wielkich okresow suszy czy lodowcowych jak w Polsce;)

...ale to problem na przyszly rok :cool:

Z moich tegorocznych obserwacji...: trawy rosną wszędzie, na mokrym i na suchym... nawet lekko przysuszone wyglądają super! Gatunków jest aż za dużo...:rolleyes:... no i jest kilka odmian dobrze rosnących i zimujących bambusów... podobno... jeszcze ich w swoim ogrodzie nie mam...;)