Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy - czy warto?

Recommended Posts

A jak to jest później z ewentualnym malowaniem takiego tynu. Moja żona nie za bardzo lubi przez dłuższy czas patrzeć na ten sam kolor więć po 3 latach delikatną zółć na naszym domku chce zamienić na biel. Mamy tynk mineralny więc nie powinno być problemów (poza kasą oczywiście), ale można malować tynk silikonowy?

Każdy tynk można malować.

Malowanie zawsze jest optymalnym rozwiązaniem. (choćby 1 raz)

Zawsze ściana malowana lepiej sie zachowuje w czasie niż barwiona w masie.

Szczególne zalecane jest malowanie tynków mineralnych.

jedynie nie moża tynku akrylowego i silikonowego malować farbą silikatową

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No ktoś to kręci moimi zdjęciami.

... Nie ma nic wspólnego z nasiąkliwością.

Jeśli coś pop... to sorry, wklejam cały wpis (może czegoś nie zrozumiałem :wink: ):

Są dwa rodzaje wyplamień.

Jeden to sole potasowe - pozostają do 2-3 lat, nierówność koloru na tynku widoczna jest zawsze.

Drugie to plama wodna wynikająca z wysokiej nasiąkliwości, zasadniczo znika po wyschnięciu ściany, trwa to 2-3 dni, zależy od słońca, ciągłości opadów itd.

Mniej więcej obrazują to fotki, przyczym druga - to zdjęcie dla farby silikatowej, nie dla tynku. Wygląd jednak analogiczny. To zdjęcie jest zrobione 7 godzin po deszczu.

http://img177.imagevenue.com/loc436/th_18875_Wykwit_silikatowy_122_436lo.jpg

http://img182.imagevenue.com/loc526/th_18876_Nasiakliwosc__-_Sukiennice_1_122_526lo.jpg

• 2 months później...

Matko "Buska" - jakie to mądre :o :o :o Nic z tego nie kumam, ale od strony praktycznej:

obejrzyjcie docieplenia bloków na osiedlach - w 100 % jest to tynk akrylowy !!! Po 5 latach (na tyle jest gwarancja), część tynków odpada, a od strony północnej całe ściany w "wykwitach" :o :o :o

Większość zarządców masowo przechodzi na tynki silikonowe lub silikonowo - silikatowe :roll: :roll: :roll:

Bardzo, ale to bardzo nie podoba się to firmom produkującym tynki akrylowe :wink: :wink: :wink:

Bardzo, ale to bardzo nie podoba się to firmom produkującym tynki akrylowe :wink: :wink: :wink:

Obydwa rodzaje tynków produkuja te same firmy. Więc im zwisa co kupisz.

W związku z tym ze na docieplenie bloku jest wybierana najtańsza oferta, to wykonawcy składaja absurdalnie niskie oferty a potem zastanawiaja sie jakiego gów.... użyć żeby wyjść na swoje. Kary za niedotrzymanie terminu sa takie że wykonawca mając do wyboru:

1. Zrobić zgodnie ze sztuką i zapłacić karę

2. tynkować w mróz

Wybierze to drugie.

I masz efekt jaki widać na większości dużych budów.

A hasło "tynk silikonowy" nie oznacza automatycznie wysokiej jakości. Może być tak samo kiepski jak akrylowy.

• 1 month później...

Przeczytałam cały wątek... studiów jeszcze nie skończyłam. Może dlatego nie wszystko jeszcze rozumiem. Ponieważ mi nie wstyd, zapytam:

1. Mam ścianę z solbetu (36 cm, Ideal 400). Gdzieniegdzie chyba się ukruszył przed murowaniem. Rozumiem, że takie małe ubytki należy uzupełnić zaprawą naprawczą.

2a. Ściany nie są idealne i posiadają przesunięcia rzędu 1-2mm. Marzy mi się biała elewacja, taka zupełnie gładka (jak dawne pobielane domy). Wywnioskowałam, że dobrym rozwiązaniem będzie dla mnie tynk silikonowy lub silikatowo-silikonowy. Chcę też na południowej ścianie puścić winobluszcz trójklapowy (wypuszcza wąsy chwytne). Czy kiedyś na taki tynk można położyć kamień? Jakby ktoś był uprzejmy powiedzieć mi, co po kolei muszę położyć na gołą ścianę od zewnątrz (od gołego pustaka aż po wykończenie).

2b. Ściany fundamentowe wykonane są częściowo z pustaków fundamentowych. Rozumiem, że należy je pomalować dysperbitem, zaizolować styropianem 12cm (0,5m poniżej gruntu). Co potem? Chciałabym obłożyć kamieniem (jakimś piaskowcem) lub cegłą (płytkami ceglanymi). Wszystko będę robić sama, więc know-how jest niezbędny.

3. Mam stary fundament, który tylko częściowo był szalowany. Jest nieizolowany i bardzo "nierówny". Planuję go oczyścić ciśnieniowo karcherem (150st.), wyrównać (obkuć, uzupełnić ubytki), pomalować dysperbitem. Dobry pomysł?

4. Nie jestem pewna, czy nie będzie jednak konieczne docieplenie, dlatego chciałabym poczekać z położeniem tynku do wiosny. Wydaje mi się, że to zaszkodzi ścianom oraz nie będzie to miarodajny test...

5. Jakie położyć tynki w środku? Zaznaczam, ze przeczytałam dużo na ten temat i nie jestem w stanie jednoznacznie powiedzieć, czego mi trzeba. Na pewno zależy mi na cenie i chcę to zrobić sama (z mężem). Rozważam możliwość położenia płyt gipsowo-kartonowych na kleju lub na rusztach aluminiowych + docieplenie z wełny (10cm). Może wtedy rozwiązałabym wszystkie swoje problemy? :)

6. Trochę off-topic...

Z pieniędzmi jest krucho, a przed zimą muszę się wprowadzić. Będę mieszkać na parterze, dach jest niedocieplony. Sądzicie, że wytrzymam bez izolacji od góry? :) Może pod sufit dać wełnę mineralną 10cm + płyty gipsowe? Za m2 płyty gipsowej wychodzi poniżej 8zł. Wełna to już inna historia Czy to wystarczy za izolację akustyczną? Przy okazji uniknęłabym (tak mi się tylko wydaje) styropianu na stropie i szlichty... Mam zamiar przy laniu stropu zamówić wibrator.

Proszę o serdeczną poradę... nie mądrzę się, itd. tylko próbuję znaleźć rozwiązanie dobre na moje skromne możliwości. Proszę mnie poprawiać, krytykować, tylko się nie śmiać.

paroprzepuszczalność ścian to marginalne zjawisko i celowo jest to wyolbrzymiane przez marketingowców Ytonga bo ich produkt jest droższy od konkurencji i trzeba go jakoś wcisnąć frajerom mydląc im oczy bzdetami

nigdzie nie znalazłem jednoznacznych dowodów na to czy ściany oddychaja czy nie. Na wszelki wypadek swój dom pokryłem silikatem, jestem zadowolony, nic nie widzę, żeby sie coś złego w moich murach działo. Ty masz ściany w połowie ze styropianu, i super, niech Ci dobrze służą, ale nieładnie, żebyś każdego "Ytongowca" nazywał frajerem, któremu cos wcisnęli jacys marketingowcy

Tego się nie udowadnia - to się liczy

Hans Kloss ma zupełną rację

• 2 months później...

Podnoszę temat !!!!

Nie wiem dlaczego zamarła tak pasjonująca dyskusja :wink: :wink: :wink:

Tyle pytań zostało bez odpowiedzi :x :x :x

Dodam również swoje, z nadzieją na odpowiedź :) :) :)

Jaką opinię mają tynki silikonowe Baumit i Ceresit ?????

Nie stać mnie na wyższą półkę , a muszę się pilnie zdecydować. Bardzo proszę o pomoc :) :) :)

Czy silikon wart jest swojej wyższej ceny? Dom z pustaka max ocieplony styropianem.

Odpowiem za 2 lata. Na razie mam 1 rok silikonowy Relius i jest wszystko ok, nie odpada, jest czysty. Sąsiadka ma ceresita akrylowy kładziony w tym samym czasie i też jest czysty, tyle, że ona zapłaciła 2x mniej. :-)

• 3 years później...