Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na budowe

daniel1984

Recommended Posts

Przy niektórych projektach zdarzało mi się otrzymać decyzję praktycznie "od ręki", z tym że starostwo znalo mnie jako projektanta, projekt był prosty i czytelny (nie był to projekt domku) oraz oczywiście nie można było doszukac sie tam żadnych braków. W praktyce - max. 65 dni + termin w jakim usuwane są ew. braki. Potem oczywiście uprawomocnienie, które tez troszkę może potrwać. Czasem zwrotki tajemniczo giną.

• 4 weeks później...

Witam,

Otrzymaliśmy warunki zabudowy, projekt mamy wybrany - wystarczy zakupić i w ciągu dwóch dni jest u nas, natomiast nie wiemy jakie dalej poczynić kroki... Pytaliśmy w biurze wydawania pozwoleń na budowę, ale tam niestety nie za wiele nam wytłumaczono... Oprócz tego, że musimy dostarczyć prośbę wraz z zaadaptowanym projektem wraz z przyłączami... Wszystko pięknie, ładnie z tym, że my oboje w kwestii budowania jesteśmy zieloni jak trawka na wiosnę :-| Najchętniej papierologię zrzucilibyśmy na osobę, która dostosuje nasz gotowy projekt do naszych wymagań, zrobi dodatkowe projekty mediów (bo tego chyba nie robią poszczególne firmy zajmujące się dostarczeniem mediów? :roll: ).... Proszę niech ktoś nas uświadomi jakie w ogóle dokumenty są potrzebne do pozwolenia na budowę i gdzie oraz w jaki sposób je zdobyć... Może ktoś zna osobę, która adaptuje projekty gotowe i zajmuje się załatwieniem potrzebnych dokumentów itp.?

Przepraszam za banalne pytania ale naprawdę nie mamy do kogo się zwrócić o pomoc...

Jak masz czas i choć trochę cierpliwości to lepiej załatwiać to sobie samemu,zaoszczędzisz kasę :wink: .A wcale nie jest to takie trudne.Mi to zajęło niecałe 1,5 miesiąca,i też byłam zielona na początku.

- Najpierw udaj się do Urzędu Miasta czy Starostwa(wydział geodezja i mapy) i złóż wniosek o mapki zasadnicze działki (ja ich miałam ok.5 chyba).Czas oczekiwania 2 dni.

- W tym samym czasie zamów u geodety mapy do celów projektowych(bo na to dość trochę się czeka),

- do Zakładu Energetycznego złóż wniosek o warunki przyłączy prądu

(gotowy wniosek do wypisania na miejscu),musisz do tego dołączyć mapkę zasadniczą i ksero aktu notarialnego,(czas oczekiwania ok.2 tyg)

- w wodociagach złóż wniosek o warunki przyłączy (gotowy wniosek do pobrania u nich),też dołączasz mapkę i ksero aktu notarialnego(czas oczekiwania ok.2 tyg),

- w gazowni też złóż wniosek o warunki przyłączy gazu,również mapka i ksero aktu notarialnego(jak jest gaz ziemny-u nas akurat nie ma)

- poszukaj architekta i daj do zaadoptowania projekt (wraz z tymi warunkami przyłączy które otrzymasz,oraz mapkami do celów projektowych)

W niektórych Urzędach jeszcze trzeba do pozwolenia na budowę wypis z rejestru gruntów ,złóż wniosek w wydziale geodezji .My jeszcze musieliśmy mieć opinię z Urzędu Górniczego bo mamy teren ze szkodami górniczymi,oraz nie ma u nas kanalizacji to musielismy składać wniosek w Urzędzie o warunki odporawdzania ścieków i lokalizacji szamba.

Na sam koniec przy oddawaniu dokumentów pobierasz druk -oświadczenie o posiadanym prawie do dyponowania nieruchomością i oddajesz to wszytsko z wnioskiem do pozwolenia na budowę :lol:

A co do dodatkowych projektów mediów - to tego nie potrzeba do pozwolenia na budowę,możesz to spokojnie załatwiać póżniej.Zresztą u nas z Zakładu Energetycznego robią projekt przyłączy prądu w swoim zakresie(zresztą jak dostaniesz warunki przyłączy to tam będzie pisać).

• 3 months później...