Aedifico 14.02.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ze względu na dokładność "fachowców" zalecałbym ostrożność z ścianami 18 cm, głównie ze względu na np. warunki oparcia np. stropów i ewentualne mimośrody. Dodatkowo projektant musiałby przejrzeć projekt pod zględem smukłości odchudzonych ścian i posprawdzać przede wszystkim wszelkie "filarki międzyokienne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.02.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ja Ci dobrze radzę - nie bierz pustaków, szczególnie ceramicznych! Ga-zo-beton! Ga-zo-beton! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.02.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ja Ci dobrze radzę - nie bierz pustaków, szczególnie ceramicznych! Ga-zo-beton! Ga-zo-beton! W kontekście Ga-za-be-ton'u podoba mi się to,że Polacy budują: -fundamenty, które wytrzymają 150 lat -stropy które wytrzymają 200 lat -więźby, które wytrzymają 100 lat -pokrycia,które wytrzymają 100 lat - ściany nośne ,które wytrzymają 60 lat To jest dość ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.02.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 - ściany nośne ,które wytrzymają 60 lat To jest dość ciekawe. A ile wytrzymują sami Polacy? No wydaję mi się, że nie tylko Polacy... A ty na ile lat proponujesz budować ściany? Na 200? 300? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 14.02.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 - ściany nośne ,które wytrzymają 60 lat To jest dość ciekawe. A ile wytrzymują sami Polacy? No wydaję mi się, że nie tylko Polacy... A ty na ile lat proponujesz budować ściany? Na 200? 300? Ja nic nie proponuje może co najwyżej zacząć tworzyć beznesplany firm wymieniających ściany nosne bez naruszenia stropów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 14.02.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Depi czemu tak nie lubisz ceramiki, mój dom ma 30 lat i jest z ceramiki, wszystkie domy wokoło budują z ceramiki. Tak jak pisałem wcześniej w okolicy 99% to ceramika (co oczywiście nie świadczy o tym że jest najlepsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 14.02.2009 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Każdy chwali to co sam ma, z tego wniosek ze należy budować z najtańszego materiału- dot. ścian i zainwestować w solidne docieplenie. A jakie są główne wady pustaków żóżlowych, cena 1m2 ściany grubości 29 cm wynosi ok 45 zł (bez zaprawy)Max leier(ten najtańszy) to ok 66 zł Czy ma ktoś doświadczenie z cienkimi ścianami na terenach ze szkodami górniczymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.02.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Depi czemu tak nie lubisz ceramiki, mój dom ma 30 lat i jest z ceramiki, wszystkie domy wokoło budują z ceramiki. Tak jak pisałem wcześniej w okolicy 99% to ceramika (co oczywiście nie świadczy o tym że jest najlepsza) Nie lubię, bo się kijowo w tym potem coś robi. Na etapie murowanie to właściwie bez różnicy, szczególnie, jeśli BK byś na zwykłą zaprawę dawał, ale potem instalacje - ZGROZA! A BK - MIODZIO! Więc lubie BK. Ja akurat mam takiego śmiesznego miksa - ściany zewnętrzne mam z BK, a cały środek (nośne też) z ceramiki (U220 i K3). Powiem tak - często nadkładałem drogi, żeby jak najdalej iść po BK BK na działówki bym nie brał raczej, tylko właśnie silikat, choć tutaj już nie mam doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 14.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ja chyba polecę w całości w ceramice ( ) Myślałem, że U220 to po 2,8 a tu 1,85 :):) ps. instalacje się jakoś przetrzyma, a później tynk i nikt nie będzie pamiętał Pozdrawiam edit:// zadzwonilem do jedenj hurtowni z pytaniem o cene U220- jedyne 2,80zł Jest to cegła z Plecewic czyli prawie 1 zł róznicy!!!!!!!!!!!!! powiedzcie czemu tak dużo, czy aby jakość pustaka nie jest ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 14.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 - ściany nośne ,które wytrzymają 60 lat To jest dość ciekawe. A ile wytrzymują sami Polacy? No wydaję mi się, że nie tylko Polacy... A ty na ile lat proponujesz budować ściany? Na 200? 300? A co to za ściany są tak mało trwałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 16.02.2009 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 kazikpl napisz na pw gdzie ten pustak w tej cenie co piszesz? Ceny jednego ze sprzedawców z allegro: 1. Porotherm 25 - 5,25 zł brutto za sztukę - zużycie - 10,7 szt / metr kwadratowy muru 2. Porotherm 30 - 4,50 zł brutto za sztukę - zużycie - 16 szt / metr kwadratowy muru 3. Porotherm 11,5 - 4,73 zł brutto za sztukę - zużycie - 8 szt / metr kwadratowy muru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozikpl 17.02.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 2,8 U220 z Plecewic jedna z hurtowni w Łowiczu. Przed chwilą dzwoniłem do Plecewic, są niedaleko Łowicza ale co z tego, przy zakupie 4tys. sztuk MAX kosztuje 2,92zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 18.02.2009 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Czy któryś z forumowiczów budował na terenie występowania szkód górniczych? Obawiam sie ze zmniejszenie grubości ścian fundamentowych i nośnych z zaprojektowanych 29 na 25 cm może mi nie dać oszczędności tylko kłopoty w przyszłości. Kierbud godzi się na taką zmianę bo oficjalnie szkód górniczych już niema, ale dziś rano mnie znów obudził silny wstrząs ławy betonowe będą o wymiarach b=60cm i wysokość h=40cm i na tym planuje ściany piwnicy o grub. 25cm z bloczka betonowego lub lane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 14.05.2009 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 ponawiam pytanie o grubość ścian piwnicy przy słabych szkodach górniczych, jakie macie doświadczenia, z czego budowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 14.05.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 U mnie grubość ścian fundamentowych a zarazem piwnicznych jest 25 cm, budowane z bloczka B-20, tylko nie marketowego a z prawdiwego zdarzenia, bo na jakości nie lubie oszczedzać.Przy kiprowaniu 400 sztuk, praktycznie nic nie uszkodziło się, kilka ubitych i tyle.Kierbud nic nie miał przeciwko. W projekcie mam lane bądź bloczek na 30 cm, lecz bloczki w takim rozmiarze cięzko dostać, a z szalunkami nie chciało misie bawić.Szkody górnicze u mnie już też jakby nieaktulane, aleeeee....Lepej dmuchać na zimne.Do tego konstrukcje domku o wymiarach 6,5 na 11 m mam na 12 słupach, i zbrojenie tak mocarne jak mówi nawet mój kierbud, że nie ma sie o co martwić, na caly domek ponad 6 ton stali.A na ściankach fundamentowcyh max na grubość 288 mm, i wszystko jest ok.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 17.05.2009 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Płyte fundamentowa też wylałem, teraz rozmyślam nad grubością ścian piwnicy, biore pod uwage bloczek 25+ docieplenie, bloczek 25+pustak żużlowy 10 od srodka piwnicy lub też pustak żużlowy 20 od środka piwnicy + lany beton na zewnątrz 10 cm. Nie wiem co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.05.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Ja Ci dobrze radzę - nie bierz pustaków, szczególnie ceramicznych! Ga-zo-beton! Ga-zo-beton! Yes, yes, yes! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts