Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na skarpie - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć po Świętach

zagospodarowanie terenu to nie taka polna sprawa. Może poczekać.

A zastanawiałaś się nad powietrzną pompą ciepła? Nie ma Was cały rok - przyjeżdżacie głównie na wakacje - może by wystarczyła na utrzymanie temperatury zimowej? Nie wiem co prawda jakie są jej koszty, ale chyba grzanie nią zimą będzie tańsze od gazu? A Was zimą nie ma prawda?

Bo podłączenie gazu rzeczywiście sporo...

pozdrawiam po Świętach :)

Hej Alicjo!

Niestety pompa ciepla u nas odpada ze wzgledu na bardzo mala powierzchnie dzialki i duzy spad terenu...nie byloby gdzie zakopac instalacji na terenie dzialki i nie byloby gdzie tego ustrojstwa trzymac w domu. Gaz jest dobrym rozwiazaniem - zima bedzie sie tylko utrzymywalo temperature dodatnia, by nic nie zamarzlo, a latem dawal nam ciepla wode. Pompa ciepla tez wymaga duzych nakladow finansowych - w naszym przypadku mimo wszystko gaz bedzie tansza opcja dlugoterminowo. My zima nie musimy miec 21 stopni w domu - tylko czasami, gdy zdecydujemy sie na wakacje zimowe.

Damy jakos rade...trzeba;) A na temat rachunkow musze sobie troche pomarudzic - pomaga mojemu cisnieniu jak sobie ulze;) Po prostu to co mam odlozone i chcialam przeznaczyc na kible, prysznice itp, pojdze do gazownikow....kible beda za rok w takim ukladzie:) wazne, ze bedzie gaz i ta forma cywilizacji. Plastikowe wiaderko zamiast miski ceramicznej tez jest jakas namiastka cywilizacji:D:D:D

Maja

Hej Alicjo!

Niestety pompa ciepla u nas odpada ze wzgledu na bardzo mala powierzchnie dzialki i duzy spad terenu...nie byloby gdzie zakopac instalacji na terenie dzialki i nie byloby gdzie tego ustrojstwa trzymac w domu. Gaz jest dobrym rozwiazaniem - zima bedzie sie tylko utrzymywalo temperature dodatnia, by nic nie zamarzlo, a latem dawal nam ciepla wode. Pompa ciepla tez wymaga duzych nakladow finansowych - w naszym przypadku mimo wszystko gaz bedzie tansza opcja dlugoterminowo. My zima nie musimy miec 21 stopni w domu - tylko czasami, gdy zdecydujemy sie na wakacje zimowe.

Damy jakos rade...trzeba;) A na temat rachunkow musze sobie troche pomarudzic - pomaga mojemu cisnieniu jak sobie ulze;) Po prostu to co mam odlozone i chcialam przeznaczyc na kible, prysznice itp, pojdze do gazownikow....kible beda za rok w takim ukladzie:) wazne, ze bedzie gaz i ta forma cywilizacji. Plastikowe wiaderko zamiast miski ceramicznej tez jest jakas namiastka cywilizacji:D:D:D

Maja

Myślałam o pompie powietrze -woda czy jakoś tak (nie znam się na nich bo u nas by nie wystarczała). Ale masz rację, jakaś cywilizacja jest nam potrzebna :-). Ja z kolei będę inwestowała w pompę ciepła z gruntowym źródłem ciepła. I też psioczę na cenę. Ale pocieszam się, że będę miała prawie za darmo ciepło w domu (prawie !!!).

Pozdrawiam

Cześć Maja :)

Wiem, że masz już skrystalizowany ten gaz, ale wtrącę swoje pięć groszy odnośnie takiej pompy ciepła, o której pisała adk, gdyż sama taką planuję.

U nas będzie najprawdopodobniej układ kominek z płaszczem + pompa, ale na takie potrzeby jak Wasze na pewno by wystarczyła sama pc. Taka o jakiej my myślimy kosztuje ok 15 tys. I zajmuje bardzo mało miejsca - tyle co piec gazowy + wentylatorek na zewnątrz.

mayadaski, no ceny spore, ale pomyśl, jakby póżniej było pięknie z takim wykończeniem skarpy i tarasem. Cóz wydaje mi się, ze może obcy ktoś, wykonalby taniej. Z rodziną nie zawsze wychodzi sie dobrze.

Pewnie, ze bardzo chcialabym miec ten wykonczony, pieky taras;)...tylko jak to mawiala moja Babcia: kupil by wies tylko pieniadze gdzies..:D:D

Cześć Maja :)

Wiem, że masz już skrystalizowany ten gaz, ale wtrącę swoje pięć groszy odnośnie takiej pompy ciepła, o której pisała adk, gdyż sama taką planuję.

U nas będzie najprawdopodobniej układ kominek z płaszczem + pompa, ale na takie potrzeby jak Wasze na pewno by wystarczyła sama pc. Taka o jakiej my myślimy kosztuje ok 15 tys. I zajmuje bardzo mało miejsca - tyle co piec gazowy + wentylatorek na zewnątrz.

Hej Milku, pewnie, ze pompa ciepla to tez fajna rzecz, tylko ze mysmy od poczatku nie mieli na nia warunkow. nasza dzialka to 300 metrow z tego 80% to spad okolo 35 stopniowy....tu nawet nie chodzi o to, w ktorym kacie domu ja upchac...nie byloby gdzie zakopac rur do odzyskiwania ciepla z ziemi.....albo i tak bylaby to reczna kopanina, bo zaden sprzet koparkowy ciezki nie jest wstanie do nas wiejchac....wiec tez koszty robocizny bylyby wysokie.

