Qura 11.02.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Czy kontakty elektryczne muszą być zamontowane na wysokości +-30cm, czy mogę je zamontować bezpośrednio przy podłodze? Dlaczego nie? Czy jakieś przepisy to regulują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 11.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 U mnie dolna krawędź ok 10 cm od podłogi. Jeżeli jest przepis który to reguluje to chyba padnę. Na pewno ma też świetne uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.02.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 U nas też chyba ok. 10 cm nad podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 11.02.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Nie ma przepisów. Wszystko zależy od tego czym chcesz je załączać - dłonią czy stopą (oczywiście to "przenośnia"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.02.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Nie ma przepisów. Wszystko zależy od tego czym chcesz je załączać - dłonią czy stopą (oczywiście to "przenośnia"). Pytanie dotyczyło kontaktów, a nie łączników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 11.02.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 .. Pytanie dotyczyło kontaktów, a nie łączników fajnie, tylko co to są kontakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 a "kontakty" w potocznym rozumowaniu oznaczają bardziej gniazda niż łączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.02.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Mówimy: "włącz coś do kontaktu", choć jak słusznie powiedział przedmówca powinno być "do gniazda". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 11.02.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 .. Pytanie dotyczyło kontaktów, a nie łączników fajnie, tylko co to są kontakty Dobrze formalisto - gniazda elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 11.02.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 .. Pytanie dotyczyło kontaktów, a nie łączników fajnie, tylko co to są kontakty kontakt - zamurowana swinia w scianie przeciez to wszyscy wiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.02.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 .. Pytanie dotyczyło kontaktów, a nie łączników fajnie, tylko co to są kontakty kontakt - zamurowana swinia w scianie przeciez to wszyscy wiedza No tak, nie dosyć, ze prosiaczka zamurowali, to jeszcze mu do nosa bolce wkładają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 11.02.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Mówimy: "włącz coś do kontaktu"... ja tak nie mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 11.02.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Mówimy: "włącz coś do kontaktu"... ja tak nie mówię. Mówisz: "włóż wtyk elektryczny do gniazda elektrycznego"? Albo "wciepnij druta do dziura" hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Czy kontakty elektryczne muszą być zamontowane na wysokości +-30cm, czy mogę je zamontować bezpośrednio przy podłodze? Dlaczego nie? Czy jakieś przepisy to regulują? Montuj przy podłodze. a jak se przypadkowo zalejesz chałupę, to co wtedy powiesz? coś o przepisach, czy twojej głowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 11.02.2009 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Montuj przy podłodze. a jak se przypadkowo zalejesz chałupę, to co wtedy powiesz? coś o przepisach, czy twojej głowie? Dlatego pytam. Niżej tj. 1-2 cm nad listwą przypodłogową, bardziej mi się podoba. Salonu raczej nie zaleję aż tak wysoko. A w biurach "gniazda elektryczne" czasami montuje się nawet w podłodze. I tu wspomnę, że zalane wodą biuro już kiedyś widziałem - wody ok 20 cm, było to kilka lat temu po ostrej ulewie, a biuro znajdowało się w kamienicy w "piwnicy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 12.02.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 A ja się podepnę i zapytam jaka powinna być, albo jaką macie odległość włącznika od krawędzi ściany, a w zasadzie na ogół od futryny drzwi? Mam na myśli odległość w poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.02.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Więc ostatecznie odpowiadam:NIE MA unormowania tych odległości. Są tylko zalecenia ogólne.Zresztą tu na forum obrazki zalecanych stref montażu osprzetu były kilka razy przedstawiane. Jak się wam nie chce szukać to i mnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.02.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Niżej tj. 1-2 cm nad listwą przypodłogową, bardziej mi się podoba. Salonu raczej nie zaleję aż tak wysoko. A w biurach "gniazda elektryczne" czasami montuje się nawet w podłodze. I tu wspomnę, że zalane wodą biuro już kiedyś widziałem - wody ok 20 cm, było to kilka lat temu po ostrej ulewie, a biuro znajdowało się w kamienicy w "piwnicy". taka instalacja po zalaniu to trochę schnie. a odnośnie gniazd przy podłodze, to ja odradzam nie dlatego, że nie wolno, tylko, że są duże problemy z dobrym podłączeniem przewodów w takim miejscu. Człowiek nie małpa i rąk do podłogi nie ma. Jeśli to jedno gniazdko, to pół biedy, A jeśli kilka, kilkanaście, to pozycja pracy jest tak niewygodna, że montujący akceptuje byle jakie przykręcenie aby tylko zmienić pozycję ciała. Z doświadczenia wiem, że im niżej gniazdka, tym więcej potem usterek. No, ale możesz tego przypilnować, lub popróbować samemu. Na początek spróbuj połączyć przewody w gniazdku, które znajduje się 30 cm od winkla i na poziomie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.02.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Dla tych co się zestarzeli i nie mogą bardzo się schylać lub kucać, wygodna wysokość to 50cm ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.02.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Dla tych co się zestarzeli i nie mogą bardzo się schylać lub kucać, wygodna wysokość to 50cm ! a o tym, że nie zawsze się ma 30 lat to radzę już teraz pomyśleć zwolennikom gniazd przy podłodze. Bo se potem wtyczki nie wetkną nawet na klęczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts