Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fachowa naprawa wylewki

Recommended Posts

Witam,

nasz problen to źle wykonana wylewka.

Podkład betonowy, folia, styropian 15cm, zbrojenie w wylewce, wylewka z włóknem szklanym 4-5cm.

Przy chodzeniu słychać w niektórych miejscach trzeszczenie, Wyczuwalne są ruchy wylewki, uczucie ja na drewnianym stropie. Na dylatacjach widać klawiszowanie wylewki (ok 2mm).

Wylewka została w kilku miejscach naprawiona, tzn. wycięto wylewkę włącznie ze zbrojeniem i wylano na nowo. Podejrzewam, że usunięto część styropianu, żeby pogrubić wylewkę. Po wysuszeniu nowa wylewka skurczyła się, tak że teraz w tych miejscach nadal dochodzi do klawiszowania.

Wykończeniem ma być glazura i mozaika parkietowa.

W jaki sposób powinno się to naprawić?

W jaki sposób zapobiec klawiszowaniu na złączach/dylatacjach?

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grubosc wylewki 4-5 cm i 15cm styropianu??Nie macie co sie dziwic,ze pracuje,bo jest za cieńka na taka grubosc styropianu i wycinanie kawałkami nic nie da,wręcz pogorszy bo osłabi ją cała.Jeżeli dacie porządny klej elastyczny pod płytki nie powinno się nic stac.Na dylatacjach będzie pracowac,bo ugina sie styropian pod nią.Czy styropian jest twardy es100?

ja mam świeżą wylewkę , grubości 6cm na styropianie 10cm i też na dylatacjach są widoczne minimalne ruchy ,

przypuszczam że to się uspokoi po jakimś czasie

mam też na poddaszu wylewkę 5cm na styropianie 3cm i też w drzwiach na dylatacji można zauważyć ruchy i co tu winne tolekk?

może trza było z 10cm wylać ?

W jaki sposób zapobiec klawiszowaniu na złączach/dylatacjach?

Wykonuje się tzw klamrowanie czyli robi się nacięcia w poprzek dylatacji w te nacięcia wkłada specjalne wkładki metalowe i zalewa żywicą. Każdy przyzwoity fachowiec od wylewek ma takie akcesoria chociaż wątpię, żeby ten co na 15cm styro bez oporu dał 5cm wylewki był przyzwoity ...

ale o co wam biega

przecież po to sie robi dylatacje żeby właśnie wylewka mogła swobodnie pracować i nie pękać , jakbyś zrobił bez deletacji to zapewne by pękła w tym czy innym miejscu

według mnie po czasie wszystko sie uspokoi

a jeśli masz podłogówkę , to zobaczysz jak będziesz wygrzewać że naroża ci sie podnoszą do góry to dopiero stres , ale nie martw sie wróci do swojego kształtu jak sie wygrzeje

Na 15cm styropianu powinno iść około 8-9cm betonu - czasami nie da się przekonać do tego inwestora a skutki są takie jak wyżej opisane (4-5cm na 15cm styro to jest hardcore :) - coś jak stąpanie po zamarzniętym jeziorze podczas odwilży :) a nóż się uda)

Zakłada się że styropian (EPS 100) ma około 10% ugięcia.

fachowa naprawa:

1.wywalić istniejącą wylewkę...

2. jak już ktoś pisał zobaczyć co pod styropianem...czy nie siadło też podłoże

jest tuż obok ładny wątek http://forum.muratordom.pl/zapada-mi-sie-plyta-betonowa,t151884.htm

3. jak nie siadło, ułożyć te 15 cm styropianu i na to 10cm "wylewki" pewnie

się nie będzie uginać przy chodzeniu...

4. :-? obciąć drzwi...