Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODDASZE

mika34

Recommended Posts

robie z plytami G K kilkanascie lat i prawidlowo polozone plyty widzialem u siebie i kilku klientom tak zrobilem reszta stosuje wersje oszczednosciowa wiec nie pryejmuj sie ze plyty pekaja prawie wszyscy tak maja .Tynki ...nie widzialem jeszcze tynku który dorówna gladkoscia scianie szpachlowanej bo ma inna grubosc ziarna jesli bierzesz fachowca zapytaj go czy wie jak ma zrobic i dlaczego pozdrawiam henek

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D PYTANIE DO TYNKARZY ;;CZY JEST MOŻLIWOŚĆ POŁOŻENIA TYNKU MASZYNOWEGO NA GOTOWO?; I ILE TO KOSZTUJE.

Czy to maszynowy czy ręczny da się!!

A koszt to zalezy od tego jaki EFEKT chcemy uzyskać!

Tynk ma to do siebie iz posiada kruszywo o gradacji ok 0,6mm,gładzie gipsowe zawieraja drobniejsze kruszywa.

lepiej się chyba nie da tego wytłumaczyć:)

robie z plytami G K kilkanascie lat i prawidlowo polozone plyty widzialem u siebie i kilku klientom tak zrobilem reszta stosuje wersje oszczednosciowa wiec nie pryejmuj sie ze plyty pekaja prawie wszyscy tak maja henek

z tym się nie zgodzę. trzeba się przejmować, ponieważ się za to płaci. prawidłowo wykonana sucha zabudowa nie ma prawa popękać.

Witam, mam mały kłopot, otóż moje poddasze jest już ocieplone i oplytowane rigipsem, problem polega na tym że nikt nie może mi się jasno okreslić ile mam zapłacić za złączenia płyt giposowo kartonowych na gotowo naszykować pod malowanie. Poddasze ma 150m2 położonej płyty i teraz powiedzcie mi jak sie to liczy bo przeciez nie bedzie tam 150m2 złaczen do zrobienia tylko wiadomo ze mniej i to dużo bo samam płyta cala ma 3m2 , nie wiem jak to liczyć i jaka bedzie uczciwa cena , oczywiscie chodzi mi tylko o naszykowanie do malowania bo malowac bedziemy sami , dzięki pozdrawiam. :)

na cene bedzie mial wplyw

- sposob wykonania plytowani - ubytki, jakosc i ilosc wkrecen wkretow, ewentulane braki w fazowaniu, ilosc naroznikow i kilka mniej istotnych zagadnien..

a czy mozna szpachlowac:

temperatura pomieszczen jest ponizej zalecanej (ok. 8-10 stopni cel.), duza wilgotnosc plyt, krawedzie ciete i nie tylko stykajacych sie plyt maja szczeliny co wyklucza je wogole ze spoinowania (zwyczajnie peknie spoina obojetnie ile wlozymy tam tasm zbrojacych i gipsu), przed plytowaniem nie zostaly przygotowane polaczenia plyt ze scianami, plyty maja skazy wglebne co moze powodowac pekanie plyt. laczenia plyt wykonane na malej powierzchni profili nosnych, niestabilna konstrukcja rusztu i ... oj pisac mozna.

WITAQM - MAM PYTANIE -MOI FACHOWCY PŁYTUJĄ WŁAŚNIE PODDASZE, PŁYTY PRZYKRĘCANE NA STYK, PRAKTYCZNIE BEZ SZCZELIN, A SŁYSZAŁEM,ŻE POWINNY BYĆ 2-3 MM SZPARY DO SZPACHLOWANIA ...A I JESZCZĘ TĄ SZCZELINE TRZEBA ZFAZOWAĆ. CZY JAK ZFAZUJĄ PŁYTY STYKAJĄCE SIE PRAWIE IDEALNIE I TAM NAŁOŻĄ SZPACHLĘ NA SIATCE TO BEDZIE DOBRZE? PROSZE O RADĘ

Witam, mam mały kłopot, otóż moje poddasze jest już ocieplone i oplytowane rigipsem, problem polega na tym że nikt nie może mi się jasno okreslić ile mam zapłacić za złączenia płyt giposowo kartonowych na gotowo naszykować pod malowanie. Poddasze ma 150m2 położonej płyty i teraz powiedzcie mi jak sie to liczy bo przeciez nie bedzie tam 150m2 złaczen do zrobienia tylko wiadomo ze mniej i to dużo bo samam płyta cala ma 3m2 , nie wiem jak to liczyć i jaka bedzie uczciwa cena , oczywiscie chodzi mi tylko o naszykowanie do malowania bo malowac bedziemy sami , dzięki pozdrawiam. :)

- sposob wykonania plytowani - ubytki, jakosc i ilosc wkrecen wkretow, ewentulane braki w fazowaniu, ilosc naroznikow i kilka mniej istotnych zagadnien..

a czy mozna szpachlowac:

temperatura pomieszczen jest ponizej zalecanej (ok. 8-10 stopni cel.), duza wilgotnosc plyt, krawedzie ciete i nie tylko stykajacych sie plyt maja szczeliny co wyklucza je wogole ze spoinowania (zwyczajnie peknie spoina obojetnie ile wlozymy tam tasm zbrojacych i gipsu), przed plytowaniem nie zostaly przygotowane polaczenia plyt ze scianami, plyty maja skazy wglebne co moze powodowac pekanie plyt. laczenia plyt wykonane na malej powierzchni profili nosnych, niestabilna konstrukcja rusztu i ... oj pisac mozna.

WITAQM - MAM PYTANIE -MOI FACHOWCY PŁYTUJĄ WŁAŚNIE PODDASZE, PŁYTY PRZYKRĘCANE NA STYK, PRAKTYCZNIE BEZ SZCZELIN, A SŁYSZAŁEM,ŻE POWINNY BYĆ 2-3 MM SZPARY DO SZPACHLOWANIA ...A I JESZCZĘ TĄ SZCZELINE TRZEBA ZFAZOWAĆ. CZY JAK ZFAZUJĄ PŁYTY STYKAJĄCE SIE PRAWIE IDEALNIE I TAM NAŁOŻĄ SZPACHLĘ NA SIATCE TO BEDZIE DOBRZE? PROSZE O RADĘ

Nic na ścisk,dystans musi byc!!

Ogólnie powiem tak,tynki gipsowe dadzą się zrobić na zero,ale to pracochłonne i trzeba je głaskać do halogena.Z reguły nikt się w to nie bawi bo jak już się narzuci agregatem to się trzeba nie źle napocić żeby je obrobić w odpowiednim czasie i coś zarobić.

Z reguły jednokrotna gałdź okrywa niedoróbki a cena za metr to ok 60 % pełnej gładzi.Cena za szpachlowanie łączeń na poddaszu zależy od wielu rzeczy ale to ok 25 - 30 % całości robót wiec jak z nasz cenę w swojej okolicy za takie poddasze to łatwo policzysz.Cena może być jeszcze wyższa gdy trzeba prostować.Co do teorii pęknięć to nie ma złotego środka i najlepiej przestrzegać podstawowych zasad a kto poddasza robi ten je zna :wink:

Tynk, to tynk i nic więcej. Jak ktoś chce mieć jak pupa niemowlaka, to musi gładź. G-K to gipskarton. Wszyscy wiedzą jak powinno być, jak powinni to zrobić fachowcy, ale nikt nie wie dlaczego pęka. A najwięcej do powiedzenia mają ci, co nie wiedzą, którą stroną szpachelka szpachlować, żeby nie pękało. :lol:

Tynk, to tynk i nic więcej. Jak ktoś chce mieć jak pupa niemowlaka, to musi gładź. G-K to gipskarton. Wszyscy wiedzą jak powinno być, jak powinni to zrobić fachowcy, ale nikt nie wie dlaczego pęka. A najwięcej do powiedzenia mają ci, co nie wiedzą, którą stroną szpachelka szpachlować, żeby nie pękało. :lol:

ktora strona to kit, wazne by szpachelke trzymac oburacz ;)

• 2 weeks później...
Myslę że tym którym zalezy na pracy głaskaja pod halogen te tynki szczególnie teraz :wink:

myślę że dla tych, którym zależy na pracy, nie ma szczególnych okresów. :)

między płytami G-K nie musi być żadnych szczelin. filozofia krawędzi PRO nie miałaby sensu. ważne jest aby szczelina dylatacyjna powstała we wszystkich narożnikach, również tych z podłogą. nacina się (fazuje) tylko krótsze krawędzie płyt (te bez kartonu). w zależności od użytego materiału, czasami trzeba nałożyć warstwę masy konstrukcyjnej, poczekać aż zwiąże i dopiero wtopić papier lub włókno szklane, również używając masy konstrukcyjnej. spowodowane jest to dość dużym skurczem materiałów do spoinowania. Proszę unikać siatek, zwłaszcza tych samoprzylepnych. w żadnym wypadku nie stosuje się żadnych siatek, włókna szklanego czy papieru w narożnikach.

spoinowanie G-K jest dość obszernym tematem i nie sposób wszystkiego zmieścić w jednym poście. w razie jakichkolwiek pytań postaram się pomóc.

proszę pamiętać o jednym: PRAWIDŁOWO WYKONANA ZABUDOWA G-K NIE MA PRAWA POPĘKAĆ.

a czy mozna szpachlowac:

temperatura pomieszczen jest ponizej zalecanej (ok. 10 stopni cel.), duza wilgotnosc plyt, krawedzie ciete i nie tylko stykajacych sie plyt maja szczeliny co wyklucza je wogole ze spoinowania (zwyczajnie peknie spoina obojetnie ile wlozymy tam tasm zbrojacych i gipsu), przed plytowaniem nie zostaly przygotowane polaczenia plyt ze scianami, plyty maja skazy wglebne co moze powodowac pekanie plyt. laczenia plyt wykonane na malej powierzchni profili nosnych, niestabilna konstrukcja rusztu i ... oj pisac mozna.

ociepla sie z lekka wiec mozna zaczac szpachlownie z malym dopingiem energetycznym.

a czy mozna szpachlowac:

Nic na ścisk,dystans musi byc!!

w g/k bez szczelin w wloknowce min. 5mm tyle, ze tego sie nie zbroi.