Qura 11.02.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Płyty meblowe to znaczy co? Bo można kupić płyty:- MDF,- wiórowe,- laminowane,- lakierowane. Z jakich standardowo można zrobić samemu meble typu szafa, biblioteczka. A na tył lepiej płyta HDF czy pilśniowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 12.02.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 najlepiej z wiórowych laminowanych najlepszy stosunek ceny do jakości,Wycinasz z takiej płyty formatki możesz okleić okleiną taką na żelasko, albo okleić PCV i są dwie grubości 0,6mm i 2 mm. płyty MDF są cieżkie i są przeważnie laminowane na biało, nie spotkałem innych kolorów, można je pomalować. Wada ciężka, droga.na plecy można płyte pilśniową to jest w skrócie HDF jest tańsza od MDF. Bo MDF też wystepuje w gubości 3 mm i ma rysunek imitacji drewna.Może też zrobić regał, biblioteczkę z drewna, kupić płyty drewna np w castoramie, pociąć polaierować i do tego sklejka 4 mm na plecy.Co do lakierowanych to nie widziałem nigdzie takiego czegoś ale sądze że chodzi o płyty wiórowe oklejane okleiną naturalną i dopiero lakierowane ale to już lakierowanie we włąsnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 12.02.2009 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 w skrócie: wybieram wzór/kolor płyty wiórowej, wysyłam formatki i określam gdzie krawędzie mają być oklejone, następnie odbieram zamówiony towar, wiercę odpowiednio otwory i skręcam? pisząc o "płytach drewna" masz na myśli takie jakby niemalowane deski klejone z kawałków? ale czy nie będą one mniej sztywne od płyt wiórowych? no i pewnie wyjdzie znacznie drożej. oprócz zabudowy szaf w przedpokoju mam do zabudowy pólkami pod sufit 4mb. ściany i tu drewno lepiej by się prezentowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 12.02.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 na plecy można płyte pilśniową to jest w skrócie HDF jest tańsza od MDF. Bo Nie do końca. HDF jest rodzajem płyty pilśniowej formowanej na sucho i zasadniczo nie używa się na określenie hdf terminu płyta pilśniowa. Zwykłe płyty pilśniowe są formowane na mokro i są produktem bardziej miekkim. Na tylne ścianki najlepiej mdf lub hdf (jest bardziej sztywny, ja wole mdf). Zwykłe płyty pilśniowe na tylne ścianki stosują obecnie prawie wyłącznie tacy producenci jak black red white czy ikea (ze względu na niską cenę) BTW - co to jest "żelasko"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts