Dopuser 08.08.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Tutaj jest domów i mieszkań nadmiar i wiele z nich jest pustych, czekających na lokatorów. Ciekawy artykuł n/t domów w USA: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6901885,Hipoteki_w_USA_tona__Bedzie_kolejne_kryzysowe_uderzenie.html Czekają na lokatorów, bo - wygląda na to - obecnie obywateli USA po prostu nie stać na ich domy... Nieprawdą też jest, że nieruchomość nie może być żródłem dochodu. Kupiłem blizniak za $230 K, który wynajmuję za sumę $22 K rocznie. Po opłaceniu podatku od nieruchomości (property tax) i ubezpieczenia mam na czysto $19 K. Daje mi to minimum 8,5% czystego dochodu rocznie, nie licząc wzrostu wartości nieruchomości... Jeśli chodzi o budownictwo to w Polsce podobnie... kupowano głównie mieszkania na wynajem... koszt mieszkania poniżej 200tys... rocznie ok 12-15tys zł dochodu z wynajmu... Jak widać, pod tym względem to Amerykę mamy i w Polsce... z tym że w Polsce nie mamy miliardowych bankrutów, w które nikt nie pompował miliardów dolarów tak jak w bankrutujące firmy w USA, czy też jak i po upadku komuny w byłe NRD... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szopen 10.08.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 nie licząc wzrostu wartości nieruchomości, choć chwilowo wartośc tejże nieco spadła, wiemy historycznie że wartośc ta bedzie rosła. Historycznie wiemy, że są okresy gdy rośnie i są okresy gdy spada. Nie jest prawdą, że ceny nieruchomości "zawsze na długą metę rosną". Podawałem gdzieś na forum efekt pracy historyków, przykład cen jednej kamienicy z Amsterdamu na przestrzeni wieków. Po wzroście cen w XVII wieku nadszedł spadek, i podobny poziom cen został osiągnięty dopiero niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 11.08.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 nie licząc wzrostu wartości nieruchomości, choć chwilowo wartośc tejże nieco spadła, wiemy historycznie że wartośc ta bedzie rosła. Wiemy, ze nic nie wiemy. A historycznie tym bardziej - historia dala nam p r z y k l a d y , ktore mozemy co najwyzej zacytowac albo na ktore mozemy sie powolac. Szopen ujal to bardziej naukowo - ja po prasku, chlast-prast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigwa 24.08.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Nie wiem jak w Amsterdamie i innych miastach na świecie, mnie interesuje tylko Ameryka. Tu jeśli ktoś kupił dom w roku 2005-2006, to dziś jest wart znacznie mniej i długo bedzie czekał, aż cena wzrośnie. Ale kto kupil 10-15 lat temu, to jego dom jest ciągle jeszcze 2-3-krotnie wiecej wart niż cena zakupu. A ceny domów w USA bedą znowu rosły napewno, choć nie tak gwałtownie, jak niegdyś. Wracając do różnic w sytuacji mieszkaniowej miedzy Polską a USA: Nawet jeśli ludzie tracą tu domy z różnych powodów ( bo często porywają się na zakup pochopnie i ponad własne możliwości), bez problemu mogą wynająć mieszkanie w dużym przedziale cenowym, od najtańszych do najdroższych i w dowolnie wybranym przez siebie miejscu. W Polsce mieszkania do wynajmu nie stoją otworem. Stad tutaj ludzie mogą przenosić się z miejsca na miejsce w zależności od rynku pracy. Tam są przywiązani do miejsca zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts