Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontakty - wysokość montażu

Recommended Posts

Czy kontakty elektryczne muszą być zamontowane na wysokości +-30cm, czy mogę je zamontować bezpośrednio przy podłodze? Dlaczego nie? Czy jakieś przepisy to regulują?

Montuj przy podłodze. a jak se przypadkowo zalejesz chałupę, to co wtedy powiesz? coś o przepisach, czy twojej głowie?

Montuj przy podłodze. a jak se przypadkowo zalejesz chałupę, to co wtedy powiesz? coś o przepisach, czy twojej głowie?

Dlatego pytam. Niżej tj. 1-2 cm nad listwą przypodłogową, bardziej mi się podoba. Salonu raczej nie zaleję aż tak wysoko. A w biurach "gniazda elektryczne" czasami montuje się nawet w podłodze. I tu wspomnę, że zalane wodą biuro już kiedyś widziałem - wody ok 20 cm, było to kilka lat temu po ostrej ulewie, a biuro znajdowało się w kamienicy w "piwnicy".

Więc ostatecznie odpowiadam:

NIE MA unormowania tych odległości. Są tylko zalecenia ogólne.

Zresztą tu na forum obrazki zalecanych stref montażu osprzetu były kilka razy przedstawiane. Jak się wam nie chce szukać to i mnie też.

Niżej tj. 1-2 cm nad listwą przypodłogową, bardziej mi się podoba. Salonu raczej nie zaleję aż tak wysoko. A w biurach "gniazda elektryczne" czasami montuje się nawet w podłodze. I tu wspomnę, że zalane wodą biuro już kiedyś widziałem - wody ok 20 cm, było to kilka lat temu po ostrej ulewie, a biuro znajdowało się w kamienicy w "piwnicy".

taka instalacja po zalaniu to trochę schnie.

a odnośnie gniazd przy podłodze, to ja odradzam nie dlatego, że nie wolno, tylko, że są duże problemy z dobrym podłączeniem przewodów w takim miejscu. Człowiek nie małpa i rąk do podłogi nie ma. Jeśli to jedno gniazdko, to pół biedy, A jeśli kilka, kilkanaście, to pozycja pracy jest tak niewygodna, że montujący akceptuje byle jakie przykręcenie aby tylko zmienić pozycję ciała.

Z doświadczenia wiem, że im niżej gniazdka, tym więcej potem usterek.

No, ale możesz tego przypilnować, lub popróbować samemu. Na początek spróbuj połączyć przewody w gniazdku, które znajduje się 30 cm od winkla i na poziomie podłogi.

Dla tych co się zestarzeli i nie mogą bardzo się schylać lub kucać, wygodna wysokość to 50cm !

a o tym, że nie zawsze się ma 30 lat to radzę już teraz pomyśleć zwolennikom gniazd przy podłodze. Bo se potem wtyczki nie wetkną nawet na klęczkach.