Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rokita ma rację!!! Niemcy to barbarzyńcy!

retrofood

Recommended Posts

W Niemczech byl n a r o d ow y socjalizm - n a t zi o n a l socjalizmus stad

NSDAP _ Narodowo Socjalisyczna Niemiecka Partia Pracy stad skrot - nazizm .

W Rosji socjalizmu nigdy nie bylo byl - komunizm.

.

Jak już jesteśmy przy skrótach, to ZSRR to Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich.

Komunizm, z tego co wiem, to oni mieli dopiero osiągnać, to coś jak nirvana.

A technicznie to jakaś różnica jest?

Myślę, że idee obywatelskie (dostęp do oświaty medycyny itd.) mogłyby być wprowadzone z powodzeniem bez pomocy Marxa i Engelsa. Jakoś USA sie na tych wieszczach nie wzorowały i chyba nienajgorzej na tym wyszły... bo to były idee pozytywistyczne, a nie socjalistyczne.

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Technicznie to socjalizm - tak, wypaczenia - nie. :D

Nazwy w Rosji zawsze byly mylace. :D tzn byly dla zmylki wroga. :D

Zgodze sie - pozytywizm to ulubiona idea amerykanska. Nie wyklucza jednak wcale ideii socjalistycznej.

Emertury czyli s o c i a l security zostaly wprowadzone przez FDR i

bezplatna sluzba zdrowia - dla najubozszych , najstarszych i dzieci juz

dawno zostala wprowadzona w postaci Madicaid i Madicare . Takze idee

socjalistyczne nie sa Amerykanom obce, szczegolnie od czasow Wielkiego

Kryzysu w latach 30 ych. :D

Komunisci jak Stalin i Trocki socjalistow nienawidzili bo socjalisci chcieli wprowadzac reformy droga d e m o kr a t y c z n a czyli g lo s o w a n i e m. Trockiego Stalin wykonczyl w Meksyku za pomoca platnego mordercy bo uwazal Trockiego za rywala.

W Rosji socjalisci to b yli np eserowcy czyli - Rewolucjonisci Socjalistyczni np Boris Sawinkow, Kierenski - chyba socjalistyczny demokrata - wszyscy zostali wymordowani przez komunistow.

Komunisci nienawidzili socjalistow w tym oczywiscie PPS - Polskiej Partii Socjalistycznej .

PPS byl w przedwojennej Polsce partia legalna , komunisci - nie bo ich glowna idea bylo obalanie rzadow - s i l a .

Lumpie, a Ty się nie zdążyłaś w naszym pięknym kraju porozkoszować socjalizmem?

Ja owszem. I bardzo dziękuję. Chyba mówimy o dwóch różnych rzeczach. Jak się czasem zgadało z naszymi współpracownikami z Montrealu, to oni nie mogli zrozumieć, jak to jest, że Kanada jest krajem socjalistycznym, Polska też była, tylko w latach 80-tych nie było czym tyłka wytrzeć ani ognia zapalić, a cukier sprzedawali po kilu i trzeba było kolejkę parę razy przejść. Dla ludzi dwa razy starszych od nas nasze wspomnienia z dzieciństwa były jak..no nie wiem...jakieś historie ich dziadków z I wojny swiatowej. I za Chiny nie mogli załapać, co my mamy przeciwko socjalizmowi, skoro służba zdrowia, oświata, równosć i demokracja etc...:-)

Stokrotko ....... idea socjalizmu jest powszechna sluzba zdrowia, szczepienia,

powszechne szkolnictwo, emerytury , bezplatne wyzsze studia.

Mozesz zrezygnowac .

Nie myl tez komunistow z socjalistami bo jest to zasadniczy, s z k o l n y blad.

Mowi ci to dumna wnuczka przedwojennych , mlodych pepeesiakow. :D

To raz. Klania sie h i s t o r i a i rozroznienie miedzy komunistami i

socjalistami - to dwa.

Trzy - pierwsze gminy chrzescjanskie rowniez byly budowane na ideii bardzo zblizonej do ideii socjalistycznych. :D

powszechne szkolnictwo, emerytury .

.

A efektem - dziadostwo w służbie zdrowia, bylejakie emerytury i kiepskie szkolnictwo (które mnie w siódmej klasie podstawowki wmawialo, że Polska w XX wieku przeżyła dwie wojny, a w ósmej klasie nagle odkryło, że była też wojna z bolszewikami :-) - kończąc podstawówkę trafiłam na rok 1989. Niezłe jaja. Przed wakacjami Lenin był dobry, a po wakacjach sie zmieniło :-)

Ja wiem, o co Ci chodzi - tylko że to jest tak, że idee socjalistyczne, pozytywistyczne inne owoce wydały padając na grunt społeczeństwa, które od zarania było obywatelskie, w którym każdy wiedział, co to praca dla wspólnego dobra, i w którym już XIX wiek ukształtowal nowoczesne myslenie o państwie, a inne w społeczeństwie trzymanym przez setki lat w zamordyzmie i zacofaniu.

Społeczeństwo cywilizowane cechuje się tym, że jego obywatele widzą obowiązki płynące z wolności, społeczeństwo prymitywne - tylko prawa, a z takiej mąki chleba nie będzie.

Owszem, ja sobie socjalizm z komunizmem upraszczam, bo generalnie w obu tych ustrojach efekt jest taki, że na wierzch wypływa szumowina, z różnymi proporcjami głupoty i okrucieństwa. Znaczy - tak było w XX wieku. Bo w XXI wieku socjaliści to są od ekologii, walki z kościołem i praw gejów - o gospodarce się już nie wypowiadają :-) A to, że jeden jest bardziej czerwony a drugi mniej, to mnie jakoś średnio obchodzi. Gomułka też siedział w więzieniu za jakieś prawicowe odchylenia ;-)

A propos - zainteresowała mnie ta PPSowska przeszłość Twoich dziadków - powiesz coś więcej?

Bo mój pradziadek, wyobraź sobie, był bohaterem walki z sanacją 8) Znaczy, w roku 37 poszedł popatrzeć, co sie dzieje we wsi, a tam jakieś rozruchy były - i dostał kulkę od policji. Oprócz niego - jeszcze kilku. Bogu ducha iwnnych prostych ludzi. A po wojnie wystawili im tablicę upamiętniającą ich walkę z sanacją. Wyobrażam sobie, jak musiał szlag trafiać ich rodziny... Mój ojciec sfotografował ją dwadzieścia lat temu, słusznie przypuszczając, że niedługo ją zdemontują ;-) Taka anegdota w kwestii pamięci narodowej...

Stokrotko, Stokrotko........chyba zbyt idealizujesz przeszlosc ......

Wiekszosc emigrantow do USA z ubogich , przedwojennych terenow Polski

nie u m ia l o czytac i pisac nawet po p o l s k u .

Spoleczenstwo o b y w a t e l s k ie nie wyklucza roznic pogladow.

Czy to pozytywizm czy socjalizm pcha teraz Amerykanow do doamgania sie p o w s z e c h e j sluzby zdrowia ? Dlatego Barack Obama zostal wybrany prezydentem.

Jeszcze raz prosze cie o zapoznanie sie chocby w duzym skrocie z historia ruchu socjalistycznego w przedwojennej Polsce czyli PPS i na przyklad osoba Kazimierza Puzaka i co sie z nim stalo . :D

A chrześcijaństwo od socjalizmu to lata świetlne. Chyba najlepiej ilustruje to przypowieść o talentach. W wersji socjalistycznej ten co miał 10 talentów i dorobił sie drugich dziesięciu, powinien dać połowę temu, co nic nie robił, a jak nie da po dobroci, to się mu powinno siłą zabrać. Żeby było po równo. Chrześcijaństwo nie ma NIC wspólnego z socjalizmem.

[/b]

No...............a to ciekawe :D :D :D :D

To nie istnieja Chrzescijanscy Demokraci ? :D :D :D :D

Czyli " kochaj blizniego swego jak siebie samego" jest idea nie chrzescijanska ? :D :D :D :D

Talent - brany w sensie doslownym - masz obowiazek rozwijac ku pozytkowi swojemu i innych ( ale wcale nie tylko dla s i e b i e ).

K w a k r z y to nie chrzescijanie ????? :D :D :D :D

Oczywiscie.

Bo nam zabrano poprzednie dwieście lat.

Generalnie mam wrażenie, że próbujemy rozmawiać o jednej idei w oderwaniu od realiów społecznych , w których ona powstaje i w których próbuje się ją wdrożyć. I od momentu historii. Ja wierzę, że polski PPS był pełen szlachetnych ludzi ze szczytnymi pomysłami na budowę kraju, który dopiero wyszedł z oslupienia po odzyskaniu wolności i nie bardzo wiedzial, co z tą wolnością zrobić.

A Barrack niech głosi idee socjalistyczne w kraju, w którym wolność gospodarcza była od zawsze - dzięki kapitalistom. U nas - dzięki socjalistom - dopiero w 86 roku chyba weszła ustawa o wolności działalności gospodarczej. Jak sienajpierw zbuduje kapitalizm, to sobie na pewne socjalistyczne pomysły mozna pozwolić. W odwrotną strone to nie wychodzi.

Czyli " kochaj blizniego swego jak siebie samego" jest idea nie chrzescijanska ?

Jest, a co?

A socjalizm to kazal bliźniego kochać? Wroga klasowego? No proszę CIę...

a ja Wam powiem jeszcze jedną ciekawostkę, usłyszaną kilka dni temu w radiu. Otóż u nas (oczywiście za Wielkim Wodzem Stalinem) głoszono w przeszłości hasła marksistowskie, które powstały z błędnego przetłumaczenia Marksa!!! Po prostu Marks zupełnie co innego napisał, a co innego głoszono! A że nikt nie czytał oryginałów... Tak, że może nie wszystkie, ale wiele poglądów Marksa było błędnie przedstawiane. Pewnie celowo, bo jakżeby inaczej.

To tak na marginesie.

Gość Pepeg z Gumy

powszechne szkolnictwo, emerytury , bezplatne wyzsze studia.

Mozesz zrezygnowac .

Nie myl tez komunistow z socjalistami bo jest to zasadniczy, s z k o l n y blad.

Mowi ci to dumna wnuczka przedwojennych , mlodych pepeesiakow. :D

To raz. Klania sie h i s t o r i a i rozroznienie miedzy komunistami i

socjalistami - to dwa.

Trzy - pierwsze gminy chrzescjanskie rowniez byly budowane na ideii bardzo zblizonej do ideii socjalistycznych. :D

Jakby powiedział Feldkurat Katz : Du bist ( aaaaaber) ein Trottel, oder...?

Doobre !Duma PPS i rodzin lotniczych, czytaj "lump".

Wszystko jasne - taka mieszanka he,he.

Oczywiscie.

Bo nam zabrano poprzednie dwieście lat.

Generalnie mam wrażenie, że próbujemy rozmawiać o jednej idei w oderwaniu od realiów społecznych , w których ona powstaje i w których próbuje się ją wdrożyć. I od momentu historii. Ja wierzę, że polski PPS był pełen szlachetnych ludzi ze szczytnymi pomysłami na budowę kraju, który dopiero wyszedł z oslupienia po odzyskaniu wolności i nie bardzo wiedzial, co z tą wolnością zrobić.

A Barrack niech głosi idee socjalistyczne w kraju, w którym wolność gospodarcza była od zawsze - dzięki kapitalistom. U nas - dzięki socjalistom - dopiero w 86 roku chyba weszła ustawa o wolności działalności gospodarczej. Jak sienajpierw zbuduje kapitalizm, to sobie na pewne socjalistyczne pomysły mozna pozwolić. W odwrotną strone to nie wychodzi.

Czyli " kochaj blizniego swego jak siebie samego" jest idea nie chrzescijanska ?

Jest, a co?

A socjalizm to kazal bliźniego kochać? Wroga klasowego? No proszę CIę...

Stokrotko , nie zajdziemy daleko w dyskusji bo jak to zwykle w Polsce, p a ra

d o k s a l n i e, jestes produktem wychowania i nauczania w poprzedniej

epoce (ktorej tak nie lubisz ) czyli nie odrozniasz i d e lo g i c z n y c h roznic pomiedzy s o c ja l i z m e m a komunizmem. O PPSie niewiele wiesz i nie zdajesz sobie zupelnie sprawy jaka to byla sila - i patriotyczna i obywatelska.

I chyba wlasnie o to chodzilo zeby wbic ludziom do glowy, ze komunizm ( w Polsce niewatpliwie narzucony sila )i socjalizm to jedno i to samo. Wlasnie nie. Dopoki nie przeskoczysz tego czego nauczyli lub raczej nie nauczyli w szkole na ten temat - .........kicha , niestety.

Moze przeczytaj w wikipedii o Kazimierzu Puzaku.

Jeszcze raz powtarzam, ze PPS czyli Polska Partia Socjalistyczna w przedwojennej Polsce byla partia l e g a l n a a komunisci - nie. Dlaczego napisalam powyzej - socjalisci chca zmian w drodze g lo s ow a n ia , komunisci na drodze o b a la ni a wladzy.

Komunisci socjalistow nienawidzili i wiekszosc dzialaczy socjalistycznych zostala w y m o r d o w a n a .

To nie Barack Obama promuje idee s o c ja li s t yc zn e - to w ie k s z o s c Amerykanow wybrala go bo zada p o w s z e c h n e j sluzby zdrowia tak jak jest w Kanadzie.

Barack Obama zostal wybrany w ie k s z o s c ia glosow nie tylko elektorow ale i glosowaniu po w sz e c h ny m.

Uzalanie sie nad 200 latami zaborow lepiej zostawic historykom - w przyszlosc idziemy, w przyszlosc.

:D

Lumpie, Ty mnie po prostu do socjalizmu nie przekonasz, bo ja socjalizm widziałam na własne oczy. Twoje dzieci (jeśli dobrze rachuję ;-) nie widziały i w tym nie żyły, więc może Ci uwierzą. Ja raczej nie. Ale dzięki za pouczenia.

Niestety Stokrotko, to co Ty widziałaś to nie był socjalizm. I nawet do socjalizmu było to niepodobne. To tylko tak mówiono, że to socjalizm. (my wtedy na kaszankę mówiliśmy kawior, też w smaku nie całkiem podobna :D ). Po prostu czerwona dyktatura przywłaszczyła sobie tą nazwę, tak jak przywłaszczyła sobie piękne słowo: towarzysz; tak jak hitlerowcy przywłaszczyli sobie krzyż celtycki i zrobili z niego swastykę.

więc w dyskusji trzeba uzgodnić o której wersji mowa: czy o oryginale, czy o wersji zawłaszczonej.

Lumpie, Ty mnie po prostu do socjalizmu nie przekonasz, bo ja socjalizm widziałam na własne oczy. Twoje dzieci (jeśli dobrze rachuję ;-) nie widziały i w tym nie żyły, więc może Ci uwierzą. Ja raczej nie. Ale dzięki za pouczenia.

Stokrotko. Socjalizm to jest we Francji, po dziś dzień i jakoś Francuzi nie narzekają (jak chcesz wiedzieć więcej chętnie poopowiadam). U nas socjalizmu nie było. Był komunizm. Ja go doskonale pamiętam, nawet za bardzo.

Gość Pepeg z Gumy

Szanowny retro.

Socjalizm w każdej swojej formie, nawet w tej niby obecnie najdoskonalszej - kanadyjskiej czy skandynawskiej - do niczego dobrego nie prowadzi.

Polecam myśl klasyka, który wyprzedził epokę i trafił wspaniale w nasze czasy i kryzys, przewidując jednocześnie genialnego wizjonera Obamę. :D i innych soc-zasrańców, również tych, którzy mają się jeszcze dobrze i nie chcą wiedzieć, co ich czeka w niedalekiej przyszłości.

"Posiadacze kapitału będą stymulować popyt klasy robotniczej na coraz większą ilość towarów, mieszkań i wytworów techniki. Jednocześnie będą udzielać coraz więcej coraz droższych kredytów na zakup tych dóbr, aż rzeczone kredyty nie będą mogły być spłacane. Niespłacane kredyty doprowadzą do bankructwa banków, które z kolei zostaną znacjonalizowane. To w rezultacie doprowadzi do powstania komunizmu".

Karol Marks, 1867 rok.

Nie , nie pomylił się Marks pisząc "komunizmu". To taki skrót myślowy czyli pominięcie etapu pośredniego jakim miał być przecież socjalizm :p :p

To bzdura powtarzana przez niedouczonych w historii pajaców, że komuna jest rewolucyjna a socjalizm ewolucyjny.Czasy i świadomość nawet komucha się zmieniły a my nie żyjemy w feudalnej Rosiji , gdzie największa rozpierducha niczego nie zmieni. Wtedy można było rżnąć i palić , dzisiaj nawet zagorzałemu bolszewikowi szkoda to robić - ot niepraktyczna forma zmiany ustrojowej.

Jestem ciekaw co pięknego i pożytecznego dla ludzkości niesie ze sobą socjalizm i dla ludzi o jakiej mentalności jest to system poszukiwany ?

Proszę o jeden pozytyw tego systemu.

A chrześcijaństwo od socjalizmu to lata świetlne. (...)Chrześcijaństwo nie ma NIC wspólnego z socjalizmem.

Jak to, przecież Jezus uzdrawiał za frajer!

A tak poważnie to chrześcijaństwo i socjalizm zawsze były w opozycji. Co dobrego jest w socjaliźmie? Bezpłatne szkolnictwo, służba zdrowia - toż to totalna bzdura! Zawszek ktoś musi za to zapłacić, pytanie tylko kto, bo nie zawsze benificjent. Socjalizm z przymiotnikami pojawiał się wilokrotnie. Bez przymiotników okazał się tylko teorią.

K.