Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIT 37 jaka kara od 41 zł nienależnie pobranego podatku

Eluś

Recommended Posts

W związku z czynnościami sprawdzającymi za rok 2007 moi znajomi otrzymali zawiadomienie z Urzędu skarbowego żeby się zgłosili za 2 tyg i wyjaśnili następującą sprawę. Rozliczali się z emerytur i w zeznaniu podatkowym błędnie ujęto zaliczkę na podatek dochodowy w kwocie 890,00 a winno być 849,00 zł. Różnica to 41 zł. Urząd skarbowy zwrócił im całą kwotę bo korzystali z ulgi. Rozumiem, że będą musieli zwrócić tą różnicę nienależnie pobraną wraz z odsetkami. A co z karą czy też zostanie im naliczona?. Czuję się trochę odpowiedzialna za tą sprawę bo zeznanie przygotował im kolega z mojej pracy a ja pośredniczyłam.

Czy może szybciutko jeszcze dziś wpłacić na rzecz urzędu skarbowego tę kwotę. Wypełnić korektę zeznania i liczyć że za 2 tyg. Pani to uwzględni i nie wymierzy dodatkowej kary.

Odsetki podatkowe na dzień dzisiejszy od kwoty 41 zł wynoszą 9,90zł.

Wątpię by US przymknął oko na (przyznaję drobne) uchybienie.

Na 99% sadzić należy, że nie było w tym złej woli podatnika. Kwota jest śmieszna.

Nie byłoby sprawy, gdyby znajomi uiścili kwote 41 zł + 9,90 przed dniem potwierdzenia (u listonosza) otrzymania wezwanai. Był to praktycznie ostatni moment na złożenie korekty.

Niestety, nie wiem jakie będzie stanowisko pracownika "skarbówki" w sprawie w której już wszczęto postępowanie wyjasniające i istnieją dokumenty sporzadzone przez Urząd.

Śliczne dzięki.Przyszło mi do głowy żeby szybciutko uiścili i ze skruchą w wyznaczonym terminie przeprosili za tą sytuację.

A trzeba zrobić pit korygujący?

Błąd wyniknął z tego,że na pierwszej stronie PIT-40A na dole w kolumnie D.DOCHODY PODATNIKA ORAZ ZALICZKI NA PODATEK widniała kwota inna niż na drugiej stronie.

Tam bowiem są takie szczegółowe wyliczenia z których wynikało,że w jednym picie była w dziale F DO ZAPŁATY 4 zł

w drugim zaś w dziale F było NADPŁATA 45,00 zł /czyli kwota która została zwrócona tak mniemam /

czyli 45-4=41,które należało odjąć od łącznej zaliczki na podatek pobranej i odprowadzonej przez płatnika.

No właśnie obawiam się że mogą obciążyć karą..Tyle się o tym słyszy w telewizji.

A muszę mieć jakiś szczególny blankiet czy wystarczy wypełnić w Urzędzie skarbowym

Pobierz ze strony http://www.mf.gov.pl druk pit za 2007 r. Zaznacz kwadrat korekta oraz wpłac przelewem lub w kasie US kwote + odsetki. Z dowodem wpłaty oraz korekta Pit niech udadzą się (pójdzie?) do US w terminie z wezwania.

dzięki ale chyba jutro dopiero będą mogli wpłacić,więc jak byś mógł to napisz mi jakie odsetki trzeba wpłacić na dzień 13-02-2009

Mała poprawka.

Poprzednio obliczyłem odsetki od dnia 2 maja 2007 r., a przecież odsetki od podatku za rok 2007 są wymagalne dopiero od dnia 2 maja 2008 r.

Dlatego też koryguję. Odsetki podatkowe wynoszą 4,66 zł po zaokragleniu do dziesiątek groszy 4,70 zł.

Piszesz, że znajomi uzyskali kwote zwrotu z US. To może spowodować, że data od której liczona jest zwłoka w zapłacie podatku bedzie inna.

Czy ten zwrot "nadpłaconego" podatku uzyskali przed dniem 2 maja 2008 r.?

Samodzielnie możesz obliczyć odsetki np. tutaj - http://www.liczyk.com.pl/kalkulatory/

P.s. Przyczyny omyłki się domyslałem. Kiedyś obliczając PIT dla tesciów, o mało nie popełniłem tego samego błędu.

Powodzenia

Odsetek nie wpłacaj, bo są za małe - wpłaca się chyba jak odsetki są większe od 6,00 zł.

Pozdro

Tak, masz rację. Odsetek za zwłokę od należności podatkowych stanowiących własność Skarbu Państwa nie wpłaca się, jesli nie są wyższe niż trzykrotna opłata za list polecony Poczty Polskiej.

Obecnie opłata za list polecony wynosi 2,20 zł x3 to w sumie 6,60 zł.

Ta zasada dotyczy tylko odsetek od należności podatkowych stanowiących własność Skarbu Państwa.

Przeoczyłem :(

Na szczescie Ty zadziałałeś z refleksem :p

Pozdrawiam

Odsetek nie wpłacaj, bo są za małe - wpłaca się chyba jak odsetki są większe od 6,00 zł.

Pozdro

Tak, masz rację. Odsetek za zwłokę od należności podatkowych stanowiących własność Skarbu Państwa nie wpłaca się, jesli nie są wyższe niż trzykrotna opłata za list polecony Poczty Polskiej.

Obecnie opłata za list polecony wynosi 2,20 zł x3 to w sumie 6,60 zł.

Ta zasada dotyczy tylko odsetek od należności podatkowych stanowiących własność Skarbu Państwa.

Przeoczyłem :(

Na szczescie Ty zadziałałeś z refleksem :p

Pozdrawiam

Razem damy radę :lol: :lol: :lol:

Witajcie wczoraj wróciłam bardzo późno więc dzisiaj dopiero piszę.Za rady i podpowiedzi duże dzięki.Jak zwykle mogę na was liczyć. Wpłacam kapitał.Tak jak piszecie.Odsetki wyniosły 4 zł na dzień dzisiejszy,bo na szczęście zachowali kwit należności więc wiem że ją otrzymali 13.06.2008 roku.

I złożą korektę zeznania za 2007 rok.

Mam nadzieję,że to wystarczy.Pozdrawiam serdecznie.