Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie strzemiona? gotowe czy robione na budowie?

Recommended Posts

w jakich okolicach budowa ??

trudno bez tej wiedzy podać konkretnie hurtownię :D

bo generalnie to w hurtowniach stali :D , ale i budowlane mają zbrojeniówkę

Budowa będzie we Włocławku, Kuj-pom. Czyli rozumiem że gotowe strzemiona i pręty trzeba dostarczyć na budowę a tu murarze sami sobie poprzycinają pręty pod wymiar i połączą drutem ze strzemionami?

Mam w projekcie napisane że posadzkę na gruncie trzeba zazbroić siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali A-III (Fi 6). Rozumiem, że tą siatkę układa murarz, jak sprawdzić że wszystko jest w porządku? co to za typ Q188?

Do tej pory interesowałem się głównie ścianami i dachem :o

http://www.centrostal.com.pl/CMS/materialy_konstrukcyjno_budowlane/siatki_grzewane.html

Projektanta nieco poniosło z tą siatką chyba,że wózki widłowem masz zmiara trzymać w domu.

Q188 to jest po prostu przekrój 1,88 cm2 na mb.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projektanta nieco poniosło z tą siatką chyba,że wózki widłowem masz zmiara trzymać w domu. Q188 to jest po prostu przekrój 1,88 cm2 na mb.

OK, jak będę miał kierownika budowy to jeszcze to przegadam choć rzeczywiście obciążenia podłogi na gruncie nie mogą być za wielkie przy grubości betonu 15 cm. Co do garażu to chyba jednak warto taką siatkę pozostawić tak jak w projekcie, acha sorki tam projektant zaleca zbrojenie taką siatką ale górą i dołem :D (z Waszych odpowiedzi wnioskuje że moze to być pojedyncza siatka w środku płyty?)

Oświećcie mnie jeszcze drodzy forumowicze co to znaczy że gładź cementową na styropianie zbroić przeciwskurczowo :o (Muszę sprawdzić czy ten projekt jest dla domu który wybrałem czy dla schronu przeciwlotniczego?)

Pytanie do Aedifico z perspektywy konstrukcyjnej.

Mam w projekcie do strzemion drut #8 a kupiłem wcześniej #6 i chciałem dopytać w sprawie tej siły tnącej ...?

Co Ty na to?

Po mojemu operując wiedzą praktyczną - nie ma problemu ale chcę wysłuchać Twoje zdanie! :-?

Jak technik budowlany ma pytanie o siłę tnącą to ja więcej pytań nie mam.

Po mojemu pytanie jest idiotycznie zadane, poniżej moje, równie głupie.

Teraz ja zadam pytanie.

Jak kupiłem sobie wcześniej stal AI a w projekcie jest AIIIN to chciałem dopytać czy mogę sobie tą AI zastosować?

Przyznaję, że pytanie było "pod włos" ale ze względu na Twoje demagogiczne wypowiedzi myślałem, że błyśniesz znów jakąś dobrą radą...

Choć takiej odpowiedzi w zasadzie się spodziewałem...

:p :lol: :p

Jakbyś np. w podciągu chciał wstawić wcześniej kupioną 6 a w projekcie miałbyś 8 i zastosował ten sam rozstaw to byś z tymi strzemionami za bramę budowy wypadł :). Lepsza odpowiedź?

• 5 years później...
  • 10 months później...