Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie strzemiona? gotowe czy robione na budowie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowaną większość kupowałem, ale miałem dostęp do stosunkowo tanich, niewiele droższych niż sam materiał. Zaleta takiego rozwiązania - wszystkie równiutkie, jednakowe, bardzo szybko kręci się zbrojenie. Małą część strzemion robiła ekipa na budowie, dla kogoś wprawionego w ich gięciu nie ma problemu, robi się je również dość szybko na sprytnej giętarce.

Jeśli cena zamawianych nie powala z nóg - myślę, że warto w takowe zainwestować, sprawniej pójdzie robota na budowie.

Pozdrawiam

Lech

Kupowaliśmy gotowe,

na fundament - masakra cenowa

na wieńce - zmieniliśmy hurtownię - już znośnie, ale ciągle dużo drożej niż stal.

pan w hurtowni, sam robił 240 szt. zrobił w 6 godzin, więc to chyba żadna magia

Kupowaliście gotowe strzemiona czy robiliście na budowie?

Na ławy kupiłem gotowe, a teraz sie zastanawiam czy nie kazać ekipie robić na budowie?

Czy wychodzi duza różnica w cenie?

Robiliśmy sami, ale ta zasada dotyczy wszystkiego na budowie:

masz czas i brak kasy - musisz robić czas

masz czas i kasę - możesz robić sam

nie masz czasu i masz kasę - kupujesz

nie masz czasu i kasy - nie budujesz.

cena 1zł szt moim zdaniem dobra - ja kupowałem 10.2007 w podobnej cenie, wtedy stal kosztowała 3zł/kg, nie wiem jaka cena teraz, kupowałem na ławy i sam bekli kręciłem ale na wieniec już ekipa robiła, przyzam że nie miałem czasu się zastanawiać czy warto kupić gotowe czy nie, fakt że miałem zaufanie do majstra

Strzemiona na jedną płytę (belki, wieńce) robi się około 2-3 godziny i nie trzeba być jak to któryś nie ładnie powiedział "majstrem"

A całą płytę na ok 150m2 robi się maksymalnie 2 dni w 3/4 osoby razem z betonowaniem!!!

Widzę, że dużo forumowiczów traktuje murarzy czy innych pomocników jak nieudaczników lub zło konieczne!!!

Nieładnie panowie!!! :oops: :oops: :oops:

Nastały takie czasy, że murarz po pracy siada przed kompem i chwali się co dziś zrobił lub co mu nie wyszło!

A nie jak zdecydowana wiekszość WAS myśli zalewa pałę!

{może jest taki odsetek ale to najwyżej procent}

A-ha PANOWIE inwestorowie to jak do domku przyjadą to co piją - ORANŻADĘ??? :evil: :oops: :evil: :oops: :evil: :oops: :evil: :oops:

Nastały takie czasy, że murarz po pracy siada przed kompem i chwali się co dziś zrobił lub co mu nie wyszło!

A nie jak zdecydowana wiekszość WAS myśli zalewa pałę!

{może jest taki odsetek ale to najwyżej procent}

A-ha PANOWIE inwestorowie to jak do domku przyjadą to co piją - ORANŻADĘ??? :evil: :oops: :evil: :oops: :evil: :oops: :evil: :oops:

Wiesz, moi budowlańcy "nie byli" od robienia strzemion (tak, tak) - wolałabym by sami je robili, bo ja za tonę płaciłam 5100 :o ,

Głowa boli już od tej kasy tu tysiąc tam pięć tu znowu 25?????!!!!!!!!

Strzemiona to łatwa sprawa może czas założyć firmę?

W-STRZENIĘ / nnego? :lol: :wink:

mówisz,ze łatwa ?? pewnie masz rację - pisałam wyżej ile czasu zajeło panu z hurtowni zrobienia dla nas II partii, jednak nie wszyscy są chętni do zrobienia ich samemu. Może stworzeni są do celów wyższych ?

Strzemiona na jedną płytę (belki, wieńce) robi się około 2-3 godziny i nie trzeba być jak to któryś nie ładnie powiedział "majstrem"

A całą płytę na ok 150m2 robi się maksymalnie 2 dni w 3/4 osoby razem z betonowaniem!!!

Widzę, że dużo forumowiczów traktuje murarzy czy innych pomocników jak nieudaczników lub zło konieczne!!!

To w płytach robi się strzemiona?

To w płytach robi się strzemiona?

- NIE - w kominach!!!