akrukowski 12.02.2009 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Na wstępie witam wszystkich. Czytam forum od dawna i jestem pod wrażeniem kompetencji użytkowników. Mam nadzieję, że i mój problem nie pozostanie bez odpowiedzi. Więc od początku. Była sobie duża działka na którą zostały wydane warunki zabudowy. Została podzielona do sprzedaży na 8 mniejszych. Ja kupiłem jedną z nich i 1/8 udziału w działce która użytkowana jest jako droga i przylega do drogi publicznej. Problem tkwi w tym, że działka (droga) ta ma na odcinku ok 20 m szerokość 2,8 m + 1 m służebności na działce sąsiada. Chcąc się zabezpieczyć przed nie przewidzianymi problemami z pozwoleniem na budowę, przy zakupie została ustanowiona służebność 5 m szerokości przez działkę przylegającą do innej drogi. Dopiero po zakupie okazało się, że ta droga (nr II) (mimo że nie jest utwardzona ale jest to ulica mająca nazwę i mieszcząca się na terenie miasta, ) wpisana jest jako droga lokalna i urbanista nie może jej wpisać w swoją analizę do decyzji o warunkach zabudowy jako dojazd . Więc pozostaję z dojazdem o szer. 3,8 (uwzględniając służebność), nie mając pewności uzyskania pozwolenia na budowę. Czy spotkał się ktoś z drogą lokalną na terenie miasta? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.02.2009 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 ja może offtopic: widziały gały co brały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 12.02.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 A dlaczego nie może?Ja właśnie odebrałem warunki zabuodwy i dojazd do drogi publicznej mam przez droge gminną wewnętrzną i nie było z tym żadnego problemu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 12.02.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 witam. mam juz pozwolenie na budowę a przygody z droga następujące.. działka budowlana, wyrys z planu zagospodarowania- działka przylega do drogi "projektowanej"- ktora powstanie, jednak na dzień składania dokumentów było to jeszcze prywatne pole jednej osoby i nie można było tamtedy jeździć. droga istniała jedynie w planach na mapie, własciciel targował se w gminie nt..warunków oddania pola pod drogę. przy zakupie działki wpisano do aktu notarialnego służebnośc przejazdu i przechodu- z wymienionymi nr działek, przez które mamy zatwierdzony notarialnie dojazd do działki- zgodnie z prawem do czasu wykonania drogi służebność jest naszą oficjalną drogą dojazdową.. kompletując dokumenty do pozwolenia na budowę dostałam z gminy pismo o istnieniu drogi w planach oraz informacje o służebności poprzez działki wymienione w akcie not- jako tymczasowa służebnośc łącząca działkę z drogą publiczną. pozwolenie dostaliśmy, nikt nie wnikał- wystarczyły informacje o służebności zawarte w akcie i w pismie z gminy, pozwolenie na bud dostałam bez problemu- w tej kwestii(o innych żal wspominać ), jedyny kłopot z uzyskaniem pozwolenia mieli własciciele działek, przez któe przebiegała służebność, reszta nas, którzy tylko korzystalismy- wszyscy dostali pozwolenie uff,,sie rozgadałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.02.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Sytuacje znam tylko z opisu ale na pierwszy rzut oka nie powinno być problem. Jeżeli tylko droga lokalna stanowi własność gminy i ma połączenia z drogą publiczną. Jeżeli urbanista bedzie robił problemy proponuje skarżyć decyzje do SKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts