Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na skarpie - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Marto...i chyba tak zrobimy jak piszesz:D

Tylko caly czas zastanawiamy sie jak rozwiazac ta czesc tarasu, ktora bedzie najdalej od domu...jak ja zakotwiczyc w powietrzu;)

mysle moze o czyms takim tylko ze na mniejsza skale:

3.jpg

dom-z-basenem-3.jpg

nierownosc terenu bysmy zamaskowali jakimis slupkami...tylko zeby one sie nie osuwaly razem ze skarpa....trzeba popracowac mocno nad zabezpieczeniem skarpy:bash:

Mayu pieknie u Ciebie juz .... jak domek z tynkiem to tak inaczej sie wszystko prezentuje .... barierki przy oknach super :) podziwiam Twoja " odwage " bo jak patrze na Twoj domek to mnie zachwyca i zarazem przeraza mysl o zamieszkaniu w nim ...... TA SKARPA !!!!!!! ( piekna i dzika ) :eek:.

Pozdrawiam :)

Hej Edyto...noooo skarpa jest:D, ale o dom to sie nie martwie. Wytrzymalsmy w drewnianym kempingu przez tyle lat to i normalny dom powinien wytrzymac:D:D Jak juz zagospodarujemy skarpe to bedzie fajnie....niedawno wspominalam czeresnie, ktora stala posrodku skarpy, a mysmy z kuzynka owoce z jej wierzcholka zrywaly...stojac na balkonie przy kempingu...to bylo jakies 25 lat temu....:D:cool:

powoli do celu;)

Mayu, jak dla mnie pierwsza inspiracja jest najlepsiejsza :). Betonowe podwaliny i na to drewno

...a skarpy ci nie zazdroszczę...sporo roboty jeszcze przed Wami.

jeśli możecie pozwolić sobie na kilka dni urlopu, to może powinnyście poszukać inspiracji wybierając się w nasze piękne góry. Tam przecież prawie wszystkie domy są na skarpach ;)

Hej Dzieczyny!

No niestety tak juz jest:D

Marto, Alicjo, moj Pan Maz mowi jak Wy...przyzwyczaje sie;)...rzuca tez argument, ze a co bedzie jak w czasie poprawiania schrzania jeszcze bardziej:D:D nie jest tak zle:D

Edyto, to moze dobrze dla Twoich budowniczych, ze jestes daleko?....maja z Toba latwiejsze zycie :D:D

Alunku....damy sobie rade ze skarpa...po woli do celu:D

Jak bylam na miejscu to sie wkurzalam...a teraz tesknie....i jak tu dogodzic;)

Ja tez mam skarpę - będę się wzorować :-). Co prawda nie tak wysoką, ale jednak.

Jednak będę unikała robienia ogrodu tarasowego. Będzie się osuwać i fatalnie się to kosi. Jak trzeba będzie to będą mury oporowe, ale mam nadzieję, że się uda bez.

Niestety u nas musza byc tarasy. Zeby sie nie osuwalo beda one wzmocnione. Przygotowanie na dole skarpy do najnizszego tarasu juz jest - tylko trzeba kupic podklady kolejowy, by je ulozyc pomiedzy betonowymi filarami. Inaczej z kosiarka u nas by trzebo bylo latac wertykalnie:lol2::lol2:

Super dziennik budowy :)

Mam pytanie dot. schodów, macie podpiwniczenie tak jak my. Czy zejście do piwnicy będziecie oddzielać jakimiś drzwiami i zabudowywać z boku (oddzielać od pierwszego biegu z parteru na poddasze) jakąś ścianką?

Hej Princeso, ciesze sie, ze Ci sie podoba.

My nie bedziemy niczego zabudowywac, bo u nas w "piwnicy" sa dwie sypialnie i lazienka, i chcemy by stanowily one czesc domu - nie bedziemy ich oddzielac. Nasza "piwnica" jest w ziemi tylko od strony wschodniej i czesciowo od strony poludniowej. Storna zachodnia i polnocna jest juz naziemna/parter i tam mamy wyjscie z obu sypialni, przez suwane drzwi do ogrodu. Dom jest jakby "wbity" jedna strona w skarpe:)

No wreszcie wiem o co biega z tymi podkładami kolejowymi. Bo ciągle nie wiedziałam gdzie Ty chcesz je dawać. Ciemna masa jestem - wiem.y się zorientuj czy je możesz wykorzystać, gdzieś (ale zabij nie pamiętam gdzie) natknęłam się na dyskusję, tym że jakiś nadzór czy cóś kazali rozebrać chyba schody z takich podkładów lub ścieżkę, bo to je jest zakwalifikowane do materiałów bud. w PL. Dawno dawno temu to było jak zaczynałam robić projekt ind. Interesowałam się wtedy czy takie podkłady nie wykorzystać jako ścieżki w ogrodzie, ale po natknięciu się na to zrezygnowałam. Nie pamiętam tylko gdzie to było... ale w necie znajdziesz wszystko :-)

• 5 weeks później...