U nas niestety wszelkie koszty rozbijaja sie przez uksztaltowanie terenu i mala dzialke. Gdybysmy moze mieli 3 tysiace metrow, a nie trzysta to jakas kopara by wjechala i mozna by bylo ja jakos zabezpieczyc, czy nawet gdyby sie osunela to w dol naszej dzialki, to nie byloby wiekszych problemow tylko sprzetu zal. My niestety mamy tylko 300 metrow, wiec jest obawa, ze maly odchyl o pol metra i kopara laduje u sasiadow....a to nie byloby smieszne;)

Ale za to czekam na moja nagrode.....usiasc na balkonie i podziwiac jezioro i zaglowki...i migotanie swiatel w oddali wieczorem;)

Wiem, że jesteś już przekonana do gazu. I OK. Ja tylko chciałam sprostować, bo się chyba cały czas nie rozumiemy. Pompa ciepła na powietrze nie potrzebuje mieć nic zakopanego w ziemi. Stoi sobie taka maszyna obok domu i nawet nie jest duża. Gdyby mój dom miał mniejszy metraż to właśnie taką bym kupiła, a nie tą z gruntowym wymiennikiem ciepła. Bo ta na powietrze jest 100 razy tańsza :-) widziałam ceny nawet 10000. Nie namawiam tylko wyjaśniam :-), bo chyba wynikło nieporozumienie.

Maya cena to jakis kosmos, z tego co pamietam gazownia robi wcinke do granicy dzialki, ta cena 5tys to za przylacze na twojej dzialce??? u nas to byl koszt 2tys max, poszukaj jakiejs innej firmy z uprawnieniami do podlaczenia gazu niech ci wycenia

Podpisuję się pod tym co adk napisała o pc powietrznej. Taki model jak my planujemy składa się z dwóch części - jednostki zewnętrznej i wewnętrznej. Ta pierwsza wygląda jak klimatyzator i prawdopodobnie będzie u nas wisiała na ścianie, a jedn. wewnętrzna ma wielkość pieca gazowego. I to wszystko - nie ma kolektora ziemnego, bo taka pompa ciepło czerpie z powietrza. Jako dodatkowe źródło ciepła do grzania w okresach przejściowych (zimą nie pociągnęłaby jako jedyne źródło do normalengo grzania, ale jako podtrzymanie dodatniej temp na pewno) - i oczywiście do grzania wody - jest całkiem fajnym rozwiązaniem w dość rozsądnej cenie.

Wiem, że jesteś już przekonana do gazu. I OK. Ja tylko chciałam sprostować, bo się chyba cały czas nie rozumiemy. Pompa ciepła na powietrze nie potrzebuje mieć nic zakopanego w ziemi. Stoi sobie taka maszyna obok domu i nawet nie jest duża. Gdyby mój dom miał mniejszy metraż to właśnie taką bym kupiła, a nie tą z gruntowym wymiennikiem ciepła. Bo ta na powietrze jest 100 razy tańsza :-) widziałam ceny nawet 10000. Nie namawiam tylko wyjaśniam :-), bo chyba wynikło nieporozumienie.

Podpisuję się pod tym co adk napisała o pc powietrznej. Taki model jak my planujemy składa się z dwóch części - jednostki zewnętrznej i wewnętrznej. Ta pierwsza wygląda jak klimatyzator i prawdopodobnie będzie u nas wisiała na ścianie, a jedn. wewnętrzna ma wielkość pieca gazowego. I to wszystko - nie ma kolektora ziemnego, bo taka pompa ciepło czerpie z powietrza. Jako dodatkowe źródło ciepła do grzania w okresach przejściowych (zimą nie pociągnęłaby jako jedyne źródło do normalengo grzania, ale jako podtrzymanie dodatniej temp na pewno) - i oczywiście do grzania wody - jest całkiem fajnym rozwiązaniem w dość rozsądnej cenie.

Faktycznie, co piszecie dziewczyny jest nawet interesujacym urzadzeniem. Niestety u nas juz za poznio. Piec gazowy juz wisi od ponad roku. I teraz tylko to przylaczenie....

Z drugiej strony Milku piszesz, ze taka pompa nie nadawalaby sie za bardzo jako jedyne zrodlo ciepla w domu. Tutaj wtedy mialabym problem, bo zadne codzienne palenie w kominku czy innym piecu w naszym przypadku nie wchodzi w gre. Piec gazowy jest naszym jedynym zrodlem ogrzewania.

Tez sie obawiam - znajac juz po dwoch latach budowy podejscie mojego Kuzyna - wyszukalby mi najdrozsza firme w okolicy by mi ta pompe podlaczyla.....

Maya cena to jakis kosmos, z tego co pamietam gazownia robi wcinke do granicy dzialki, ta cena 5tys to za przylacze na twojej dzialce??? u nas to byl koszt 2tys max, poszukaj jakiejs innej firmy z uprawnieniami do podlaczenia gazu niech ci wycenia

Zaczelam szukac. Pogrzebalam w internecie i spisalam pare adresow. Bede dzwonic do firm. Mam wrazenie, ze moj Kuzyn to tylko idze do jednej firmy z ktora sie zna i ma w doopie, ze sa drodzy....pzeciez nie od placi...