Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

luksfery

Recommended Posts

Jeszcze raz:

Stasiek dowaliłeś od razu najdroższą chyba firmę na rynku... :lol: (za narożny pustak 19x19 szt 1 żądają 160 PLN!).

Proponuję sprawdzić także tańsze firmy: czeską vitrablok (należy wejść przez stronę włoskiego właściciela Vetroarredo), czy polską claroglass.

Polacy niestety nie robią prawie żadnych pustaków specjalnych - np. właśnie narożników...

Miłego szukania

A jak zamontować pustaki szklane w ścianie z betonu komórkowego 12 + tynki. Chciałam wmurować w ścianę łazienki kilka luksferów a la okienka (w kilku miejscach nie jako jedna wstawka) i mam problem bo chyba nie ma tak szerokich pustaków szklanych, a może się mylę lub jest jakaś inna technika montowania?

pozdr. A.

Gość Gosc123
Stasiek dowaliłeś od razu najdroższą chyba firmę na rynku... :lol:

Ach, bardzo możliwe... nawet nie wiem, nie sprawdzałem... Po prostu wziąłem pierwszy lepszy folder reklamowy jaki miałem pod ręką... chodziło przecież o rozmiary, nie o ceny :D

Ja tez mam ten problem z 12 cm sciana. Mysle, ze poprostu z jednej strony bedzie wglebienie i tyle. Ja robie dwa swietliki do korytarza na pietrze. Od jednego z pokojow szerokosci 1 luksfera i wysokosci drzwi, a od lazienki szerokosci dwoch luksferow. Mysle, ze od przedpokoju zrobie je rowno z obrobka sciany, a w lazince i pokoju bedzie mala wneka. Tylko co mi na to glazurnik powieeee........

Ma ktos lepszy sposob.......oprocz kupowania nietypowych luksferow, bo te mam juz kupione.

Pozdrawiam

Hey,

Czesi produkują luksfery także o grubości 10 cm - Vitrablok

Poza tym przyszedł mi zupełnie dyletancki pomysł do głowy, żeby nie powiedzieć herezja - czy nie da się w miarę "elegancko" oddzielić na szwie dwóch połówek luksfera i wmurować w ścianę całego i połówkę? Z tego co pamiętam łączone są właśnie w połowie grubości - może jakaś szlifierka kątowa, czy cóś...

Powodzenia