madzia.a 11.02.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam! W niedługim czasie zamierzam, zakupić lcd 37 cali. chciałabym aby tv rzeczywiscie był dobry i z dobrej firmy. Co możecie mi doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 11.02.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Sharp LC-37XL8E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.02.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Sharp... Ciągle made in Japan Znakomicie sobie radzi zarówno z sygnałem HD jak i sygnałem analogowym, nawet kiepskiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riczard_nikson 11.02.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Sharp... Ciągle made in Japan Znakomicie sobie radzi zarówno z sygnałem HD jak i sygnałem analogowym, nawet kiepskiej jakości. Mylisz się. Większość telewizorów na polskim rynku pochodzi z fabryki Sharpa w Łysomicach pod Toruniem. Jedynie część modeli, głównie te z wyższej półki są produkowane w Japonii. Ja mam Sharp LC-46XL2E i mogę polecić. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.02.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Mylisz się. Większość telewizorów na polskim rynku pochodzi z fabryki Sharpa w Łysomicach pod Toruniem. Wiem co mówię Sharp Aquos 37 cali (LC-37XL8E) produkowany jest w Japonii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 11.02.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam.Czy produkowany w Polsce musi od razu oznaczać gorszy - nawet jeśli firmuje go ten sam koncern???Ja przymierzałem się do LC-37X20E, ale z uwagi na wchodzącą TV cyfrową DVB i MPEG-4 bardziej odpowiada mi LC-37DH65E (choć lepszy wygląd ma ten pierwszy) - jest już przystosowany już "cyfrówki" i nie trzeba będzie stosować dodatkowych dekoderów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.02.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam. Czy produkowany w Polsce musi od razu oznaczać gorszy - nawet jeśli firmuje go ten sam koncern??? Nie musi, ale często oznacza. A który to koncern w polsce produkuje to juz nie jest tak łatwo ustalić. Wiesz ile marek telewizorów LCD wychodzi z fabryki LG pod Mławą? Ja dokładnie nie wiem, ale wiem, że całkiem sporo i wiem ile dziennie z taśmy schodziło jak zaczynali a ile schodzi teraz. Ile czasu pracownik miał na taśmie na jeden element kiedyś a ile ma teraz. To musi się odbijać na jakości. Nie ma mocnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 11.02.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ja tu na forum widzę tendencję do zachwalania Sharpa, ew. Samsunga, a co powiecie na temat Philipsów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.a 11.02.2009 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 a może Sony Bravia- co o nim powiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 11.02.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 ile dziennie z taśmy schodziło jak zaczynali a ile schodzi teraz. Ile czasu pracownik miał na taśmie na jeden element kiedyś a ile ma teraz. To musi się odbijać na jakości. Nie ma mocnych. A jaki kraj może pozwolić sobie na "nieobniżanie" kosztów w dzisiejszych czasach? Nie twierdzę, że to dobra droga, ale przecież tak jest wszędzie - to właśnie pogoń za "kasą" Ja tu na forum widzę tendencję do zachwalania Sharpa, ew. Samsunga, a co powiecie na temat Philipsów? U mnie Philips odpadł ze względu na wygląd - jednak Samsungi czy Sharpy są ładniejsze, a przecież i TV musi się jakoś prezentować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 11.02.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ja mam Sony i bardzo sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 11.02.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ja tu na forum widzę tendencję do zachwalania Sharpa, ew. Samsunga, a co powiecie na temat Philipsów? U mnie Philips odpadł ze względu na wygląd - jednak Samsungi czy Sharpy są ładniejsze, a przecież i TV musi się jakoś prezentować. Pozdrawiam. OK. względy estetyczne też mają znaczenie. My akurat mamy juz drugi Philips i według mnie wygląda normalnie, jak TV Może ktoś się wypowie w kwestii technicznej - lepsze, gorsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 11.02.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Polecam Samsunga. Niestety w tym rozmiarze najlepsze co jest to LE37A686. Jeżeli wielkość można zwiększyć do 40" to wybór robi się znacznie większy i można kupić coś z serii 7 (LE40A786 - ma podświetlanie na LEDach) a nawet serii 8 (LE40A856). Jeżeli 37" Sony to tylko KDL-37V4500. Nie jest nawet zbyt drogi. Ale jako taki wybór też zaczyna się dopiero przy 40". Kupując telewizor LCD zwróć uwagę czy ma: Full HD inaczej 1080p (rozdzielczość 1 920 x 1 080), kontrast dynamiczny kilkadziesiąt tysięcy, jeżeli w przyszłości uwzględniasz odbiór TV z anten naziemnych bez dodatkowych urządzeń to musi mieć dekoder DVB-T z obsługą MPEG4, może przydać się też łącze USB aby móc podłączyć bezpośrednio np. pendriva ze zdjęciami. Przydać się także może bezprzewodowa łączność z innymi urządzeniami (np. z DVD) - brak kabli. Zwykłe LCD mają matryce podświetlane przez różnego rodzaju lampy, które tak naprawdę są specyficznymi jarzeniówkami (najczęściej 2 lub 4 sztuki które świecą się nawet gdy obraz wyświetlany jest czarny); w nowoczesnych telewizorach z górnej półki podświetlenie robi się z diod (LED) których jasnością można dynamicznie sterować, dzięki czemu czerń jest idealna, a telewizor pobiera mniej prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.a 12.02.2009 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 dziękuje za konkretną odpowiedź.sony KDL-37V4500 ma kontrast dynamiczny 22000:1 czy to nie jest mało?czy ten model lcd, posiada wszystkie te funkcje i parametry, o których napisałes powyżej? Czym różni się model KDL-37V4000 od KDL-37V4500? co oznacza tryb ramki w KDL-37V4500? "37-calowy (94 cm) telewizor LCD HD ready BRAVIA z technologią BRAVIA ENGINE 2 i trybem ramki na zdjęcia"http://www.sony.pl/product/t32-v-series/kdl-37v4500Czy on posiada "dziure" pod napisem "SONY? Śmiesznie to wygląda. Niestety mieszkam w bloku, pokój dzienny nie jest duży. Dlatego 40 cali to stanowczo za dużo, a 32 cale to chyba troszke mało...Dlatego odpowiednim rozmiarem jest 37. Powiedz mi co bardziej polecasz- Samsunga, czy Sony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.02.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ja tu na forum widzę tendencję do zachwalania Sharpa, ew. Samsunga, a co powiecie na temat Philipsów? Philipsa nie testowałam. Sprawdzałam tylko jak w moich warunkach radzi sobie Sharp, Toshiba i JVC i o nich się mogę wypowiadać. Philips nie miał wtedy modelu o odpowiadających mi parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 12.02.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Generalnie to jest tak (oczywiście to moje zdanie) że telewizory są napchane mnóstwem systemów i różnych mniej lub bardziej użytecznych gadżetów, których generalnie się nie wykorzystuje lub nie zauważa przy codziennym użytkowaniu. Bez większości z nich naprawdę można się obejść. Co do jakości obrazu to nawet do nie najlepszego można się przyzwyczaić i wtedy już nam nie przeszkadza. U siebie w domu mam jeszcze przyzwoitego kineskopowego Panasonica i naprawdę na co dzień nic w jakości obrazu mi nie przeszkadza (choć jak się przyjrzeć to delikatnie obraz drga). Mam też możliwość oglądania co prawda kilkuletniego ale z górnej półki LG oraz Samsunga serii 8 więc też z górnej półki. Oba są OK. Ale czasami obraz jest tak ostry, że wygląda jak w południowoamerykańskich serialach kręconych jakby kamerami wideo. Mi się to nie podoba i staram się wyłączać systemy odpowiadające za taką ostrość. Wszystko zależy do czego telewizor ma służyć, jaka ma być jego wielkość i ile możesz na niego wybrać. Jeżeli tylko do oglądania telewizji to nawet HD nie jest potrzebne. Jeżeli do tego dojdzie DVD to HD się przyda a szczególnie jeżeli ktoś chciałby pograć na konsoli. Podkreślam słowo przyda, nie jest konieczne i można się obejść. Tak samo jest z innymi "udogodnieniami". O przydatnych wg mnie rzeczach napisałem wyżej. Zwróć tylko uwagę aby czerń była czarna, bo to może przeszkadzać, szczególnie przy oglądaniu po ciemku. Najlepiej porównać kilka telewizorów w sklepie, bo parametry podawane przez producentów to najczęściej marketing. Spróbuj znaleźć kompetentnych sprzedawców i najpierw pooglądaj, nie decyduj się od razu, tym bardziej że rozbieżności w cenach też są znaczne. Co do wielkości ekranu to nie ma takich restrykcji jak przy kineskopach. LCD nie biją po oczach promieniowaniem elektromagnetycznym, nie zajmują dużo miejsca, a piksele przy HD są tak małe, że nawet z bliska się ich nie zauważa. Spokojnie możesz kupić 40" i szybko się przyzwyczaisz. Kup tylko sprzęt znanej firmy: Sony, Samsung, Sharp, Panasonic, LG, Philips itp. Poczytaj opinie użytkowników w internecie, np na portalu ceneo. Wydaje mi się że warto przyoszczędzić trochę na telewizorze i kupić dobre nagłośnienie. Polecam system Logitech Z-5500 (cena około 1100zł), głośniki wyglądają niepozornie ale mają bardzo dobre recenzje użytkowników i ponoć w tej cenie nie ma nic lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 12.02.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 a czemu nie plazma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 12.02.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 a czemu nie plazma.... Kiedyś plazm nie zalecano jako odbiorniki TV, ale teraz są nowocześniejsze i może już się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Najlepiej porównać kilka telewizorów w sklepie Najlepiej to porównać kilka telewizorów w domu, żeby zobaczyć jak działające sprzętem z którym maja pracować. W sklepie to Ci puszczą na wszystkim obraz z HD i jest pięknie a w domu się możesz bardzo zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 12.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 w końcu wszystkie poważne zestawy kina domowego sa oparte na plazmach można sobie poczytać na Google dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts