Sp5es 22.02.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 A jak to jest później z ewentualnym malowaniem takiego tynu. Moja żona nie za bardzo lubi przez dłuższy czas patrzeć na ten sam kolor więć po 3 latach delikatną zółć na naszym domku chce zamienić na biel. Mamy tynk mineralny więc nie powinno być problemów (poza kasą oczywiście), ale można malować tynk silikonowy? Każdy tynk można malować. Malowanie zawsze jest optymalnym rozwiązaniem. (choćby 1 raz) Zawsze ściana malowana lepiej sie zachowuje w czasie niż barwiona w masie. Szczególne zalecane jest malowanie tynków mineralnych. jedynie nie moża tynku akrylowego i silikonowego malować farbą silikatową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.02.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Ja nie zaczynam tylko delikatnie chciałem ją skończyć i wrócić do głównego tematy czyli tynków. Powtórzę pytanie jakiej firmy tynk kupić? BASF/ Relius, Sto , Caparol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.02.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 No ktoś to kręci moimi zdjęciami. ... Nie ma nic wspólnego z nasiąkliwością. Jeśli coś pop... to sorry, wklejam cały wpis (może czegoś nie zrozumiałem ): Są dwa rodzaje wyplamień. Jeden to sole potasowe - pozostają do 2-3 lat, nierówność koloru na tynku widoczna jest zawsze. Drugie to plama wodna wynikająca z wysokiej nasiąkliwości, zasadniczo znika po wyschnięciu ściany, trwa to 2-3 dni, zależy od słońca, ciągłości opadów itd. Mniej więcej obrazują to fotki, przyczym druga - to zdjęcie dla farby silikatowej, nie dla tynku. Wygląd jednak analogiczny. To zdjęcie jest zrobione 7 godzin po deszczu. http://img177.imagevenue.com/loc436/th_18875_Wykwit_silikatowy_122_436lo.jpg http://img182.imagevenue.com/loc526/th_18876_Nasiakliwosc__-_Sukiennice_1_122_526lo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 13.05.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Czy ktoś miał doczynienia z tynkiem silikonowym z firmy GREINPLAST? przymierzam sie do kupna i chciałabym poznać opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 13.05.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 (nostalgia...) he ,he! coulignon ,dzięki prystelka przypomniałam sobie co nieco! Ja zapomniała ,że ja PaniG(dzi),była...no i potem bananik.No ale urazu ni ma ,a życie toczy się dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 18.05.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Matko "Buska" - jakie to mądre Nic z tego nie kumam, ale od strony praktycznej: obejrzyjcie docieplenia bloków na osiedlach - w 100 % jest to tynk akrylowy !!! Po 5 latach (na tyle jest gwarancja), część tynków odpada, a od strony północnej całe ściany w "wykwitach" Większość zarządców masowo przechodzi na tynki silikonowe lub silikonowo - silikatowe Bardzo, ale to bardzo nie podoba się to firmom produkującym tynki akrylowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.05.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Bardzo, ale to bardzo nie podoba się to firmom produkującym tynki akrylowe Obydwa rodzaje tynków produkuja te same firmy. Więc im zwisa co kupisz. W związku z tym ze na docieplenie bloku jest wybierana najtańsza oferta, to wykonawcy składaja absurdalnie niskie oferty a potem zastanawiaja sie jakiego gów.... użyć żeby wyjść na swoje. Kary za niedotrzymanie terminu sa takie że wykonawca mając do wyboru: 1. Zrobić zgodnie ze sztuką i zapłacić karę 2. tynkować w mróz Wybierze to drugie. I masz efekt jaki widać na większości dużych budów. A hasło "tynk silikonowy" nie oznacza automatycznie wysokiej jakości. Może być tak samo kiepski jak akrylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 20.05.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 A jak wypada porównanie tynku silikonowego Baumit i Kabe? Mam ofertę praktycznie w tej samej cenie na jasny odnień każdego z nich i... zagwozdkę . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_bury 09.07.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Przeczytałam cały wątek... studiów jeszcze nie skończyłam. Może dlatego nie wszystko jeszcze rozumiem. Ponieważ mi nie wstyd, zapytam: 1. Mam ścianę z solbetu (36 cm, Ideal 400). Gdzieniegdzie chyba się ukruszył przed murowaniem. Rozumiem, że takie małe ubytki należy uzupełnić zaprawą naprawczą. 2a. Ściany nie są idealne i posiadają przesunięcia rzędu 1-2mm. Marzy mi się biała elewacja, taka zupełnie gładka (jak dawne pobielane domy). Wywnioskowałam, że dobrym rozwiązaniem będzie dla mnie tynk silikonowy lub silikatowo-silikonowy. Chcę też na południowej ścianie puścić winobluszcz trójklapowy (wypuszcza wąsy chwytne). Czy kiedyś na taki tynk można położyć kamień? Jakby ktoś był uprzejmy powiedzieć mi, co po kolei muszę położyć na gołą ścianę od zewnątrz (od gołego pustaka aż po wykończenie). 2b. Ściany fundamentowe wykonane są częściowo z pustaków fundamentowych. Rozumiem, że należy je pomalować dysperbitem, zaizolować styropianem 12cm (0,5m poniżej gruntu). Co potem? Chciałabym obłożyć kamieniem (jakimś piaskowcem) lub cegłą (płytkami ceglanymi). Wszystko będę robić sama, więc know-how jest niezbędny. 3. Mam stary fundament, który tylko częściowo był szalowany. Jest nieizolowany i bardzo "nierówny". Planuję go oczyścić ciśnieniowo karcherem (150st.), wyrównać (obkuć, uzupełnić ubytki), pomalować dysperbitem. Dobry pomysł? 4. Nie jestem pewna, czy nie będzie jednak konieczne docieplenie, dlatego chciałabym poczekać z położeniem tynku do wiosny. Wydaje mi się, że to zaszkodzi ścianom oraz nie będzie to miarodajny test... 5. Jakie położyć tynki w środku? Zaznaczam, ze przeczytałam dużo na ten temat i nie jestem w stanie jednoznacznie powiedzieć, czego mi trzeba. Na pewno zależy mi na cenie i chcę to zrobić sama (z mężem). Rozważam możliwość położenia płyt gipsowo-kartonowych na kleju lub na rusztach aluminiowych + docieplenie z wełny (10cm). Może wtedy rozwiązałabym wszystkie swoje problemy? 6. Trochę off-topic... Z pieniędzmi jest krucho, a przed zimą muszę się wprowadzić. Będę mieszkać na parterze, dach jest niedocieplony. Sądzicie, że wytrzymam bez izolacji od góry? Może pod sufit dać wełnę mineralną 10cm + płyty gipsowe? Za m2 płyty gipsowej wychodzi poniżej 8zł. Wełna to już inna historia Czy to wystarczy za izolację akustyczną? Przy okazji uniknęłabym (tak mi się tylko wydaje) styropianu na stropie i szlichty... Mam zamiar przy laniu stropu zamówić wibrator. Proszę o serdeczną poradę... nie mądrzę się, itd. tylko próbuję znaleźć rozwiązanie dobre na moje skromne możliwości. Proszę mnie poprawiać, krytykować, tylko się nie śmiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 09.07.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 paroprzepuszczalność ścian to marginalne zjawisko i celowo jest to wyolbrzymiane przez marketingowców Ytonga bo ich produkt jest droższy od konkurencji i trzeba go jakoś wcisnąć frajerom mydląc im oczy bzdetami nigdzie nie znalazłem jednoznacznych dowodów na to czy ściany oddychaja czy nie. Na wszelki wypadek swój dom pokryłem silikatem, jestem zadowolony, nic nie widzę, żeby sie coś złego w moich murach działo. Ty masz ściany w połowie ze styropianu, i super, niech Ci dobrze służą, ale nieładnie, żebyś każdego "Ytongowca" nazywał frajerem, któremu cos wcisnęli jacys marketingowcy Tego się nie udowadnia - to się liczy Hans Kloss ma zupełną rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 19.09.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Podnoszę temat !!!! Nie wiem dlaczego zamarła tak pasjonująca dyskusja Tyle pytań zostało bez odpowiedzi Dodam również swoje, z nadzieją na odpowiedź Jaką opinię mają tynki silikonowe Baumit i Ceresit ????? Nie stać mnie na wyższą półkę , a muszę się pilnie zdecydować. Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 20.09.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Ja mam Ceresit, mogę Ci polecić z pełną odpowiedzialnością. Ekipa tynkująca również wypowiadała się o nim pozytywnie. Inaczej było z mozaiką z Ceresita - trafiały się jakieś kamyczki i był problem z zacieraniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 20.09.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Bazhyl - dzięki za odpowiedź Możesz dodać kilka szczegółów? W jakim kolorze tynk i jaka grubość, czy pozostałe elementy systemu też z Ceresitu??? Przepraszam, że męczę ale pewnie sam wiesz jak trudne są tego typu decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 20.09.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 I jeszcze jedno pytanie, czy to był tynk silikonowy czy inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.09.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Czy silikon wart jest swojej wyższej ceny? Dom z pustaka max ocieplony styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 21.09.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Czy silikon wart jest swojej wyższej ceny? Dom z pustaka max ocieplony styropianem. Odpowiem za 2 lata. Na razie mam 1 rok silikonowy Relius i jest wszystko ok, nie odpada, jest czysty. Sąsiadka ma ceresita akrylowy kładziony w tym samym czasie i też jest czysty, tyle, że ona zapłaciła 2x mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comin 05.05.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Minęły już cztery, nawijaj jak wrażenia z reliusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts