Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ozdobne gzymsy na elewacji budynku

Kaa

Recommended Posts

Co prawda to nie wnętrze, ale zewnętrze :) domu, jednak nie mniej ważne.

Szukam pomysłów na zrobienie ciekawej elewacji domu typu dworek (parter z poddaszem).

Chodzi mi o pomysł na gzymsy wokół okien, na rogu budynku, lukarnę itp.

Czy ktoś zna adresy stron, gdzie by można podglądnąć ciekawe wzory na tego typu gustowne ozdoby budynku? Chodzi mi o zdjęcia lub projekty dworków, bo to, że są gotowe styropianowe gzymsiki na składach budowlanych, to wiem.

pozdrawiam

• 3 months później...
  • 4 weeks później...
można zrobić gzymsy czy tez inne el dekoracyjne na elewacji na 3 sposoby:

1. gotowe profile z włókna szklanego wg palety producenta

(jeśli jesteś zaniteresowana/y Kaa to daj sygnał na priva to ci podeśle namiary na producentów)

2. indywidualne profile robione ze styropianu twardego naklejane, wzmacniane siatka i tynkowane

3. roboty sztukaterskie z tynku i gipsu

i jeszcze 4

4. można jeszcze wymyśleć z bloczków z bet, komórkowego ciętych i frezowanych przed montażem, ale mocowanie ich jest zintegrowane z konstrukcją - przerabiałem taki temat na wieszaniu na kotwach do wieńca żelbetowego (trzeba jeszcze to docieplić w środku)

najlepsze jest 1 ... i wbrew pozorom może wyjść najtaniej

Czy mozesz polecic firme?

wszystko zależy od wzoru

Jeśli idzie o projektowanie takich ozdóbek, tj. wyznaczanie podziałow, "złotego cięcia", itp to polecam leciwą już literaturę:

Witruwiusz, traktrat o architekturze

Leone Babtista Alberti, podobnież i inne "historyczne" traktaty (np. polski traktat XVII-wieczny "(...) Sztuka budowania podług nieba i zwyczaju polskiego").

Technika poszła do przodu, ale zasady poprawnego projektowania podziałów elewacji niewiele się zmieniły, zwłaszcza w odniesieniu do architektury o chrakterze tradycyjnym, tudzież eklektycznym, jakim jest z pewnością styl dworkowy.

Pozdrowienia

Sama jestem zainteresowana tym tematem , więc się doklejam z prośbą o wsparcie informacyjne . Na Modlińskiej jest sklep , gdzie można nabyć gotowe sztablatury i inne arcydziełka . Sklep KIMAR PRO ART , w małym domku przy GENBUD . Niestety , jestem nie pocieszona, ponieważ ilekroć miałam tam ochotę wejść, sklep był zamknięty :( Ponoć to filia ... Maja tam też okna, drzwi ( tyle wiem z reklamy szyldu ). Może kiedys nadejdzie wiekopomna dla mnie chwila i przekroczę ich próg 8)

• 2 weeks później...
Witam. W domku który właśnie budujemy,(parterówka z użytkowym poddaszem) są dosyć pokaźnych rozmiarów gzymsy.Na dłuższym boku bubynku mają 60cm szerokości, a na krótszym 90cm. Są wylane razem ze stropem z betonu B-20. Kluczem do sukcesu okazał się solidny szałunek z drewna wykonany przez mojego tatę. Jesli ktoś jest zainteresowany ich (gzymsów) wyglądem, mogę wysłać parę fotek mailem. (kontakt na priv)POZDRAWIAM

Witam. W domku który właśnie budujemy,(parterówka z użytkowym poddaszem) są dosyć pokaźnych rozmiarów gzymsy.Na dłuższym boku bubynku mają 60cm szerokości, a na krótszym 90cm. Są wylane razem ze stropem z betonu B-20. Kluczem do sukcesu okazał się solidny szałunek z drewna wykonany przez mojego tatę. Jesli ktoś jest zainteresowany ich (gzymsów) wyglądem, mogę wysłać parę fotek mailem. (kontakt na priv)POZDRAWIAM

Witam. W domku który właśnie budujemy,(parterówka z użytkowym poddaszem) są dosyć pokaźnych rozmiarów gzymsy.Na dłuższym boku bubynku mają 60cm szerokości, a na krótszym 90cm. Są wylane razem ze stropem z betonu B-20.

Czy to znaczy, ze strop masz niczym nie zaizolowany termicznie ? Przeciez masz tam calkiem solidny mostek termiczny, bedzie Ci to przemarzac i przemiekac az w koncu na suficie pojawi sie piekny czarno-siny wikwit...

• 1 year później...
  • 3 months później...