Claudii 12.02.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 te moje strzemionka to z fi8 ,miały byc z fi6 ale nie mieli akurat takiego drutu wiec zrobili mi z fi8 za cene z fi6 ,wszystko zrobione zgodnie z projektem. Zresztą jestem mistrzynią w wyszukiwaniu tzw okazji i jak powiem ,że mam murarza co mi wybuduje dom od fundamentów po szczyty(bez dachu) za 8tys to mnie wyśmiejecie.Lepiej się już nie chwalę jak tanio wybuduje domek udawadniając wszystkim "bogaczom" że trzeba mieć conajmniej 500tyś a wszystko co taniej to szopa na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 12.02.2009 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Dzieki Wam za rady. Muszę to teraz wyważyć Zrobiłem zestawienie wszystkich potrzebnych strzemion i dam do wyliczenia dla producenta. Zobaczymy jaka wyjdzie różnica? Chociaż z drugiej strony ekipa ma płacone za cały SSO i to nie mało to niech się troche powyginają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.02.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Strzemiona na jedną płytę (belki, wieńce) robi się około 2-3 godziny i nie trzeba być jak to któryś nie ładnie powiedział "majstrem" A całą płytę na ok 150m2 robi się maksymalnie 2 dni w 3/4 osoby razem z betonowaniem!!! Widzę, że dużo forumowiczów traktuje murarzy czy innych pomocników jak nieudaczników lub zło konieczne!!! Nieładnie panowie!!! To w płytach robi się strzemiona? - NIE - w kominach!!! Bardzo ciekawa teoria. Jak wygląda strzemię w płycie? P.S. Zabawnie to wyszło, ktoś niezorientowany może zrozumieć na opak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 12.02.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Nie umiesz czytać Aedifico?Strzemię w belce podporowej czy w wieńcu czyli elementach płyty czy trzeba tłumaczyć jak dziecku???Po co ludzie bez wiedzy zabierają głos??? Bardzo ciekawa teoria. Jak wygląda strzemię w płycie? A tak wygląda:http://images28.fotosik.pl/225/d991c5ac31c23007.jpgAlbo tak:http://www.budnet.pl/zdjecia_m/st03_.jpgA tu chodzi o ocieplenie ale płyta też jest wrysowana i oczywiście strzemiona: http://www.styropiany.pl/IMAGESE/rys5.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profillokienny 12.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 te moje strzemionka to z fi8 ,miały byc z fi6 ale nie mieli akurat takiego drutu wiec zrobili mi z fi8 za cene z fi6 ,wszystko zrobione zgodnie z projektem. Zresztą jestem mistrzynią w wyszukiwaniu tzw okazji i jak powiem ,że mam murarza co mi wybuduje dom od fundamentów po szczyty(bez dachu) za 8tys to mnie wyśmiejecie.Lepiej się już nie chwalę jak tanio wybuduje domek udawadniając wszystkim "bogaczom" że trzeba mieć conajmniej 500tyś a wszystko co taniej to szopa na działkę. No to ci współczuję. Strzemiona powinny być wykonane z drutu fi 4,5, zwiększenie średnicy o każdą 0,1mm powoduje zmianę wycinkowego wskaźnika wytrzymałości przekroju rosnącą logarytmicznie. Zostaje również zabużona w sposób zmienny charkterystyka giętnokrętna oraz wycinkowy wskaźnik wytrzymałości W. Jedyna twoja nadzieja że te strzemiona zrobili ci ze stali uspokojonej z odpowiednią udarnością Hardox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 12.02.2009 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Nie wiem co to znaczy: zmiana wycinkowego wskaźnika wytrzymałości przekroju rosnącego logarytmicznie albo charkterystyka giętnokrętna oraz wycinkowy wskaźnik wytrzymałości W ale ja w swoim projekcie mam 155 strzemion zaprojektowanych z drutu fi8, a około 600 z fi6. Piszesz, że zwiększenie o 0,1 mm powoduje takie zagrożenia Jestem przerażony! No chyba, że mam strzemiona ze spokojnej stali Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 12.02.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Stal spokojna i Ty bądź spokojny nie przejmuj się takimi głupotami strzemię w zbrojeniu jest po to żeby podtrzymywać pręty nośne [ono samo nie pracuje] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.02.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Nie umiesz czytać Aedifico? Strzemię w belce podporowej czy w wieńcu czyli elementach płyty czy trzeba tłumaczyć jak dziecku??? Po co ludzie bez wiedzy zabierają głos??? Bardzo ciekawa teoria. Jak wygląda strzemię w płycie? A tak wygląda: http://images28.fotosik.pl/225/d991c5ac31c23007.jpg Albo tak: http://www.budnet.pl/zdjecia_m/st03_.jpg A tu chodzi o ocieplenie ale płyta też jest wrysowana i oczywiście strzemiona: http://www.styropiany.pl/IMAGESE/rys5.gif To jest strzemię w wieńcu i w belce podporowej a nie w płycie. Po co ludzie ,którzy nie rozumieją co piszą piszą w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.02.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Stal spokojna i Ty bądź spokojny nie przejmuj się takimi głupotami strzemię w zbrojeniu jest po to żeby podtrzymywać pręty nośne [ono samo nie pracuje] Głupoty to kolega wypisuje. Siły tnące oczywiście strzemion nie dotyczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi510 12.02.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Podstawowa sprawa to jak jesteś umówiony z murarzem u mnie robił od fundamentów po więźbe i nie chcial żadnych kupowanych strzemion czy tez nadprozy robili sami na gietarce tyle ile im potrzeba bylo z fi 6 i nie bylo z tym żadnego problemu. Zależy jaki murarz bo drugi powie zeby mu najlepiej wszystko gotowe kupowac a on i tak swoje kaskę weżmie a nie narobi sie tyle i czas zaoszczędzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.02.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 No to ci współczuję. Strzemiona powinny być wykonane z drutu fi 4,5, zwiększenie średnicy o każdą 0,1mm powoduje zmianę wycinkowego wskaźnika wytrzymałości przekroju rosnącą logarytmicznie. A o 0.05mm nic nie powoduje? A co powoduje o 0.2mm ? No i czy ta zmiana to jest na korzyść, czy też nie? Zostaje również zabużona w sposób zmienny charkterystyka giętnokrętna oraz wycinkowy wskaźnik wytrzymałości W. A nie zaburzona czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 12.02.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Stal spokojna i Ty bądź spokojny nie przejmuj się takimi głupotami strzemię w zbrojeniu jest po to żeby podtrzymywać pręty nośne [ono samo nie pracuje] Głupoty to kolega wypisuje. Siły tnące oczywiście strzemion nie dotyczą? Koniec tej polemiki! Styropian bez kołków wg ciebie może być ale różnica 1-2 mm grubości stali do strzemion to Straszne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.02.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Stal spokojna i Ty bądź spokojny nie przejmuj się takimi głupotami strzemię w zbrojeniu jest po to żeby podtrzymywać pręty nośne [ono samo nie pracuje] Głupoty to kolega wypisuje. Siły tnące oczywiście strzemion nie dotyczą? Koniec tej polemiki! Styropian bez kołków wg ciebie może być ale różnica 1-2 mm grubości stali do strzemion to Straszne ! Gdzie ja pisałem,że rożnica 1-2mm nie może być? Koniec polemiki bo waćpanowi się argumenty skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalT88 12.02.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 To ja z innej beczki. Jestem przed budową i nad tematem zbrojenia szczerze mówiąc w ogóle się nie zastanawiałem. Napiszcie proszę w jakiej hurtowni można kupić strzemiona: hurtowni stali? są gotowe czy trzeba zlecić ich wykonanie według projektu? Resztę zbrojenia rozumiem robi się na miejscu? acha pręty kupuje się pocięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 12.02.2009 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Są takie hurtownie, które sprzedają stal i jednocześnie przygotowują z niej gotowe elementy zbrojenia. Typowe strzemiona (20x20, 25x25) często mają od ręki, a inne pewnie trzeba zamawiać. Ja na ławy zamawiałem na Allegro bo było taniej Pręty kupowałem w odcinkach 6m, z huty przyjeżdżają w odcinkach 12m ale takie długie nie weszły by mi do malucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.02.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 w jakich okolicach budowa ?? trudno bez tej wiedzy podać konkretnie hurtownię bo generalnie to w hurtowniach stali , ale i budowlane mają zbrojeniówkę Jak kupowałam pręty żebrowane o długości 12 m Strzemiona zamawiałam w konkretnym wymiarze 25x40 , 25x25 i 38x20 - wszystkie z pętów -6 gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalT88 12.02.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 w jakich okolicach budowa ?? trudno bez tej wiedzy podać konkretnie hurtownię bo generalnie to w hurtowniach stali , ale i budowlane mają zbrojeniówkę Budowa będzie we Włocławku, Kuj-pom. Czyli rozumiem że gotowe strzemiona i pręty trzeba dostarczyć na budowę a tu murarze sami sobie poprzycinają pręty pod wymiar i połączą drutem ze strzemionami? Mam w projekcie napisane że posadzkę na gruncie trzeba zazbroić siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali A-III (Fi 6). Rozumiem, że tą siatkę układa murarz, jak sprawdzić że wszystko jest w porządku? co to za typ Q188? Do tej pory interesowałem się głównie ścianami i dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 12.02.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Stal spokojna i Ty bądź spokojny nie przejmuj się takimi głupotami strzemię w zbrojeniu jest po to żeby podtrzymywać pręty nośne [ono samo nie pracuje] Głupoty to kolega wypisuje. Siły tnące oczywiście strzemion nie dotyczą? Koniec tej polemiki! Styropian bez kołków wg ciebie może być ale różnica 1-2 mm grubości stali do strzemion to Straszne ! Gdzie ja pisałem,że rożnica 1-2mm nie może być? Koniec polemiki bo waćpanowi się argumenty skończyły. Faktycznie o grubości stali nie wspominałeś - Przepraszam to kto inny ale czepiasz się szczegółów. Jak już zalejesz płytę i staniesz na rogu budynku to gdzie stoisz na wieńcu czy na płycie? Jak wiele rzeczy płyta składa się z elementów (...) i mnie o to właśnie chodzi a to, że nie chcę polemizować to nie skutek braku argumentów tylko stwierdzenie, że ludzie to czytają i pewnie mają już dość! Zarzuć lepiej nowy temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.02.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 w jakich okolicach budowa ?? trudno bez tej wiedzy podać konkretnie hurtownię bo generalnie to w hurtowniach stali , ale i budowlane mają zbrojeniówkę Budowa będzie we Włocławku, Kuj-pom. Czyli rozumiem że gotowe strzemiona i pręty trzeba dostarczyć na budowę a tu murarze sami sobie poprzycinają pręty pod wymiar i połączą drutem ze strzemionami? Mam w projekcie napisane że posadzkę na gruncie trzeba zazbroić siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali A-III (Fi 6). Rozumiem, że tą siatkę układa murarz, jak sprawdzić że wszystko jest w porządku? co to za typ Q188? Do tej pory interesowałem się głównie ścianami i dachem nie wyjaśnię Ci szczegółowo, to nie moja dziedzina, ale oznaczenia Q - to jakiś współczynnik obciążeń, a siatkę zbrojeniową kupujesz gotową, zgodnie z parametrami podanymi w projekcie. we Włocławku masz Stalprodukt, krakowskiego Centostalu - to dobra firma mają i pręty i robią siatki zgrzewane - więc z zaopatrzeniem nie powinieneś miec problemu. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Stal spokojna i Ty bądź spokojny nie przejmuj się takimi głupotami strzemię w zbrojeniu jest po to żeby podtrzymywać pręty nośne [ono samo nie pracuje] Głupoty to kolega wypisuje. Siły tnące oczywiście strzemion nie dotyczą? Koniec tej polemiki! Styropian bez kołków wg ciebie może być ale różnica 1-2 mm grubości stali do strzemion to Straszne ! Gdzie ja pisałem,że rożnica 1-2mm nie może być? Koniec polemiki bo waćpanowi się argumenty skończyły. Faktycznie o grubości stali nie wspominałeś - Przepraszam to kto inny ale czepiasz się szczegółów. Jak już zalejesz płytę i staniesz na rogu budynku to gdzie stoisz na wieńcu czy na płycie? Jak wiele rzeczy płyta składa się z elementów (...) i mnie o to właśnie chodzi a to, że nie chcę polemizować to nie skutek braku argumentów tylko stwierdzenie, że ludzie to czytają i pewnie mają już dość! Zarzuć lepiej nowy temat! Cieszę się ,że już jest wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts