Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie nieogrzewanego strychu

Aleks 1719501264

Recommended Posts

A my ociepliliśmy.

Poprzedniej zimy strych był nie ocieplony i temperatura na poddaszu (bepzośrednio pod strychem) była niższa niż na parterze (znaczne różnice). Po ociepleniu jest duuuużo lepiej. Przez strop poddasza ciepło ucieka na strych - a lepiej żeby różnica temperatur między pomiszczeniami wynosiła 10-15 stopni niż 25 ;-)

W przyszości strych ma być używany jako pomieszczenie mieszkalne, tej zimy był nie ogrzewany; najniższa temperatura jaką tam odnotowałam to + 3 'C (na zewnątrz -17'C)

• 3 years później...
A my ociepliliśmy.

Poprzedniej zimy strych był nie ocieplony i temperatura na poddaszu (bepzośrednio pod strychem) była niższa niż na parterze (znaczne różnice). Po ociepleniu jest duuuużo lepiej. Przez strop poddasza ciepło ucieka na strych - a lepiej żeby różnica temperatur między pomiszczeniami wynosiła 10-15 stopni niż 25 ;-)

W przyszości strych ma być używany jako pomieszczenie mieszkalne, tej zimy był nie ogrzewany; najniższa temperatura jaką tam odnotowałam to + 3 'C (na zewnątrz -17'C)

Nie za bardzo rozumiem, jaki układ pomieszczeń masz w swoim domu ? Strych........poddasze........dach ? A gdzie jest część mieszkalna ?

Autor wątku pytał o zasadność docieplania strychu nad częścią mieszkalną - tak to zrozumiałem i wówczas odpowiedź jest na nie.

Jeśli strop nad częścią mieszkalną jest dokładnie i dość grubą warstwą ocieplony, to można założyć, że straty energii cieplnej przez tą przegrodę są minimalne. Czyli poddasze nie będzie się nagrzewać od spodu, a więc strop nie będzie źródłem ciepła dla poddasza. Skoro tak, to po obu stronach ocieplonego wełną dachu , temperatura zawsze dąży do równowagi. Takie są ogólne prawa fizyki. Oczywiście nigdy nie będzie tak, że temperatura identycznie się wyrówna. Strych jest przecież zamkniętą przestrzenią i można z grubsza powiedzieć że powietrze jest w bezruchu względem otoczenia.

Ale oddawanie ciepła przez promieniowanie do przestrzeni zimniejszej następuje zawsze i jeśli nie jest kompensowane źródłem ciepła, niezawodnie spowoduje wyrównywanie się temperatur do tej mniejszej. Podczas długich okresów mrozu w czasie zimy, strych z pewnością się wychłodzi, mimo wełny na dachu. To kwestia czasu jak szybko. Latem, podczas okresów upałów też się nagrzeje, może tylko nieco wolniej.

Edytowane przez pzw