Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek wodny mi przelewa - pomocy!

Bodiniusz

Recommended Posts

Witam,

posiadam od kilku lat kominek Byrskiego i dzisiaj spotkała mnie przykra przygoda - zalana piwnica. Ale do rzeczy:

Zamontowane mam wszystko jak na zdjęciach poniżej.

Dzisiaj dłuższy czas nie było prądu, co mogło spowodować zagotowanie wody (byłem wówczas w pracy, więc nie wiem). Gdy wróciłem do domu, to okazało się, że przelewa się naczynie wzbiorcze (a mam wyprowadzenie do rury doprowadzającej powietrze - niestety okazała się nieszczelna).

Po dłuższych obserwacjach okazało się, że to nie zawór "spłuczkowy" szwankuje, woda dolewana jest poprzez zawór, który na drugim zdjęciu widać po prawej na dole. Zakręcenie go spowodowało, że woda się nie przelewa...

Ale zawór zawsze był otwarty, a nie przelewało się...

Orientujecie się:

- jakie jest zastosowanie tego wejścia?

- co mogło się uszkodzić, że zaczęło lecieć (jaki tam jeszcze jest po drodze zawór)

- czym grozi zakręcenie tego zaworu i palenie w kominku - właśnie tak robię...

Niestety mam już obudowę i bardzo słaby dostęp do środka...niemal żaden. A obudowa kosztowała kilkanaście tysięcy złotych...

Pozdrawiam

Z góry dziękuję za pomoc!

http://images38.fotosik.pl/58/f96fd4a6b3da575dmed.jpg

http://images42.fotosik.pl/58/16817678be216e36med.jpg

Nie mam kominka z płaszczem wodnym miałem montować ale odstąpiłem od pomysły z kilku przyczyn.

Wg mnie musisz mieć UPS do podtrzymania pompy aby zapewniła obieg wody w kominku jeśli pada napięcie - to jest tajwiększe niebezpieczeństwo chyba tego kominka.

Nie robiłem twojej instalacji ale z tego co widać na zdjęciach, to wydaje mi się że zamknąłeś dopływa wody do płaszcza kominka, po mojemu palenie w kominku bez wody w płaszczu i tym samym bez odbioru ciepła z płaszcza, a powietrza nie ogrzewa bo jego zadaniem jest ogrzać wode może doprowadzić do jego odkształcenia, przepalenia, puszczenia spawów itp. itd. ja bym w nim nie palił.

Do producenta wysłałem maila i niestety na razie bez odpowiedzi (wydawało mi się, że łatwiej opisać i pokazać mailem niż przez telefon) - jeśli nie będzie odpowiedzi, to zadzwonię za kilka dni.

Co do UPSa - mam tak, że w przypadku zaniku prądu (czyli wyłączenia pomp) zamyka się również dopływ powietrza... ale w tym przypadku córa otworzyła wloty z pokoju i stąd ten problem.

A co do dopływu - to są dwa osobne obwody - wewnętrzny kominka i ten który idzie potem pompami? Dość dziwne mi się to wydaje. A przecież dopływ wody do naczynia wzbiorczego pozostawiłem - i to chyba stamtąd dolewana jest woda... do musi być połączone z kominkiem, bo na tym polega naczynie wzbiorcze.

A nie bardzo rozumiem jak działał tamten dopływ. Albo obieg był zamknięty - ale chyba nie dożyłbym do dziś z takim obwodem - albo tam się musiało czymś zamykać...

Nie napisałeś czy grzejniki grzeją prawidłowo, bo jedną z przyczyn wzrostu ciśnienia to zapowietrzenie układu i ciepło z kominka nie jest odbierane przez instalacje. Ta rura o którą pytasz, to jeśli idzie do góry zbiornika wyrównawczego, musi być otwarta by przez nią przelewa się woda w przypadku zwiększonego ciśnienia w płaszczu.

W przypadku zaniku napięcia i zagotowaniu się wody najprawdopodobniej nastąpiło zapowietrzenie się instalacji.

Dzięki za sugestę z zapowietrzeniem - nie pomyślałem o tym.

Z kominka woda płynie tylko do wymiennika, więc ten obieg jest dość mały.

Ale doczytałem w instrukcji, że to wejście do... wężownicy schładzającej, która gdzie powinna mieć zawór termostatyczny połączony z sondą... Jak wrócę do domu, to jeszcze raz sobie wszystko obejrzę... kłopot tylko taki, że mam mało miejsce do oglądania i robienia, bo tylko jedną kratkę z jednego boku...

Pozdrawiam

Już wiem, co to jest.

Na wyjściu z obiegu schładzającego jest termozawór i to ona wypuszcza.

Wygląda tak:

http://images37.fotosik.pl/59/b489cdf9992f8146.jpg

Macie pomysł, czy to można jakoś regulować?

Albo wymienić jakiś wkład tego czegoś, albo coś?

Gdy naciskam czerwony guzik, to woda przepływa szybciej. Gdy nie naciskam, to bardzo powoli, ale jednak płynie... Czy się zabrudziło kamieniem kotłowym (da się jakoś wyczyścić??), czy jednak do wymiany?

Albo chociaż, czy ktoś rozpoznaje firmę?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Witam.

No dobra. Jak już zamieściłeś to zdjęcie to jest wszystko jasne. Podejrzewałem, ale tłumaczyłeś nieco "mętnie" umiejscowienie problemu...;-)

Firma SYR Armaturen, wypuściła na rynek europejski (w tym i na Polski) partię (mówi się nawet o kilkuset tysiącach sztuk, a producent nie chce się sam przyznać) zaworów "zabezpieczenia termicznego typu 3065" montowanych na wężownice schładzające we wkładach z płaszczem, piecykach i piecach na paliwo stałe. Występują one pod wieloma nazwami firm, które je sprzedają. Sęk w tym że zawory te po zadziałaniu zacinają się i nie wracają do położenia pierwotnego, odcinającego przepływ wody w chłodnicy.

Trzeba je zawsze albo rozebrać, albo porządnie pierd...ć kilka razy młotkiem.

Na kilku szkoleniach z kominkowych technik wodnych, na jakich byłem jako szkolony i szkolący, każdy, ale to dosłownie każdy instalator, który miał do czynienia konkretnie z tym zaworem (chodzi o producenta) zwracał uwagę na to że taki problem wystąpił. Producent siedzi cicho i wymienia zawory jeżeli dostanie reklamację. A tak na prawdę to powinien wycofać je wszystkie z rynku. Tyle że nie stać go na to, bo by po prostu splajtował...

To tyle.

Zgłosić w ramach gwarancji. Trzeba wymienić, ale na innego producenta (zwrócić uwagę na znaczek - logo na zaworze).

Pozdrawiam.

• 2 years później...

Mimo upływu czasu ten szajs dalej pakują i to nie byle kto tylko sam spartherm.

No dobra biorę się za kucie sciany.

Pan Świerkot nie był na tym szkoleniu co Pan Panie Ziemowicie i solidnie zabudował aby się nie przegrzał.

Jesli Pan tego posta przeczyta to proszę o polecenie zamiennika :) pozdrawiam radek

Witam.

Trochę dyletantem jestem w tym względzie ale większość instalatorów pochlebnie wyraża się np. o Honeywell i Danfoss.

Pozdrawiam.

Dziękuje za informację poszukam czegoś w zamian.

Eniu w tej chwili mam cisnienie zredukowane do 2 bar czyli podczas załączenia zaworu miałem jakies 2 bary no moze 2,5.

Sprobowałem zrobic taki test czyli na reduktorze podwyższyłem cisnienie do 6 barów i na głównym zaworze zamykałem i otwierałem przepływ i niestety nie pomogło :( .

zawor przelewa zawsze taką samą ilość wody (i dobrze) , problem moj jest w tym ze nie bardzo mogę się do niego dostać (zabudowany w płyty KW)

W instrukcji tego zaworu przeczytałem ze raz do roku należy raz go uruchomic wymusic nacisnąc czerwony przycisk więc muszę zrobic rewizję.

Tylko oczywiście spartherm nie przetłumaczył tego na nasze.

dziękuje pozdrawiam radek

Ps . Zrobiłem 2 palenia zupełnie intuicyjnie na dzien dzisiejszy moim zdaniem varia Bh słabo ładuje nasadę ale o dziwo mało też emituje ciepła na zewnątrz czyli wnoszę ze jest dobrze zaizolowana. Paliłem dosc mocno suchym drewnem przez 2-3 godziny a temp w pomieszczeniu 70 m2 wzrosla o 2 stopnie nie wiem czy duzo czy mało ale chyba 2 szyby działają.

Eniu kontrolowałem na bieżąco temp.komina więc nie jest zle ,oczywiście narazie paliłem tylko 2 razy i tylko 3 godziny ale o dziwo metalowy komin nie nagrzewa się jakos hardcorowo mocno ,dodam ze 15 cm poniżej wylotu jest chłodny - wyzej przy stropie wiadomo max gorący.

Gasnica przygotowana jak by co, ubezpieczenie też.

Edytowane przez f.5