Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŚCIANY - porównanie kosztów różnych technologi

Recommended Posts

Ze względu na dokładność "fachowców" zalecałbym ostrożność z ścianami 18 cm, głównie ze względu na np. warunki oparcia np. stropów i ewentualne mimośrody. Dodatkowo projektant musiałby przejrzeć projekt pod zględem smukłości odchudzonych ścian i posprawdzać przede wszystkim wszelkie "filarki międzyokienne".

Ja Ci dobrze radzę - nie bierz pustaków, szczególnie ceramicznych! :lol:

Ga-zo-beton! Ga-zo-beton!

:lol:

W kontekście Ga-za-be-ton'u podoba mi się to,że Polacy budują:

-fundamenty, które wytrzymają 150 lat

-stropy które wytrzymają 200 lat

-więźby, które wytrzymają 100 lat

-pokrycia,które wytrzymają 100 lat

- ściany nośne ,które wytrzymają 60 lat

To jest dość ciekawe.

- ściany nośne ,które wytrzymają 60 lat

To jest dość ciekawe.

A ile wytrzymują sami Polacy? :) No wydaję mi się, że nie tylko Polacy...

A ty na ile lat proponujesz budować ściany? Na 200? 300?

Ja nic nie proponuje może co najwyżej zacząć tworzyć beznesplany firm wymieniających ściany nosne bez naruszenia stropów :).

Każdy chwali to co sam ma, z tego wniosek ze należy budować z najtańszego materiału- dot. ścian i zainwestować w solidne docieplenie.

A jakie są główne wady pustaków żóżlowych, cena 1m2 ściany grubości 29 cm wynosi ok 45 zł (bez zaprawy)

Max leier(ten najtańszy) to ok 66 zł

Czy ma ktoś doświadczenie z cienkimi ścianami na terenach ze szkodami górniczymi?

Depi czemu tak nie lubisz ceramiki, mój dom ma 30 lat i jest z ceramiki, wszystkie domy wokoło budują z ceramiki. Tak jak pisałem wcześniej w okolicy 99% to ceramika (co oczywiście nie świadczy o tym że jest najlepsza)

Nie lubię, bo się kijowo w tym potem coś robi. Na etapie murowanie to właściwie bez różnicy, szczególnie, jeśli BK byś na zwykłą zaprawę dawał, ale potem instalacje - ZGROZA!

A BK - MIODZIO! Więc lubie BK.

Ja akurat mam takiego śmiesznego miksa - ściany zewnętrzne mam z BK, a cały środek (nośne też) z ceramiki (U220 i K3). Powiem tak - często nadkładałem drogi, żeby jak najdalej iść po BK :)

BK na działówki bym nie brał raczej, tylko właśnie silikat, choć tutaj już nie mam doświadczenia.

Ja chyba polecę w całości w ceramice ( :) )

Myślałem, że U220 to po 2,8 a tu 1,85 :):):):):)

ps. instalacje się jakoś przetrzyma, a później tynk i nikt nie będzie pamiętał ;)

Pozdrawiam

edit://

zadzwonilem do jedenj hurtowni z pytaniem o cene U220- jedyne 2,80zł

Jest to cegła z Plecewic

czyli prawie 1 zł róznicy!!!!!!!!!!!!!

powiedzcie czemu tak dużo, czy aby jakość pustaka nie jest .......

kazikpl napisz na pw gdzie ten pustak w tej cenie co piszesz?

Ceny jednego ze sprzedawców z allegro:

1. Porotherm 25 - 5,25 zł brutto za sztukę - zużycie - 10,7 szt / metr kwadratowy muru

2. Porotherm 30 - 4,50 zł brutto za sztukę - zużycie - 16 szt / metr kwadratowy muru

3. Porotherm 11,5 - 4,73 zł brutto za sztukę - zużycie - 8 szt / metr kwadratowy muru

Czy któryś z forumowiczów budował na terenie występowania szkód górniczych?

Obawiam sie ze zmniejszenie grubości ścian fundamentowych i nośnych z zaprojektowanych 29 na 25 cm może mi nie dać oszczędności tylko kłopoty w przyszłości.

Kierbud godzi się na taką zmianę bo oficjalnie szkód górniczych już niema, ale dziś rano mnie znów obudził silny wstrząs :(

ławy betonowe będą o wymiarach b=60cm i wysokość h=40cm i na tym planuje ściany piwnicy o grub. 25cm z bloczka betonowego lub lane.

• 2 months później...

U mnie grubość ścian fundamentowych a zarazem piwnicznych jest 25 cm, budowane z bloczka B-20, tylko nie marketowego a z prawdiwego zdarzenia, bo na jakości nie lubie oszczedzać.

Przy kiprowaniu 400 sztuk, praktycznie nic nie uszkodziło się, kilka ubitych i tyle.

Kierbud nic nie miał przeciwko. W projekcie mam lane bądź bloczek na 30 cm, lecz bloczki w takim rozmiarze cięzko dostać, a z szalunkami nie chciało misie bawić.

Szkody górnicze u mnie już też jakby nieaktulane, aleeeee....

Lepej dmuchać na zimne.

Do tego konstrukcje domku o wymiarach 6,5 na 11 m mam na 12 słupach, i zbrojenie tak mocarne jak mówi nawet mój kierbud, że nie ma sie o co martwić, na caly domek ponad 6 ton stali.

A na ściankach fundamentowcyh max na grubość 288 mm, i wszystko jest ok.

Pozdro !!!