Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODDASZE

mika34

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Tynki gipsowe można nakładać ręcznie i maszynowo. Maszynowo - szybciej. A czy będą pod malowanie to zależy jak się zaciągnie, a właściwie jak się dogadasz z wykonawcą za co płacisz te 23 zł za m2 - czy za tynki do drobnych poprawek, czy pod malowanie? Poświeć halogenem 500W równolegle do ścian to zobaczysz jakość. Będzie ona również widoczna przy ścianie równoległej do padającego światła słonecznego, pod lampkami ściennymi itp.

Szpachlowanie łączeń, rogów itp. to przy montażu płyt jedna z najbardziej czasochłonnych czynności. Nikt też raczej nie da na to gwarancji, że nie będzie pękać.

Z tym halogenem to trochę przesadziłeś. Norma do tynków gipsowych jasno określa jakie są dopuszczalne odchyłki oraz określa warunki odbioru tych robót. Jest tam wyraźnie napisane że tynków gipsowych nie należy odbierać do halogenu tylko przy świetle dziennym lub przy rozproszonym źródle światła. Co do różnicy między gładzią a tynkiem gipsowym to będzie ona zawsze widoczna chociażby ze względu na różnicę we frakcji uziarnienia. W przeciągu ostatnich trzech lat brałem udział w odbiorach technicznych ok. 200000 m2 tynków gipsowych i naprawdę wiem coś na ten temat. Dobrze zrobiony tynk gipsowy po pomalowaniu wygląda ładnie ale nie uzyskacie państwo takiej samej jakości jak w przypadku gładzi.

Racja.Ale użycie halogena przy wygładzaniu tynków gipsowych znacznie poprawia ich estetykę.I nie jest konieczne ich szpachlowanie co niestety często się zdarza.. :wink:

Ale ja nigdy nie twierdziłem że użycie jak najlepszego oświetlenia podczas wykonywania większości robót budowlanych jest niewskazane. Ja tylko twierdze że czynności odbiorowe tynków gipsowych za pomocą oświetlenia halogenowego są niedopuszczalne (norma do tynków gipsowych). Co do konieczności szpachlowania to kwestia uznania. Ja będę się upierał przy tym co napisałem w poprzednim poście:- Dobrze zrobiony tynk gipsowy po pomalowaniu wygląda ładnie ale nie uzyskacie państwo takiej samej jakości jak w przypadku gładzi.

Pozdrawiam.