Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fachowa naprawa wylewki

Recommended Posts

Witam,

nasz problen to źle wykonana wylewka.

Podkład betonowy, folia, styropian 15cm, zbrojenie w wylewce, wylewka z włóknem szklanym 4-5cm.

Przy chodzeniu słychać w niektórych miejscach trzeszczenie, Wyczuwalne są ruchy wylewki, uczucie ja na drewnianym stropie. Na dylatacjach widać klawiszowanie wylewki (ok 2mm).

Wylewka została w kilku miejscach naprawiona, tzn. wycięto wylewkę włącznie ze zbrojeniem i wylano na nowo. Podejrzewam, że usunięto część styropianu, żeby pogrubić wylewkę. Po wysuszeniu nowa wylewka skurczyła się, tak że teraz w tych miejscach nadal dochodzi do klawiszowania.

Wykończeniem ma być glazura i mozaika parkietowa.

W jaki sposób powinno się to naprawić?

W jaki sposób zapobiec klawiszowaniu na złączach/dylatacjach?

piszę to z całą odpowiedzialnoscią za słowa

NIE MOŻNA TEGO NAPRAWIĆ

nie zostaly zachowane proporcje styropianu do jastrychu

ale po kolei

-chudy beton

-izolacja od wilgoci kapilarnej z gruntu papa termozgrzewalna

-folia budowlana jako dystans między styropianem a papą termo

-styropian EPS 100 -- 15cm

-folia budowlana jako warstwa poślizgowa i dystans między styropianem i jastrychem

-jastrych o grubości min 9 cm

odpowiedni plastyfikator NIE KLUTAN LUB PODOBNY

włókno polipropylenowe

dylatacje we właściwych miejscach

jest metoda na eliminację tzw klawiszowania ale to moja tajemnica zawodowa

pozdrawiam janzar

http://images6.fotosik.pl/399/948f72eb0d541c3dm.jpg

http://images6.fotosik.pl/399/8ef03c93b1fc8107m.jpg

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

nasz problen to źle wykonana wylewka.

Podkład betonowy, folia, styropian 15cm, zbrojenie w wylewce, wylewka z włóknem szklanym 4-5cm.

Przy chodzeniu słychać w niektórych miejscach trzeszczenie, Wyczuwalne są ruchy wylewki, uczucie ja na drewnianym stropie. Na dylatacjach widać klawiszowanie wylewki (ok 2mm).

Wylewka została w kilku miejscach naprawiona, tzn. wycięto wylewkę włącznie ze zbrojeniem i wylano na nowo. Podejrzewam, że usunięto część styropianu, żeby pogrubić wylewkę. Po wysuszeniu nowa wylewka skurczyła się, tak że teraz w tych miejscach nadal dochodzi do klawiszowania.

Wykończeniem ma być glazura i mozaika parkietowa.

W jaki sposób powinno się to naprawić?

W jaki sposób zapobiec klawiszowaniu na złączach/dylatacjach?

piszę to z całą odpowiedzialnoscią za słowa

NIE MOŻNA TEGO NAPRAWIĆ

ale po kolei

-chudy beton

-folia budowlana jako warstwa poślizgowa i dystans między styropianem i jastrychem

odpowiedni plastyfikator NIE KLUTAN LUB PODOBNY

włókno polipropylenowe

dylatacje we właściwych miejscach

jest metoda na eliminację tzw klawiszowania ale to moja tajemnica zawodowa

pozdrawiam janzar

http://images6.fotosik.pl/399/948f72eb0d541c3dm.jpg

http://images6.fotosik.pl/399/8ef03c93b1fc8107m.jpg

a co to za pęknięcia na jednym ze zdjęć ? Czemu się pojawiły...robisz coś w takich przypadkach ?

A jak radzisz "zaplanować" wolne 29 cm? na całą podłogę? Teraz jest chudziak.

Czy rozwiąanie: 1cm papa termozgrzewalna, folia, 17cm styro, folia, 9 wylewka, 2 okładzina - jest ok? Czy razdziłbyś coś zmienić? W wylewce wodne ogrzewanie podłogowe.

Na 15cm styropianu powinno iść około 8-9cm betonu - czasami nie da się przekonać do tego inwestora a skutki są takie jak wyżej opisane (4-5cm na 15cm styro to jest hardcore :) - coś jak stąpanie po zamarzniętym jeziorze podczas odwilży :) a nóż się uda)

Zakłada się że styropian (EPS 100) ma około 10% ugięcia.

BMS nawet głośno nie mów że to ciekawe rozwiązanie bo co zrobisz z swoim mixokretem za parędziesiąt tyś złoty :D

jakby co to sie odezwij ,kupie go od ciebie :D

Z całym szacunkiem ale na fakturze za krecika mam niemal 140tys :)

A jeszcze auto, cały osprzęt... no nie jest to tania zabawa, a dechy na styro sklutecznie mogą mnie wyeliminować z rynku ;)

ale po kolei

-chudy beton

Mam pytanie o tą papę - czy musi być termozgrzewalna, czy może być klejona? Jedna czy dwie warstwy? Taka jak na dach czy tu jest jakaś inna potrzebna?

I jeszcze jedno - czy sezonowanie styropianu faktycznie pomaga? Jak długo powinien "leżakować"?

ale po kolei

-chudy beton

Mam pytanie o tą papę - czy musi być termozgrzewalna, czy może być klejona? Jedna czy dwie warstwy? Taka jak na dach czy tu jest jakaś inna potrzebna?

I jeszcze jedno - czy sezonowanie styropianu faktycznie pomaga? Jak długo powinien "leżakować"?

witam

proszę o przeczytanie wcześniejszych moich postów tam jest wyczerpująca odpowiedź lub tel w poniedziałek 513 148 985

pozdrawiam janzar

http://www.termolit.pl

Edytowane przez janzar

Panowie specjaliści od wylewek czy wylewke zrobioną tzw. suchym betonem powinno sie podlewać woda jesli tak to jak długo i jak obficie ?

Wszystko zależy od warunków panujących i pory roku.Jeżeli mamy lato,duże przewiewy a co za tym idzie szybkie odparowanie wody z jastrychu mimo iż ma konsystencję półsuchą powinno się jak najbardziej polewać wodą!Napewno wzmocni to posadzkę,ale nie powinno się też przesadzać..

... Jeżeli mamy lato,duże przewiewy a co za tym idzie szybkie odparowanie wody z jastrychu mimo iż ma konsystencję półsuchą powinno się jak najbardziej polewać wodą!Napewno wzmocni to posadzkę,ale nie powinno się też przesadzać..

j.w.

podlac i nakryc

witam

proszę o przeczytanie wcześniejszych moich postów tam jest wyczerpująca odpowiedź lub tel w poniedziałek 0603749833

pozdrawiam janzar

http://www.jastrych.pl

Czytałem, a pytam bo akurat tego nie znalazłem.. może źle szukałem.

Zadzwonię, się wyjaśni... pozdr.

Panowie specjaliści od wylewek czy wylewke zrobioną tzw. suchym betonem powinno sie podlewać woda jesli tak to jak długo i jak obficie ?

Wszystko zależy od warunków panujących i pory roku.Jeżeli mamy lato,duże przewiewy a co za tym idzie szybkie odparowanie wody z jastrychu mimo iż ma konsystencję półsuchą powinno się jak najbardziej polewać wodą!Napewno wzmocni to posadzkę,ale nie powinno się też przesadzać..

jastrych ma polsucha konsystencje??

Dla mnie pojęcie jastrychu nie jest zrozumiałe. :oops:

Pytając o suchy beton miałem na myśli taki z betoniarni okreslany jako M20 jak pamiętam albo taki mieszany na budowie ale z mała ilością wody - suchy.

Spotakłem się z opinią ze się nie podlewa bo coś tam / cement się wypali / albo że się podlewa jak standardowy beton.

Wylewki dawno zrobione ale chciałem wiedzieć jak ma byc fachowo.

Jastrych cementowy lub posadzka cementowa wziął sie stąd,iz produkowany jest na budowie z mixokreta lub z betoniarki(chyba mam nadzieje nikt nie robi)za pomoca kruszywa,(zazwyczaj o-4 lub 2mm) ,cementu oraz wody zarobowejPosadzka betonowa produkowana jest z gotowego betonu przywiezionego z betoniarni na plac budowy.Nic sie nie wypali można,wręcz nalezy polewac w dodatnich temperaturach posadzke przez 7 dni.