Kaa 01.11.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Co prawda to nie wnętrze, ale zewnętrze domu, jednak nie mniej ważne. Szukam pomysłów na zrobienie ciekawej elewacji domu typu dworek (parter z poddaszem). Chodzi mi o pomysł na gzymsy wokół okien, na rogu budynku, lukarnę itp. Czy ktoś zna adresy stron, gdzie by można podglądnąć ciekawe wzory na tego typu gustowne ozdoby budynku? Chodzi mi o zdjęcia lub projekty dworków, bo to, że są gotowe styropianowe gzymsiki na składach budowlanych, to wiem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 26.02.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 ups Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 26.02.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 pardon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElaB 23.03.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 można zrobić gzymsy czy tez inne el dekoracyjne na elewacji na 3 sposoby: 1. gotowe profile z włókna szklanego wg palety producenta (jeśli jesteś zaniteresowana/y Kaa to daj sygnał na priva to ci podeśle namiary na producentów) 2. indywidualne profile robione ze styropianu twardego naklejane, wzmacniane siatka i tynkowane 3. roboty sztukaterskie z tynku i gipsu i jeszcze 4 4. można jeszcze wymyśleć z bloczków z bet, komórkowego ciętych i frezowanych przed montażem, ale mocowanie ich jest zintegrowane z konstrukcją - przerabiałem taki temat na wieszaniu na kotwach do wieńca żelbetowego (trzeba jeszcze to docieplić w środku) najlepsze jest 1 ... i wbrew pozorom może wyjść najtaniej Czy mozesz polecic firme? wszystko zależy od wzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 24.03.2004 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Modulor, jestem zaintersowana tematem - nie mam projektu wykonawczego i sami musimy wymyśleć gzyms. Podrzuć informacje - jeśli są tylko na papierze (katalogi?), to gdzie je można zdobyC?Joasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.03.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 gotowe profile z włókna szklanego wg palety producenta (jeśli jesteś zaniteresowana/y Kaa to daj sygnał na priva to ci podeśle namiary na producentów A mi moglbys podeslac namiary ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 26.03.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Jeśli idzie o projektowanie takich ozdóbek, tj. wyznaczanie podziałow, "złotego cięcia", itp to polecam leciwą już literaturę:Witruwiusz, traktrat o architekturzeLeone Babtista Alberti, podobnież i inne "historyczne" traktaty (np. polski traktat XVII-wieczny "(...) Sztuka budowania podług nieba i zwyczaju polskiego").Technika poszła do przodu, ale zasady poprawnego projektowania podziałów elewacji niewiele się zmieniły, zwłaszcza w odniesieniu do architektury o chrakterze tradycyjnym, tudzież eklektycznym, jakim jest z pewnością styl dworkowy.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 31.03.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Sama jestem zainteresowana tym tematem , więc się doklejam z prośbą o wsparcie informacyjne . Na Modlińskiej jest sklep , gdzie można nabyć gotowe sztablatury i inne arcydziełka . Sklep KIMAR PRO ART , w małym domku przy GENBUD . Niestety , jestem nie pocieszona, ponieważ ilekroć miałam tam ochotę wejść, sklep był zamknięty Ponoć to filia ... Maja tam też okna, drzwi ( tyle wiem z reklamy szyldu ). Może kiedys nadejdzie wiekopomna dla mnie chwila i przekroczę ich próg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispodkarpacie 07.04.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Gdzies mam materialy firmy ktora oferuje gzymsy z poliestru wraz z projektem ale musze poszukac jak nie zapomne to odezwe sie w najblizszym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzichu 18.04.2004 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Witam. W domku który właśnie budujemy,(parterówka z użytkowym poddaszem) są dosyć pokaźnych rozmiarów gzymsy.Na dłuższym boku bubynku mają 60cm szerokości, a na krótszym 90cm. Są wylane razem ze stropem z betonu B-20. Kluczem do sukcesu okazał się solidny szałunek z drewna wykonany przez mojego tatę. Jesli ktoś jest zainteresowany ich (gzymsów) wyglądem, mogę wysłać parę fotek mailem. (kontakt na priv)POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzichu 18.04.2004 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Witam. W domku który właśnie budujemy,(parterówka z użytkowym poddaszem) są dosyć pokaźnych rozmiarów gzymsy.Na dłuższym boku bubynku mają 60cm szerokości, a na krótszym 90cm. Są wylane razem ze stropem z betonu B-20. Kluczem do sukcesu okazał się solidny szałunek z drewna wykonany przez mojego tatę. Jesli ktoś jest zainteresowany ich (gzymsów) wyglądem, mogę wysłać parę fotek mailem. (kontakt na priv)POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.04.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Witam. W domku który właśnie budujemy,(parterówka z użytkowym poddaszem) są dosyć pokaźnych rozmiarów gzymsy.Na dłuższym boku bubynku mają 60cm szerokości, a na krótszym 90cm. Są wylane razem ze stropem z betonu B-20. Czy to znaczy, ze strop masz niczym nie zaizolowany termicznie ? Przeciez masz tam calkiem solidny mostek termiczny, bedzie Ci to przemarzac i przemiekac az w koncu na suficie pojawi sie piekny czarno-siny wikwit... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzichu 19.04.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 ..myślę,że po ociepleniu całej elewacji styropianem 10cm nie będzie tak tragicznie, a sam gzyms będzie ocieplony od góry wełną mineralną od krawędzi gzymsu do murłaty. Jestem dobrej myśli:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.04.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 ..myślę,że po ociepleniu całej elewacji styropianem 10cm nie będzie tak tragicznie, a sam gzyms będzie ocieplony od góry wełną mineralną od krawędzi gzymsu do murłaty. Jestem dobrej myśli:-) To troche zmienia postac rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibra2 21.11.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Ja też poproszę o namiary na gzymsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 01.03.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 podnoszętez mnie ten temat interesuje, wiec moze znajdzie sie ktos kto poda namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts